Sign in to follow this  
Followers 0
Adelita

Mitä leluja minkäkin ikäiselle?

21 posts in this topic

Monen kotoa löytyy varmasti jos minkälaista hilavitkutinta, pehmomötykkää ja pyörillä varustettua menopeliä...

 

Mutta onko väliä, että mitä leluja ostaa minkäkin ikäiselle?

 

Onko lelujen ikäsuosituksilla (ja -rajoituksilla) mielestänne merkitystä ja kuinka paljon?

 

Entä vaikuttaako teillä/mielestänne lapsen ikä ja kehitysaste lelujen ostamiseen?

 

Mitkä olisivat hyviä leluja esim. 1-,2-,3- jne. vuotiaille? Suositelkaa ja kertokaa, mitä leluja teiltä löytyy.

Edited by Isabelleza

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä oon pitänyt leluissa periaatteena sen, että itsestään leikkiviä äänteleviä leluja meille ei juurikaan tule ja että pieni määrä perusleluja riittää.

 

Yksivuotiaalle sopivia leluja ovat mielestäni purkki- ja palikkasarjat, nuppipalapelit, ensikirjat, pyörillä kulkevat lelut sekä esimerkiksi taaperokärry ja pallot. Nukke on vielä hiukan turha lelu 1-vuotiaalle, mutta ei se lapsi varmasti siitä pilalle mene, että leikkiikin nukella. ;) Samoin autot tulevat mukaan kuvioihin ehkä lähempänä kahta ikävuotta. Noin kahdesta vuodesta eteenpäin lapselle voi hankkia jo mielikuvitusta kehittäviä leluja, kuten keittiö-, siivous- ym. kodinhoitoon liittyviä tavaroita sekä nukke- ja autojuttuja. Duplot ovat myös hyviä n. 1,5-vuotiaasta eteenpäin.

 

Mielestäni leluissa olevat ikäsuositukset pitävät hyvin paikkaansa, mutta tietenkin lapsen kehitystason mukaan joitain leluja voi hankkia aiemmin ja joitain vasta myöhemmin - kaikkia leluja ei tarvitse hankkia koskaan. ;)

 

Meillä on nyt 2 v. 7 kk ja 8 kk ikäiset lapset ja leluja meillä on käytössä seuraavanlaisesti:

 

- kirjoja sekä pahvi- että paperilehtisinä

- lorupussi

- leikkiastiasto ja leikkihella

- nukenrattaat, nukke ja sille tarvikkeita (vaatteita, potta, amme, astioita jne.)

- taaperokärry

- muutama pallo

- helistimiä ym. vauvan leluja

- koottavia "pyramideja" (eli sellaiseen tappiin laitetaan renkaita)

- muutama auto

- ulkona hiekkaleluja

- puinen palikkasarja

- junarata

- laukkuja

- lääkärileikkisetti

- Duploja

- käsinukkeja

- nuppi-, kuutio- ja ensipalapelejä

- cd-levyjä

- kassakone

- keijun tai prinsessan roolivaatteet

- pehmoleluja

- xylofoni

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nostellaan vähän...

 

Omilla 1,5-vuotiailla on selvästi alkanut kehittyä tarkkuus, joten nuppipalapelit ja palikkatornit ovat jokapäiväisiä leikkejä. Hienosti palaset saadaan jo omiin koloihinsa ja palikoista nousee äkkiä hyvinkin korkeita (ja huojuvia) torneja. Seuraavaksi ostoslistalla onkin Dublo-legot.

 

Poika on alkanut todenteolla kiinnostua autoleikeistä (ja helikoptereista ja lentokoneista ja junista ja...), joten hänelle on ostettu jo pari "pikkuautoakin" (Matchboxeja yms. merkkejä) isompien "vauva-autojen" rinnalle.

 

Tyttöä kiinnostavat myöskin erilaiset ajopelit, mutta hän tykkää myös kovasti auttaa äitiä kotitöissä, esim. pyykinlaitossa pesukoneeseen tai pyykin ripustamisessa kuivamaan, astianpesukoneen tyhjennyksessä ja lelujen keräämisessä (tätä tosin saa poikakin opetella joka ilta ;) ). Ostoslistalla on siis ainakin leikkiastioita, joita tyttö todennäköisesti tuo sitten keittiöön pestäväksi...

