Kndr

Kiinteiden aloitusikä


160 posts in this topic

Galluppia ja keskustelua kiinteiden aloitusiästä. Miksi aloitit kiinteät siinä iässä kuin aloitit, ja vaikuttiko ajankohtaan se, saiko vauva siinä vaiheessa rintamaitoa, korviketta vai molempia? Päätitkö aloittaa kiinteät itse vai saitko ohjeen esim. neuvolasta? Aloititko kiinteät johonkin ongelmaan, kuten painonnousuun tai yöheräilyyn, vai oliko aloitus kalenterin mukaan? Tuliko lähipiiriltä neuvoja tai kommentteja?

 

(Olisin halunnut mukaan myös vaihtoehdot alle 3,5 kk ja yli 6 kk, mutta polliin ei saa niin montaa kohtaa.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Laitoin oman vastaukseni jo etuajassa, eli täysimetys ja 6 kk, koska pidän aika epätodennäköisenä että suunnitelmat tästä enää parissa viikossa muuttuisivat. Syy tälle on, että koska mitään ongelmaa tai muuta syytä aloittaa kiinteät aikaisemmin ei ole ollut, haluan täysimettää 6 kk suosituksen mukaan. Kommenttia on tullut ainakin omalta äidiltäni, joka minulle antoi silloisen suosituksen mukaan luumua jo kolmikuisena - kommentit siis linjaa "kun eihän ennenkään" ja "eikö se maitokin ole jo ihan laimeaa". Ei ole kuitenkaan sen kummemmin lähtenyt kritisoimaan, kun poika kasvaa niin hyvin. Neuvolassa on oltu samoilla linjoilla aloitusajankohdan kanssa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Olinpa puusilmä, yritin katsoa kaikki alueen ketjut läpi. Josko tää vois kuitenkin olla olemassa, kun tässä on erikseen toi imetys vs. korvike -juttu? (Jos ketjut yhdistää niin gallupit katoaa, muistaakseni jossain ketjussa kävi niin.)

Edited by Kundera

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vastasin täysimetys ja 5kk, mutta silloin 5kk iässä kyllä vasta aloitettiin maistelu ja monta viikkoa mentiin niin että vain 1-2 tl kiinteitä päivässä, eikä edes joka päivä etenkään alussa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Muistaakseni ( :rolleyes: ) viiden kuukauden iässä aloitettiin maistelu. Korvikkeella mentiin eikä kasvun puolesta olisi ollut tarvetta (eikä ollut muutakaan "ongelmaa" mihin kiinteät olisi otettu ratkaisuksi). Varmaankin vasta joskus reilu kuukautta myöhemmin pystyi puhumaan ateriasta/aterioista. Maistelu alkoi ongelmitta; poika hoksasi lusikan, aukoi suutaan, lähes kaikki maistui eikä tullut allergisia reaktioita.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täysimetys ja 4kk iässä aloitettiin maistelu. Aluksi tietenkin pieniä määriä ja ehkä kuukauden päästä yhteensä aterian verran päivässä. Varhaisen aloituksen syynä olivat yöheräämiset ja vauvan painon kasvun hidastuminen. Itse tein päätöksen mutta neuvolassa oltiin kanssani samaa mieltä. Ei ollut vauvan vatsan kanssa mitään ongelmia eikä allergiaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Molempien kohdalla mentiin täysimetyksellä 5,5 kk ikään saakka ja sitten alettiin maistelemaan muuta. Esikoisen kohdalla olisimme voineet mennä ihan hyvin 6 kk asti ja niin tämänkin toisenkin kohdalla ravinnonsaannin puolesta, mutta yöheräilyjen ja tissillä roikkumisen (2 h välein) vuoksi harkitsin kiinteiden aloittamista jo vähän aiemminkin. Sitkuteltiin kuitenkin tuohon 5,5 kk ikään, josta pikkuhiljaa yösyönnitkin sitten ovat vähentyneet ja päivästä olen yhden imetyskerran voinut jättää pois. :)

 

Esikoisen kohdalla tuli uteluja tai kommentteja, että joko se syö perunaa tai ottaahan se nyt muutakin. Nämä tulivat siis sen ikäpolven ihmisiltä, jotka ovat antaneet vauvoillensa kiinteitä jo 3-4 kk iästä lähtien. Tämän toisen kohdalla ei sitten olekaan tarvinnut enää hirveästi kertailla nykysuosituksia ulkopuolisille.

