Tiitiäinen

Astma

35 posts in this topic

Olisi kiva kuulla muiden kokemuksia ja selviytymistarinoita arjen pyörityksessä astmaattisen lapsen kanssa. Onko jollakulla mennyt astma ohi jossain vaiheessa? Mitä lääkkeitä on käytössä astmatasapainon ylläpitämiseksi? Miten elämä on muuttunut astman myötä vai onko?

 

 

 

Meidän tytöllä diagnosoitiin 1v. 1kk iässä astma, infektioastma tai allerginen astma. Tähän mennessä ollaan oltu 5 kertaa osastohoidossa 2-4 päivää kerrallaan kun kohtaus ei ole mennyt ohi. Aina ovat tulleet nuhan yhteydessä, mutta allergioita testataan parhaillaan. Kissa-allergia on jo todettu. Tällä hetkellä lääkkeinä Flixotide ja Singulair. Ventoline tarvittaessa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä huomattiin yskivuotiaana, että pojalla on infektioastma ja epäily astmasta (heidän mukaansa sitä ei voi mitenkään tietää noin pienellä onko astma vai ei). Hengitysvaikeuksia esiintyy flunssien yhteydessä ja silloin on käytössä Flixotide ja ventoline. Nyt tietty huolettaa sikainfluenssa, mutta rokote on haettu, joten koitan olla murehtimatta siitä. Lääkkeen otto meillä ei ekoilla kerroilla ollut mukavaa puuhaa, mutta nyt (1 v 5 kk) se on muuttunut kivaksi hommaksi ja innoissaan poika hengittelee lääkkeet ja nuolee vielä laitteen reunat :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä pojalla astmaepäily ja jo kuukauden on ollut käytössä ventoline. Tänään oli poliaika ja saatiin käyttöön myös flixotide. Flunssaisena ventoline meni 6xpvä.

Poju on huperallergikko ja kaikissa asioissa saa olla todella varuillaan...

 

Viime torstai iltana nousi kova kuume ja perjantaina käytiin ea:ssa. Diagnoosina oli suurella todennäköisyydellä nöfnöf-tauti. Ja lisäksi kurkunpääntulehdus. Nyt ollut ventoline käytössä 6xpvä ja lisänä aloitellaan flixotide. Rokotus saatiin viime viikolla, mutta niin se tauti meille vain pesiytyi.. ei kerenyt rokotus tehota.

 

Meillä imurointi, eläin ihmisten vierailut, kukkapurkin mullan levittäminen ja kova vauhti aiheuttaa ahdistusta..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teillä kun on jo astmalääkkeet niin onko se 3kk jakso ja sitten tauko vai kuinka toimii? Meillä jatkuu 5.12 tutkimukset, ja silloin käsitykseni mukaan aloitetaan astmalääkits 3kk, jonka jälkeen se puretaan. Mietin vain että jos tuosta 3kk ajasta jolloin saa lääkettä on apua niin miksi se sitten lopetetaan?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä piti olla ensin 2kk lääkkeet käytössä ja sitten tauko. Mutta jatkuvista ahdistuksista, jotka veivät sairaalaan saakka, johtuen lääkitystä on vaan lisätty ja näillä mennään puolisen vuotta vielä eteenpäin. Hoitava lääkitys aloitettiin syyskuussa ja huhti-toukokussa on kontrolliaika. Jos kevät on ollut hyvä eikä Ventolinea ole paljon tarvittu, ohjeena oli jättää hoitavat lääkeet pois pari viikkoa ennen kontrollia. Kai taka-ajatuksena on se, että pyritään tulemaan toimeen mahdollisimman vähillä lääkkeillä.

 

Muoks. Nyt meillä on diagnosoitu kissa-allergian lisäksi koira- ja lehmänmaitoallergia. Kuukauden päivät on nyt pärjätty kotona, mutta toissapäivänä alkoi nenä vuotaa ja nyt taas pelottaa, meneekö kuinka nopsaan tukkoon. :unsure:

Edited by Tiitiäinen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä astma diagnostisoitu 3 vuotiaana. On hyvin koululaisena oppinut huolehtimaan itse peruslääkityksen. Flunssa-aikoina pitää muistuttaa lisälääkityksestä. Avaava kulkee koulussa matkassa ja osaa itse huolehtia.

