Ren

Siemennestetutkimuksen tulokset

97 posts in this topic

Täällä on varmasti muitakin, jotka ihmettelevät siemennestetutkimuksen tuloksia ja ehkä jotkut osaavat jotain kertoakin.

 

Millaiset ovat huonot tulokset?

Kuinka paljon pitäisi olla a + b siittiöitä?

Entä normaalin muotoisia, mikä on normaalia? Ymmärsin googlettamalla, että noissa papereissa viitearvot ovat kuulemma yläkanttiin.

 

 

Meille tulivat tulokset juuri postissa. En ymmärrä tästä paljoa, koska esim. raskausindeksiä ei koko lapusta ilmene. Pitää siis huomenna soittaa lääkäriin.

 

 

Osaisiko joku kommentoida tällaista tulosta (vain ne ilmeisesti (?) tärkeimmät):

a nopeat, suoraan etenevät 10 %

b hitaat, kaartelevat 22 %

normaalin muotoisia 10 %

Siittiöitä (>20milj/ml) 30

kokonaismäärä (>40milj) 120

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Netistä löysin tämmöisen:

 

Siittiöitä normaaliksi tulkittavassa tilanteessa pitäisi olla vähintään 20 miljoonaa millilitraa kohti ja näytettä pitäisi saada purkkiin vähintään 2 ml.

Suoraviivaisesti ja hitaasti etenevien siittiöiden määrän tulee olla yhteensä 50 %. Tärkeimmät tekijät mietittäessä siittiöiden toimivuutta ovat juuri määrä ja liike. Normaalirakenteisesten siittiöiden määrällä on pienempi merkitys. Eri laboratorioissa käytetään arvoja yli 15, 10 ja 4% normaalin rajana.

 

En sitten tiedä auttaako tuo yhtään :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun oppikirja kertoo seuraavaa: Sperma-analyysin normaaliarvot ja diagnoosit:

 

Tilavuus 2-6ml

Siittiötiheys: yli 20milj/ml

Liikkuvuus:

laatu a: (>25um/s) vähintään 25%

laatu b: (<25um/s) vähintään 25% tai

a+b > 50%

laatu c: paikallaa liikkuvat

laatu d: liikkumattomat, laadut c ja d <50%

Morfologia: vähintään 4% normaalimuotoisia (huom, vaihtelee eri laboratorioiden välillä)

Leukosyytit: <1milj/ml

Sakkautuminen: negatiivinen

Vasta-aineet: negatiiviset (MAR-testi <10%)

 

Hypospermia: tilavuus <2ml

Atsoospermia: siittiöiden puuttuminen

Oligotsoospermia: siittiöitä <20milj/ml

Kryptotsoospermia: siittiöit' <1milj/ml

Polytsoospermia: siittiöitä >200milj/ml

Astenotsoospermia: laatu a < 25%, a+b < 50%

Teratotsoospermia: < 10% normaalimuotoisia

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Inkkumaan oppikirjan mukaan liikkuvuuslukemat ovat yksinäänkin heikot ja yhdessäkin ( a+b ) vain 32 %. Kuitenkin meidän tilannetta kuvaa siis astenotsoospermia, siittiöiden heikko liikkuvuus. Paikallaan liikkuvat ja liikkumattomat ovat yhteensä siis 68 %.

 

Lausunnon mukaan eteenpäin liikkuvien siittiöiden määrä on hieman alentunut, samoin normaalimuotoisten siittiöiden määrä (10 %). Hedelmöittämiskyky todennäköisesti lievästi alentunut.

 

 

Pitääpä huomenna kilautella lääkärille ja kysellä tuota raskausindeksiä, haluaisin selkeän vastauksen siihen, millaiset (prosentuaaliset) mahdollisuudet meillä on raskautua luonnollisesti.

 

- Ellei Inkkumaan kirjassa ole ohjetta tuon indeksin laskemiseen? :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Ei oo. En oo kyllä suoraan sanottuna koskaan kuullutkaan mistään raskausindeksistä... :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Mitä nyt olet näistä netistä infoa lukenut, niin monelle jonkinlainen indeksi ilmoitetaan. Lisäksi meilläkin tuossa tulospaperissa sellainen kohta on, mutta sen jälkeen ei ole mitään, eli vastaus puuttuu.

