Tiiti

Taaperoaskartelua

84 posts in this topic

Olen tässä pohdiskellut josko pikkuhiljaa alkaisi muovailu/piirtely ym. kokeilut tyttösen kanssa. Tällä hetkellä neidillä siis ikää 1 v 4 kk. Olen ihan rookie tässä asiassa joten aiheeseen liittyvät vinkit olisivat tarpeen.

 

Muovailuvahan asemasta ajattelin väsätä taikataikinaa- se ilmeisesti muovautuu pienissä kätösissä helpoiten? Värikyniä pohdin myös- jossain olen nähnyt sellaisia "palikkamallisia" isompia liituja jotka ehkä olisivat helpommin käsiteltäviä eivätkä katkeilisi rajummistakaan otteista. Ostospaikka on vielä avoin- jostain kuulin että Helsingissä ainakin lasten kirjakaupasta löytyisi kaikkea kivaa.

 

Sormivärikokeilut ajateltiin lykätä kesään ja laittaa pihalle iso paperi taiteilua varten...

 

Mutta tähän loppui omat ideat eli luovemmat ja kokeneet- jakakaahan tietonne ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on crayola minikikds tussit ja ne on ollu tosi hyvät. Meijän taapero sai ne vuoden ikäisenä ja on tykänny piirtää. Ei ole taapero saanut hakattua noista kärkiä sisään (kun ei noissa varsinaista terävää kärkeä olekaan) ja pöydästä yms noi on lähteny irti ihan vaan vedellä pyyhkimällä. Pakettia mulla ei enää ole tallessa, mutta muistaakseni siinä luki 1+ (vai 0+ ?) ikäsuosituksena, crayolalla on kai muitakin tusseja, kannattaa varmistaa että on noi pienimmille tarkotetut jos ostaa. Me ostettiin nuo akateemisesta kirjakaupasta.

 

Meillä askarrellaan aika harvoin, mutta oikeestaan kaikesta on tyttö tykänny. On maalattu sormiväreillä ja vesiväreillä ja muovailtu muovailuvahaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä tyttö tykkää askarrella paljon. Me muovaillaan, maalataan, piirretään, väritetään, liimaillaan kaikenlaista paperille, askarrellaan synttärikortteja yms.

Neidillä on myös lasten sakset mitkä siis täysin muoviset (BR-lelusta ostettu), niillä tykkää leikellä kuvia mm.lehdistä ja niitä sitten välillä liimailee paperille.

Sormiväreillä ollaan sotattu jo aika pienestäkin. On maalattu niillä jaloilla ja käsillä. Jalkoihin siis maalia ja lapsi tepsuttelemaan paperille ja sormiin maalia ja sitten vaan paperilla pyörittelee sormiaan, hauskaa hommaa ;)

 

Nettikaupoista löytyy myös sellaista muovailumassaa mikä on myrkytöntä ja on tosi pehmeetä.

muovailumassa_0701_22b.jpgmuksuaitta

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on tuota kuvassa olevaa muovailumassaa. Se on omasta mielestäni tosi kivan tuntuista, notkeeta. Taapero sen sijaan ei oo uskaltanut koskeakaan siihen, siis tuo massa on tytön mielestä ihan ällöä! Hän kyllä katselee tyytyväisenä kun minä tai mies muovaillaan sillä, ja miehen tempuille nauraa ihan katketakseen. Mutta itse ei suostu hipaisemaankaan sitä. En oikein ymmärrä miksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä muovailuvaha on hitti! :) Sormivärejä ollaan pari kertaa kokeiltu ja niillä maalaaminen on myös tytön mielestä hauskaa, mutta ite ei vaan kovin usein kestä sitä sotkua... :mellow:

 

Eipä oo itellä tullut mieleenkään nuo lapsille tarkoitetut sakset, pitääpä hommata sellaiset niin voitaisiin askarrellakin jo ihan "oikeesti" jotain. Kiitos vaan Janttu vinkistä! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Muovailuvahan asemasta ajattelin väsätä taikataikinaa- se ilmeisesti muovautuu pienissä kätösissä helpoiten?

