sylvi-neiti

Sisarusten nimeäminen

317 posts in this topic

Onko teillä sisarukset saaneet nimet tietyin ehdoin (esim. sama alkukirjain, yhtä monta kirjainta, luontonimet, muuten vaan samankaltaiset nimet)? Mitä mieltä yleensäkin olette siitä, että sisaruksille annetaan samantyyppisiä nimiä, esimerkiksi Iris ja Doris, Tero ja Teemu, Elli ja Alli? Täytyykö sisarusten nimien sointua toisiinsa? Jos lapsi on saanut hyvin erikoisen nimen, täytyykö muidenkin sisarusten nimet olla erikoisia? Millä perustein olette valinneet nimiä sisaruksille?

 

 

Tuli mieleen kysyä tätä kun Aamulehdessä oli kastetuissa kastetut Iris ja Doris. Mä olen aihetta paljoltikin pohtinut, koska olen itse kuullut kritiikkiä ja ihmetystä meidän sisarusten nimistä. Meitä on neljä tyttöä ja kaikkien nimet alkavat samalla alkukirjaimella. Ihmisten tuntuu olevan hankala muistaa nimiämme.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ei pidä...joskus tuntuu että se kikkailu nimillä menee ihan naurettavaksi kun koitetaan keksiä niin oivaltavia nimiyhdistelmiä sisaruksille.

 

meillä pojilla yhdistävä tekijä nimissä on se, että ovat vanhoja suomalaisia nimiä. mutta tämä ihan siksi että satutaan sellaisista pitämään. ja toki sitä miettii että ne nimet nyt jotenkin on samaa sarjaa eikä vaikka niin että esikoinen on olli ja toinen vaikkapa rickhard :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yhden suomalais-hollantilaisen tuttavaperheen esikoisella on suomalainen nimi tyyliin Seija ja siskon nimi on ihan jotain muuta, ei se nyt ollut Floortje, mutta jotakin sinne päin. Itse en antaisi näin erilaisia nimiä. Meidän tytöllä on hollantilainen kutsumanimi ja toinen saapi varmaan sellaisen myös. Tai sitten jonkin kansainvälisen nimen, mutta vaikka pidän esim. nimistä Kerkko, Toivo, Väinö, Mirkka, Tuulia tai Kaisla, ne nimet jää meiltä valitettavasti käyttämättä. :unsure:

 

Näin miehen kanssa päätettiin, että kun on tälle linjalle lähdetty niin siinä pysytään. Ja tuo hollantilainen nimi valikoitui ihan vahingossa meidän perheeseen, en edes kertaakaan miettinyt miltä se kuulostaa sukunimen kanssa, nimi vaan tuntui heti omalta. :wub:

 

Ongelmaksi on muodostunut se että nyt meidän korvissa ei kuulosta hyvältä kuin saman kaltaiset nimet kuin esikoisen nimi on. No eipähän tässä olla vielä raskaanakaan joten ehtiihän tuota sitten miettiä. :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minun mielestä lasten nimien ei tarvitse sointua toisiinsa. Tärkeämpänä pitäisin, että etunimi sointuu sukunimeen ;).

 

Meidän perheen 3 tytöllä nimet eivät ala samalla kirjaimella, tai ole soinnullisia keskenään. Nimet eivät ole myöskään saman mittaisia. Kieltämättä en ymmärrä perhettä, missä annetaan nimet esim. Niina, Iina, Tiina jne.. Tällaisenkin perheen tiedän. Toki jokainen tekee niinkuin itse haluaa, mutta mielestäni perheen sisällä ei tarvitse noudattaa mitään tiettyä "logiikkaa" nimiä annettaessa.

 

Itse asiassa hassua on, miten jotkut nimet iskostuvat yhteen..Tunnen muutamia perheitä, missä lasten nimet ovat esim. Aatu ja Peetu, Niilo ja Leevi..siinä on aina perheiden kohdalla muitaminen, että kumpikas olikaan isoveljen nimi, kun menevät meidän tuttujen perheissä vielä juuri toisinpäin ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo ei samaa sarjaa, kiitos. Tosin onhan noissa poikien ekoissa etunimissä (kutsumanimissä) jotain samaa: molemmissa on pehmeitä kirjaimia, molemmat on lyhyitä ja molemmat tarkoittavat jotain :) Mutta en voisi antaa esim. samalla alkukirjaimella lapsille nimiä. JOS joskus kolmonen vielä tulee, niin kolmosen nimi ei ala kirjaimilla O tai L. Aijoo, vielä yksi yhtäläisyys: kumpikin on kalenterissa ja niin on toisetkin nimet (jotka taas ovat aivan erilaisia keskenään).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä oli ehdoton juttu, että lasten nimien pitää alkaa V-kirjaimella. No esikoisella se toteutuikin, mutta jos toinen joskus saadaan, hänen kohdallaan hyvän V-nimen keksiminen voikin olla hankalampaa. Varsinkin jos toinenkin on poika.