 

Erilaiset eläimet ovat myös mielenkiintoisia ja niitä meillä onkin isot pinot pehmoeläinten ja kovempien, aidonnäköisten muovieläinten muodossa. Eläimiä tykätään katsoa myös kuvakirjoista ja telkkarista. Pitääkin viedä muksut joku päivä kotieläinpihaan katsomaan karvaisia otuksia ihan livenä... Tosin onhan meillä kotona kaksi kissaa, joita silitetäänkin tämän tästä.

 

Nukkeostokset jääköön ensi kevään 2-vuotissynttäreille. Nukenrattaat taidan tosin ostaa jo jouluksi, sillä neiti tykkää työnnellä naapurin tytön rattaita pihamaalla ja kotona taaperokärrytkin saavat välillä kyytiä.

 

Jotenkin 1,5-2-vuotiaalle on vaikeaa keksiä kunnon leluja, kun vauvalelut eivät enää oikein tunnu tarpeeksi "kehittäviltä" ja palapelit, "mylittleponyt" yms. ovat ehkä vielä hieman liian "isojen leluja"...hm... Vinkkejä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Enska on 1 v 9 kk. Meillä parhaita leluja ovat kaikki aikuisten tavarat :lol: Mm. hiusharjat ja tarrapapiljotit, kännykät, autolehdet, pullot ja purkit. Keittiössä leikkii kattiloilla ja kauhoilla, keittää ruokaa tai rummuttelee.

 

Laatikot ovat tosi kivoja, niihin voi laittaa tavaroita piiloon ja ottaa pois. Lipastonlaatikoita voi aukoa ja sulkea, isommat lelulaatikot voi tyhjentää ja istua niissä, tai kääntää ylösalaisin ja kiivetä päälle. Enskalla on yksi "oma" lipastonlaatikko leluja varten, samoin keittiössä yksi vetolaatikko on Enskan leikkiastioille varattu. (Leikkikeittiö on ehkä tulossa joululahjaksi, sellaisella on leikitty muualla ahkerasti.) Taaperokärry on myös eräänlainen laatikko, ja vieläpä näppärästi pyörällinen :)

 

Pallo on yksi suosikki sisällä ja ulkona. Sitä voi heittää ja vähän potkiakin. Iso jumppapallo on myös hauska lelu, jonka päälle osaa kiivetä jo itsekin. Vähän pitää vahtia, ettei tule pää edellä alas ainakaan liian lujaa :rolleyes:

 

Puupalikoista tehdään torneja, Duploista taloja joissa Duplo-eläimet asuvat. Duplo-autoja voi kiinnittä peräkkäin "junaksi". Luulenpa, että joulu- tai 2-vuotislahjaksi Enska saa vielä varastossa olevat junarata-Duplot :)

 

Nukkeja Enska hoitaa kuin vauvoja, riisuu, yrittää pukea (on tosin vähän vaikeat vaatteet, ei onnistu vielä) ja mm. syöttää ja laittaa nukkumaan.

 

Lukeminen on vielä kuvien katsomisen lisäksi repimistä, joten ohutsivuisia tai kurkistuskirjoja ei vielä voi antaa lukea. Yhdessä on kokeiltu, mutta heti kun äidin tai isän keskittyminen herpaantuu, on kirja palasina. Pahvikirjat ovat siksi meillä vielä käytössä. Kivoja aiheita ovat arkiset esineet, eläimet ja tietysti kaikenlaiset autot. Fisher-Pricen laulava lorukirja on hauska, sitä voi katsella onneksi myös ilman ääntä.

 

Pihaleluina on ämpäreitä, lapioita, kastelukannu, hiekkakakkumuotteja, traktoreita (tietysti). Asukaspuiston potkumopo on yksi suosikki. Kolmipyöräisillä ajamisen tekniikkaa ei Enska vielä ole hoksannut, vaikka isompien perässä tietysti yrittää. Se on luultavasti vasta ensi kesän juttu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän tyttö on nyt 1 v 2 kk ja leikkii (sisällä) mieluiten näillä:

 

- kaikki aikuisten jutut, mitä vaan käsiinsä saa. Luvan kanssa leikeissa on kattiloita, purkkeja, maatuska-nukke (siinä on paljon kivoja avattavia juttuja, joita voi laittaa sit sisäkkäin), avattava hiusharja, mittanauha jne. kuitenkin turvallisia juttuja.