 

Taikataikina sisältää paljon suolaa, joten kaikkien kädet eivät sitä kestä. Mun omat kädet esim. ärtyvät suolasta tosi helposti.... Pienten lasten askartelu ei kauhean kivaa ole esim. muovihanskat käsissä :rolleyes:

Siinä mielessä tavalliset muovailuvahat ovat mun mielestä parempia ihan ns. tavalliseen muovailuun. Taikataikina on huippuaine jos haluaa tehdä jotain kestävää. Me esim ollaan tehty jalka- ja käsitauluja, nukeille leipiä yms.

 

 

 

Lapset tykkäävät repimisestä, joten kaikki ns. kollaasityöt ovat pienten mieleen :) Mielikuvitus valloilleen, aikuisten apua tarvitaan vain liiman kanssa räplätessä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tyby tykkää piirtää ja maalata. Sai puuvärit joskus puolisen vuotta sitten ja vesivärit äskettäin. Molemmat ovat ihan lempparipuuhaa.

 

Meillä on myös sormivärit, niillä on maalailtu jo vuoden verran melkein. Nämäkin ovat tosi mieluinen puuhaväline, äitille vaan turhan paljon sotkua :D

 

 

Kuinka hyvin ne lastensakset leikkaavat? Eli saako niillä ihan oikeasti jotain aikaiseksi? Voisi hommata sellaiset tybylle, kovasti tykkää leikata saksilla äitin kanssa yhdessä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me käydään neidin kanssa kerran viikossa värikylvyssä...Siellä on kivaa kun saa maalata

yllin kyllin :D Kotona ei vielä pahemmin askarrella/maalata mitään...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Missä te askartelette?Keittiössä, olkkarissa, kylppärissä?Mietin vaan, että mikä olisi paras keino suojata paikat sotkulta?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me askarrellaan yleensä keittiössä tai olkkarin lattialla. Suojana on sotkuisemmissa puuhissa iso muovi alla (n.1,5mx1,5m)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meilläkin sormiväreillään ja vesiväreillään, tai sitten piirretään vahaliiduilla (ja kyllä muillakin kynillä). Yleensä maalataan keittiön pöydän ääressä. Paperi on teipattu pöytään ja sitten vaan lopuksi pyyhitään rätillä paikat. Ei tarvi nähdä isoa vaivaa :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kivoja vinkkejä :). Erityisesti tuo pehmeä muovailumassa kiinnostaa kovasti- täytynee tilata! Ajattelin maalailu/askartelualustaksi muuten ottaa vanhan kaapissa lojuneen vahakankaan vaikka ainahan sitä rapatessa taitaa roiskua kauemmaksikin ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pakko vielä tulla toteamaan että meidän eka muovailukokeilu tavallisella vahalla päättyi tänään vimmattuihin syömisyrityksiin eli mitään kuvanveiston ihmelasta ei meidän neidistä taida sukeutua :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tässä yksi muovailuvaha-ohje:

 

Play Do-vaha

 

5 dl vehnäjauhoja

2 dl suolaa

1,5 rkl alunaa (saa apteekista. 100g maksaa noin 3e, riippuen tietty apteekista...)

0,5-1 tl karamelliväriä (apteekki tai ruokakauppa)

2 rkl ruokaöljyä

5 dl kiehuva vesi

 

Sekoita kuivat aineet. Lisää öljy ja vesi.

Alusta taikinaksi.

Säilytä rasiassa tiiviin kannen alla. Säilyy noin 3kk.

 

Muovailuvaha on pehmeää, valmis heti muovailtavaksi. Aluna on myrkytöntä (tarkistettu apteekista).

Jos lapsi laittaa suuhun, ei ole vaarallista, mutta suolan suuren määrän vuoksi maistuu varmasti pahalle.

 

Testattu on, ja on oikeasti tosi pehmeää ja helposti käsiteltävää vahaa! Säilyvyydestä ei vielä kokemusta.

Kannattaa tehdä yksi annos kerrallaan, isomman annoksen teko ei jostain syystä onnistu (ainakaan niiltä jotka ovat sitä kokeilleet) vaan taikinasta tulee silloin liian pehmeää ja vanuvaa.