 

Ehkä pitää lipsua ajatuksesta, vaikka siihen niin hyvä tarina liittyykin, ettei viittis.

Edited by piitukka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä molempien lasten nimet alkavat M-kirjaimella. Molempien nimet ovat myös suht harvinaisia, tytön nimi on annettu vähän yli 100 kertaa, ja pojan nimi 60 kertaa. Harvinaisemmat nimet haluttiin antaa, koska omani on harvinainen ( 3 kpl ) ja meillä on harvinaisemmat nimet ns "sukuvikana". Eli kaikilla mun siskoilla on erikoiset nimet, kuten myös meidän serkuilla. Me myös haluttiin, että lasten nimet sopivat yhteen. Vaikkakin ovat ihan erin mittaisia nimiä. Ja jos joskus kolmas lapsi saadaan, niin kyllä nimi tulee alkamaan samalla kirjaimella edelleenkin. Mutta tuolle Tiina, Iina, Liina linjalle en lähtis ollenkaan. Tai niinkuin Mattiloiden perheessä... Anneli, Anniina, Anne, Anitta... Ei kiitos meille!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei pidä olla samaa sarjaa. Mutta yllättäen olen huomannut, että poikien nimissä oon eniten mieltynyt koolla alkaviin ja tyttöjen nimissä ämmällä alkaviin. Jonkun verran kuitenkin voi tietysti miettiä noita nimirimpsuja, että ei nimet nyt ihan kauheesti eroo toisistaan. Jostain kuullu sellasestakin (voi olla kyllä ihan keksittykin juttu, toivottavasti onkin :rolleyes: ), että eräässä perheessä oli neljä poikaa, joiden nimet oli Matteus, Markus, Luukas ja Pasi. :D

 

Mun ja mun siskojen nimet alkaa kaikki ämmällä, mutta muuten ne eroo kyllä toisistaan aika lailla, mulla on yhdysnimi, muilla ei, yks nimistä on jonkin verran erikoisempi kun muut (ei oo almanakassa, suht normaali kuitenkin) ja nuorimmaisen nimi on aika lailla eri sukupolven nimi, kun mitä likka ite on. Veljen nimi alkaakin sitten teellä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä tytöt on nimetty samankaltaisilla nimillä, mutta kuitenkin ihan erilaisilla :P. Toisen nimi löytyy kalenterista ja toisen ei. Mä en tykkää noista samalla kirjaimella alkavista nimistä, mutta en mä myöskään tykkää, että sisarusten nimet olis ihan eri planeetoiltakaan. Musta esim jo se sisarusten nimissä on kivaa, että vaikka etunimet olisi erityyliset niin sitten toisiin nimiin on haettu jotain yhtenevää, esim että kaikkien nimet olisi Raamatusta tai suvussa kulkevaa tai vastaavaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mies just eilen tuumas että täytyy sitten lasten etunimiä suunnitella niin, että sointuvat keskenään. Juuri tyyliin tiina, niina jne. Mies, sen veli ja serkku menevät juuri tällä linjalla, jonka takia nimet on aina kaikilla sekaisin. Mä en sellaista kaipaa, joten meidän lapset nimetään kyllä jollain muilla perusteilla kuin rimmauksella tai samalla alkukirjaimella.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eipä meilläkään ole tarkoitus toiselle lapselle antaa nimeä joka on "samaa sarjaa" esikoisen kanssa. Lyhyt nimi kuitenkin tulee olemaan. Mulla, miehellä ja esikoisella on kaikilla lyhyet nimet niin olis jotenkin outoa jos sitten jos kastettais tulokas esim. Susannaksi tai Johannekseksi :rolleyes: Ei me ajateltukaan nimen pituutta kun nimeä esikoiselle mietittiin mutta lyhyt nimi tuli kun siitä nimestä tykättiin :) Enkä mielellään haluais edes samalla kirjaimella alkavaa nimeä tulokkaalle. Ei kyllä samalla kirjaimella olekaan enää mitään kivaa nimeä pojalle tai tytölle ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me olemme miettineet tuleville kaksosillemme samalla etukirjaimella alkavat nimet, vaikka itse asiassa tytön nimi on ollut minulla tiedossa jo ennen mieheni tapaamista ja pojan nimen keksimme muutama vuosi taaksepäin. Se muistuttaa kovasti mieheni nimeä ja miellyttää siksi. On siis ihan vain sattumaa, että molemmat nimet alkavat I:llä. Sattumaa sekin, että meille tulee nyt kaksoset ja nimet tulevat yhtä aikaa käyttöön. ;)