 

Pari kertaa olen törmännyt joihinkin tutkimuksiin, joissa optimaalinen ikä kiinteiden aloitukselle olisi jopa tuota suositeltua 6 kk aiempi. Se asettui siis 5-6 kk väliin, ja sillä oli merkitystä esimerkiksi allergioiden kannalta. Mutta näitä tutkimuksiahan riittää joka lähtöön ja jokainen tekee omalle perheelleen sopivat ratkaisut. :)

Edited by Nadda

Share this post


Link to post
Share on other sites

Laitoin, että täysimetyksellä 5kk, vaikka alussa sai myös korviketta välillä. Viimeiset kuukaudet oli kuitenkin täysimetyksellä, kun poika ei suostunu enää pullosta juomaan.

Kiinteät aloitettiin, kun pituus oli 2 peräkkäisessä neuvolassa tippunu käyriltä ja neuvolatäti sanoi, että kiinteät pitää aloittaa nyt kunnolla. Lähes heti rupesimme antamaan täysiä aterioita.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vastasin korvike ja 3,5kk. Meillä on menty aina pelkästään korvikkeella ja aloitin

kiinteät kun poika oli 3,5kk, koska maitoa meni ihan tajuton määrä päivässä - 1,2-1,5L...

Ja nyt maitomäärät on tasaantuneet siihen 800-1200ml päivässä. Ja kiinteätä ruokaa

syödään 3-4krt päivässä ja kerralla menee joko puolikas purkki tai sitten kokonaan yksi purkki

ja ikää pojalla 4,5kk.. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Huomaa, että mulla ei ole mitään haisua, paljonko maitoa "kuuluis" mennä... En osaa pitää tuota päälle litraa lainkaan isona määränä. :rolleyes:

 

Mut asiaan. Meillä täysimetettiin 5kk ja 1vko. Vastasin gallupissa 5kk. Satunnaisesti sai myös korviketta, mutta joskus n. 3kk iän jälkeen ei saanut enää, kun ei huolinut pulloa. Vanhemmalla iällä sitten kelpas taas.

 

Meillä ei ollut oikeestaan mitään erityistä syytä, miksi alettiin tuolloin. Poika kasvoi tosi hyvin tissillä (4kk n. 10kg), mutta alkoi vähän kiinnostua ruoasta, joten alettiin maistella. Aika pian sitten syötiin jo ihan normiaterioita.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä oli maitoaltistusta lukuunottamatta täysimetys 4-kuiseksi, mutta koska altistuksen takia tuli korviketta ja ekoina viikkoina annettiin vähän lisämaitoa, vastaan imetys + korvike 4kk. Kahden kuukauden iässä lääkäri kehotti täyimettämään puolivuotaaksi, mutta neljän kuukauden iässä sama lääkäri (lasten allergologi) totesi, että poika on niin iso, että kiinteät pitää aloittaa heti. Nyt on sitten kokeiltu riisihiutalepuuroa parina päivänä. Tuossa vaiheessa pituus meni +2-käyrällä ja paino -2.

 

Tuossa linkki uutiseen Naddan mainitsemasta tutkimuksesta

HS: Yli puoli vuotta kestävä täysimetys...