Lääkäri on lupaillut, että murrosiässä saatetaan lääkityksestä päässä jopa eroon tai riittäisi avaava vain kun keuhkoputket laajenevat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kopion tekstini tuosta aiemmasta ketjusta:

 

Meillä ei astma alkanut yöllisillä yskäkohtauksilla lainkaan vaan selkeillä hengitystievaikeuksilla. Kohtaukset tosin usein ajoittuivat juuri yöaikaan. Syyskuun puolessa välissä tultiin keuhkojen rohinan vuoksi yksityiselle, joka laittoi lähetteen heti kunnalliselle puolelle. Samantien otettiin sairaalahoitoon jossa vietettiin yksi yö. Siitä lähtien hengitystievaikeuksia ollut jokaisen infektion yhteydessä. Kunnallisella ollaan käyty ahkeraan kontrolleissa, mutta siellä ei lääkäri ottanut oikeen todesta meidän vanhempien astmaepäilyjä vaan aina jatkettiin "katsotaan"- linjalla.

Viikko sitten poika sai erittäin vaikean hengenahdistuskohtauksen ja tultiin yksityiselle ja keuhkot kuunneltuaan lääkäri totesi, että selvät astmakeuhkot ja teki heti diagnoosin. Nyt on kunnon lääkity päällä ja poika on kuin eri lapsi. Nyt on siis astmalääkitys kokoaikasena jonkin aikaa kunnes mennään kontrolliin ja katsotaan voidaanko lääkitys lopettaa tai voidaanko sitä ainakin vähentää. Ja jos voidaan lopettaa, niin sitten lääkitys aloitetaan aina jokaisen infektion yhteydessä. Eli meillä siis kyseessä infektioastma.

 

Lääkkeinä tällä hetkellä singulair ja ventoline.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Onko teillä Ventoline jatkuvassa käytössä vai tarvittaessa?

 

Sairaalassa käytiin taas kaksi vuorokautta saamassa tiheitä inhaalaatioita Ventolinea ja Atroventia. Ja lisähappea sai vuorokauden verran. Kortisonikuuri meni kolme päivää, eka pistoksena ja toiset suun kautta. Tällä kertaa pärjättiin ilman adrenaliinia, onneksi. Lääkitys jatkuu samana edelleen, tosin infektion tullessa neuvottiin heti aloittamaan maksimi-Ventolinet eli 4 suihketta neljästi päivässä. Ja epikriisissä luki nyt diagnoosina "sekamuotoinen astma".

 

Surffailin varmaan taas liikaa netissä ja jossain luki, että hoitamattomana maitoallergia saattaa aiheuttaa kroonista astmaa. :unsure: Meillähän maitoallergia diagnosoitiin vasta kuukausi sitten, vaikka 3-viikkoisesta on epäilyt olleet päällä. Neuvolassa eikä lääkärissä vaan olla otettu tosissaan kun oireet lähinnä ilmavaivoja ja yölevottomuutta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko kellään kokemuksia Seretidestä? Me oltiin jälleen osastolla nuhan yhteydessä pahenevan astman vuoksi ja lääkäri määräsi nyt Seretiden infektion aikana Flixotiden sijaan. Onko kellään muulla sitä käytössä ja millaisia kokemuksia siitä on? Ei helposti suositella alle 4-vuotiaille, sisältää pitkävaikutteisen avaavan lääkkeen. Mutta jos se olisi avain siihen, että pärjättäisiin kotosalla ilman sairaalan tiheitä inhalaatioita. :unsure:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eilen oli jälleen kontrolli polilla allergioista ja astma-asioissa. Flixotide aloiteltiin 3kk sitten ja sen jälkeen ei ole ollut yhtään räkätautia, ylimääräiset rohinat ja muut on vähentyneet huomattavasti. Yskiminen ja aivastelu on loppunut ja kuorsaaminen on erittäin harvinaista nykyisin. Saatiin siis astma diagnoosi ja b-lausunto lähtee kelaan. Toukokuussa seuraava kontrolli ja lääkkeiden tarkistus,jos ei ilmaannu mitään poikkeavaa siitepölyaikana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä kanssa on epäilynä infektioastma. Venttoline meillä on ollut muutaman kuukauden ja nyt viime sairaalareissulla saatiin babyhaalerilla otettava hoitava lääke (joku kortisoni). Sitä menee nyt 3 kk ja kaksiviikkoa päälle. Meillä on ollut kaksi sairaalareissua ja kumpikin on kestänyt 5 yötä. Ja 4-5 kertaa ollaan jouduttu meneen terkkariin ottamaan "spiralilla?" lääkettä. Joskus se on terkkarissa mennyt yhdellä lääkekerralla ja joskus on kolmekkin kertaa ottaa.