 

Tuotahan on helppo tehdä annos kerrallaan, joka satsi eriväriseksi :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tää nyt ei ole varsinaisesti askartelua, mutta liittyy näihin "aktiviteetteihin", eli leipominen :) Tehtiin tänään pojan kanssa sämpylätaikinaa ja oli ihan innoissaan kun sai kaataa aineksia kulhoon ja sekoitella. Sämpylätaikinaan kun saa kaataa aika monta pikkukupillista jauhojakin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän pieni mies tykkää piirtää paksuilla värikynillä (onneksi ovat myrkyttömiä, kun menevät vähän väliä suuhun) ja läiskiä sormiväreillä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä tyttö rakastaa piirtämistä ja maalaamista. Tuo muovailumassa ois kiva kokeilla! Ollaan myös liimailtu ja teippailtu paperille kuvia,sekin oikeen kivaa puuhaa tytön mielestä (2v). Ja tienekin tuo leipominen!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tämähän oli hyvä ketku. Ei ole oikein tullut mieleenkään että voitaisiin neidin (1v3kk) kanssa jo ryhtyä arkartelupuuhiin. ekaa kertaa yritettiin maalata vesiväreillä mumulle äitienpäiväkortti. Täältähän on tullut hyviä vinkkejä, kiitos niistä.

Pitääkin lähteä viikonloppuna sormiväri ja tussiostoksille :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän tyttö pitää väriliiduilla piirtämisestä ja ihan pelkkä lyijykynäkin käy. Muovailua yritettiin eilen, mutta ei nyt vielä mitään suurempaa innostusta saanut aikaan. Maalaaminen marjoilla on myös kivaa tytöstä, varsinkin oman itsensä maalaaminen. Liimailujutut eivät oikein vielä iske. Jotenkin meni läpi sellainen jossa sai laittaa havunneulasia leikkaamaani paperiin, joka oli siilin muotoinen.

 

Enemmän yritän tässä vaiheessa keskittyä noihin maalailuihin yms., jotta saisi tytön mielikuvitus olla valloillaan.

 

Tyttö on 1v6kk.

 

Mistä olette ostaneet muuten vesivärit?

Edited by Aamuperhonen

Share this post


Link to post
Share on other sites
Meillä on crayola minikikds tussit ja ne on ollu tosi hyvät. Meijän taapero sai ne vuoden ikäisenä ja on tykänny piirtää. Ei ole taapero saanut hakattua noista kärkiä sisään (kun ei noissa varsinaista terävää kärkeä olekaan) ja pöydästä yms noi on lähteny irti ihan vaan vedellä pyyhkimällä.

 

Nää on varmaan sellaiset tussit, joita mainostetaan sillä, että ne saa irti mistä vaan pyyhkimällä kostealla. Ovat olleet suosittuja meen kavereiden lapsilla, varsinkin kun tussien kärkiä ei saa hakattua pilalle. Toki noiden tussien hinta on hieman kovempi kuin perinteisten tussien, mutta ainakin yks kaveri sai sohvatyynystäkin noilla piirretyn piirroksen lähtemään, joten ovat ehkäpä hintansa arvoiset :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

1v.2kk pojan kanssa ollaan

 

-maalattu sormiväreillä (kylppärissä ennen kylpyä :lol:) jo aika pienestä saakka

-siveltimellä on saanut 'maalata' pelkällä vedellä sellaiseen magic doodle -alustaan jossa vesijäljet näkyy värinä ja kuivuu hetken päästä pois, myös oikeita vesivärejä on jo koitettu kylppärissä

-pipareita tehtiin yhdessä valmiista taikinasta ja sitä ainakin tykkäsi 'muovailla' ja pallota muottien sisään, joten pehmee muovailuvaha ois varmasti kiva juttu

 

Sit pikkukakkosessa oli sellanen vinkki, että vois esim. silkkipaperista pallota pieniä myttyjä ja liimata niitä sitten paperille, sitä täytys joskus koittaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now