Sign in to follow this  
Followers 0
Guest heijo

Vinkkejä kaksosarkeen, kun jää yksin kotiin

159 posts in this topic

Heijo, tsemppiä! Ehkä teillä vain sattuu olemaan vauvat, jotka heräilevät ja tarvitsevat sitä ruokaa enempi myös yöllä. Meillä oli näin. Lisäksi parikin tuntia unta yhteen menoon noin pienille vauvoille on ihan hyvä. Kasvun myötä unipätkät alkavat pidentyä jossain vaiheessa, mutta pikkuvauvat heräilevät monesti lyhyinkin välein. Joku 5 tuntia on todella pitkä uni vauvoille, vaikka jotkut vauvat niin pitkiä pätkiä nukkuvatkin. Vauvat ovat niin yksilöitä, ettei kannata verrata muiden lapsiin. :) Se on kyllä harmi, että vauvat nukkuvatkin niin äänekkäästi, että häiriinnyt siitä. Muuten ehdottaisin viereen nukuttamista. Itselleni se ainakin oli helpompaa, kun ei välttämättä tarvinnut nousta sängystä ja pikkukitinät saattoi mennä silityksellä tms. Auttaahan miehesi yöllä hoidossa? Kaksosten yöheräilyjä on taatusti raskasta hoitaa yksin ja te molemmat tarvitte lepoa ja toistenne tukea.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pakko tulla vielä jatkamaan kun tossa saunassa pohdiskelin ja muistelin meidän vauva-aikoja. Meillä "auttoi" kotiutumisesta alkaen toteutettu tarkka rytmi. Siis eihän pikkuvauvoilla tietenkään voi varsinaisesti tarkkaa rytmiä olla, mutta alussa selvän eron tekeminen yön ja päivän välille. Meillä se tarkoitti sitä, että yö alkoi vauvoille siinä 20-21 maissa ja aamu alkoi 6-7 maissa. Sen ajan tytöt nukkuivat yöpuvuissa ja vaippa vaihdettiin vain jos oli pakko. Syödä vauvat saivat, jos heillä oli nälkä, mutta seurustelua vältettiin ja ei esim. juteltu mitään. Korkeintaan kuiskaten jotain rauhoittelulauseita tai sanoja. ja hyssyttelyä ja vauvojen unilaululelua saatettiin soittaa. Yöllä oli myös pimeää, eli valoja ei sytytetty paitsi jos tarvi niin tosi himmeälle.

 

Kovasti jaksamista teille noihin öihin ja muihin, toivottavasti löydätte jotain helpottavia keinoja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä päivärytmi menee suunnilleen näin: Illalla aloitetaan syöttämään poikia noin klo 20.00. Se kuitenkin keskeytyy, kun pojilla alkaa iltakiukuttelut. Kiukkuaminen kestää lähelle klo 23.00, jonka jälkeen poikien rauhoituttua saadaan syötettyä lisää. Pojat nukahtavat n. 23.00-23.30. Seuraava syöttö n. 2-3 tunnin kuluttua. Jos hyvin menee, pojat nukahtavat puolessa tunnissa uudelleen. Sit taas seuraava syöttö parin tunnin päästä. Vaihdellen pojat rauhoittuvat uudelleen unille puolessa-parissa tunnissa. Aamulla miehen lähdettyä töihin n. 7.30 haen pojat viereeni nukkumaan. Annan vähän maitoa, jotta nukahtaisivat vielä hetkeksi. Siinä sitten poikien känistessä torkun pieniä unia, kunnes 9-10 herään toisen kanssa aamutouhuille. Kun olen saanut toisen syötettyä ja vaipat vaihdettua, toinen heräilee samoille touhuille. Jos ei herää itse, herättelen hänet varovasti. Sen jälkeen päivä meneekin poikien kanssa seurustellessa ja poikien ottaessa päiväunia vähän väliä. Välillä sitten taas syötellään. Säiden salliessa käydään vaunuttelemassa. Miehen tullessa töistä pojat ovat usein unilla, jonka jälkeen syötellään poikia yhdessä. Pojat saattavat nukahtaa syötön päälle tai sitten ovat hereillä. Eli mitään selkeää rytmiä ei pojilla ole päivällä. He nukkuvat miten sattuu ja yleensä eri aikaan. Olen luopunut jo omista päiväunihaaveista ja keskityn kumpaankin poikaan erikseen. Heitä kun ei saa yhtäaikaa unille.