 

- kirjat ovat tosi pop, sellaiset paksusivuiset pienet kirjat, joita voi itsekseen lueskella. Muumilipas-kirjasarja on kovassa käytössä. Lisäksi tosi mieleinen on pieni valokuva-albumi, johon olen laittanut postikortteja, valokuvia ym. katseltavaa (jotka vaihdan silloin tällöin). Nyt on alkanut tuoda kirjaa minulle ja istuu eteeni, että luetaan.

 

- Fisher-Pricen sellainen lelu, jossa on neljä luukkua ja luukut aukeavat, kun nappuloita kääntelee tai vääntelee. Luukkujen alta tulee esiin eläimiä, ja musiikkia kuuluu myös.

 

- muoviset isot vähän "nahkeat" palikat, joista tyttö rakentaa tornia jatkuvasti. Tuo tornin tekeminen on tosi pop tällä hetkellä.

 

Tytöllä on duploja, palikkalaatikoita, eläimiä, pehmoleluja, nuken rattaat, mopo, taaperokärry ja vaikka mitä muuta, mutta eivät kiinnosta niin paljon kuin nuo yllä mainitut jutut.

Suuri päivittäinen huvi on myös auttaa äitiä kotitöissä. Tyttö on mukana tyhjentämässä astianpesukonetta ja pyykkikonetta. Usein odotan tytön mukaan hommiin esim. jos on päikkäreillä :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
- kaikki aikuisten jutut, mitä vaan käsiinsä saa.

- kirjat ovat tosi pop, sellaiset paksusivuiset pienet kirjat, joita voi itsekseen lueskella. Muumilipas-kirjasarja on kovassa käytössä.

 

Suuri päivittäinen huvi on myös auttaa äitiä kotitöissä. Tyttö on mukana tyhjentämässä astianpesukonetta ja pyykkikonetta.

 

Hei, näähän on ihan kuin meilläkin! :)

 

Mummi toi muksuille pienet nimikoidut kassit kirjamessuilta ja nyt niitä kannellaan ympäri asuntoa. Noihin laukkuihin on osattu jo laittaa sisällekin jotain, mm. palikoita... :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän melkein tasan 1v pojan lelulistaa (+ mistä tykkää, - mikä ei juurikaan kiinnosta)

 

+ patterilla toimivat ääntelevät jutut, joita äidin ei pitänyt koskaan ostaa :rolleyes: Näitä on 2, toisen ostin, toinen lahjaksi, ja kyllä nää on olleet ne mielenkiintosimmat jo pitkään!

+ aikuisten jutut: johdot, kammat, astiat, kengät... (myös puhelimet, kaukosäätimet yms, mutta niihin ei saa koskea)

+ autot

+ taaperokärry

+ muotopalikkalaatikko

+ kaikki millä voi tuottaa jonkin sortin ääntä :rolleyes:

+ sellanen Ikean pujottelulelu

+ ämpäri+lapio

+ kirjat

+ perässä vedettävät lelut

 

- pehmolelut kiinnostaa vaan satunnaisesti (paitsi yksi nalle, josta on kiva repiä karvaa muka-halimisen lomassa <_< )

- palapelit eivät ole vielä nousseet suosioon

- rakennuspalikatkaan eivät vielä kiinnosta, paitsi jos äiti kasaa ja hän saa kaataa :P

- keinuheppa on liian jännä vielä

- pallot on ihan tylsiä

 

Nämä nyt ainakin tuli mieleen, poju on jo nukkumassa, niin en viitti mennä penkoo lelulaatikkoa että mitäs kaikkea siellä nyt olikaan :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä neiti 1v9kk leikkii mieluiten seuraavilla:

 

- Nuket(2kpl, molemmat minun vanhoja). Käyttää niitä potalla, pukee ja riisuu, kylvettää omassa ammeessaan samalla kun pikkusiskoa kylvetetään. 1v ikäisestä on raahannut nukkeja joka paikkaan, itse on myös nimennyt nuket Piiaksi ja Maijaksi. Ai niin, nukeilla on myös syöttötuoli ja astioita. Näistä syöttää vauvojaan pitkin päivää :) Ja siis jo hieman yli vuoden iässä on nukeilla leikkinyt.