 

Mä en ihan usko, että kalenteri kertoo parhaiten, koska kannattaa aloittaa kiinteät. Eiköhän sen lapsesta näe, koska ruoka alkaa kiinnostaa tai paino alkaa jäädä liian pieneksi. Mua vähän harmittaakin, että yritin turhan tiukasti pitää kiinni täysimetyksestä, ja piti kuulla lääkärin murahdus "tuolla lapsella on nälkä!".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuolla Hesarissakin tutkimuksesta sanotaan näin: "Yli yhdeksän kuukautta pelkän rintaruokinnan varassa olleilla lapsilla oli myöhemmin muita enemmän allergioita. Heiltä löytyi verrattain usein esimerkiksi atooppista ihottumaa. Monilla oli myös yliherkkyyttä ruoka-aineille." 6 kk täysimetys ei siis tämän perusteella vaarallinen ole :)

 

Enska sai nektariinia maistellakseen 6 kk iässä, siihen asti oli täysimetyksellä. Pari viikkoa meni, ennen kuin hoksasi että nielläkin pitäisi :lol: Puolivuotisneuvolassa pituutta oli 72,5 senttiä ja painoa himpun yli 9 kiloa, joten hyvin kasvoi maidolla. Lähempänä 1 vuotta alkoivat kiinteät maistua paremmin ja tuli kasvupyrähdys, mutta samalla lailla on kasvanut isänsäkin, jolla -70-luvun tapaan kiinteät aloitettiin jo 3-kuisena.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Käypä hoito -suosituksissa näköjään on 4-6 kk suositus. Lääkärilehti kehottaa aloittamaan kiinteät viimeistään puolivuotiaana, mutta ei ennen 4 kk. (Jutussa on paljon tietoa imetyksen vaikutuksista, kannattaa vilkaista.)

 

Sitä, miksi neuvoloissa suositellaan monelle kiinteitä jo 3 kk ikäisinä, ihmettelen minäkin. Voihan sitä tarvittaessa antaa korviketta, jos tarvitaan lisäravintoa. Eipä niistä ensimmäisistä kiinteiden annoksista ainakaan enempää energiaa ja ravinteita saa kuin maidosta.

Share this post


Link to post
Share on other sites
^Huomaa, että mulla ei ole mitään haisua, paljonko maitoa "kuuluis" mennä... En osaa pitää tuota päälle litraa lainkaan isona määränä. :rolleyes:

 

Jossain oli suositus, että vauva joka elää pelkästään korvikkeella, niin jos maitoa menee

yli 1000ml, niin silloin kannattaisi aloittaa kiinteät. Tosin kaikilla tapauskohtaisesti.. :rolleyes:

Meillä meni jo 2kk iässä maitoa yli 1000ml, mutta en silti aloittanut kiinteän antamisen,

kun poika ei tuntunut olevan siihen vielä valmis... Mutta toisaaltaan pojan kasvu on ollut

ihan hurjaa, joten siihen nähden maitoa on mennyt ihan hyvää määrä.

 

Nytkin poika vetäs eilen 1400ml maitoa, 1,5 purkillista persikka-banaania ja 1 purkillisen peruna-porkkanaa... :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vastasin täysimetys ja 4kk iässä kiinteiden aloitus. Meidän poika on syntymästään asti ollut aika jössikkä, ja 2,5-4kk iässä elämä oli pelkkää huutoa ja jatkuvaa syömistä. Öisinkin poikaa piti imettää tunnin välein. 4kk neuvolassa terkkari oli minun kanssani samaa mieltä siitä että kiinteät voi pikkuhiljaa aloitella, että maito pelkästään ei meidän pojan kohdalla enää välttämättä riitä ravinnoksi. Pari päivää kiinteiden aloituksen jälkeen poika heräsi yöllä enää 2 kertaa, ja nyt kolmen kuukauden jälkeen herätyksiä on enää yksi ja sekin vasta aamulla. Meille siis aikainen kiinteiden aloitus oli pelastus, sekä äidin että pojan. :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vastasin täysimetys ja 3,5kk. Aloitimme kiinteet 3kk iässä. Neuvolan suosituksesta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täysimetin 5,5kk ja sitten aloitimme kiinteät hissukseen. Aika tuntui sopivalta ja vauva valmiilta: poika oli kiinnostunut muiden syömisistä ja yritti napata haarukkaa jos söin poika sylissä. Lusikalla syöminen hoksattiinkin heti ja kiinteät on maistuneet hyvin.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Vastasin täysimetys ja 5kk, mutta silloin 5kk iässä kyllä vasta aloitettiin maistelu ja monta viikkoa mentiin niin että vain 1-2 tl kiinteitä päivässä, eikä edes joka päivä etenkään alussa.

