Sign in to follow this  
Followers 0
Sparkles

Pieni päänympärys

18 posts in this topic

Meidän pienellä mitattiin 4,5 kk ikäisenä päänympärykseksi 40,3 cm, joka lääkärin mukaan menee alle 5% käyrillä. Pään kasvua aletaan nyt seuraamaan useammin, varsinkin kun painokäyrätkin näytti alamäkeä. Onko muilla ollut vastaavia kokemuksia? Itseäni asia jäi huolestuttamaan...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä oli vähän erilainen tapaus, mutta päänympärys kuitenkin huolena: 2 kk neuvolassa ei löytynyt aukileita eikä saumoja, joten pään kehitystä alettiin seurata tehostetusti. Pää oli myös vähän oudon mallinen, semmoinen tosi terävä hyppyri otsalla. Käytiin kahdella lastenkirurgillakin. 2 kk iässä kirurgi oli vähän huolestunut ja kehotti tiiviiseen seurantaan. 4 kk ja risat päänympärys oli kasvanut hurjasti ja pään malli normalisoitunut, ja lastenkirurgi antoi puhtaat paperit.

 

Hirveä huoli tossta silti syntyi, kun ehdin tutkailla kallon saumojen avausleikkauksia. (Jotka eivät ole niin pahoja kuin miltä äkkiseltään vaikuttavat.) Toivotaan, että teilläkin tulee kasvupyräys, eikä aihetta suurempaan huoleen tule.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oli kiva lukea, että selvisitte vain säikähdyksellä. Mieheni serkun lapsella on meinaan tuo sama ongelma kuin teillä oli ja hän joutuu leikkaukseen ennen 6kk ikää. :( Meidn vauvan pää on kuitenkin normaalin muotoinen eikä kukaan ole edes huomannut pään olevan pienempi kuin pitäisi, joten itse epäilen, että vauvamme on vaan perinyt pienemmän pään tai sitten kasvupyrähdys tulee vasta myöhemmin. Äitinä kuitenkin huolestuttaa noi lääkäreiden kommentit...

Share this post


Link to post
Share on other sites

:huh: Meidän tytön päänympärys oli 4kk iässä 39,7cm, eikä meille puhuttu mitään liian pienestä päästä. 5kk iässä (heinäkuussa) päänympärys oli 40,8cm, ja nyt 6kk iässä jotain himpun päälle 41cm (näköjään th unohtanu merkata korttiin).

 

Huomaan toki itse, kun kavereiden vauvoja näkee, että meidän tytön pää on pieni, ainaki verrattuna muiden suunnilleen saman ikäisten päihin, mutta ei neuvolassa ole puhuttu tuosta mitään, eli ei kait syytä huoleen. Toivottavasti ei teilläkään! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän poika on käynyt nyt kuukauden välein neuvolassa kasvukontrollissa pienen päänympäryksen takia. 3 kk ajan terveydenhoitajat mittasivat saman päänympäryksen, joten nyt seurataan kasvaako pää. Kovasti neuvolassa epäilevät että olisi mittausvirhe, koska eri terveydenhoitajat ovat mitanneet eri kerroilla ja päänympäryksen mittaamisessa tulee herkästi virheitä. Viimeksi 9 kk iässä päänympärys oli 43 cm. Seuraavaksi mennään neuvolan lääkärille tarkastukseen. Itseänikin huolestuttaa, mutta onneksi tilannetta seurataan.

