Louisa

Raskaana oleville: Sikainfluenssarokotekysely

   319 members have voted

  1. 1. Otatko sikainfluenssarokotteen?

    • Kyllä
      150
    • Ei
      57
    • Harkitsen vielä
      112

Please sign in or register to vote in this poll.

177 posts in this topic

Nyt jälkeenpäin mietin, hysterian laantumisen jälkeen, että olikohan edes tarpeellista.

 

Samaa olen minäkin miettinyt, mutta onpahan otettuna, jos tulee uusi aalto. Vaikka voihan sekin olla mahdollista, että uudessa aallossa virus tulee sen verran muuntautuneena, ettei tämä rokote enää tehoa. No, tehty mikä tehty ;)

 

Itse otin rokotteen ennen kuin tiesin edes olevani raskaana (joskus viikolla 3+).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itse otin rv 5+6. Kaksi päivää rokotteen jälkeen purskahti ruskeanpunaista verta joka jatkuin tuhruna kaksi päivää. Olin varma, että kesken meni, mutta siellä se Kinderi vieläkin porskuttaa :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Otin marraskuussa, eikä tullu muuta oireita kuin pahaolo kahden tunnin päästä ja sitäkii kesti vain tunnin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Harkitsen vielä. Alkuraskaudessa (alle 12 viikkoa) en halunnut ottaa. Nyt pohdin, kävisinkö sen hakemassa ennustettua toista aaltoa varten. Työskentelen lasten parissa, joten riski kaikenlaisiin epidemioihin on melko suuri...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Otin rokotteen.. Minut on aivopesty hoitoalalle kun opiskelen :) Pelkäsin kuitenkin hieman keskenmenon vaaraa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tämä onkin mielenkiintoinen kysymys. Olisin ottanut rokotteen aivan ehdottomasti, kun ikäryhmääni alettiin nyt rokottamaan - siis jos olisin ehtinyt ottaa rokotteen ennen raskaaksi tuloa. Nyt rokotteen ottaminen epäilyttää, jos siitä seuraakin kuumetta tai muuta, mikä voisi välillisesti johtaa keskenmenoon. Todennäköisesti tulen ottamaan rokotteen, mutta vasta sitten kun ensimmäinen raskauskolmannes on takanapäin. Näin siitäkin huolimatta, että rokotteen sanotaan olevan turvallinen otettavaksi jo alkuraskaudessa. En vaan haluaisi joutua miettimään rokotteen mahdollista yhteyttä keskenmenoon, jos sellainen sattuisi rokotteen ottamisen jälkeen tulemaan. Tätä mieltä olen siis tällä hetkellä, saa nähdä saako kahden viikon päästä tuleva neuvolakäynti muuttamaan vielä mieleni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Otin tällä viikolla normaalissa joukkorokotuksessa (tosin neuvolan puolella) ja yritän olla murehtimatta asiasta. Tosin välillä pelottaa paljonkin, että entäs jos tämä nyt menee kesken rokotteen takia.... pelkoa lisää usein tuntuvat kasvukivut, minkäänlaista vuotoa ei ole onneksi ollut. Rokotteesta tuli mulle käsi todella kipeäksi, ei onneksi mitään muuta. Niin ja raskaus on vasta aivan alussa (rv5-6)... miten voinkin olla näin huolesta soikeana :unsure:

Edited by Diipadaapa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vastasin harkitsevani vielä. Olen sillä kannalla että miksi turhaan lääkitä jotain sellaista vastaan joka ei realistisesti ajateltuna ole vaarallinen. Ihan hyvinhän voi kuolla tavalliseen kausi-influenssaankin ja riski on itse asiassa paljon kovempi. Tosin ihan vain maallikkona laskin %teja noilla aiemmin ilmoitetuilla kuolinluvuilla.. Itsellä ei tosin ole koskaan ollut kaudiflunssia ja sairaanakin olen ollu tavallisessa kuumeessa yhden päivän 5v aikana.. Katsotaan nyt vielä. Tämä yllätysraskaus voi nyt vielä muuttaa mieleni. Toisaalta kuolen ehkä näillä työmatkoilla kolarissakin silti todennäköisemmin. Olisikohan siihen rokotetta? :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Harkitsen vielä. Jos otan niin toisella kolmanneksella vasta. Tosin 1. sika-aalto meni jo ja uutisointien mukaan toisessa aallossa saattaa tauti olla jo muuntunut eikä rokote edes tehoa enää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Harkitsen ottavani. Keskusteltiin tiistaina ensimmäisellä neuvolakerralla (rv11+4) aiheesta ja kätilö sanoi, että yleinen suositus rokotteen ottamiseen on. Itse kuitenkin kyseenalaistan rokotteen vaikutuksen lapsen kehitykseen ja tästä kätilö sanoikin, että tutkimustietoa ko. aiheesta ei ole.