 

Yritin tavoitella puhelimella lääkäriä. Hänen puhelunsa on käännetty lomalla olevan sihteerin numeroon, vaikka lääkäri itse on paikalla. <_< Laitoin sitten sähköpostia. Kiinnostaa tietysti tietää, että mitä tämä tulos nyt siis tarkoittaa, voimmeko tulla raskaaksi kotioloissa vai emme.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos sanotaan, että hedelmöittämiskyky todennäköisesti hieman alentunut, niin mun käsityksen mukaan on mahdollista raskautua ihan kotikonstein. Jos sanotaan hedelmöittämiskyky huomattavasti/selvästi alentunut, niin silloin olisi tilanne huonompi. Mutta lääkäriltä se selviää paremmin kuin meidän arvausten pohjalta. Ja jos ei haittaa ole, niin kuulisimme kernaasti, mitä tuollainen diagnoosi lääkärin mukaan käytännössä tarkoittaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mielenkiintoinen tuo tällä palstalla esiintyvä raskausindeksi. Liittyykö se nimenomaan miehen siemennesteen arvioimiseen? Olen käynyt spermatutkimuksissa kaksi kertaa ja ainakaan minun papereissa ei lue mitään tuommoista. Todettu vain, että hedelmöittämiskyky on selvästi alentunut ja tietenkin arvot mukana. Mitenkähän tuo indeksi lasketaan?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osallistun ihmettelyyn

 

Tänään kerrottiin tälläiset tulokset eikä mitään muuta

 

A 6%

B 23%

C 35%

D 36%

 

tiheys 62milj./ml

kokonaismäärä 350milj.

 

Eikä mitään muuta, mitäköhän tämä tarkoittaa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Tiheys ja kokonaismäärä on ainakin oikein hyvä. A:n ja B:n yhteis% pitäisi olla yli 50% joten siinä on ainakin "heikkous". Lisäksi D:n eli liikkumattomien määrä on aika suuri käsittääkseni...

 

Lääkäri varmaan antaa lausunnon kun lopulliset tulokset tulevat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Liihan vähäinen määrä (4,8 milj/ml), huono liikkuvuus (9% eteenpäin, 10 % paikallaan, 81% liikkumattomia).

Onneksi hedelmöittymiseen tarvitaan vaan yksi. (yritän pitää positiivisen asenteen yllä)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ kuulostaapa melkein samalta, ku meillä eka näyte :girl_to_take_umbrage2: paljonko oli kokonaismäärä? Yhden näytteen perusteellahan ei voida antaa varsinaista diagnoosia, vaan siihen tarvitaan 2 eri näytettä, koska 1 näyte voi olla periaatteessa mistä tahansa syystä huono. Meillä määrä ja liikkuvuus oli parempi toisessa näytteessä, mutta normaaleiden osuus vain 1% ja tämä johtaa nyt luultavasti meidät sinne IVF-jonoon. Masentavaa. Tollasella määrällä kun ei inssiä kannata edes harkita :girl_sad:

 

Tsemppiä sinne kovasti :lipsrsealed:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koko näytteessä oli 12,48milj siittiötä. Näytteen määrä oli normaali. Se viitearvo oli tohon kokonaismäärään 39milj. Olen kyllä itsekin hoitoalalla töissä ja pystyin kysymään yhdeltä gynekologilta mielipidettä tosta. Hänkin sano ekakas inseminaatiosta, mut nyt kun mä oon hiukan enemmän ottanu asiasta selvää ja sisäistänyt paremmin ton tuloksen, ni usko on itseltäni alkanut loppua. Mennään tosiaan keskiviikkona Väestöliittoon keskustelemaan mitä seuraavaksi tapahtuu ja mitä mahdollisuuksia meillä on. Nyt on lisätty yhden jos toisenlaisia pillereitä (homeopaattisia ja sinkkiä) ja mies alkanu toden teolla popsimaan tomaattia ja parsakaalia, jos jollain olis positiivinen vaikutus spermaan.

