MissPiggy

Mitä taaperoperheessä syödään tänään?

295 posts in this topic

Joskus on suunnattoman vaikeaa keksiä kokattavaa perheelle. Siis jotain sellaista, mitä kaikki voisivat syödä ja mikä nyt ei vaatisi tuntikausien hellan ääressä seisoskelua. Siispä heitän ilmoille uuden ketjun, josta toivottavasti saisi vinkkejä arkiseen taaperoperheen ruokailuun.

Mitä teillä syödään tänään?

 

Meillä syötiin mummon tekemää lohikeittoa. Aikuiset lisäsivät siihen ripauksen suolaa, poika söi sellaisenaan.

 

Muoks. otsikko muutettu

Edited by MissPiggy

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Mä olen katsonut että noi ruoat on enempi "aikuiseen makuun". Pitäiskö tän ketjun sitten olla Mitä teidän taaperot syö tänään? Itse ainakin kaipaan vinkkejä/reseptejä taaperon kotiruoasta. Samaa ruokaa tuskin tulemme lapsen kanssa syömään, johtuen lähinnäomasta "ruokarajoittuneisuudestani" :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täytyypä käydä vaklaamassa tuolta toisesta ketjusta. Tämän saapi kaiketi sitten poistaa, ettei tule tuplasti samasta aiheesta :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä kirjoitan siihen toiseen ketjuun ja meillä on kyllä 3 vee pikkuherra joka syö samaa ruokaa kuin mekin. Ja tulevaisuudessa saa tyttö kans tottua näihin ruokiin. Ihan "tavisruokaa" meillä syödään, pastoja+kastikkeita, laatikoita, kiusauksia, lihapullia, keittoja jne. ja osa noista tulee tosi nopeastikkin valmiiksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minä olen kaipaillut tällaista ketjua. Meillä syödään paljon valmiiksi marinoitua lihaa, hyvin mausteista lihaa ym. ja ihan kaikkea ei kyllä oikein tuolle vasta taaperoikään tulossaolevalle tytölle uskalla antaa. Esimerkiksi eilen keitettiin kaikille perunoita ja tyttö sai kanamunakastiketta, kun itse söimme jopa omaan makuun vähän liian mausteisia broilerin ohutleikkeitä. Ei kyllä olisi voinut kuvitellakaan, että neiti olisi samaa syönyt.

 

Samaa ruokaa olisi ihana antaa, mutta meillä mies ei kyllä kelpuuta läheskään keikkea syötäväkseen (lähtee ennemmin ostamaan valmista ja sitä taas ei talous kestäisi pidemmän päälle) ja niinpä usein minä tyydyn syömään samaa miehen kanssa ja tyttö syö jotakin muuta. Tahtoisin kuitenkin antaa itsetehtyjä ruokia, jotka valmistuisivat helposti siinä oman ruoan laittamisen ohella. Mielestäni tänne voisi kerätä ideoita, vinkkejä ja reseptejä helppoihin ja nopeisiin taaperoruokiin. Samoilla linjoilla siis olen Nappulan kanssa. Kyllähän sitä lapsen kasvaessa voi alkaa enemmän samaa ruokaa syömään, mutta ehkä tämä olisi juurikin näiden pienten taaperoisten ruokaketju?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo, meilläkään ei ihan heti tuu poju syömään samoja ruokia meidän kanssa, isänsä kun syö omia tulisia+suolasia ruokia (joita poitsu saa maistella, mutta ei niillä viittis masua kuitenkaan täyttää...), ja mä taas oon kasvissyöjä, ja soijajutut ei taida kovin suositeltavia olla pikkuisille...

 

Että mullekin kelpais helposti muunneltavat reseptit, mistä saan tehtyä sekä mulle että pojulle sopivat versiot ilman että oisi kuitenkaan täysin eri ruokaa. Jos kukaan ymmärsi :D

Tällä hetkellä kun mä edelleen teen pääosin vauvamössöjä tuolle pojalle, eli vähän kaikkea keittelen keskenään ja sörssään sitten :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joku semmoinen vois toimia, että keittää pastan, laittaa kanasuikaleita ja kasviksia sekaan.. Sit ottaa siitä annoksen pojalle. Omaan ja miehen annokseen voi vaikka lisätä tuorejuusto/ruokakermaseoksen (miksei myös lapsenkin ruokaan) ja mausteita maun mukaan.

Meillä jotain tommosia tehtiin sillon kun poika oli pienempi. Nykyisin syö samaa kuin me.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Ja jos kanasuikaleet tai kovemmat vihanneksen palaset eivät vielä jauhaudu ilman poskihampaita pikkusuussa, voi lapsen annoksen surauttaa sauvasekoittimella pienemmäksi. Näin mä olen tehnyt muutaman kerran.