 

Yöllä syötöt tapahtuvat joko pimeässä tai hämärässä valossa. Syötän pojat sänkyyn, eli en ota heitä syliin ellei huuda kovasti tai tarvi vaihtaa vaippaa. Pullon jälkeen laitan samantien tutin suuhun. Tällä tekniikalla syöttö sujuu usein nopeasti, mutta joskus pojat ovat liian virkeitä nukahtamaan heti uudelleen.

 

Eilen illalla pojat nukahtivat klo 23.30 huudettuuan ensin tarpeeksi. He nukkuivat 3 tuntia ja sit puolen tunnin syötön jälkeen jatkoivat unia. Seuraavan kerran huusivat ruokaa 2 tunnin päästä. Tunnin syöttö ja pojat olivat taas unessa. Unet jatkuivat 2.5 tuntia, kunnes hain heidät viereeni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hyvin ootte näköjään rytmiä yrittäneet. Kyllä se sieltä alkaa varmasti poikien kasvaessa pikkuhiljaa muodostua. :) Tää on nyt vain tämmöinen heitto, että jos ilta klo 20 syöttö aina menee hyydoksi niin voisivatkohan olla silloin jo liian väsyneitä? Saattaisiko sen ajoituksen aikaistaminen auttaa? Tai jos ottaisi sitä ennen vielä yhden rutiinin lisää: iltakylpy/-pesut tms, sitten syöttö ja nukkumaan? Tiedän kyllä, että näin ulkopuolisena on helppo vaan heitellä ideoita ja käytäntö joka perheessä osoittautuu ihan erilaiseksi... mutta yritän tässä jotain rohkaisua keksia :) Tsemppiä taas!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä meinasin myös samaa ehdottaa, että mitä jos iltasyöttö olisikin 19:30 tai vaikka jo 19:00. Meillä syödään jo seiskan aikaan, juuri koska myöhemmin se on vain kiukuttelua.

 

Sitten meillä oli myös alussa sama ongelma, ettei vauvat erottaneet yötä päivästä ja me saimme siihen helpotusta kun aloimme joka ilta ennen iltasyöttöä valvottaa vauvoja (ensin lyhyellä ajalla ja siitä pidentäen). Ja me valvotettiin pitämällä vauvat olohuoneen pöydällä peiton päällä nakuina. Siinä lauleskeltiin, katseltiin leluja, oltiin selällä ja masulla. Siinä murut yleensä viihtyivät suht hyvin katselemassa ympärilleen. Vaatteet päällä valvomisesta ei tullut mitään, mutta nakuina pysyivät paremmin hereillä ja tyytyväisinä. Toki välillä oli iltoja, jolloin vaan kanneltiin ja hyssyteltiin nakuja vauvoja, mutta jatkuvasti ne vähenivät.. Iltavalvottamisesta tuli meille rutiini, johon vauvat tottuivat ja pikkuhiljaa heidän pisin hereilläoloaikansa alkoi itsestään ajoittua tuohon, kun se sitä ennen oli keskellä yötä..

 

Kunpa saisitte keinolla tai toisella yöt helpottumaan, kovasti voimia!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ollaan yritetty aikaisempaakin iltaysöttöä, mutta siinä on käynyt niin, että pojat nukahtavat n. 19.00 ja heräävät taas n. 21.00, jonka jälkeen alkaa vasta se kiukuttelu ja se saattaa venyä jopa sinne kahteen yöllä. Ollaan siksi todettu, että on parempi odottaa siihen 23, että pojat nukahtavat.

 

Viime yö oli taas huono. Pojat heräilivät usein ja jouduttiin vaippojakin vaihtamaan. Siihen he heräävät ja virkistyvät niin paljon, että eivät nukahda uudelleen millään. Nyt taas väsyttää kovasti.

 

Pojat heräävät unilta, joten eikun syöttämään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Voi itku, suuret virtuaaliset voimahalit! Toivottavasti on edes vähän parempi yö nyt edessä!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Viime yö sujui hyvin, pojat olivat yökylässä toinen toisella mummulla ja toinen toisella ;) Saatiin miehen kanssa nukuttua hyvin kerrankin. Ja niin oli toinen pojistakin nukkunut hyvin. Taitaa olla vieraskoree :D Illalla oli mennyt maate klo 21.00. Syömään oli herännyt taas klo 23.00, jonka jälkeen nukkunut neljään. Sen jälkeen nukkui vielä aamullakin klo 8.30, kun soitin äidille. Iltakiukutteluja ei ollut ollenkaan tarvinnut kuunnella. Toinen poika olikin ollut vähän levottomampi ja heräillyt vähän lyhyemmillä aikaväleillä.

