PMLats

Lisärauta odotusaikana?

206 posts in this topic

En löytänyt ainakaan äkkiseltään threadia tästä aiheesta. Eli lisäraudan nauttiminen raskauden aikana. Muutama kysymys keskustelun virikkeeksi:

 

- suositeltiinko neuvolassa aloittamaan lisärauta?

- mikä oli hemoglobiiniarvosi, kun sait suosituksen aloittaa lisärauta

- annettiinko suositus, vaikka olosi oli hyvä/hemoglobiiniarvosi ei ollut laskenut?

- millä viikolla aloitit?

- mitä valmistetta käytit?

- miten elimistösi reagoi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esikoista odottaessa hemppa oli 140:sta pudonnut rv 9+3 127:een ja rv 16+1 118:aan. Silloin sain neuvon ottaa Retaferia kerran päivässä. rv 25+1 hemppa oli 113, eli Retaferista ei tuntunut olevan hyötyä (tai se olisi ollut vieläkin alempi ilman). Terkkari ehdotti luontaistuotevalmistetta Kräuterblutsaft jossa on raudan lisäksi B- ja C-vitskuja. Sillä hemppa pysyi 116- 119 vaiheilla loppuraskauden ajan. Lähtötarkastuksessa sairaalassa hb oli 107, jälkitarkistuksessa n. 2kk synnytyksestä hemppa oli jo normaali 143. Olosta en muista sen enempää, mutta Retafer ummetti, luontaistuote ei.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Molemmissa raskauksissa söin lisärautaa melkein koko raskausajan. Obsidan sopi minulle hyvin eikä tehnyt huonoa mahalle. Hemoglobiini nousi lisäraudan ansiosta hiukan, mutta olo ei oikeastaan muuttunut. Terkkarit sanoivat, että ehkä se väsymyskin vähän hellittää, kun syöt rautaa - no eipä kummemmin hellittänyt. Eli ehkä näin jälkikäteen ajatellen söin turhaankin, koska vaikutus hemoglobiiniin oli vähäinen. Ehkä terkkari (ja minäkin) kuitenkin sai mielenrauhan, kun mä pillereitä popsin.

 

Rautalääkitys aloitettiin ensimmäisessä raskaudessa joskus viikon 10 jälkeen (en jaksa muistaa tarkkaan) ja toisessa hiukan aiemmin. Olen miettinyt, että olikohan tuo nyt kovin järkevää aloittaa noin aikaisin, kun hyödylliset vaikutukset olivat melkein olemattomat ja rautalääkitys voi olla jopa haitallinen. Minulla on saattanut olla molemmissa raskauksissa hoitamaton kilpirauhasen vajaatoiminta ja tällöin rautalääkitys entisestään häiritsee tyroksiinin imeytymistä. Tyroksiini on taas tärkeää sikiön kehittymisen kannalta. Eli tässä nyt sitten jossitellaan... Mutta mistäpä sitä maallikkona voisi tietää kaikkea. Olen vain kuunnellut kiltisti terkkareitten ohjeita ja luottanut heihin ja uskonut tekeväni lasteni parhaaksi.

Edited by Nadda

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neuvolassa suositeltiin aloittamaan lisärauta melkeinpä heti ensimäisellä käynnillä. Lähtöarvo oli 118.

Heti en ihan malttanut aloittaa, vaan odottelin jonkun aikaa. Ajattelin, että kyllä se ruokavaliolla korjaantuu, mutta eihän se mitä siitä noussut mihinkään joten aloitin syömään rautalääkkeitä. Raudan puute näkyi kyllä mulla väsymyksenä, eli oli ihan hyvä että aloitin sen jo aika alkuvaiheessa. Tosin mulla luonnostaankin on matala hemoglobiini, sukurasitetta kai, että olen oikeastaan tottunutkin siihen.

 

Olen syönyt jotain monivitamiinivalmistetta, missä on rautaa 25 mg. Tuosta ei ollut juurikaan apua, ostin sitä vain koska siinä oli B-vitamiinia, foolihappoa tms, mitkä auttaa raudan imeytymiseen. Kun ei tuolla lähtenyt nousemaan hemoglobiini, niin otin 100 mg Maltoferiä lisäksi. Nämä maistui ihan huonolle suklaalle. Näiden etuna oli se, että ne suositeltiin otettavaksi ruokailun yhteydessä, eli muistin aina lounaalle mennessä ottaa napit mukaan. Kun Maltoferit loppuivat, laitoin miehen asialle apteekkiin ja hän toi mulle Obsidania. Ne täytyisi syödä reilusti ruoka-aikojen ulkopuolella, ja sen muistamisen kanssa mulla on ollut vähän ongelmia. No ei kai se niin tarkkaa ole, viimeksi kun mitattiin, oli arvot kuitenkin kohonneet. Ei mun HB kuitenkaan edelleenkään ole olleet enempää kuin 120, eli täytyy muistaa syödä ahkerasti noita tabletteja.