 

Meidän pojalle uppoaa hyvin jauheliharuoat ja kalat (liha riittävän helposti hajoavaa). Marinoituja lihoja me ei juuri käytetä, kun olen niin kyllästynyt niiden makuun, joten sikäli on helppo säätää mausteiden määrää. Tosin aika hyvin poikaan uppoaa samat mausteet kuin aikasempiin, kun olen jo pitemmän aikaa maustanut pojan soseita yrteillä ja pippurilla, joten. Oikeastaan vain itämaisista tai kovin fetaisista/homejuustoisista tms. ruoista poika saa maustamattoman version. Mutta ainakin uuniruoista on helppo tehdä maustetumpi ja vähämausteisempi versio, kun laittaa lapsen annoksen omaan uunivuokaansa.

 

Ei kai Suvi soija ole kuitenkaan täysin pois suljettu pieniltäkään lapsilta? Ainakin olen jostain ollut näin lukevinani. Eikös jotkut korvikkeetkin ole soijapohjaisia? Käsittääkseni soija allergisoi helposti, mutta jos oireita ei tule, onko sen käyttöön jotain muita esteitä? Jonkun kerran olen tehnyt bataattisosekeittoa tai tomaatti-kesäkurpitsakastiketta ja lisännyt sitten pojan annokseen pakkasesta lihaa, muuten mulla ei ole kokemusta kasvisruoista.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä oon nyt aika paljon tehnyt nyt niin, että kokkaan kaikille saman ruuan. Maustan sen yrteillä ja pippurilla, mutta (aromi)suolaa minä ja mies laitetaan suoraan lautaselle omiin annoksiin. Ei sitten tarvitse alkaa erotella omiin kattiloihin/vuokiin pojan ruokia.

 

Yksi kaikkien suosikeista on ihan peruskalakeitto (resepti löytyy esim. luomumaitopurkin kyljestä). Jätän vaan sen suolan pois kattilasta ja pojan annos muussataan haarukalla.

 

Ja eilen tein spagettia ja kanakastiketta. KAstikkeeseen tuli:

 

300 g maustamattomia kanasuikaleita

1 prk herkkusieniviipaleita

1 tlk yrteillä maustettua tomaattimurskaa

1 prk ruokakermaa

2 rkl vehnäjauhoja saostukseen

yrttejä ja pippuria

 

Omiin annoksiin lisättiin vaan suola suoraan lautaselle. Kaikki tykkäs :)

 

Joskus kieltämättä kaipais vähän maustetumpaa ruokaa, mutta en vaan jaksa alkaa kikkailla monen eri kattilan ja paistinpannun kanssa. Vaikka ei kai siinä kamalasti edes ois vaivaa. Tällä hetkellä vaan pienikin ylimääräinen vaivannäkö tuntuu liialta :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eilen ja tänään syötiin jauheliha-kasviskastiketta makaronin kanssa. Eli

 

n. 500 g jauhelihaa

sipuli

pienehkö kesäkurpitsa

isohko palsternakka (tai pari porkkanaa)

1 prk tomaattimurskaa

n. 1/2 prk ruokakermaa

pippuria

yrttejä (timjami, basilika, meirami, ...)

 

Paista jauheliha ja hienonnettu sipuli pannussa. Raasta kesäkurpitsa ja palsternakka. Paista kunnes vihannekset ovat vähän kypsenneet ja lisää tomaattimurska ja ruokakerma sekä mausteet. Anna hautua jonkun aikaa. Syö pastan kanssa (tai perunan tai minkä vaan). Omaan ruokaan saa lisää makua juustoraasteella.

 

Tämän ruoan idea oli meillä nimenomaan tuo raastaminen, veitsellä leikaten vihanneksia ei saa tarpeeksi pieneksi, jotta ne ehtisivät pehmetä riittävästi ja uppoisivat lapseen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ihanaa, että tänne on tullut reseptejäkin :) Täytynee kokeilla joku päivä.

 

On tehty kananmunakastiketta, riisiä ja broilerkastiketta, makaronilaatikkoa, karjalanpaistia ym. ihan normiruokia. Olen saanut vähän järkeä taottua miehen päähän ja nyt mietitään usein yhdessä mitä ruokaa laitetaan ja miten, että saadaan sama ruoka neidille.

 

Itse tein eilen jonkinlaisen kiusauksen ja kyllä maistui tytölle. Tein sitä niin paljon, että riitti vielä pakkaseen viisi valmista annosta tytölle.

 

Määriä en tähän laita, sillä vedin ne ihan hatusta ja vähän toivomisen varaa jäi koostumuksen suhteen, eli liikaa nestettä ainakin.

