Sign in to follow this  
Followers 0
Miinanen

Minkä ikäiseksi lapsi tarvitsee rattaita?


45 posts in this topic

Enskan rattaat jäävät pieneksi, ei mahdu enää nukkumaan. Kuomurattaiden hankinta houkuttaisi, mutta en tiedä miten paljon ja kuinka pitkään niitä tarvitsee...

 

Kertokaa omia kokemuksianne :)

Edited by Miinanen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun lapset on nukkuneet päiväunet rattaissa alle vuoden. Sen jälkeenkin kyllä aina silloin tällöin, jos sattuivat nukahtamaan kesken matkan, mutta ei siis enää varsinaisesti laitettu rattaisiin nukkumaan.

 

Muuten rattaita käytettiin tyttärellä kolmisen vuotta. Tyttö oli 3v4kk, kun pikkuveli syntyi, ja sen jälkeen ei rattaisiin ollut mahdollisuuttakaan, kun pikkuveli valtasi ne. Seisomalauta meillä kyllä oli pidemmillä matkoilla käytössä vielä vajaan vuoden.

 

Sitä en muista tarkalleen kauanko meidän poika rattaissa ajeli, mutta viimeiset kunnon rattaat myytiin pois pojan ollessa 3v ja silloin ne siis oli jo käyneet tarpeettomiksi. Sen jälkeen meillä oli vain sateenvarjorattaat satunnaista käyttöä varten, jos esim. lähdettiin koko päiväksi jonnekin reissuun.

 

Joten sanoisin, että isoja rattaita tarvitsee maksimissaan 3v, sen jälkeen pärjää pienillä esim. sateenvarjorattailla, jos satunnaisesti tulee jotain pidempiä kävelyreissuja.

 

Pelkästään ilmaisten matkojen takia meillä ei ole rattaita koskaan raahattu mukana.

 

Edit. Niin, itseasiassa, eihän meillä isoja kuomurattaita ollut käytössä kuin n. 2 vuotta per lapsi, sen jälkeen pärjättiin pelkillä matkarattailla ja sateenvarjorattailla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä ei ole koskaan aktiivisesti nukutettu poikaa pihalle vaan päikkärit nukutaan myös omassa sängyssä.

Vaunut ovat mulle kuitenkin ehdottoman tärkeät liikkumiseen ja se että selkänoja menee varmasti makuuasentoon, että jos poika vaikka nukahtaa jossain reissulla niin on hyvä nukkua, eikä pää sitten retkota.

 

Itse kuitenkin haaveilen vielä ihan matkarattaista, mutta en kyllä todennäköisesti tule luopumaan ainakaan pariin vuoteen vaunuista.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä vastasin noihin kaikkii ton tokan, eli 2-3v. Vimoseen ai koskaan, kun me ei käytetä julkisia.

 

Meidän poika täyttää vajaan 2 viikon kuluttua 2v. Ja edelleen nukutaan päikkärit ulkona rattaissa. Yhdessä vaiheessa hetkellisesti nukuttiin sisällä omassa sängyssä, mutta se vaan oli niin työlästä, koska kesti ikuisuus saada se rauhottumaan ja nukahtamaan sinne ja sit ne unet jäi vielä paljon lyhyemmäksi. Joten siirryttiin sit uudelleen nukkumaan ulkona ja menee paljon kivemmin. Tänään, kun oli oikein väsynyt, niin nukkui 3,5h. Välillä unet on 1,5h. Ja sit aina jotain siltä väliltä, riippuen vähän keleistäkin. Jos on vaikka viileä sadekeli, niin silloin nukutaan tosi hyvin.

 

Meillä on Oran yhdistelmävaunut sekä P&T Sportit. Matkiksista luovuttiin, kun ostettiin nuo P&t:t. Yhdistelmät oli nyt muutaman kuukauden varastossa jemmassa ja nyt ne kaivettiin taas esille odottamaan kohta syntyvää vauvaa. Koitin nukuttaa poitsua noissa nyt parina päivänä, mutta ei onnannut, Hän ei tykkää enää niistä, vaan pitää olla noi P&t:t. Ne on hänen. ;)

 

Meillä on oikeestaan aina ulkoillessa mukana noi Sportit. Jos mennään esim. johkin puistoon. Yleensä käydään tossa n. sadan metrin päässä olevassa ja sinne poika aina kävelee (tai siis ajaa traktorinsa kanssa) ja yleensä kävelee takaisinkin. Rattaat lähinnä mukana siksi, että silloin on koko leluarsenaali helpompi kuskata. Välillä mennään kauemmaksi puistoon, jonne on n. 1,5km matka ja silloin poika yleensä kävelee toiseen suuntaan ja takaisin päin tulee rattaissa. Tai jos väsyy tai rupee kenkkuilemaan, niin sitten menee jo aiemmin rattaisiin.

