Supsa

Peitto, unipussi vai yöpuku?

101 posts in this topic

Yöpuku ja peitto. Vähän vaihtelevasti on erillinen yöhaalari tai sitten ihan samanlaiset vaatteet (body+potkarit) kuin päivisinkin mutta iltakylvyn jälkeen vain vaihdetaan puhtaat. Housut kyllä mielellään vaihdan pehmoisempiin yöksi jos päivällä on ollut jotkut paksummat pöksyt päällä. En ole hirveästi ihastunut haalarimallisiin yöpukuihin kun niitä on vaikeampi riisua yöllä vaippaa vaihtaessa kuin pelkkiä potkareita, ja paita+housut-yhdistelmässä taas paita aina rullaa kainaloihin.

 

Peittona meillä on pelkkä pussilakana jonka rullaan aika tiiviisti pojan ympärille, ja tämän päällä kevyt vanupeitto. Peitto on niin kevyesti pojan päällä että saa sen halutessaan työnnettyä pois, tosin yleensä vetää sen pikemminkin naamalleen... Tuo pussilakanaviritys on sen takia että pojan huone tuppaa yöllä olemaan vähän viileä ja pussilakanakapalossa pysyy sitten lämpimänä vaikka varsinainen peitto liukuisi poiskin. Päiväunille laitan usein pussilakanan lisäksi vain virkatun vaunupeiton.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä poika on nukkunut ihan pienestä (lukuunottamatta kesähelteitä) saakka unipussin (pitkäthihat, joten ei tarvitse bodya alle) kanssa ja harmittelen jo ennakkoon sitä, että kohta sellaista ei enää voi käyttää :D Ehdottomasti paras ratkaisu meillä! On kätevää kun ei tarvitse avata kuin nepparit alhaalta jos tarvitsee vaihtaa yöllä vaippa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on unipussi ja sen alla yökkäri. Sekä siinä peitto päällä, ei meillä suinkaan ole kylmä kerrostalokämppä.. Mutta unipussi on siis ehdoton, kun tytön jalat käy niin että peitto on ilman unipussia heti potkittu pois päältä. Paksu unipussi siis käytössä. Raskausaikana ostin vain yhden unipussin ja mietin tarviiko sellaista ollenkaan, mutta on kyllä aivan ehdoton meillä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä nukkuu yöpuvussa ja peiton kyllä aina laitan päälle, mutta yleensä yöllä potkii peiton pois.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä nukuttiin 10kk ikään asti yöpuvulla ja peitolla. Muutama kuukausi meni surkeilla unilla, kun neiti hyöri ja pyöri sängyssä ja oli yleensä yli puolet yöstä peiton päällä eikä alla. Runsas viikko sitten otettiin käyttöön unipussi, niin että alla on yöpuku ja heti yöunet parani! Vielä kyllä hyörii ja pyörii, mutta ei niin pahasti kuin ennen, eikä tarvitse miettiä paleltuuko toinen. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miedän vauva 3,5 kk nukkuu yöpuvussa ja kapalossa. Aluksi oli vielä peittokin päällä, mutta silloin tuli liian kuuma. Toiveissa olisi kohta siirtyä pikkuhiljaa kapalosta unipussiin, mutta vielä on kädet liian "vilkkaat".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yöpuku+peitto. Yöpukuna suositaan haalareita ja pari kertaa poju on nukkunut päivävaatteilla, kun yöuni onkin tullut oletettua aiemmin eikä ehditty vaihtamaan yötamineita :)

 

Unipussin olikin unohtanut kokonaan, sellainen on kyllä olemassa mutta ei ole käytetty. Lähdenkin tästä etsimään sitä tuolta kaapista!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Asun Saksassa. Täällä on kätkytkuoleman esto-ohjeissa ihan selkeä sääntö: vauvat on nukutettava 1-vuotiaiksi lapsen koon mukaisessa unipussissa, joka ei saa olla liian iso eikä liian kuuma (eikä tietysti liian kylmäkään, mutta tämä on harvemmin ongelmana). Meillä on ollut käytössä sekä hihattomia että hihallisia malleja, kesällä ihan ohuesta kankaasta valmistettu pussi. Unipukuna on näin talvisin pitkähihainen potkupuku ja sen alla harsovaippa ja villahousut.

 

Saamieni ohjeiden mukaan kätkytkuoleman uhreiksi joutuneista vauvoista iso osa on ollut liian lämpimästi puettuja ja nukkunut täkin/peitteen alla. Tiedä häntä, lienevätkö nämä ohjeistukset oikeansuuntaisia - ihmettelen kyllä, kun Suomen äitiyspakkauksessa edelleen tulee täkki eikä unipussia... Täällä Saksassa saimme unipussin jo synnytyslaitokselta mukaan. Todellisuudessahan kätkytkuoleman syytä ei tiedetä. Nämä ohjeistukset perustuvat vain havaintoihin, joita kuolleista vauvoista ja näiden nukkumatavoista on todettu.