 

Peruna-sipulisekoitusta

Jauhelihaa

Herne-maissi-paprikaa (olivat kivoja omalla lusikalla lautaselta pyydystettäviä)

Yrttimausteita ja hivenen pippuria (muistaakseni)

Maitoa

Ruokakermaa

 

Olisiko muita idoita kalaruokaan, joka menisi koko perheelle? Kalakeitto on itselle se vihoviimeinen vaihtoehto. Tyttö ei oikein kalasta välittäisi. Lohi saattaisi toimia parhaiten, mutta miten sen valmistaisi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Me ollaan tehty ihan lohi uunissa creme fraichen/ruokakerman ja sitruunamehun kanssa, pippuria sekaan. On maistunut tytöllekin ihan about vuoden iästä lähtien. Sen kanssa perunamuusia/porkkana-perunamuusia/ruohosipuliperunamuusia, tms. vaihdellen. Kun esim ostaa kalaa kaupasta niin kannattaa katsoa aina että ottaa sen ruodottomamman pään, ei tartte sitten paniikissa muussata ihan silpuksi :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on toiminut kalapasta ja kalalasagne. Toki haarukalla mössäsin niitä alkuun ja nyt kolmevuotiaallekkin lasagnen paloittelen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Silakkaa ja muikkua kannattaa ainakin kokeilla. Tein tänään uunimuikkuja, ja ihme kyllä kelpasi Enskallekin (olin varautunut kaivamaan pakastimesta lihapullia, jos ei kelpaisi). Ainoastaan selkäruodon ja -evän irrotin, muut ruodot olivat niin pehmeitä että poika ei huomannutkaan. Paistoin ohjeen mukaisesti 1 h ja annoin sitten vielä olla uunissa (virta pois päältä) puolisen tuntia, että varmasti ruodot pehmenevät.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos kalavinkeistä!

Tänään taidetaankin maistaa pieni pala mummulan muikkukukkoa :) Taidetaan tehdä ihan vähäsuolaisena. Lisää suolaa ken tarvitsee.

Edited by Nereidi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko meillä jotenkin poikkeuksellinen lapsi, kun ei sille pahemmin tarvi meidän ruokaa muussailla? Esim. kalakeitto syödään kyllä ihan sellaisenaan, toki hieman pienemmäksi lusikalla puolittelen pottuja ja kalanpaloja. Meillä ei ole kyllä tullut vielä vastaan ruokaa joka ei kelpaisi...

 

Mutta ihan samoja ruokia syötetään tytölle kuin itse syödään. Poikkeuksena esim. kaupan lasagne, joka on tosi suolasta. Me tehdään nykyään ruoat vaan vähemmällä suolalla. Suolaa siis on, muttei niin paljon kuin ennen on ollut. Eilen esim. tein kanakastiketta johon tuli ihan marinoituja kanasuikaleita, ananasta, ruokakermaa ja aurajuustoa. Jos olisi oikein fiksu, olisi ostanut marinoimattomia, mutta sitten ei ruoassa ole omaan makuun makua ollenkaan. Riisiin ei sitten lisätä erikseen suolaa (paitsi että eilen lisäsin kun en muistanut). Hyvin upposi ruoka tyttöön. Hieman vain kanasuikaleita katkoin. Lisäsin annokseen vielä raejuustoa.

 

Kalana meillä syödään rainbown pakastelohipaloja. Ne uuniin tuorejuustolla päällystettynä niin hyvä tulee. Tytölle en yleensä kyllä laita juustoa. On tosi helppoa ja aina helposti pakkasesta otettavissa.

 

Kiusauksia syödään kans porukalla. Keittoja saa tehtyä tosi helposti perunasipulisekotuksesta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei kai siinä mitään poikkeuksellista sinänsä ole että lapsi syö "kokonaisia" paloja. Meillä on iso ero sisarusten välillä. Tyttö tottui tosi ajoissa syömään normaaleja ruokia ja isoja paloja, pojalla taas on ollut vähän hitaampaa eli vielä saa aika pieneksi möyhentää.

 

Meillä tehdään aina ruoka koko perheelle ja sitten lisäillään mausteita kukin oman halumme mukaan. Käytän marinoituja kanoja myös lasten ruuissa. Meillä tosin molemmat lapset tykkää maustetusta ruuasta. Suolaa ei olla lisätty ruokaan miehen kanssa ennenkään lapsia joten ei tehdä sitä nytkään, mutta onhan noissa marinadeissa varmasti ihan valmiiksikin suolaa.