 

Jos ajatellaan, että nyt suomalaisista on rokotettu kaksi miljoonaa, on aika epätodennäköistä, että pandemiaa edes tulee, mikäli rokote on toimiva uuden aallon virukseen. Jos pandemia tulisi, tämä toisi julki rokotteen toimimattomuuden ja tätä kautta myös kertoisi sen, että nyt rokottaminen, ja sitä kautta raskauden altistaminen riskeille, olisi ollut täysin turhaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kävin tänään ottamassa samalla ar-ultran kanssa. Käsi vähän kipeä ja pienen pientä lämpöä, ei mitään pahempaa.

 

Vaikka selvisin ekasta aallosta sairastumatta, kuulin tutuilta sellasia sairaskertomuksia etten todellakaan halua sairastaa tuota jos se tulee uudestaan. Moni sanoi myös, ettei tamiflu tuntunut auttavan yhtään, ja piti vaan virua tosi kipeänä päiväkaupalla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä olin pitkään sitä mieltä etten ota rokotetta. Nyt on kuitenkin ennustettu, että toinen aalto (jos on tullakseen) saattaa tullakin vasta syksyllä, jolloin vauva ois jo syntyny (aiempi ennuste oli, että se tulee keväällä, jolloin vauva on vielä mahassa).

 

Päätin sitten, että otan kuitenkin rokotteen, koska se suojaa vauvaa 6kk syntymän jälkeen (jos nyt ylipäätää suojaa, ellei virus ole muuntautunut). Pientä vauvaa ei kuitenkaan voida rokottaa, ja toisaalta vastasyntynyt on hyvin altis kaikenlaisille hengitystie- ym. infektioille. Niinpä siis huomenna marssin ottamaan rokotteen, viikkojakin on jo yli 15, että sikäli mitään epämuodostumariskiä tms. ei enää ole.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Harkitsen vielä. Vantaalla on mahdollisuus saada rokotteita vielä viikoilla 9 ja 10, jolloin olisin jo reilusti toisella kolmanneksella. Ihan alkuraskaudessa en rokotetta halunnut ottaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tod.näk. olen menossa rokotettavaksi ensi viikolla, kun Espoossa on seuraava raskaana olevien rokotuskerta. Pahoinvoinnin takia en ole päässyt aiemmin, muuten olisin mennyt jo rv 7 kun oli ensimmäisen kerran mahdollista.

 

En oikein usko, että tämänhetkinen rokotuskattavuus riittää estämään toisen aallon tuloa. Olen myös siinä käsityksessä, että virus ei ole juurikaan muuntunut. On myös ihan mahdollista, että H1N1 on "tullut jäädäkseen" ja jatkaa kiertämistä kausi-influenssana.

 

Jonkin verran on pelottanut myös se, että kuulemani mukaan on monilla sairaalahoitoon joutuneilla, perusterveillä nuorilla ihmisillä, jäänyt taudista pysyviä muutoksia keuhkoihin. En kuitenkaan tiedä tästä sen enempää, joten on vaikea arvioida millainen riski on.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vastasin kyllä, kävin toissapäivänä piikin ottamassa. Siinä vaiheessa oli viikkoja 9+5. Pikkusen käsi tuli kipeäksi ja rokotuskohtaan nousi pieni patti, mutta ei onneksi tullut muita oireita.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En aio ottaa.Ennen kuin pieni ilmoitti tulostaan olin jo sitä mieltä että jätän sen piikin väliin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei tarvitse ottaa, kun tauti on käyty lävitse jo viime syksynä. Pahin tauti taisi olla jos mikä koskaan ennen.. :blink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Laitanpa tämän nyt tänne tiedoksi... eli uusimman Duodecimin erikoislääkärin uutisista gynekologia puolelta:

 