(neuvolakortista tarkastin, että 4 kk iässä pojan päänympärys oli 40 cm ja 5 kk iässä 41,9 cm)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä pojalla mitattiin nyt 1 vuoden ja 1 kuukauden iässä sama päänympärys kuin kolme kuukautta sitten. Terkka sitä vähän ihmetteli, mutta en siinä sitten huomannut kysellä tarkemmin. Niin siinä aina käy, että alkaa asiat vasta kotona mietityttää. Mun käsittääkseni on ihan normaalisti kasvanut tähän saakka. Eikös se päänympäryksenkin kasvun pitäisi pikkuhiljaa kuitenkin hidastua, kun lähestytään 50 senttiä...? Vai minkä ikäisenä pää on "valmis"? :huh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuossa 1 vuoden paikkeilla päänympärys kasvaa tosiaan jo hitaammin, suunnilleen 1 cm tuossa 3 kk:n aikana. Mittaaminen on kuitenkin sen verran epätarkkaa, että toisinaan voi pää jopa "pienentyä" kun nauha onkin vähän eri kohdassa kuin edellisellä kerralla :) Voi olla että teidänkin pojalla on 1,5-v. neuvolassa näyttää tulleen 2 cm lisää. (On se ihanaa kun nuo muka mitataan millimetrin tarkkuudella, kun oikeasti mitta voi hyvin heittää sentin suuntaansa :lol:)

Edited by Miinanen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on muuten suht iso poika, mutta hällä pää on keskivertoa penempi. Nyt 2vuotiaana se oli himpun yli 48cm. Eipä tohon ainakaan reagoiyu muuta kuin toteamalla, että hiukan pienehkö on.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän tytön päänympärys oli syntyessä 35cm ja nyt 6kk iässä mittanauhaan saatiin lukema 43cm. Neuvolassa on koko ajan sanottu, että tytöllä on pieni pää, mutta että siinä ei ole mitään ihmeellistä: pieni pää on peritty ominaisuus kuten vaikka suuret jalat, raskaat luut, iso nenä jne. Mun isoisällä oli myös pieni pää (hänen lakkinsa eivät mahtuneet edes tyttärentytärten päähän!), mutta eipä sitä kukaan ulkopuolinen kuitenkaan huomannut. Harvalla aikuisella (tai lapsellakaan) on niin pieni pää, että siihen ulkopuolinen kiinnittäisi huomiota. :) Vielä mittaustuloksista: päänympäryksen mittaaminen on aikamoista arpapeliä... Mekin ollaan saatu neuvolassa aivan eri tuloksia riippuen siitä, kuka mittanauhaa milloinkin käyttää! Kerran terkka sai tuloksen, että tytön pää ei olisi kuukaudessa kasvanut yhtään. Tästä huolestuneena hän mittasi tytön pään yhteensä viisi kertaa ja sai joka kerta eri lukemat! Tämän jälkeen terkka totesi itsekin, että tästä ei nyt kannata huolestua. :rolleyes: Niille lapsilla joilla on todella jotain huolenaihetta päänkoon kanssa, piirretään sairaalassa päähän kynällä merkit, jotta pää mitataan aina tismalleen samasta kohdasta. Muuten noilla mittaustuloksilla ei ole kovin suurta luotettavuutta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meille lastenkirurgi sanoi tosta mittaamisesta, että parasta olisi tehdä se semmoisella "mittaharpilla" (en muista sen oikeaa nimeä), jolla on muinoin mitattu raskausmahan kokoa, ja tehdä mittaus sekä leveys- että pituussuunnassa. Aika arpapeliltä toi mittanauhan käyttö tuntuu. Meinattiin hetki silloin, kun pojan pään kasvua seurattiin, että mitataan langanpätkän avulla noita mittoja (lanka korvasta korvaan ja silmien keskeltä niskakuoppaan), jotta saisi kasvua esiin, mutta ei sitten jaksettu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vauvoillahan on syntyessään eri kokoisia päitä, joten jollain saman ikäisellä pieni pää voi olla normaali, kun taas toisen kohdalla sitä halutaan tutkia. Meidän tytöillä ollut molemmilla syntyessään py 34, ja 4kk iässä toisella 39 ja toisella 41...Kummallekkaan ei oo puhutta päästä mitään. Uskon että tuo pään kasvu menee jollain lailla yhdessä muun kasvun kanssa, meillä nimittäin muuten aivan eri kokoisia, toinen oli todella hoikka ja toinen hieman pullea. Ei ne kyllä turhaan ala tutkimaan, mutta tuota kuulee kuitenkin paljon, että pään kokoa seurataan ja varmasti aika harvinaista, että johtuu jostain sairaudesta tai että pitäis operoida. Ja hyvähän se on että tarkkaan tutkitaan! :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alkoi ihan mietityttämään että onko muilla ollut neuvolassa jotain mainintaa päästä kun meidän tytöllä tuntuu olevan suhteessa kaikkiin muihin niin pieni pää, mutta niin on minullakin ja on aina kasvanut (ja ollut kuitenkin niillä alakäyrillä) niin en ole suuremmin ihmetellyt tai ollut asiasta huolissaan kun ei neuvolassakaan ole mitään mainittu. Hieman lyhyehkö tyttö on aina ollut, mutta paino aika normaali.