 

Reissuissa rattaat on ehdottomat. Ei tulis mieleenkään lähteä hengailemaan johonkin ostoskeskukseen ilman rattaita. Ei tota voi vapaaksi päästää. Suoraan autosta rattaisiin. Tähän tarkoitukseen meillä noi Sportit oikeestaan hankittiinkin, eli kun mennään jonnekin ihmisten ilmoille, niin saadaan molemmat lapset sitten "köytettyä" kiinni. Ja tietty täällä just noilla pidemmillä puisto- tai kävelten tehdyillä kauppareissuilla.

 

Yhdistelmät me säästetään vielä vauvaa varten, koska noi Orat on niin suojaisat, että musta ne on loistovaunut päikkäreitä ajatellen. Eli vaavi saa sit nukkua niissä. Ja ohan ihan hyvä, että meillä tosiaan on noi kahdet rattaat nyt, kun jos toi esikoinen viihtyy vielä pitkään ulkopäikyillä.

 

Ajattelin, että noi yhdistelmät pidetään ainakin ens talven yli ja kevään ja katotaan sit tilanne. P&T:t saa olla niin pitkään, kun kuopus käyttää rattaita. Sateenvarjorattaista en tykkää yhtään, joten mitään niin köykäsiä meille ei tule.

 

Mä en siis vielä tiedä tarkkaa ikää, kuinka pitkään käytetään rattaita, mutta uskoisin, että jossain muodossa varmaan tonne 3v asti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

2v alle 3v.

 

Ilmaiseksi matkustamiseen en tarvinnut ollenkaan. Mulla on kokoajan ollut bussilippu rinnalla (töissä kun pitää käydä ilman muksua ;))

 

Uskon, että 3- vuotiaana tuo jaksaa ulkomaanmatkat ja pidemmät matkat ilmankin. Nyt kävellään jo puistoon ja kauppaan ilman (toki jos on nukkuma- aika niin rattaissahan tuo matkaa).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tyttö täyttää syksyllä 4 ja rattaat on käyneet jo tarpeettomiksi. Ulkomaanmatkoista pitää kuitenkin sen verran kommentoida, että reissussa rattaat oli vielä kesäkuussa ihan ehdottomat. Ei tyttö olisi jaksanut kävellä kaupungilla meidän kanssa kovin pitkään, ja toisaalta rattaitten kanssa päästiin nopeammin eteenpäin. Ja huvipuistopäivänä oli hyvä ottaa rattaissa pienet nokoset välillä niin sitten jaksoi taas. :)

 

Edit. Ja tarkoitan nyt matkarattaita. Yhdistelmät jäi pois käytöstä tytön ollessa 2,5-vuotias, kaupungissa pärjättiin sitten jo matkiksilla.