 

- Autoja tytöllä on ollut aina, ne ovat vielä kivempia kuin nuket. On perus muoviautoja, nk. ensiautoja, mutta myös traktoreita ja neppiksiä joilla leikkii isin kanssa.

 

- Taaperokärryt ovat olleet suosikkeja siitä asti kun lähti kävelemään. Siis, neiti oli suht. myöhäinen liikkeellelähtijä, joten kovin kauaa ei niillä ole leikkinyt. Nykyään lastaa niihin tavaraa ja nukkejaan.

 

- Kirjoja tyttö lukee mielellään, mutta myös äidin vauvalehtiä. Tämä varmasti juontaa siihen, että tyttö istui jo alle 6kk ikäisenä itsekseen, mutta konttaamaan lähti vasta 9 1/2kk iässä. Aikaa oli keskittyä kaikkeen "keskittymistä vaativaan". Kirjoja lueskeli jo silloin(näitä paksuja, kovakantisia). Nyt ne ovat vaihtuneet isojen kirjoihin, Disneyn tarinoihin ja erityinen suosikki on Miina ja Manu-sarja. Saattaa istua huoneessaan ja kertoa itselleen tarinaa... "Tossa Miina ja Manu puistossa keinuu ja Ronja kanssa haluu puistoon..."

 

- Hakka ja palikat olivat meillä in n. 8kk iästä tuonne 1v3kk ikään suurinpiirtein. Lattialla istuessa tyttö rakenteli torneja lukuisia kertoja vaan uudelleen. Nyt on alkaneet isojen leikit kiinnostaa.

 

Meillä on keittiössä alalaatikko, jonne olen pistänyt muovisia kippoja, kauhan, vispilän, yms. Tyttö haluaisi mennä aukomaan kaapit, mutta ollaan opeteltu että on yksi laatikko jonne vain hän saa mennä. Se on hieman vähentänyt "kaappienkaivamishaluja." Saan helpommin tehtyä ruokaa, yms. kun neiti puuhaa lattialla ja tekee "kanapastaa".

 

- Meillä on puinen hella/uuni, sekin minun vanha. Se on ollut jo tosi aikaisin pop ja juuri kaikki muoviset astiat. Lisäksi erilaiset soittimet (marakassi, kitara,yms.) kiinnostavat kovasti.

 

- Legot ovat tosi kivoja, niitä tyttö oppi yhdistelemään. n. 1,5veenä. Megablocksit ovat sitten paljon jäykempiä, ihan vaan vinkkinä että kyllä ne duplot vievät voiton suht. pienen leikeissä. Palapeleistä ekaksi olivat kokeilussa nuppipalapelit, nykyään tekee jo tavallisiakin. Mutta ei siis mtn 30 palan pelejä, vaan max. 10 palan. Muovinen mopo, kottikärryt ja luonnollisesti ulkolelut(ämpäri, lapio) ovat myös kovasti käytössä. Ulkona pelataan myös palloa, vaikka motoriikka ei vielä ihan ole paras mahdollinen.

 

Ja siis kaikista kivoimpia ovat muovipussit ja kangaskassit ;) ! niihin mahtuu aivan järkyttävä määrä tavaraa...

 

Yleisesti, ikärajat ovat mielestäni suht.kohdallaan noissa suosituksissa, mutta vanhemmat varmaan parhaiten tietävät lapsensa kehitysvaiheen ja osaavat sen mukaan valita mitä lapselleen leikkeihin antavat. Ei tietenkään siis mitään pieniä osia ihan pienelle, mutta just esim. lapselle joka ei liiku oikeanlaista kehittävää puuhaa, meillä niitä olivat palikat ja kirjat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostin tänään kirppikseltä nuppipalapelin, ison muovisen formula-auton (Lauri kilpa-auto), Baby Born-nuken potan ja pienen vauvanuken. No, kotona annoin lelut lapsille ja poika tietenkin heti innostui autosta, tyttö nukesta. Mutta piankos neiti huomasi, että veljellä on jotain "vauhdikasta ja jännää" ja nukke lensi ns. nurkkaan. Yritin illan mittaan houkutella neitiä nuken pariin, että "laitetaan nukke potalle ja nukkumaan", mutta ei... :rolleyes: Ehkä nukkevaihe tulee sitten myöhemmin. Muutenkin natiaiset tappelevat koko ajan samoista leluista (siis kirjaimellisesti TAPPELEVAT <_< ). Jos toinen menee kiikkumaan, niin jo on toinenkin sinne änkeämässä. Jos toinen ottaa jonkin kirjan tai palikkapurkin, niin kohta on toinen sitä käsistä repimässä. Rasittavaa. <_<

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poika 3½-vuotias, tyttö 10kk

+Legot (duplot, pikkulegot on kaapissa odottamassa.)