 

Muuten suorastaan vihaan tällaisia mielikuvituksettomia sisaruskatrasnimihirviöitä, kuten "Hanna, Hannele ja Henna" tai "Matti, Pekka, Kalle ja Ville". <_< (Noissa nimissä ei siis yksittäin ole mitään vikaa, mutta ryhmissä aiheuttavat vain sekaannusta ja/tai huvittumista.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me yritetään ehdottomasti löytää lapsille mahdollisimman "erilaiset" nimet, ei siis missään nimessä mitään sarjaa tai yhteensopivaa. Ne vaan ei jotenkin miellytä meitä yhtään.

 

Tämä on näitä makuasioita, toiset tykkää ja toiset ei. Ei mua silti yhtään ärsytä tuttavaperheet joissa on näitä sarjanimiä käytetty ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun mielestä ei tartte olla ihan samaa sarjaa (tyyliin Mari, Sari ja Ari) tai edes samalla kirjaimella alkavia, mutta kuitenkin mielellään samantyyppisiä nimiä. On hassua jos sisaruksilla on nimet ihan ihan eri maailmoista, tyyliin Jaakob, Kyllikki ja Jessica. Tai että yhdellä on lyhyt nimi (Sari) ja toisella pitkä (Aleksandra-Amalia).

 

En kuitenkaan haluaisi liian samanlaisia nimiäkään lapsille antaa. Esim. tunsin kaksoset nimeltä Pia ja Mia, pikkusiskonsa oli nimeltään Tia. Samoin olen tavannut äidin joka harmitteli, kun tuli annettua pojille liian samantapaiset nimet, meinaa kuulemma itsekin mennä sekaisin. Poikien nimiä vaan en enää muista, oisko ollut Joni ja Jonne tms.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lapsena vietin paljon aikaa perheessä, jossa oli siihen aikaan 7 lasta. Kaikilla hyvinkin erilaiset nimet, kuitenkin ihan perus 70-80-lukujen nimiä, kuten Jarkko ja Antti. Musta oli mukava, kun muisti kaikkien nimet helposti, kun ne ei ollu samanlaisia ja pystyi helposti yhdistämään nimen ja naaman. Sitten tälle perheelle tuli vielä neljä lasta lisää vuosien kuluessa ja ilmeisesti muuttivat nimenantostrategiaansa, kun nuorimmille tuli sitten samalla kirjaimella alkavat nimet kaikille. Niitä en sitten enää muistakaan toisistaan erilleen.

 

Meillä tyttö sai etunimekseen suvussa yleisesti toisena nimenä käytettävän nimen ja toiseksi nimekseen samoin, mutta pienellä muutoksella. Jos pikkukakkonen tulee, niin hänellekin on pohdittu suvusta löytyviä nimiä. Hankaluutena on ollut se, että molemmissa nimissä on kaksi i-kirjainta ja sitä sitten täytyy jankata, että yksi vai kaksi. No, sama homma se on ollut itselläkin, kun on tuo sama nimi toisena nimenä, joten tytölle sitten vaan periytyi tämä piina.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itse en antaisi kaikille sisaruksille "matchaavia" nimiä. Suvussa 2 perhettä, joissa molemmissa 3 lasta. Kaikkien 3 lapsen nimet alkavat samalla kirjaimella (eri kirjain eri perheillä tosin... onneksi). Toisen perheen kolmannen tulokkaan nimi tuntuu jo vähän väkinäiseltä. Tosin kaikki tekevät omalla tyylillään, mutta itse en niin tekisi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei mielellään samanlaiset tiina, niina jne mutta eivät ne nimet saa olla ihan erilaisetkaan kuten Maija-Liisa ja vaikka Odessa-Adelheid..