Edited by Vertti

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä tyttö on nyt kolme, eikä rattaita tarvitse juuri muuhun kuin bussilla matkustamiseen tai erityisen pitkillä reissuilla. Tarhareissut (n. 0,5km suuntaansa) suunniteltiin taittavamme ihan jalan. Kaksivuotiaana taidettiin siirtyä pelkästään matkiksiin, ja keväästä saakka meillä on ollut pelkät sateenvarjorattaat hätävarana. Ja toki jos rattaat on mukana prinsessan tulee päästä kyytiin vaikka jaksaisikin kävellä. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos vastauksista, kuomurattaiden hankinta on näiden ansiosta toistaiseksi jäissä :) Kokeillaan, pärjäisikö pelkillä matkiksilla - talven tullen tosin voi mieli muuttua...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esikoinen on kohta 2v 9kk ja kyllä meillä vielä rattaita käytetään. Lyhyempiä matkoja kävelee itse, mutta kyllä tosi usein joutuu sitten kantamaan, jos ei olla rattaita otettu mukaan. Kuopuksen kanssa liikuttaessa esikoinen seisoo laudalla. En usko että ihan lähiaikoina luovuttaisiin kokonaan rattaiden käytöstä esikoisella. Kyllä mä edelleen otan matkikset mukaan, jos mennään kaupungille tai sitten isommat rattaat, jos kuljetaan piedempää kauppamatkaa. Pelkillä matkarattailla kyllä varmaan jo selvittäisiin, jos kuopus ei tarvitsisi yhdistelmiä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jami nukkui vielä viime viikolla päikkärinsä pihalla eli jo siihen meillä on tarvittu rattaita 2,5-vuotiaaksi. Yleensä, kun lähdetään lenkille, meillä on koira mukana ja mun hermot ei pidä sitä, että pitäisi taluttaa koiraa ja vahtia sinne tänne sinkoilevaa mukulaa. Eli matkustaa silloinkin rattaissa. Voisin kuvitella, että polkupyöräily on vuoden päästä sen verran mukavaa puuhaan poitsun mielestä, että rattaat jää silloin kokonaan pois käytöstä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostin sitten kumminkin uudet kuomurattaat :rolleyes: On noilla ainakin nyt käyttöä, kun ei päiväunia muuten nuku ihmisten aikaan (rattaissa nukahtaa klo 13, muuten menee nukuttaessa viiteen ja sitten lopulta otetaan ne rattaat...). Muussa käytössä on olleet parilla asiointireissulla, kun on pakko ottaa lapsonen mukaan - paljon kivemmat työnnellä vaikka vain pari kilometriä päällystetyillä teilläkin kunnon kumipyörillä kuin matkisten pikku muovikiekoilla.

Edited by Miinanen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kaksi lasta, joten oli pikkasen vaikeeta vastata, kun ovat erilaisia keskenään. Vastasin lähinnä nykytilanteen mukaan eli kuopuksen perusteella. Esim. esikoinen jätti päiväunet pois 2-vuotiaana, kun taas kuopus (nyt 3,5 v.) nukkuu välillä vielä päikkyjä. Jos olen liikenteessä iltapäivällä, niin kuopus saattaa nukkua rattaissa päikyt. Sen takia vastasin ekaan "nukkumiseen", että alle 4 v. Toisaalta toi ei oikein päde, koska toi nukkuminen on tosi satunnaista.

 

Liikkumiseen vastasin, että alle 4 v. Kyllähän kuopus jaksaa kävellä, mutta yleensä ei ole aikaa niin paljon, että haluisin lähteä ilman rattaita sen kanssa, joten otan usein rattaat mukaan. Jos on esim. kerhoon kiire (aina..), niin ei tulisi mitään, jos kuopus kävelisi. Villi tapaus, toisin kuin isoveljensä, joten se keksisi kyllä kaikkea muuta tekemistä siinä matkalla kuin se itse kävely sinne kerholle :rolleyes:

 

Shoppailuun vastasin, että alle 4 v., mutta todennäköisesti tulen käyttämään rattaita sen jälkeenkin, koska kauppaan on kilsan matka ja mä en jaksa painavia kauppakasseja kantaa + paimentaa kahta lasta samalla, joten todennäköisesti otan rattaat mukaan kauppareissuille (jotta saan ne kauppakassit rattaisiin) sen jälkeenkin, kun kuopus on täyttänyt 4.

 

Julkisilla kuljin ilmaiseksi siihen asti, kun kuopus oli 1,5-vuotias. Vastasin siis sen alle 2 v. Sen jälkeen mulla on ollut bussilippu, koska aloitin iltatyöt tuolloin. Nyt kun mulla ei ole töitä tällä hetkellä (enkä ole työkkärissä kirjoilla), niin voi olla, että jossain vaiheessa tulee tapahtumaan niin, että menen poikien kanssa jonnekin ilmaiseksi rattaiden kanssa.

 

muoks. Kun ei ole lunta, käytössä ovat sateenvarjorattaat (myös kauppareissuilla, kun siihen saa kyllä sankoihin mahtumaan vaikka kolme kassia!), jotka saa nopeesti kasaan bussissa, jos siellä on esim. kahdet vaunut tai on tulossa muita rattaiden kanssa kyytiin = annan paikan enemmän tarvitseville. Mutta koska nyt on lunta, niin on pakko käyttää isompia kuomurattaita. Niiden kanssa ei bussissa pysty toisille antamaan tilaa.