 

Ja esikoinen on nyt 1-vee

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mitäs tämä Kelan b-lausunto käytännössä tarkoittaa?? Me ollaan jälleen sairaalareissulla, yhdeksäs kerta tytöllä ja pojalla kolmas. :unsure: Ei vaan maksimilääkkeetkään kotona auta, vaan kaava on ollut tämä: päivä nuhaa ja toisena sairaalaan. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

^sillä saa ne lääkkeet huomattavasti halvemmalla. Siis ihan murto-osalla siitä kalliista hinnasta mitä ne astmalääkkeistä ottaa.

Ekalla kerralla b-lausuntoa varten oli muistaakseni sairaalassa testi ja siitä kun tulos oli todella selkeä niin lääkäri täytti sen paprun. Tosin lapsilla sen joutuu (ainakin omassa tapauksessani) uusimaan muutaman vuoden välein, kun astmahan voi parantua lapsella. Uusiessa b-lausuntoa varten mun piti ainakin pari viikkoa tehdä puhallustestejä ja merkata tulokset ennen ja jälkeen lääkkeen semmoiseen käyrästöön.

Tosin tästä on nyt aikaa joku about 15 vuotta, niin on saattanut sittemmin muuttua.

 

nimim. itse olen saanut b-lausunnon varhaisteininä.

Edited by shh

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun poitsulla todettiin vähän alle vuoden iässä ns. "vauva-astma", pitkän aikaa yöyskimisiä jotka vei limaoksennukseen, sairaalassa oltiin viikko ja saatiin Ventoline+kortisonilääkitys babyhalerin kanssa. 2 vuotta lääkitys oli jokapäiväistä, jonka jälkeen Ventoline jäi infektioiden hoitoa jeesaamaan. Neljävuotiaana lääkkeet jäi kokonaan pois ja poika todettiin terveeksi.

 

...kunnes tänä vuonna (poitsu 8vee) pakkaset + hengitystieinfektio ilmeisesti laukaisi infektioastman uudestaan <_< Päivystyksessä pari kertaa hengittelemässä lääkettä pahimpaan hengenahdistukseen ja päivystäjän epäily astmasta hengitysrohinoiden perusteella. Pitkäaikainen yskä joka meni pahaksi välillä, mutta mitään keuhkoputkentulehdusta tms ei löytynyt. Ventolinea kehiin jos remuaa pihalla liikaa ja yötä vasten nukkumaan mennessä mennyt nyt parin viikon verran.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos, shh! Mun täytyy kotiutuessa viimeistään kysellä tuon b-lausunnon perään, kun varsinkin tuo Seretide on jäätävän hintaista. :o

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pienemmällä tytöllä todettiin pitkänä perjantaina infektioastma. Ventolinea käytetään nyt, sitä oli kyllä esikoisellakin käytössä keuhkoputkentulehduksen yhteydessä.

Miten pian tuo Ventoline alkaa vaikuttamaan?

Mietitään vaan kuumeisesti onkohan neidillä nyt lääkitys kohdillaan, viisi päivää kuumetta takana ja erittäin rohiseva ja vinkuva hengitys.

Täytyy varmaan käyttäá huomenna uudestaan lääkärissä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ventoline vaikuttaa tosi nopeasti, viidessätoista minuutissa on mennyt perille ihan sinne syvällekin keuhkoputkiin ja vaikuttanut avaavasti. Jos hengitys siitä huolimatta vinkuu, täytyy mennä lääkäriin. Silloin kotiannostus ei ole riittävä. Ventolinea annetaan sairaalahoidossa (TAYSissa) 6 suihkausta normaalisti tunnin välein niin kauan, että ahdistus alkaa laueta. Sitten pikkuhiljaa voidaan alkaa harventaa. Kotona annostus on 4 suihketta maksimissaan neljästi päivässä.

 

Muoks. Henngitystiheys kertoo paljon ahdistuksesta myös. Kannattaa laskea, montako hengenvetoa lapsi ottaa minuutissa ja kertoa se soitellessaan lääkäriaikaa. Normaalisti määrä on alle 40 näillä pikkuihmisillä levossa.