Nyt ei auta muuta kun odottaa, mutta kunidottavan aika olkoon pitkä ja jännitys tässä vaan tiivistyy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me saatiin tänään tulokset paperilla, ja ne näytti tältä:

 

Tilavuus: 3ml (viitearvo >2 ml)

Siittiöitä / ml: 31milj (viitearvo > 20milj)

Kokonaismäärä: 93milj (viitearvo > 40milj)

 

Vasta-aineet: 0%

 

A: 10%

B: 48%

C: 17%

D: 25%

 

Normaaleja 1% (viitearvo ~4%)

Epänormaaleja 99% (joista 99%:lla epänormaali pää)

 

 

Lääkärin mielestä tulos oli hyvä, ja tuolla tavaralla kuulemma pitäisi tulla heittämällä raskaaksi. Onneksi tulos selvitettiin kasvokkain ja käytiin kunnolla läpi, koska noiden normaalien siittiöiden määrä ois kyllä järkyttänyt jos lääkäri ei olisi kertonut ettei se pään "epänormaalisuus" tarkoita hedelmöittämiskyvyttömyyttä.

 

Määrä ja liikkuvuus on kuitenkin ihan ok, niin kai mä luotan lääkärin sanaan -_-

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ nyt pitää taas kerran järkyttyä syytä, miten eri tavalla lääkärit nämä tulokset tulkitsee :girl_impossible: siis meillä myös tuo 1% normaaleja ja ongelma myös 99% siittiöillä päässä ja meille sanottiin, että noilla tuloksilla ICSI, edes inssiä ei kannata yrittää :girl_impossible: meillä liikkuvuus huonompi kuin teillä, mutta määrä aikast samoissa, joten ymmälläni olen. Todella.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nyt on pakko kyllä kompata Sweet_akitoa, ikävä kyllä. Meillä oli jonkin verran parempi tulos ja suuntana olisi ollut iui.

Edited by Mamalicious

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän lääkäri oli sitä mieltä, että noilla tuloksilla pitäisi tulla "heittämällä raskaaksi" koska määrä ja liikkuvuus on kuitenkin hyvät ja se päävika tarkoitti ainakin tuossa miehen näytteessä sitä että siittiöt ovat pyöreä- eivätkä suippopäisiä. Molemmissa on kuulemma aivan sama perimäaines, mutta hedelmöittämisessä pärjää paremmin ne "normaalit" ja suippopäiset. Suippopäisissä on enemmän jotain entsyymiä, joka ilmeisesti helpottaa munasolun läpäisyä, mutta se on myös pyöreäpäisillä mahdollista jos sitä entsyymiä vain on tarpeeksi (mutta sitähän ei taas sitten tiedä onko sitä vai ei.....). Jotenkin näin mä sen läkärin selostuksen ymmärsin, kun tottakai kyselin noista hurjan kuuloisista prosenteista shockhink4mq7nt.gif

 

Sen lääkäri teki kyllä mullekin selväksi, että jos mun limakalvo saadaan lääkkeillä kuntoon ja raskautta ei siitä huolimatta muutaman kierron aikana kuulu, niin suunta on IVF. Inssiä ei meidän tapauksessa lähdetä edes yrittämään koska onnistumismahdollisuudet on niin minimaaliset. Muuta tutkittavissa olevaa ei oikein enää ole, kuin se että miten munasolut hedelmöittyy ja jakautuu icon_neutral.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä tulokset oli (tutkimus tehtiin vain kerran)

 

siittiöiden tiheys 0,3 milj./ml

kokonaismäärä 0,87 milj.

 

A 0% nopeasti suoraan eteneviä

B 78% hitaasti etenevät, kaartelevat

C 12% paikallaan liikkuvat

D 10% liikkumattomat

 

Diagnoosi oli Oligozoospermia. Hedelmöityskyky normaalista selkeästi alentunut, suositeltiin mikrohedelmöityshoitoa.

Tästä huolimatta yksi hitaasti kaarteleva löysi perille ja raskaus sai alkunsa ihan luomuna :D Aikaa siihen kului viisi kuukautta. Tämä tiedoksi siksi, että tiedätte toivoa olevan heikoista tutkimustuloksista huolimatta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Elviira, ihanaa lukea, että noilla tuloksilla on onnistunut! Meillä on lähes yhtä huonot tulokset, mutta lisäksi normaalin muotoisia siittiöitä on vain pari prosenttia, sekä siittiövasta-aineet molemmat 100%. Mitkä teillä mahtoi olla nämä luvut? Ja kiitos toivosta!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Paperissa lukee, että siittiöiden vasta-aine eli MAR-testiä ei voitu tehdä siittiöiden vähyyden ja huonon liikkuvuuden vuoksi. Siittiöiden muotoa ei ole ilmeisesti tutkittu, koska paperissa ei ole mitään mainintaa siitä eli valitettavasti en osaa näistä luvuista sanoa mitään. Onnea matkaan!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now