 

Meillä sama juttu. Terkka suositteli maistaan ajoissa, että sinne sitten jotain myös uppoaa kun ravinnon tarve kasvaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Meillä aloitettiin 5kk iässä kun poika alkoi äkkiä liikkumaan enemmän ja ravinnon tarve kasvoi ihan hillittömästi lyhyessä ajassa. Kävi kyllä mielessä, että olisi ehkä voinut ennakoida tilannetta... Mutta kun 4kk neuvolassa oli sellainen sijaisterkka joka liputti 6kk täysimetyksen perään ja vannotti että ei kannata aloittaa vielä... 5kk neuvolassa oma terkka sitten neuvoi lisämään kiinteiden määrää kovalla tahdilla. Ota näistä nyt sitten selvää. Nälissään tuo poika ainakin on!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä aloitettiin kiinteät reilu viikko sitten, kun typyllä oli ikää 5kk ja 1vko. Tätä ennen tyttö oli täysimetyksellä.

 

Aikomus oli täysimettää 6kk ikään asti, mutta kun yöllä alettiin roikkumaan tissillä monen monituista kertaa, päätin että voisi olla aika jo tuhdimmalle ravinnolle. Myösekin se vaikutti paljon, että tyttö oli tosi kiinnostunut muiden syömisestä, ja seurasi silmä kovana aikuisten ruokailua. Tuntui että valmiudet alkaa olla olemassa.

 

Soseiden syönti sujuikin jo heti ekoista kerroista kuin vanhalta tekijältä. Ei tullut pahemmin kakomisia ja soseita menee jo nyt reilu viikko maistelun aloittamisesta melko paljon. Yöunet on iltapuuron myöta parantuneet roimasti ja tyttö selvästi tykkää soseista. Kunhan tottuu hiukan enemmän kiinteisiin, aletaan varmaan tarjoamaan sormiruokaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aloitettiin kiinteiden tarjoaminen eilen, eli kun tyttö oli päivää vaille 5 kk. Siihen asti mentiin täysimetyksellä (lukuunottamatta ensimmäistä kuukautta, jolloin sai korviketta päälle).

 

Syynä se, että päivisin tyttö syö vain n. 1,5 tunnin välein ja yölläkin herää 2-3 h välein syömään. Tällä rytmillä tyttö on kasvanut kyllä ihan normaalisti, mutta haluan, että kiinteisiin voidaan totutella pikkuhiljaa ilman kiirettä jo ennen tullaan siihen vaiheeseen, että pelkkä maito ei enää riitä pitämään nälkää loitolla. Varmaan vasta siinä 6 kk iässä sitä ruokaa annetaan niin paljon, että siitä saa ihan energiaakin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esikoisen (syntyi sektiolla) kanssa imetys+korvike 4 kk ikään asti. Kuopuksen kanssa imetys+korvike 2 kk ikään, sitten täysimetys 4 kk ikään, jonka jälkeen imetys+korvike 5 kk ikään asti, jonka jälkeen aloitettiin maistelut. Nyt menee kiinteitä vasta yksi purkki päivässa, poika täyttää ensi viikolla 6 kk.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täysimetys ja 5kk. Soseiden maistelu aloitettiin kun neiti oli 5kk 1vko ja 1pv.

Täysimetyksellä oltain ihan hyvin voitu mennä 6kk asti (5kk neuvolassa kokoa oli 9570g, 68,3cm), mutta ajateltiin, että aloitellaan pikku hiljaa, niin ei tuu sit yhtäkkiä nopeella aikataululla kaikki.

Nyt soseita syöty vähän yli 2 viikkoa ja kiirettä ei olla pidetty. Vasta muutamaa makua maisteltu, mutta ainakin neiti on tajunnut, että sinne suuhun voi muutakin laittaa ku vain maitoa :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now