Edited by AnneJ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

kuopus 2v2kk nukkuu päiväunet pelkästään rattaissa, esikoinen 3v5kk istuu väsyneenä rattaissa, mutta en usko että nukahtaa enää. kesällä kuitenkin otetaan hälle matkikset reissuun..

 

summasummarun, kuopus nukkuu varmaan kaikki unensa rattaissa, toivottavasti jonnekin kesään saakka, tai jopa syksyyn

rattaita käytetään bussilippuna kyllä, ja ruokakaupassa ne on mukana vaikka lapset yleensä kyllä kävelee sinne ja takaisin =)

esikoinen lopetti ennen kahta ikävuotta rattaissa istumisen säännöllisesti, välillä köytin valjaisiin rattaisiin ja vauvan liinaan-vieläkin kiireellä menee esikoinen rattaisiin ja kuopus liinaan :D kuopus taas alle 2vnä ei todellakaan olisi pärjännyt ilman rattaita..

nyt on yhdistelmät lähdössä vaihtoon kun vaihtelunhalu iski :P mutta sattareita en halua, en kestä ajatusta jostain pienistä renkaista edes siellä hoidetulla tiellä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä esikoinen nyt 3v 4kk ja vieläkin mankuu ja kitisee ihan kauppareissuillakin, että pitäis päästä rattaisiin istumaan. Jaksais kyllä kävellä, mutta laiskuus sille iskee ihan liian usein. Kuopus 1v 10kk ilman vaunuja sinkoilis ihan minne sattuu, kertakaikkisen hengenvaarallinen itselleen eli jos yksin kahden lapsen kanssa reissussa, pakko sitoa vaunuihin (hirveällä vastustamisella tietysti). Me kävellään paljon puistoihin (20min matka) ja kaupoille eli tullaan vaunuja tarviin ainakin yli vuosi vielä, kunnes kuopus yli 3v.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nukkui alle yksivuotiaaksi vaunuissa päiväunet, kun kevät tuli ei enää kuistillä pystynyt nukuttamaan (pätsi!) ja ulos ei uskaltanut jättää (kissat ja kävi turhan usein niin että itkarista loppui akku eikä itku kuulunut) joten n. puolivuotiaasta nukkui päiväunensa sängyssään ja kesällä mökillä matkarattaissaan.

 

Laskeskelin että liikkumiseen tarviimme vielä ensi syksynä rattaita eli lapsi on silloin yli 2-vuotias.

 

Satunnaisiin matkoihin matkarattaita kunnes lapsi on niin vanha että varmana jaksaa olla mukana ilman että tarvitsee lepopaikkaa.

 

Ilmaiseksi ei täällä matkoja rattailla saa, niistä menee matkustajien lisäksi tietääkseni vielä lisämaksu... :(

Pitäisi ensin ottaa ne vaunut, laittaa ne auton paksiin, ajaa kaupungin rajalle monen kymmenen kilometrin päähän ja sitten hypätä bussiin että saisi ilmaiseksi. No, ei kai sitä nyt enää siinä vaiheessa autosta viitti luopua, helpommalla se omalla autolla reissu menee kerran tunti menee jo matkoihin! :D Joten auton paksissa on shoppailu- tms. reissuja varten isot matkarattaat joilla pärjää vähän rankemmassakin maastossa, pulasateenvarjot olisivat meidän käytössä jo hajonneet, kerran noistakin on jo selkänojan säätö hajonnut. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esikoinen oli 1v3kk kun alko nukkuun päiväunet kokonaan sisällä. Pikkusiskon synnyttyä mentiin alkuun paikasta toiseen niin että Köö istu rattaissa ja Allu oli Manducassa. Aika nopeesti siirryttiin kuitenkin siihen, että Allu siirty vaunuihin ja Köö käveli tai matkusti seisomalaudalla. Ikää oli sillon alle 2v. Edelleen kuitenkin otetaan kölvillekin rattaat esim. ostosreissuille. Nyt ikää on 2v3kk

 

Eli alle 2v oli esikoinen kun rattaat jäi suurimmalta osin pois. Ostos- ja muilla reissuilla tulee varmaan oleen vielä jonkin aikaa käytössä.