 

Mitenkään erikoisesti ei elimistöni ole noihin reagoinut. Ei ole ollut närästystä (raudasta johtuvaa), mahavaivoja tai muutakaan ongelmaa, minkä olisin laskenut rautalääkkeistä johtuvaksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Puolessa välissä hemppa laski 110, jolloin neuvolan terkkari suositteli aloittamaan rautalisän. Apteekista suositeltiin Obsidania, joten sitä sitten aloin syömään. Hemppa ei ole noussut rautalisästä huolimatta, pysytellyt 110:n molemmin puolin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä aloitin lisäraudan lääkärin neuvosta niinkin myöhään kuin rv 34, tuolloin hemoglobiini oli 108. Siihen asti oli ollut ihan ok arvoja koko raskauden ajan. Arvo nousi nopeasti lääkityksen aloituksen jälkeen ja rv 39 oli jo 134. Lisärautaa pitää kuitenkin syödä vielä 3 kk synnytyksen jälkeenkin. Retaferia syön, ja se on sopinut tosi hyvin. Olin syönyt sitä joskus vuosia aiemminkin, eikä silloinkaan mitään ongelmaa esiintynyt. Olo koheni kyllä huomattavasti hempan noustessa, hurja väsymys väistyi parissa viikossa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minä aloitin lisäraudan syömisen vko 32+0, kun hemppa oli 108. Edellisellä mittauksella se oli 130. Tuo edellinen mitattiin kyllä 9 viikkoa aikaisemmin, siinä välissä eivät nähneet mittaamiselle tarvetta, kun hb oli ollut hyvä edellisillä kerroilla.

 

Terkkari suositteli Retaferia, mutta ostin kuitenkin Obsidania, kun apteekissa sitä kehuivat vatsaystävällisemmäksi. Olen nyt ottanut tavaksi ottaa kapselin jossain vaiheessa yötä, kun kuitenkin tulee herättyä vessaan tai ainakin kylkeä kääntämään. Saa sitten päivällä syödä miten haluaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä oon molemmissa raskauksissa aloittanut raudan syönnin ennen rv 20 ja hemppa ollut suunnilleen 110 tienoilla. Eikä kyllä raudan syönti oo arvoa paljon nostanutkaan.

Aloitin eka Obsidanilla ja jatkoin Retaferillä kun on pikkasen edullisempi. Molemmissa raskauksissa söin 2x50mg/pvä. Ei erityisiä vatsaoireita.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aloitin aiheen, koska kummastelin kovasti neuvolatädin käskyä aloittaa viimeistään rv 20 lisärauta. Hemppa mulla 126, ja esimerkiksi koko viime raskauden ajan pysyi siinä 120-130 välissä ilman mitään lisärautaa (tai raskausvitamiinipillereissä kai on jonkin verran, niitä siis syön). Olo on tasaisen ok, ja mua kiukuttaisi alkaa syödä rautaa ihan vaan "varmuuden varalta"...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minulle neuvolan täti viime kerralla (rv 23+2) suotitteli lisärautaa, kun hemppa oli laskenut pari pykällää 133:een. En kuitenkaan itse kokenut sitä vielä tarpeelliseksi ja nyt kolme viikkoa myöhemmin hemppa olikin 115. Eli kai tässä nyt pitäisi sitten alkaa sitä syömään..

 

Onko kenellekään suositeltu/kielletty nestemäisiä rautavalmisteita? Menisi ainakin minulla helpommin alas kuin pillerit (nyt jo vitamiinien kanssa on "ongelmia")

 

Obsidania olen miettinyt vatsaystävällisyyden vuoksi, mutta sen ottaminen voi olla vähän haasteellista noiden syömättömyyksien kanssa..

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Tuskin sitä on kielletty, mutta eivät ainakaan virallisten tahojen mukaan ole niin tehokkaita kuin nuo tabletit. Siis onhan niissä selkeästi vähemmän sitä rautaa. Mutta tässäkin ketjussa oli saatu apua niistä, joten mietin voisiko ne vähäisemmästä raudan kokonaismäärästä huolimatta sitten kuitenkin esim. imeytyä niin radikaalisti paremmin, että auttavat riittävästi. Ja nestemäisistä suosittelen Iron Vital F:ää -- enemmän rautaa kuin muussa, oikeasti ihan hyvänmakuinen ja ilmeisesti hieman halvempikin kuin se toinen, perinteisempi valmiste.