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos mahdollinen kuopus on tyttö, niin sitten varmaan jatketaan samalla alkukirjaimella. Jos se taas on poika niin sitten tarttee miettiä jatketaanko teemaa mitenkään. Mää antaisin toiselle pojalle nimeksi Severus, mutta mies ei tule ikinä suostumaan.

 

En tykkää mistään Piia, Tiia, Miia tyylisistä sarjoista, mutta joko juju saisi olla. Ihana oli esimerkiksi yhden bilsan opettajan mittava lapsikatras, joilla kaikilla oli luontoon liittyvä nimi tyyliin Varpu, Paju, Pyry...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun mielestä sisarusten nimien ei tarvitse olla mitenkään erityisen yhteensopivat keskenään, mutta mitään ihan täysin eri maailmasta olevia nimiäkään en antaisi. Haluaisimme, että lapsiemme etunimet olisivat suhteellisen simppelit ja sellaiset, jotka sopivat myös englanninkielisen suuhun sujuvasti. Toiset nimet voivat sitten olla vähän pidemmät ja perinteisemmät suomalaiset nimet tms. Vaikka yhteensopivuudella ei ole mulle kauheasti merkitystä, haluaisin kuitenkin lapsillani olevan yhtä monta etunimeä (joko kaksi tai kolme) eikä niin, että yhdellä lapsella on esim. kolme nimeä, kahdella kaksi ja yhdellä vain yksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä tuli puolivahingossa poikien nimistä samalla kirjaimella alkavia, ja hetken mietittiin tytöllekin samalla kirjaimella alkavaa nimeä... Mutta kun anoppi sanoi että tietysti tytönkin nimen pitää alkaa samalla kirjaimella, muutettiinkin mielemme B)

 

*kiusa se on pienikin kiusa, varsinkin anopin kohdalla*

 

Eli meillä ei todellakaan ole samaa sarjaa lasten nimet. Ja hyvä näin, jos/kun joskus vielä vauva saadaan, on nimen keksiminenkin helpompaa, kun ei ole ns. kirjain- tai sointuvuusrasitteita :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla ja mun sisaruksilla on samalla alkukirjaimella alkavat nimet, tai siis toinenkin kirjain on sama. Ja siskon kanssa on vain yhden kirjaimen heitto nimessä (paitsi, että molemmilla on yhdysnimi, joista toiset nimet on sitten ihan erilaiset.. mutta kuiteskin). Aika sekavasti raapustettu :P. Jos saadaan joskus lapselle sisaruksia, niin ei tulla antamaan ihan samantyyppisiä nimiä. Nimet voi kuiteskin kauniisti sointua yhteen :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minulla on yhteensä neljä sisarusta, ja meillä kaikilla on aika erilaiset nimet keskenämme, tosin yhteistä kaikkien nimissä on se, että kaikilla on lyhyt etunimi ja pitkä toinen nimi, että siinä sitten on vähän jotain yhtäläisyyttä. Kaikki nimet ovat ihan tavallisia suomalaisia nimiä, että siinä mielessä sopivat kyllä yhteen.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mun mielestä ei tartte olla ihan samaa sarjaa (tyyliin Mari, Sari ja Ari) tai edes samalla kirjaimella alkavia, mutta kuitenkin mielellään samantyyppisiä nimiä. On hassua jos sisaruksilla on nimet ihan ihan eri maailmoista, tyyliin Jaakob, Kyllikki ja Jessica. Tai että yhdellä on lyhyt nimi (Sari) ja toisella pitkä (Aleksandra-Amalia).

 

 

Samoilla linjoilla!! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meille ei tule samaa sarjaa...Ei edes sinne päinkään :D Pikkukakkoselle nimet jo valmiina vaikka vasta tärppiä ootellaan :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on suvussa siskokset tyyliin Mari ja Marita. Oli alkuun tosi vaikea muistaa kumpi on kumpi. Nyt ollaan oltu pidempi nimisen kanssa enemmän tekemisissä ja jotenkin tuo vähempi kirjainen on jäänyt persoonattomaksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now