E. Vekara

Lapsen vakuuttaminen

334 posts in this topic

Vakuutuksen ideanahan onkin, että kaikilla se riski ei realisoidu. Sitten kun jollekin sattuu pahasti, kaikki maksavat. Kukaan tuskin toivoo vakuutusta ottaessaan, että "pääsisi" nostamaan maksimikorvaukset, mutta jos jotain sattuu, on kiva ettei tarvitse ensimmäisenä murehtia raha-asioita.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kovasti tää asia kyllä mietityttää. Toisaalta ajattelen, että "tottakai otetaan lapselle vakuutus", mutta on ollu tosi avartavaa lukea muitakin mielipiteitä. Kyllähän sillä vakuutuksen vuosihinnalla ja omavastuuosuudella jo monta yksityisellä käyntiäkin tietty maksaa ja kun mulla on viimeisen viiden vuoden ajalta vain hyviä kokemuksia myös julkisesta terveydenhuollosta, niin kyllähän erilaisten mielipiteiden lukeminen vähän ajatuksia herättää. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä olen ajatellut myös niin, että vakavat sairaudet hoidetaan julkisella puolella (kuten lasten syövät, vaikeat leikkaukset, onnettomuudet ym.), joissa tulee aika äkkiä vuosittainen maksukatto vastaan. Ainakaan toistaiseksi Suomessa ei voi tulla tilannetta, että sairaalalaskut paisuisivat jenkkityylisiksi. Vakuutukset toisaalta eivät korvaa esim. vanhempien poissaoloja töistä lasten vakavien sairauksien kohdalla, jotka voivat aiheuttaa suuriakin tulonmenetyksiä.

 

Meillä nuoremmalla lapsella on eräs sairaus tai sanoisinko vika (sori epämääräisyys), jonka hoitoon tarvitaan erikoislääkärin seurantaa. Saamme hoidon kunnan maksusitoumuksella yksityiseltä, jossa käynneistä maksamme vain polimaksun (jotain alle 30 euroa kerta). Eli senkään puolesta vakuutus ei ole osoittautunut tarpeelliseksi.

 

Vakuutuksissa risoo myös se, että ensin saa maksaa kalliita vakuutusmaksuja ja siihen päälle vielä yksityislääkärilaskuja (jos sitä yksityistä siis käyttää). Kerran vuodessa katsotaan, tuliko laskuja niin paljon, että vakuutuksesta saa omavastuun jälkeen jotain takaisin. Saa pulittaa ensin vakuutukseen pitkän pennin ja rahaa todellakin on löydyttävä myös silloin, kun lapsi sairastuu, jos mielii yksityiselle. Korvaukset saa joskus jälkikäteen ja niitä lääkärikäyntejä ja tutkimuksia pitäisi tulla kyllä aika paljon, että vakuutus selvästi kannattaisi.

 

Toki uskon, että vaikkapa korvien putkitus on kiva hoitaa ilman jonottamista, kun tietää, että leikkausrahat maksaa lopulta vakuutus. Mutta omien kokemusten perusteella vakuutus ei ole välttämättä mikään onni ja autuus.

Edited by Josephine

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kerron taas kerran meidän tarinan.. ;) Esikoisellemme otimme vauvavakuutuksen raskausaikana. 9 k iässä hänellä todettiin elinikäinen sairaus joka vaatii viikottaista lääkitystä koko loppuiän ajan. Ollessani rv 16 toisen lapsen kanssa, sain tietää kantavani geeniä joka sairastutti sitten myös toisen lapsemme. Geenivirhe on iskenyt minuun sikiöaikana (äitini tutkittiin ja hän ei geeniä kanna). MISTÄÄN emme olisi siis voineet tällaista arvata! Sairaala- ja lääkekuluja joita Kela tai vakuutusyhtiö ei korvaa, tulee vuodessa 1500-2000 euroa eli vakuutus on kannattanut todella! Esikolla oli myös tuo maitoallergia pienenä. Uskomattomimman hienoa tilanteessamme on se, että nämä vakuutukset ovat voimassa siihen saakka, kun lapset täyttävät 65 vuotta!!! Koska sairaus on elinikäinen niin kulujahan tulee... Toki kulut vähenevät iän myötä, tämä taaperoaika on raskain, varsinkin kun esikolla lääke ei vielä edes toimi mutta se on toinen tarina..

 

Pari pointtia tuli vielä mieleen: toiselle lapsellemme emme meinanneet saada vauvavakuutusta koska siinä vaiheessa geenivirheestäni tiedettiin jo. :( Hain vauvavakuutusta jokaisesta yhtiöstä, minkä vain keksin ja itkuhan siinä tuli (onnesta) kun hylkykirjeiden jälkeen yksi ainoa yhtiö kelpuutti meidät asiakkaakseen! Ja vielä ilman kotivakuutus-pakkoa jne. Eli kannattaa hakea jos on vähänkään samantyyppinen tilanne kuin meillä.

 

Toisekseen: JOS otatte vauvavakuutuksen ja lapsi on terve, niin kannattaa vaihtaa se lapsivakuutukseen jossain vaiheessa (en nyt muista ikää, 2 kk??) sillä raskausajalla otettu vakuutus on kalliimpi kuin terveelle lapselle myönnetty vakuutus. Tai näin meidän yhtiö kertoi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Ainakin Ifillä odotusajan vakuutus muuttuu lapsivakuutukseksi, kun ilmoittaa lapsen hetun 2 kk:n ikään mennessä. Jos hetua ei ilmoita, ei lapsivakuutus astu voimaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mainitsen muuten vielä, että meidän vakuutusyhtiössä (Tapiola) lääkäri ym. kulut voi ilmoittaa nettipalvelussa samantien kun ne on maksettu ja yleensä korvaus on tilillä seuraavana arkipäivänä. Eli jos maksaa lääkärilaskun luottokortilla saa rahat vakuutusyhtiöstä ennen kuin luottokorttilasku lankeaa maksettavaksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo, kyllä tuo vuoden odottelu ja kerran vuodessa kuittien kanssa korvauksien hakeminen on todellakin jo ihan historiaa varmasti ainakin valtaosassa vakuutusyhtiöistä. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Otettiin vakuutus ja sen ottaminen oli itsestäänselvyys ettei tarvitse terveyskeskuksissa jonotella. Hankalampaa olikin sitten valita se sopiva vakuutusyhtiö.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now