 

Luin tänään yhden kirjan koskien vauvojen nukuttamista ja hyviä yöunia. Siinä oli iha hirveän hyviä vinkkejä, jotka otan käyttöön jo tänä iltana. Yritämme taas uudelleen tuota aikaisempaa iltasyöttöä. Jospa pojat ensi yönä nukkuisivat taas jo paremmin. Toivossa on hyvä elää :P

 

Niin ja kiitos tsemppauksista!!! Ne on auttanut kovasti. Ihanaa, kun täällä on ihmisiä, jotka jaksaa vastailla mulle! :wub:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heijo, kiva kun saitte miehesi kanssa nukkua :) Oliko se kirja se pehmeä matka höyhensaarille vai joku muu? Mulla on se kirja ja olen saanut siitä kanssa hyviä vinkkejä. Tosin kaikki säänöllinen päivärytmi -jutut oli meillä jo silloin käytössä kun sen sain käsiini.

 

Tiedän, ettei se ehkä nyt lohduta yhtään, mutta kyllä ne unipätkät vauvojen kasvaessa pitkittyvät, pikkuvauvat nyt vain usein nukkuvat lyhyemmissä pätkissä ja syövät usein. Se on heille luonnollista. Tsemppiä! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sama kirja on kyseessä. Siinä oli kyllä tosi paljon sellaista, mitä ei ole tullut ajatelleeksi. Innolla oikein odotan tulevaa iltaa ja yötä. Toivottavasti se menee hyvin. Tulen taas tänne kertomaan kokeilujen tuloksia :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hienoa Heijo, että saitte kunnon yöunet!

Tuli tässä vielä mieleen kun luin tekstiäsi, että voiko olla mahdollista, että teidän toinen poika nukkuisi muuten hyvin, mutta häiriintyy vain toisen pojan yöähinöistä? Mikäli oli meinaa nukkunut mummolassa hyvin. Eli entä jos siirtäisitte pojat nukkumaan keskenään eri huoneisiin? Vai häiritsisikö teidän makuhuoneessa oleva poika kuitenkin liikaa omaa untasi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Viikonlopun nukkumiskokeilut eivät onnistuneet. Huonoja öitä takana jo kaksi. Viime yön saldoksi tuli itselle alle neljä tuntia unta ja sekin pienissä pätkissä. Valvoin toisen pojan kanssa 3 tuntia putkeen, kun hän ei nukahtanut millään. En tiedä oliko masuvaivoja vai luuliko hän, että on päivä eikä halunnut nukkua... Toinen pojista on todella paljon huonompi nukkumaan ja olemme itsekin sitä mieltä, että hän häiritsee toisen unta jatkuvalla heräilyllään. Toinen poika voisi hyvinkin nukkua pitkiä yöunia, jos saisi olla rauhassa. Täytyy harkita poikien siirtämistä eri huoneisiin. Se tarkoittaa kyllä sitä, että toinen olisi otettava takaisin makuuhuoneeseen. Meillä kun on liian vähän huoneita :angry:

 

Eilen saatiin pojat iltaunille klo 20.00, sitten heräsivät 21.50 syömään-nukahtivat 22.30. Seuraavan kerran huonompi nukkuja heräsi klo 00.45 ja valvoi siitä puoli neljään. Siinä välissä syötin toisen kertaalleen. Neljän maissa toinen poika söi taas ja tämä yövalvoja heräsi klo 6.00 jälleen syömään. Sen jälkeen ei unista sit tullutkaan mitään, kun pojat kumpikin vääntelivät ja ähisivät koko ajan masuvaivojaan.

 

Sen kirjan ohjeet kuulostaa niin helpoilta ja yksinkertaisilta, mutta niiden toteuttaminen käytännössä on vaikeaa. Varsinkin kahden kanssa.