 

Ei tästä nyt hysteeriseksi kannata ruveta, itsekin olen lapsena nukkunut peiton alla eikä kuinkaan käynyt. Mutta unipussissa on se kätevä puoli, ettei lapsi pysty sitä potkimaan pois eikä toisin sanoen heräile siksi, että olisi kylmissään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

5-viikkoinen poikamme on niin lämminverinen, että nukkuu pelkässä lyhythihaisessa bodyssa, vaikka makkarin lämpötila on 18 astetta.. Peittoa olemme käyttäneet vain muutamia kertoja..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä tytöllä oli ensimmäiset viikot käytössä peitto, mutta eihän se päällä pysynyt. Sitten sain hankittua unipussin, joka oli käytössä muutaman kuukauden, eli siihen asti, kun makkarissa tuli niin lämmintä, että pussi oli liian kuuma.

 

Kesän sitten nukkui pelkällä yöppärillä.

 

Syksyn ja kylmän tultua kokeiltiin muutamana yönä laittaa tyttöä taas unipussiin, mutta hermostui ihan täysin pussissa. Ilmeisesti suututti, kun ei enää päässyt unissaan niin pyörimään, vaan heräsi aina kun yritti kääntyä. Nyt nukkuukin pelkällä yöppärillä, mutta yleensä tuplahousuilla, eli potkupuku ja (puoli)potkarit päällekkäin. Pysyy näin lämpinänä. Peittokin laitetaan illalla, mutta nopeasti potkiin sen pois.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alussa oli äitiyspakkauksen peitto ja nyt saatiin unipussi. Sitä käytetään päikkäreillä vielä vasta, mutta otetaan yöunillekin mukaan jossain vaiheessa. Nyt hihansuut vielä aika isot (koko 6 kk->) ja pääkin mahtuu kyllä reiästä, joten ei uskalla öisin pitää, kun ei kukaan ole valvomassa samalla tavalla kuin päivisin meidän ollessa itse hereillä. Lisäksi vauva pyörii öisin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meilla vauva nukkuu viela kehdossa meidan makkarissa unipussissa. Kohta siirretaan pinnikseen ja jatketaan unipussin kayttamista. Kesalla minulla oli harsokankaasta valmistettu unipussi ja nyt talvella nukkuu fleece-unipussissa.

 

Pojan kanssa kaytin enimmakseen peittoa mutta peitto oli ohut fleece-peitto ja laitoin sen taman kuvan mukaisesti.

 

SIDS_risk_cold_weather_image1_1.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä kokeilin molemmille vauvana unipussia, mutta ei se oikein toiminut. Pienellä vauvalla käytettiin yöpukua ja kapaloa ja hieman isommalla (muutaman kuukauden iästä eteenpäin) yöpukua ja peittoa, vaikkei se peitto aina päällä pysynytkään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yöpuku. Kesällä lyhytlahkeinen, muuten pitkät hihat ja lahkeet + sukat. Vauvana kapaloin, mutta nyt isompana nukkuu peiton kanssa, jonka alla pysyy vaihtelevasti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alkuun meillä nukuttiin parhaiten kapalossa, sitten unipussissa. Kun ei enää mahtunut unipussiin, on nukkunut peiton kanssa (päälläpysyvyys on ongelma) vaihtelevalla menestyksellä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä poika on aina nukkunut pitkälahkeisessa pyjamassa.

 

Ensimmäiset kuukaudet nukkui pyjamassaan äidin peiton alla, sitten pyjaman päällä oli trikoinen ohut unipussi ja tarvittaessa äidin peiton kulma. 7kk iässä lopetettiin yöimetykset ja samalla vaihdettiin äidin peitto omaan peittoon. 8kk iässä hermostuttiin siihen ettei peitto pysynyt mitenkään päällä ja poika heräili pitkin yötä ilmeisesti kylmään. Ostettiin paksu unipussi ja yöunen laatu parani kertaheitolla, poika jopa nukkui ensimmäisen kokonaisen yön! Käytössä siis pitkälahkeinen pyjama ja unipussi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on terällinen pitkähihainen yöpuku useimmiten käytössä. Ei auta jos on terätön + sukat, sillä poika repii sukat pois nukkuessaan. Peiton kanssa hermostuu, nykyiseen unipussiin ei mahdu enää. Onneksi sentään lastenhuone on sen verran lämmin, että vaikkei poika peitto päällä nukukaan niin on silti ihan lämmin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on alussa asti nukuttu pelkässä yöppärissä. Nukkuu mun vieressä ja ilmeisesti mä lämmitän tarpeeksi koska peiton haluaa heti pois!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vauva (nyt 4 kk) on nukkunut vastasyntyneestä unipussissa. Alussa loppukesästä trikoisessa ja nyt Grobagin ohuemmassa pussissa. Alla body ja sisävaippa + pitkät villahousut. Nukkuu aikuista lähellä, ei kuitenkaan ihan kainalossa. Isoveljensä nukkui unipussissa lähemmäs 1-vuotiaaksi, sitten ei oikein pysynyt pystyssä sen kanssa kun herättyään nousi seisomaan pinniksessä.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidan Tirppiaisella on pitkahihaiset potkarit ja unipussi, aluksi kaytettiin kapaloa pari kuukautta, sitten peittoa jonkin aikaa mutta ilmojen viiletessa siirryttiin unipussiin ja se on kylla ollut hyva valinta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now