H1N1-influenssa on raskana olevalle vakava tauti

Raskaana olevien naisten sairastumisesta H1N1-influenssaan kertyy koko ajan lisää tietoa. Kaliforniassa kerättiin tiedot kaikista niitsä naisista, jotka olivat huhti-elokuun 2009 aikana saaneet influenssatartunnan ja joutuneet sairaalahoitoon tai kuolleet joko raskaana ollessaan (94 naista) tai kahden viikon kuluessa synnytyksestä (kahdeksan naista). Tämän lisäksi selvitettiin vastaavat tiedot fertiili-ikäisistä ei-raskaana olleista influenssatartunnan vuoksi sairaalahoitoon joutuneista tai kuolleista naisista, joita olis 137.

Valtaosa (95%) raskaana olleista sairastui raskauden toisella tai kolmannella kolmanneksella. Raskaana olleet olivat muita terveempiä: heistä vain noin joka kolmannella ja lapsivuodeaikana sairastuneista vain noin joka neljännellä mutta ei-raskaana olevista peräti noin 60%:lla oli jokin riskiä lisäävä tauti. Raskaana olleista 19%, synnytyksen jälkeen sairastuneista 50% ja ei-raskaana olleista 30% tarvitsi tehohoitoa.

Viruslääkehoitoa sai 81% kaikista naisista, mutta varhain - kahden vuorokauden kuluessa oireiden alkamisesta - aloitetun hoidon sai raskaana olevista vain 50% ja muista 34%. Myöhemmin aloitettu lääkehoito lisäsi raskaana olevien riskiä joutua tehohoitoon yli nelinkertaisena. Teho-osastolla synnytti kuusi äitiä, heistä neljä hätäsektiolla.

Raskaana olleista äideistä kuoli kuusi ja ja lapsivuodeaikana kaksi. Kukaan heistä ei ollut saanut varhaista lääkehoitoa. Ei-raskaana olleista kuoli 17. H1N1-spesifinen äitikuolleisuus oli 4,3/100 000 synnytystä.

Kokonaisäitikuolleisuus oli vuonna 2005 Kaliforniassa 19,3 ja koko Yhdysvalloissa 13,3. Tutkijat uskovat H1N1-influenssan suurentavan Yhdysvaltojen äitikuolleisuutta.

(Louie JK ym. N Engl J Med 2009, DOI:10.1056/NEJMoa0910444)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä vielä harkitsen. Olisin ehkä voinut jo tehdä päätöksen suuntaan tai toiseen, mutta neuvolassa tai neuvolalääkärissä asiasta ei ole puhuttu yhtään mitään, kukaan ei ole kysynyt onko mulla se rokotus ja aionko ottaa, ja jos, niin mistä sen saisi ja koska. Jotenkin tuntuu, että ei kai se sitten niin iso juttu ole, kun siitä ei olla tuolla oltu yhtään huolissaan. Mutta toisaalta, en kyllä todellakaan halua olla tuossa taudissa varsinkaan raskaana, kun olo oli jo pikku flunssan aikana tarpeeksi hankala. Mun toimintasuunnitelma siis oli, että annan ammattilaisten kertoa mielipiteensä, mutta nyt kai pitäisi ottaa itse selvää. Huoh. Ja muistaa huhtikuussa seuraavassa neuvolassa ottaa asia puheeksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Otin rokotteen jo ennen kuin olin raskaana (ja yirtys oli aloitettu) kun ikäryhmäni rokotukset olivat käynnissä.

En ehkä olisi muuten ottanut, mutta kun raskaus oli toiveissa ajattelin että parempi ottaa jo varulta, kun raskaana kuitenkin kuuluu riskiryhmään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Otin rokotteen jo ennen kuin tiesin raskaudestani ja ehdottomasti liputan tämän rokotteen nimeen niin raskaana oleville kuin terveillekkin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kävin sitten helmikuussa rokotettavana. Kevään aikana tuskin on sikainfluenssaa enää tulossa, mutta hyvä että nyt kumminkin sen rokotteen otin. Vauvaa kun ei ensi talvena voi vielä rokottaa, niin ehkä nyt sitten on edes jotain vastaan suoja.

 

Ainoa oire rokotuksesta oli kipeä käsivarsi, eikä sekään kovin kipeä ollut.

Edited by Miinanen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now