 

Meillä ei tosin liikkumiset oo kovin pitkiä matkoja, puistot, mummula ja muut on lähellä. Julkisia ei käytetä oikeestaan ollenkaan tällä hetkellä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

...mulla tuli nyt mieleen että meillä on ollut nuo yhdistelmien ratasosat tosi paljon käytössä silleen että on käyty esim tulilla istumassa (v.ruskeat kangasosat joten ei lika heti näy) ja siinä on lapselle lämmin istumapaikka jossa ei koko ajan venkoile eikä tarvitse pelätä kävelevän tuleen, samoin voi siirtää lähemmäs tai kauemmas kuumuuden mukaan.

 

Laskiaismäessä oli myös mukana vaikka autolla mentiin, sai sen lepuutuspaikan rattaista eikä tarvinnut pelätä pyllyn paleltumista (jos istuu liian pitkään pulkassa). Usein rattaat nykyään ovatkin sylin/syöttötuolin/lepopaikan korvike reilu 1-vuotiaalle. Toki kaikki lähimatkat mennään edelleen rattaissa ja kerran katuvalaistusta ei ole, pimeän aikaan varustus on heijastimia vino pino, molemmilla neonkeltaiset heijastinliivit ja vaunujen alatangossa keulassa LedLenserin taskulamppu sille suunnitellussa polkupyörätelineessä... :D

Oli muuten hyvä idea siirtää talveksi polkupyöräni tangosta kunnon lamppu vaunuihin, ei tarvitse pidellä kädessä lamppua, ainoastaan pitää nostaa aisaa ylemmäs kun auto tulee vastaan että saa valokeilan painumaan alemmas, muuten häikäisee ajajia. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Julkisilla liikkuessa meillä on käytössä tuplarattaat. Siellä matkustavat reilu 2v ja 10kk tytöt.

Tuo reilu 3v poika ei enää matkusta rattaissa... Viimeeksi viime kesänä ruotsin maissa oli rattaissa kun olimme kaupungilla....

Tuo 2v nukkuu joskus päikkärit rattaissa,mutta ei säännölisesti...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä kuopus nukkuu edelleen rattaissa ja ikää tulee ensi kuussa 2v joten ekaan vastasin 2-3v.

Ja toiseen vastasin 3-4v.

Kolmanteen 3-4v.

Ja viimeiseen ei koskaan.

 

Meillä siis aikaisemmilla lapsilla rattaat oleet päivittäisessä käytössä 3-4v ikään asti.

Julkisilla ei pahemmin iikuta kun oma auto...

Ja shoppailessa mukana ratttaat kuopukselle joka täyttää sen 2v...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä tyttö on 3v, ja nyt on hyvin harvakseltaan ollu rattaat matkassa missään. varanvuoksi toisinaan peräkontissa, mutta siellä ovat odotelleet. Hyvä niin :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kun kuopus syntyi, ostimme Phil&Tedsin Vibet, koska esikoinen ei jaksanut kävellä esim. päiväkodista kotiin koko päivän touhuamisen jälkeen, ikää oli silloin 2,5. Lyhyempiä matkoja kävelee hyvin ja rattaita ei tarvitse hänelle, mutta, koska kävelen lasten kanssa pidempiä matkoja 2-5 km jumppaan/keskustaan/kauppaan/päiväkotiin ovat ne tarpeen edelleen pian 4 vuodenkin iässä. Jos ollaan menossa autolla johonkin, en ota sisaristuinta mukaan vaan esikoinen jaksaa silloin kyllä kävellä itse. Toki kuopus menee niissä sitten vielä muutaman vuoden yksinäänkin :) Taitaa saada aika piankin, polkupyöräilyä meillä odotetaan niin innolla, että poju pyyhältää varmaan sillä eikä rattaissa istu.

Päiväunia he ovat nukkuneet vaunuissa ollessaan noin alle vuoden ikäisiä, tai sitten jos on sattunut matkalla nukahtamaan niin vanhempanakin, mutta varsinaisesti en ole enää nukuttanut rattaisiin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä neiti nukkui rattaissa 1,2v ikään asti. Sen jälkeen siirtyi päiväunien nukkuminenkin omaan sänkyyn.

Tyttö on nyt 2,6v ja rattaat ovat edelleen lähes päivittäisessä käytössä. Meillä on vain yksi auto joka on päivät miehellä kauppareissuilla ja muilla päivittäisillä reissuilla rattaat yleensä aina mukana. Julkinen liikkuminen olisi tietääkseni ilmaista vaunuilla, mutta en kyllä ole vartavasten rattaiden kanssa tämän takia mennyt ;)!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0