Edited by Tiitiäinen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on Ventolinea nestemäisenä, vaikuttaakohan se yhtä nopeasti?

En ole laskenut henkäyksiä, mutta enemmän tuo kuulostaa koiran läähätykseltä, rohinaa ja vinkunaa kuuluu ilman stetoskooppiakin. No huomenna mennään taas lääkäriin, ainakin vielä toistaiseksi nuo yskänpuuskat sun muut ovat lauenneet ihan asennon muutoksella.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nestemäisestä mulla ei ole kyllä kokemusta. :( Tule kertomaan, mitä lääkäri oli mieltä. Toivottavasti auttaa pian ja pieni tervehtyy nopeasti!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neidillä taitaakin olla rs-virus eikä infektioastmaa. Ota noista lekureista sitten selvää...

No oltiin yötä sairaalassa ja saatiin sellaista lääkettä, joka auttoi.

Sanoivat ettei Ventoline auta rs-virukseen, joten kaipa meillä oli ensin sitten väärä diagnoosi :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

No onpas sekavaa. Meillä kyllä rs-virus vei molemmat sairaalaan tänä keväänä juurikin hengenahdistuksen vuoksi. Rs-virukseen ei kai sinällään olekaan lääkettä. :girl_sigh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo ei olekaan, kun se on kerta virus. Mutta siihen hengenahdistukseen just saatiin lääkettä.

Kaipa se sitten selviää jossain vaiheessa onko neidillä myös infektioastma vai ei.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Flunssaisten pikkulasten uloshengitysvaikeudet saattavat ennakoida astmaa

Joidenkin arvioiden mukaan jopa puolet lapsista kärsii uloshengitysvaikeuksista ennen kouluikää. Viruksilla on havaittu olevan keskeinen rooli hengitysvaikeuksien pahentajina.

 

Turun yliopiston dosentti, Turun yliopistollisen keskussairaalan lastenallergologian erikoislääkäri Tuomas Jartti on tutkinut lasten varhaisia uloshengitysvaikeuksia ja riskiä sairastua astmaan.

 

uloshengitys1.jpg Hengitysvaikeudet alkavat usein

flunssan yhteydessä.

 

- Pikkulasten uloshengitysvaikeusoireilu, vinkuva hengitys, on varsin tavallista, mutta arviot sen yleisyydestä vaihtelevat runsaasti. Joidenkin ulkomaisten tulosten mukaan jopa 30-50 prosentilla lapsista on hengitysvaikeuksia vähintään kerran ennen kouluikää. Vastaava prosenttimäärä on suomalaisilla lapsilla noin 20. Näistä vain noin puolella oireilu toistuu ja vielä pienempi osa kehittää astman.

 

Astma on hengitysteiden pitkäaikainen tulehdus, joka aiheuttaa hengityksen vinkumista, kipua rintakehällä ja yskää. Astmasta aletaan puhua, kun uloshengitysvaikeudet selvästi toistuvat tai pitkittyvät.

 

 

Virusinfektio pahentaa hengitysvaikeuksia

Lasten astman syntyyn vaikuttaa Jartin mukaan perimän, ympäristön ja iän yhteisvaikutus.

 

- Vaikka genetiikan osuus on ilmeinen, astman kehittymiseen vaikuttavat yhtälailla monet ympäristötekijät, kuten virusinfektiot, passiivinen tai aktiivinen tupakoiminen ja muut ilman epäpuhtaudet. Lapsen immuniteetti kehittyy kahden ensimmäisen elinvuoden ajan lähelle aikuistasoa. Tässä ikävaiheessa lapsen arvioidaan olevan kaikkein alttein ympäristön vaikutuksille.

 

- Myös allergiat liittyvät läheisesti astmaan. Hengitystieallergiat lisäävät astmariskiä noin kolminkertaisesti, Jartti kertoo.

 

Jartin mukaan virusinfektioiden rooli astmakohtauksissa on aiempaa selvästi suurempi.

 

virustutkimus1.jpg Viruksilla on havaittu olevan keskeinen rooli

hengitysvaikeuksien pahentajina.

 

- Nykymenetelmillä lähes jokainen astmakohtaus tai astmaa edeltävä hengityksen vinkuminen on todettu liittyvän virusinfektioon. Tämä tieto on muuttanut astmatutkimuksen painopistettä virusinfektioiden tutkimisen suuntaan.