Poika rakentelee niistä mm. eläintarhaa, junanrataa, pyramidia ja taloja eläimille ja ukkeleille.

Tyttö lähinnä syö legoja ja joskus "ajaa" legojunalla.

 

+Pikkuautot

Poika leikkii liikennematolla autoleikkejä ja pikkusisko tuhoaa leikkejä minkä ehtii.

 

+Nukke+tarvikkeet

Poika leikkii nukella, vaihtaa vaippaa, nukuttaa yms. Tyttö pussailee ja kikattaa nukelle.

 

+Ruoanlaittovälineet

Poika laittaa ruokia, tarjoilee mulle ja siskolleen sekä pehmoeläimilleen ruokia ja välillä syöttää niitä myös vauvalleen. :) Pojalla on pieni pöytä ja tuoleja, joihin kasaa pehmoeläimiä syömään.

 

Pallot

Tyttö 10kk leikkii niillä josksu. Ulkona poika tykkää potkia palloa.

 

Palikat ja tornit

Tyttö kaataa ja syö palikoita. Isompaa ne ei kiinnosta.

 

Palapelit

Poika tykkää palapeleistä ja jaksaa keskittyä niihin pitkiäkin aikoja.

Pienempi syö nuppipalapelejä.

 

Pienempää siis kiinnostaa lähinnä lelujen syöminen. Omat lelut ei kiinnosta läheskään niin paljoa kuin isoveljen lelut ja aikuisten tavarat.

Tyttö tykkää kontata paristoilla toimivan legojunan perässä. :D

 

Ne lelujen ikäsuositukset on musta ihan hyviä suunnannäyttäjiä, mutta just esim. legoja meillä on ollut tytönkin leikeissä vaikka ei niillä vielä osaakkaan rakentaa.

Palapelejä poika oppi tekemään jo aika aikaisin ja esim. 2½ vuotiaana teki yli 4-vuotiaille tarkoitettuja palapelejä. Niissä siis olemme ostaneet "isompien lasten" palapelejä, vaikka poika on ollut nuorempi.

Kirjoja poika on myös "lukenut" ja koskaan ei ole kirjan sivuja repinyt, joten aika pienestä alkaen olemme myös paperisivuisia kirjoja ostaneet.

Poika periaatteesas tykkäisi leikkiä pikkulegoilla ja muilla vastaavilla, mutta niin kauan kuin tyttö syö kaikenlaisia leluja, emme aio ottaa niitä esiin. Korkeintaan ehkä silloin kun tyttö on päikkäreillä.

Vaikka pikkuautoissa yms. on lukenut, että ei alle 3-vuotiaille, on niitä meillä ollut kyllä käytössä vaikka poika on ollut joku 1½ vuotias. Yleensä noissa alle 3-vuotiaille suunnattujen lelujen kohdalla teemme välillä tarkastuksen, että onko irtoavia osia...

Edited by HelmiQ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yksinkertaiset palapelit ovat meillä nyt hitti, kun ikää on 2+ vuotta. Palat ovat paksumpia ja puisia, yleensä 6-10 kpl. Vielä täytyy äidin hiukka avittaa, mutta tyttö varsinkin tykkää jo kovasti yrittää "ihan itse". ;)

 

Ostin eilen kummitytölle 3-vuotislahjaksi helpohkon muistipelin. Onko tuo 3 vuotta semmoinen "ikäraja" muistipelien tajuamiselle vai voisiko helppoja muistipelejä (esim. itsetehty muutaman parin peli) tarjota jo pienemmillekin ajanvietteeksi/aivopähkinäksi?

 

(Niin, siis muistipelipaketissa luki ikäsuositus 3+.)