 

Ajattelin itse asiassa tänään käydä hakemassa itselleni uuden pullon sitä ja syödä sitä vuoropäivinä Obsidanin kanssa, kun Obsidan ei ehkä ole parasta maailmassa mun mahalle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kylläpä käytännöt vaihtelee. :o

Mulla hb laski jo ensimmäiseen neuvolaan mennessä 135 -> 119. Mulle neuvolan terkka hoki raskauden puoliväliin asti, että "ei kannata syödä rautaa, ei kannata syödä rautaa". Puolivälin jälkeen terkkari antoi siunauksensa raudan syönnille ja mä söinkin Retaferiä, mutta hemppa ei noussut mihinkään. Hb taisi olla alimmillaan tasan 100 ja siinä vähän yli sadan se pyöri pitkään. Lopulta ymmärsin vaihtaa Obsidaniin ja se toimikin paremmin. Jatkoin raudan syöntiä synnytyksen jälkeenkin ja jälkitarkastuksessa hb oli taas mulle normaali 137.

 

Huonon hb:n takia olo oli tosi vetämätön ja liikunnan harrastaminen ei oikein sujunut. Mä valitin joka ikinen kerta siitä asiasta neuvolassa, mutta neuvolan terveydenhoitaja oli sitä mieltä, että hb:n kuuluukin laskea eikä mun kannata sitä asiaa murehtia. :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla on ollu aina alhainen hb, ja tiesin jo etukäteen, että rautakuurin on jossain vaiheessa edessä. Ekassa neuvolassa (rv8) hb oli 128, toisella kerralla ei mitattu ja kolmannella kerralla (rv18) 101/105. Kokeilin ensiksi Retaferia, aluksi hb nousikin 109, mutta seuraavalla kerralla (rv27) oli taas 101. En halunnut syödä isompaa annostusta, kun yksikin aiheutti jo ummetusta. Vaihdoin Kräuterblutsaftiin (siskolla oli se toiminu raskausaikana), ja sen avulla hb pysyi 110 tietämissä loppuraskauden ajan.

 

En muista, että synnytyksen jälkeen hb:ta olisi mitattu (tai ainakaan minulle ei kerrottu tuloksia). Veikkaisin, että melko matala oli, koska heikotti niin, että menin sänkykyydillä osastolle. Jälkitarkastuksessa pari kuukautta synnytyksen jälkeen hb oli 123.

 

muoks. lisäsin raskausviikot

Edited by riepukka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä en syönyt mitään rautavalmistetta tai vitamiineja joissa sitä olisi ollut. Alussa hb oli 152, vkolla 22 alimmillaan 120 ja viimeisellä mittauksella vkolla 35 143. Jälkitarkastuksessa taas 143. Eli mulla hb käyttäytyi ihan niin kuin aina sanotaankin, laski keskiraskauteen ja sitten taas nousi itsestään lopussa. Verilettuja paistoin pari kertaa tossa puolivälin tienoilla kun hb laski.

 

Tuosta 120 arvostakin mun th sanoi että on tässä raskauden vaiheessa tosi hyvä arvo ja lisärautaa ei tarvita. Niin kuin ei tarvittukaan :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alkuraskaudessa hb oli yli 120, mutta rv 23 hb oli tipahtanut 106:een. Neljän viikon Obsidan kuurin jälkeen oli kuitenkin noussut takaisin lähes alkulukemiin. Tämän jälkeen olen Obsidania syönyt satunnaisesti, ehkäpä 3 tablettia viikossa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ennen raskautta hb oli noin 130 tietämillä, ekalla neuvolakäynnillä 115 ja rv 11 108. Huono olo ja heikotus jatkuvaa. Obsidania kokeilin, tuloksena kauhea ummetus. Vaihdoin Maltoferin tippoihin ja ainakin vielä vuorokausi ottamisen jälkeen tuntuu, että niiden kanssa voisi elää. Saa nähdä miten vaikuttavat, onko hyötyä. Olo on kyllä ihan vetämätön ja hengästyttää aika helposti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aloin syömään Obsidania joskus puolen välin tienoilla, en muisa tarkkaan. Hemppa oli silloin 116 ja terkka heti suositteli lisärautaa ja se onkin auttanut, nyt hb on 123

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli hb eka neuvolassa 143. Nyt viimeksi tammikuun puolessa välissä (olikohan vk 14) oli vajonnut lukemaan 117. Hirvee väsymys päällä, joten neuvolan täti suositteli rautaa. Nyt oon popsinut Obsidania reilun viikon ja olo on paljon virkeämpi = jaksaa elää. Arvoista en tiedä onko nousseet, seuraavassa neuvolassa varmaan mitataan taas. Mulla valitettavasti sivuvaikutuksena ummetus paheni ja hirveet ilmavaivat. Mietinkin, jos söis vaan vaikka joka toinen päivä tai kokeilis niitä nestemäisiä. Mutta sitä uupumusta en kyllä halua takaisin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aloin syömään rautaa noin raskauden puolivälissä kun hemoglobiini oli tippunut alkuraskauden 135:sta 110:een. Söin Obsidania pari viikkoa, mutta hempat ei nousseet, aloin juomaan sitten "rautamehua", flora-jotain ja sillä saatiin hb taas yli 120.