 

Meillä tän viikon ruokalistalla on ainekin:

 

Nakkikastike + perunat

Lihapullat + spagetti

Kinkkukiusaus

Kanapasta

Lohimedaljonki + aurajuustoperunat

 

Näitä pyöritellään sitten usein ruokalistalla ja ylijääneitä vedellään monta päivää.. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kyllä meilläkin syödään ihan "kokonaista" ruokaa, tosin tein palapaistikastiketta tuonne pakkaseen, niin niitä lihoja ei kyllä saanut popsituksi kun on hampaat vasta tuossa edessä :rolleyes:

 

Suolaa en edelleenkään laita ruokaan, kun mies antaa välillä pojalle omia tosi suolasia ruokia, niin vähän yritän sitä tasapainottaa sitten :) Liemikuutioita en myöskään käytä, kun mulle on sanottu että ne on varsinaista "myrkkyä" pikkulapsille. Tälläistä luotettavaa kuulopuhetta B)

 

Ai niin, salaatin vetäisen monitoimikoneella kyllä hienommaksi, kun sitä on muutenkin vaikea saada uppoomaan :lol: Muutenkin jos ruoka on epäilyttävän värikästä pojan mielestä, niin ensin vähän nirsoilee, mutta periaatteessa kyllä kaikki uppoo vaikken loistava kokki olekaan :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä oon tehnyt meidän pojalle perus-ruskeaakastiketta, jonne voi lisätä vaihtelevasti esim. nakkia, lihaa, jauhelihaa tms., tai valkokastiketta, jonne voi vaihdella lohta, kanansuikaleita, kananmunaa jne. Hyvin on kastikkeet uponnut ja niitä voi tarjota vaihtelevasti perunan, makaronin, spagetin tai riisin kanssa. Me syödään näitä joskus myös miehen kans (tosin ei kananmunakastiketta :P). Mausteeksi sopii erilaiset yrtit riippuen mitä kastikkeeseen laittaa. Syödään myös muita perusruokia: laatikoita, lihapullia jne. Keittoja en ole vielä pojalle antanut, kun en tiedä miten sen liemen saa suuhun asti. Meillä kun lusikat lentelee ruokapöydässä! :D

 

Mä oon käyttänyt vielä marinoimattomia lihoja ja kanoja. Liemikuutiot kyllä hirvittää, mutta oon käyttänyt niitä pienissä määrin kastikkeissa. Muutenkin tuntuu, että tuota suolan määrää on aika vaikea valvoa. Suolaa en lisää ruokiin, mutta kun sitä tuntuu olevan kaikessa jo valmiina.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vauva-puolella jo tämän tyyppiseen vastasinkin :) Meillä syö koko perhe samaa ruokaa :) En millään viitsisi tehdä neidille erillistä ruokaa. Olen opetellut neidin myötä käyttämään enemmän yrttejä. Timjamia, kirveliä, basilikaa yms. Suolan lisään valmiiseen ruokaan. Musta on tullut melko hyvä ruokien maustaja B) Nykyään marinoin itse lihat.

Hesarissa oli juttua suolattomasta ruuasta. Miten viinihapoilla ja sitruunalla voi maustaa ruokia. Tuota olen itsekin yrittänyt nykyään soveltaa. http://www.hs.fi/ruoka/artikkeli/Suolattom...a/1135249976716

Pakastan kuitenkin ruokia. Jos joskus syömme mieheni kanssa maustetumpaa ruokaa, sulatan neidille ruokaa pakkasesta. Joskus teen kahdessa eri astiassa periaatteessa samaa ruokaa mutta eri maustamisilla. Ainoa, että mun on pitänyt ruveta opettelemaan syömään keitettyjä vihanneksia, Huvittavaa laittaa ruokaan vauvalle terveellisiä vihanneksia ja sitten jättää ne itse syömättä :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Olisiko muita idoita kalaruokaan, joka menisi koko perheelle?

 

Tein just naistenlehden ohjeen mukaan superhelppoa uunikalaa Aurajoen sinappikuhaa. Eli

Voitele uunivuoka

Rullaa kevyesti suolatut kuhafileet ja asettele vuokaan

(aikuinen kyllä kaipaa kuhaan mun mielestä enempi suolaa, kun muuten kuha ei maistu musta miltään)

Sekoita 2 rkl grillisinappia ja kuohukermaa hyvin keskenään

Kaada seos fileiden päälle ja sit uuniin 200 asteeseen n puoli tuntia.

Lopuksi ripottele päälle purjoa tai tilliä.

Tarjolle riisin kera.

 

Nopee ja helppo. Kaikki söi meillä, kelpas jopa tytölle. Ite käytin normisinapin sijaan dijonin hunajasinappia ni tuli jotenkin pehmeämpi maku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä neiti 1v2kk rakastaa kalakeittoa, peruna-porkkanamuussia ja jotain kastiketta. Makarooni-sekä riisiruuat eivät uppoa kun ei vielä ole poskihampaita (tästä oletan sen johtuvan), purkkiruokana syö kyllä edellämainittuja. Ehkäpä pikkuhiljaa alkaa meilläkin tytön ruokavalio laajeta :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos kiusaukset maistuu, niin valmiista kalasuikaleista (ja valmiista peruna-sipulisekoituksesta) saa helppoa ja nopeaa kalakiusausta. :girl_smile:

Edited by Liisa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now