Edited by Adelita

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän pojalla yksinkertaiset pelit kuten muistipeli ja erilaiset nopanheittopelit alkoivat vähitellen sujumaan joskus 2,5-vuotiaana, joku ihan yksinkertainen ehkä aiemminkin. Nyt 3-vuotiaana pelaa jo ihan täysin mm. juuri muistipeliä, jossa on yllättävänkin hyvä ilman mitään helpotuksiakaan, ainakin mummonsa päihittää mennen tullen :) Hän on myös äärimmäisen kiinnostunut ja innostunut pelaamisesta ja laskemisesta ja jaksaa keskittyä asiaan. Minusta siis ilman muuta kannattaa kokeilla pelaamista heti kun tuntuu, että lapsi jaksaa kiinnostua ja alkaa hoksata miten homma toimii!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nostelen vanhaa ketjua.

 

Kiinnostaisi erityisesti yksivuotiaiden suosikkilelut. Edessä joulu ja heti perään yksivuotissynttärit. Houkuttaisi kirjoittaa toivelistaa joulupukille. :girl_crazy: Mitä siihen kannattaisi kirjoittaa, jos oletettaisiin, että seuraavat lahjat tulee sitten kaksivuotiaana?

 

Nyt tyttö 9 kk lähinnä pistää kaikki lelut suuhunsa. Muuten tykkää vaikka kaataa meidän tekemiä pieniä palikkatorneja ja heitellä kirjoja alas hyllystä ja katsoa perään, ehkä nostaa takaisinkin. Palikkalaatikon toiminta kiinnostaisi kovasti, vaikka ei yhtään vielä tajuakaan miten se toimii, pohjan kautta kaivaa palikat laatikosta. :girl_haha: Nuppipalapelejä tykkää purkaa (ja laittaa palat suuhun). Lempileluihin kuuluu myös tyhjä muovipullo, josta kuuluu kiva ääni kun sitä paukuttaa lattiaan.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä eka toiminnallinen lelu, jonka lapsi tajusi, oli se tappi, johon pujotellaan puisia renkaita. Ikealta ja Briolta löytyy ainakin. Eka jouluna (1,5v) aivan hitti oli leikkiastiat, niitä jaksoi järjestellä sohvapöydän ääressä loputtomiin ja tarjoilla kahvia isovanhemmille :D Teillä on tyttö, mutta suosittelen silti jotain autoa leluksi, niitä on pientenkin kiva ajeluttaa. Sellanen iso plaston päältäajettava auto on meillä kaikkien tyttöjenkin suosikki.

 

Esim. legot ja palapelit alkoi meillä toimia vasta noin kaksivuotiaana. Sitä ennen se palasten pyörittely ja yhteensovittaminen ei vaan onnistunut, vaikka kovasti oli yritystä.

 

Kaikki "melulelut" eli ne muovihirvitykset, jotka nappia painamalla suoltavat ääntä ja valoja, on olleet viihdyttäviä 6kk ylöspäin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos vinkeistä Kamilla! :tender:

 

Tuollaista "tappia" aloin heti kovasti haluta, tilasin jo Ikeaan ehkä menevältä mummolta semmoisen! :grin:

 

Astioista olinkin miettinyt missä iässä ne alkavat kiinnostaa, nyt taidan lisätä nekin joulupukin kirjeeseen. Auto on jo ollutkin harkinnassa, jossain on sellaista päässyt testaamaan ja vähän jo kokeillut sitä ajeluttaakin. Meillä ei vielä yhtään olekaan. Kirjeeseen siis sekin.

 

Yksi melulelu meillä onkin, mutta ne eivät aivan tämän(kään) äidin suosikkeja ole, korvathan siinä hajoaa. Kyllähän tuo lapsi joskus sille naureskelee, mutta mieluummin lauleskelisin sille itse ja leikittäisiin sitten jotain ns. kehittävämpää.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

1-vuotiaana paras lelu oli juurikin tuo Brion tappi, lisäksi meillä oli vähän vastaava Brion koira ja sitä koottiin myös ahkerasti. Hakka oli myös iso hitti. Poika sai ison kasan Plaston muoviastioita, muoviruokaa ja leikkihellan vajaa 1,5-vuotiaana ja niillä leikittiin vuoden verran joka ikinen päivä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä laittaisin joulupukin listalle taaperokärryn, jos sellaista ei vielä ole :) Tai sitten vaikka sellaisen päällä istuttavan auton, jota voi myös työntää edellään. Ja lisäksi meidän 1v. tykkää tosi paljon perässä vedettävistä leluista, vaikka ei vielä osaakaan kävellä, mutta istuenkin hihkuu ilosta narusta vetäessään. Erikokoiset pallot on olleet suosikki jo jostain 5kk ikäisestä saakka :) Ja autoilla on päristellyt menemään ehkä 9kk ikäisestä, nyt jo osaa kontaten työntää kahta autoa samaan aikaan (auto molemmissa käsissä) tai tönäistä kädellä auton kulkemaan itsekseen ja ampaisee itse sitten sen perään. Kovan pärinän säestämänä tietenkin :grin:

Edited by forgetmenot

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tulin katselemaan vinkkejä, kun parin kuukauden päästä 1v. synttärit pojalla. :)

 

Tällä hetkellä hittileluja ovat Ikean pallonkuljetusrata, siis tämä:

 

mula-pallonkuljetusrata__28564_PE078189_S4.jpg

 

ja muita suosikkeja ovat pienehkö puinen vetokärry, johon esim. lastaa palikoita, ja kirjat, marakassi, ja duplo-autot.

 

Duploja meillä on myös mm. vanha hauska poliisiasema, sillä leikkii lähinnä mies & minä kilpaa muutellaan siitä erilaista... :grin: Eli noista duploista ei ole vielä hirveästi innostunut muuten, paitsi autot on pop & ukkelit, aina repii ne irti sitää mukaa kun on laitettu esim. kuljettamaan autoa. Yksi nukke löytyy myös, sitä joskus tykkää syödä päätä/ käsiä/ jalkoja ja tökkiä silmiä. Pallot kiinnostavat yleensä vain silloin, kun joku muu leikkii niillä pojan kanssa. Samoin torni on hauska kaataa, kun joku sen tekee; meillä on mielestäni Plaston sellainen pienistä muovi"ämpäreistä" kasattava.

 

Kavereilla huomattiin, että keinohevonen olisi jo kovastikin pojan mieleen. Ja haluaisin ostaa leikkipianon, tämän tyyppisen:

 

g_08409119.jpg

...mutta en ole vielä löytänyt. Tuo on ehkä jo hieman isommalle lapselle, mutta on poika yksillä kavereilla myös tuollaisella "soitellut" ( :rolleyes: ) ja itselläni on ollut tuon kaltainen piano pienenä ja tykkäsin siitä paljon. :lipsrsealed:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä eka toiminnallinen lelu, jonka lapsi tajusi, oli se tappi, johon pujotellaan puisia renkaita. Ikealta ja Briolta löytyy ainakin.

 

Meillä on myös tämä, aiemmin ei ollut hirveästi kiinnostanut muuta kuin välillä söi niitä renkaita. Mutta ihan tässä viime päivinä on yhtäkkiä innostunut, ja saa välillä jopa pujoteltua renkaita siihen tappiin. Ja pois on tietysti kiva kaataa ne renkaat. :) Tässä siis tuo Ikean "tappi":

 

mula-rengaspyramidi__26095_PE111081_S4.jpg

 

Myös duplo-poliisiasema on löytänyt tiensä suosioon; sinne on jännittävää piilottaa esineitä. Pienessä ajassa on poika keksinyt ihan uusia leikkejä siis! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me hankittiin tuo Ikean tappi sen jälkeen, kun täällä sitä suosittelitte. Kiitos vinkistä, on ollut tytön suursuosikki! :girl_in_love: Ensin oppi kaatamaan palikat pois siitä ja reilu kuukausi sitten 10 kk iässä oppi laittamaan palikat itse paikalleen. Hyvin samassa iässä kuin Juksun poika siis. :)

 

Muita suosikkeja vuoden ikäisellä tytöllä on viime kuukausina ollut pallot ja taaperokärry. Palikkalaatikon (se, jossa laitetaan kannen rei'istä oikean malliset palikat sisään) ja perässä vedettävän lelun toimintaa kovasti opetellaan ja vaikka ei vielä ihan onnistu, paljon aikaa niidenkin parissa saa kulumaan.

 

Yhtenä uutena suosikkina lelukokoelmaan on tullut Hakka, jota ei kyllä käytetä ihan perinteiseen tapaan. Vasaraa ei tytölle todellakaan vielä anneta, kun tökkäisi sillä vaan kurkkuunsa, vaan pelkät tapit ja alusta. Tyttö joko itse laittaa innoissaan tappeja reikiinsä tai aikuinen laittaa ja tyttö työntää sormella läpi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0