Share this post


Link to post
Share on other sites
- suositeltiinko neuvolassa aloittamaan lisärauta?

- mikä oli hemoglobiiniarvosi, kun sait suosituksen aloittaa lisärauta

- annettiinko suositus, vaikka olosi oli hyvä/hemoglobiiniarvosi ei ollut laskenut?

- millä viikolla aloitit?

- mitä valmistetta käytit?

- miten elimistösi reagoi?

 

 

- Kyllä, keski- ja loppuraskaudessa.

- Ekalla kerralla kun hemppa oli noin 110 ja nyt tokalla kun hemppa oli noin 120.

- Ei.

- Joskus 22+ tienoilla ja lopetin kun hemppa oli noussut yli 130 ja nyt taas aloitin 34+.

- Floradix (entinen Kräuterblutsaft) nestemäinen rauta-&vitamiinimehu.

- Hemppa nousee nopeasti, eikä vatsavaivoja lainkaan joita saan rautatableteista.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aloitin rautalisän, kun hb oli laskenut arvoon 107 (rv 32). Edellisessä mittauksessa (rv 21) se oli 118. Silloin terveydenhoitaja oli sitä mieltä, että voin aloittaa raudan syönnin, jos tunnen itseni väsyneeksi. En kuitenkaan ollut huomannut väsymystä, sillä se hiipi niin salakavalasti paikalle... Nyt kyllä huomaan väsymyksen poistuneen ja hb:kin lähentelee taas 120:ä! Harmi siis, etten tullut aikaisemmin aloittaneeksi.

 

Syön Obsidania, joka aluksi näytti aiheuttavan lievää ummetusta, mutta nyt vaikutus on ennemminkin päinvastainen (ei kuitenkaan haittaa). Otan kapselin ennen nukkumaan menoa, en siis aivan tyhjään vatsaan, mutta on syömisestä ainakin tunti. En ota yöllä, kun en välttämättä herää kertaakaan ;) Pakkausselosteenkin mukaan eniten haittaa aiheuttavat jotkut vihannekset sekä kahvi, tee tai maito, joten esim. pala leipää ei juurikaan haittaa raudan imeytymistä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kävin juuri neuvolassa ja hemppa oli laskenut 125 -> 119 ja terkkari määräsi rautakuurin. Rv 22.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oletteko huomanneet olossanne muutoksia kun hemoglobiini on laskenut?

 

Mulla oli 3 viikkoa sitten ekalla neuvolakäynnillä (rv 10) hemppa 116 ja terkka ohjeisti syömään Monivitaa, mitä olin ehtinyt syödä jo heti raskauden alusta lähtien. Nyt kuitenkin viime aikoina olo on huonontunut (ei johdu pelkästään pahoinvoinnista) ja olen meinannut muutaman kerran pyörtyä. Tosin verenpaineetkin olivat vähän alhaiset. Seuraava neuvola mulla olisi 2,5 viikon kuluttua mutta olisikohan noita arvoja syytä tarkistaa jo aiemmin?

Edited by Xanor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Xanor, sinuna alkaisin syömään samantien rautaa. Se Hb arvon korjaantuminen kuitenkin kestää pari kuukautta siitä kun rautavalmisteet on aloitettu ja jokatapauksessa tuo edellinen Hb arvosi oli jo sellainen, ettei ole mitään haittaa jos nyt jo söisit lisärautaa. Yleensä monivitamiineissa on jonkun verran rautaa, mutta myös kalsiumia, joka heikentää raudan imeytymistä. Itselläni oli Hb kerran laskenut anemian tasolle vaikka söin säännöllisesti Multitabseja, joissa oli rauta mukana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä olin ihan kauhean väsynyt ja heikotustakin silloin tällöin. Hb oli 117. Nyt kun on syönyt kohta pari viikkoa rautaa tuon Multivitan lisäksi niin olo on kohentunut ja virkeämpi. Eli syön päivässä rautaa 120mg = 20mg (Multivita) + 100mg (Obsidan).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now