 

Tänään on taas ollut paha päivä muutenkin. Pojat ovat huutaneet kilpaa koko hereilläoloaikansa. Hetken he olivat hiljaa, kun käytiin vaunuttelemassa, mutta sen jälkeen huutokonsertti alkoi taas. Ovat piereskelleet kovasti. En tiedä, mistä ilmavaivat nyt ovat yhtäkkiä pahenneet. Käytössä edelleen relat ja disflatyl.

 

Mulla tais mennä raskausaika ja synnytys liian hyvin, kun yhtään hyvää onnea ei ole säästynyt tähän vauva-aikaan... :unsure:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Viime yöksi siirsimme pojat eri huoneisiin ja tuloksena oli paljon rauhallisemmat yöunet kaikille!! :D Tässä yön tilastoja:

 

Lauri nukahti 21.30 ja heräsi ekan kerran 00.50. Nukahti uudelleen n. 01.30. Seuraava herätys 04.00, jonka jälkeen nukkui 06.30 asti ja sitten herättiin kokonaan.

 

Niilo nukahti 22.10 ja heräsi ekan kerran 02.00. 02.10 oli uudelleen unessa. 04.15 söi vähän, jonka jälkeen nukkui 05.30 asti. Siitä sitten nukkui n. 07.00 asti.

 

Ei mitään pitkiä pätkiä nukkuneet enää aamuyöstä, mutta toi eka pätkä oli molemmilla pidempi kuin ennen. Ehkä se tästä :rolleyes:

 

Tänään on taas ollut melkoista huutoa ja kiukuttelua koko hereilläoloaika. Masuun tuntuu sattuvan molemmilla. Päätettiin vaihtaa korvikkeen merkkiä, josko se auttais <_<

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Hienoa, jospa uuden järjestelyn myötä yöt vaan paranisivat entisestään! Peukut on täällä pystyssä!

Kivat nimet teidän pojilla! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

viime yö meni taas ihan penkin alle. ja nyt pojat huutavat kolmatta päivää melkein koko ajan, kun ovat hereillä. huuto alkoi ihan yhtäkkiä maanantaina, siihen asti pojat ovat olleet todella rauhallisia, lukuunottamatta iltakitinöitä. en ymmärrä, mistä yhtäkkinen huuto johtuu... pojat ei rauhotu enää autoon, eikä kunnolla vaunuihinkaan. mun kädet loppuu kesken näin päivisin. en saa poikia enää edes päiväunille :huh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oletko ollut neuvolaan yhteydessä? Että koska huuto ei ole enää normin rajoissa...? Mä varmaan kiikuttaisin jo lääkärille näytille. Meillä tyttö sentään nukkui päivällä, vaikka yöt meni huutaessa. :unsure:

Edited by Tiitiäinen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Soitin eilen neuvolaan ja kysyin tota korvikkeen vaihtoa. Samalla sanoin yhtäkkiä alkaneesta huudosta, mutta ei se täti sieltä sanonut muuta kuin, että tuon ikäisillä on mahavaivoja. Korvikkeen vaihtoa voi kokeilla ja sitten se suositteli vyöhyketerapiaa. Siinä oli neuvolan neuvot :blink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä vauvat itkivät pieninä lähes aina, jos eivät olleet unessa tai syömässä... Mutta toisaalta he kyllä oikeasti nukkuivat (vaikka heräilivätkin paljon). Toivottavasti teillä olisi vain joku lyhyt vaihe ja kohta rauhoittuisi!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kuulostaa hyvältä, toivottavasti siitä on hyötyä! Eikös niistä yleensä tule viim. 2-3 kerran jälkeen se hyöty jos on tullakseen? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä oonkin unohtanut sanoa, että meillä vyöhyketerapia auttoi pojan itkuisuuteen! Tytölle ei edes kokeiltu, kun ei ollut niin itkuinen. Mutta yhdessä vaiheessa tuntui, että poika itki n.90% hereilläoloajastaan. 3 vyöhyketerapiakerran jälkeen auttoi huomattavasti. Tosin en mä ole varma auttoiko se terapia vai aika. Mutta toivottavasti se auttaisi teillekin!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tohon heijon yöhuuttoon kannattais kokeilla peräkkäin syömistä. Ainakin kummipojalla ja sen kaksoisveljellä toimi se, ja vanhemmat sai nukuttua edes hiukan pidempiä pätkiä. Tosin se sitoo miehen kanssa jos vaippoja vaihdellaan samalla kun syötetään. Tai ei vältämättä mutta pidemmät yö unet sekin saisi sitten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0