PY neuvolamitat siis seuraavat: syntymä 32cm, 6kk 40,2cm, 1v 43,4cm, 1,5v 44,5cm ja viimeisimpänä 2v 45,8cm.

Pää on aina ollut sellainen tosi pyöreänmallinen, ei ollenkaan pitkulainen kuten monilla vauvoilla. Ja äitiyspakkauksen pipojakin käytettiin vielä 1,5-vuotiaana. Pienipäisenä siis vain jatketaan matkaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on neidillä suht pieni pää. Syntyessä oli 33cm, nyt viimeisin mittaus 5kk iässä oli muistaakseni 39,8cm.

Meillä neiti on muutenkin tosi hidaskasvuinen ja pienikokoinen. Päästä ei oo neuvolassa sanottu mitään, hirmu sopusuhtainen se on tuohon neidin muuhun siroon raekenteeseen. Painosta onkin sit saatu kuulla liiaksi saakka, mutta lastenlääkäri oli sitä mieltä, että on ok ja enempi pituus nyt laahaa.

Meillä on miehen kanssa hyvin sopusuhtaset päät, miehellä hyvin sirot kasvot (mullakin ois, mutta mulla on vähän tommosta itseaiheutettua lisäkerrosta tossa päällä :girl_wink: ).

 

Meille terkka viimeks sano, että usein pituus ja päänympärys menee vähän käsikädessä. Jos pituuteen tulee notkahdus alaspäin tai syöksy ylös, ni usein tulee päänympäryksellekin. Ei siis mikään aukoton asia varmasti, mutta sano että usein näin.

 

 

:lipsrsealed: Anerina

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä molempien lasten päänympärykset ovat olleet syntyessään 33,5cm. Ennen kuin luin tätä ketjua en edes ajatellut, että siinä olisi jotain kummallista eikä neuvolassa tai lääkärissä ole koskaan ihmetelty asiaa. Molemmat lapset ovat sirorakenteisia, niin siihen nähden tuntuu luonnolliselta, että pääkään ei ole mikään jättikokoinen!

 

Katoin vielä tytön neuvolakortista ja 1v-neuvolassa py 44,8cm.

Edited by Eva Luna

Share this post


Link to post
Share on other sites

No meillä on kanssa esikoinen pienipäinen neiti. 6kk ikäisenä vasta 40,5cm ja puolentoista vuoden ikäisenä 44,0cm. Kyllähän sitä on aina mittailtu pariinkin otteeseen, mutta kasvaa kuulemma omalla käyrällään ok. Pikkusiskoni on joutunut erinäkösiin tutkimuksiin pienen päänsä takia, mutta sielläkin kaikki on ollut aina kunnossa. Eli sukuvika siis. En ole ollut huolestunut, tosin nyt vähän rupesi pelottamaan. Tyttö oli puolivuotisneuvolassa muilta mitoiltaan 80,5cm ja 9705g (syntymämitat 47cm, 3520g ja py 33,5cm)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä kans on pienipäinen tyttö. 2v. neuvolassa näyttää olleen 47cm ympärys. hyvin mahtuu 49cm pipot päähän, samat kuin vuosi sittenkin.. :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä oli pojalla 2 v. 2 kk mittauksessa päänympärys 45 cm. Sitä seurataan neuvolassa ja jos tuntuu, että kasvu romahtaa, mennään (uudestaan) huuli-suulakihalkio-keskuksen plastiikkakirurgin arvioon.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0