 

- Erityisesti tavallisin flunssavirus, rinovirus, on liittynyt näihin kohtauksiin. Uloshengitysvaikeudesta kärsivillä vauvoilla se on lisännyt uusien kohtauksien riskiä 3-5-kertaisesti, ja allergisissa perheissä jopa 10-kertaisesti. Allergisissa perheissä 3-vuotiailla uloshengitysvaikeudesta kärsivillä lapsilla rinovirus on lisännyt astmariskiä yli 20 kertaisesti.

 

 

Pitkittynyt yskä yhtenä oireena

Hengitysvaikeudet alkavat useimmiten flunssan yhteydessä, mutta myös pakkanen ja rasitus altistavat oireilulle.

 

- Uloshengitys pitkittyy suhteessa sisäänhengitykseen ja saattaa vinkua jo korvakuulolle. Hengitystiheys lisääntyy, ja lapsi alkaa käyttää erityisesti vatsalihaksia hengityksen apuna. Tynnyrimäinen rintakehä ja poikkeava ryhti voivat kertoi jo pitkään jatkuneista hengitysvaikeuksista, Jartti kertoo.

 

- Hengitystietulehduksen tyypillisenä merkkinä on pitkittynyt, erityisesti aamuyöhön painottuva yskä. Jos pitkittynyttä yskää esiintyy ilman muita astman tyyppioireita, kuten hengenahdistusta ja vinkumista, sen syynä on useimmiten jokin muu kuin astma.

 

Aivan pienillä lapsilla hengitysvaikeuksiin viittaavia oireita saattaa olla vaikea tunnistaa. Niitä voivat olla esimerkiksi väsyneisyys tai kärttyisyys.

 

 

Kortisonista apua hengenahdistuksiin

Jartti kehottaa välttämään hengenahdistusta pahentavia tekijöitä.

 

- Vanhempien tulee pyrkiä lopettamaan tupakointi tai olla aloittamatta sitä. Sisäilmaongelmat on järkevää ratkaista riippumatta oireista. Toistuvien infektioiden jatkuessa suositellaan perhepäivähoitoa päiväkodin sijaan.

 

Lääkehoito aloitetaan tarvittaessa otettavalla hengitysteitä avaavalla lääkkeellä, joka tyypillisesti helpottaa nopeasti hengenahdistusta. Se ei kuitenkaan hoida taustalla kytevää hengitystietulehdusta.

 

jarttikuva1.jpg Dosentti Tuomas Jartti tutkii lasten

varhaisia uloshengitysvaikeuksia ja

riskiä sairastua astmaan.

 

- Kortisoni rauhoittaa tehokkaasti hengitystietulehdusta. Jos tilanne on vaikea, hoito voidaan joutua aloittaamaan lyhyellä kortisonitablettikuurilla. Säännöllinen hengitettävä kortisonilääkitys on tarpeen, jos kohtauksia esiintyy toistuvasti tai oireet pitkittyvät. Se aloitetaan yleensä noin kolmen kuukauden hoitokokeilulla.

 

Jartti toimii päätutkijana vuonna 2000 aloitetussa VINKU-tutkimusprojektissa. Sen tavoitteena on selvittää lasten astman patogeneesiä pikkulasten varhaisista uloshengitysvaikeuskohtauksista alkaen ja etsiä keinoja astman kehittymisen estämiseksi. Rinovirusinfektioon liittyvä varhainen uloshengitysvaikeus on tutkimusryhmän keskeisimpänä mielenkiinnonkohteena.

 

Suomen Lääketieteen Säätiö myönsi VINKU-projektille 150 000 euron suuruisen hankeapurahan perjantaina 19. marraskuuta.

 

 

 

Ohjeita lapsen astman hoitamiseksi ja kohtausten ehkäisemiseksi:

 

  • Selvitä perustiedot astmasta
  • Anna oikein määrätyt lääkkeet
  • Huolehdi, että lapsi välttää astmaa pahentavia tekijöitä
  • Rohkaise lasta liikkumaan aktiivisesti
  • Tuo lapsi sovittuihin lääkärintarkastuksiin
  • Seuraa omahoitokortin ohjeita

 

Lisätietoa VINKU-tutkimuksesta: http://vinku.utu.fi/

 

Teksti: Aleksi Rajamäki

Kuvat: VINKU-tutkimusryhmä

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo ei olekaan, kun se on kerta virus. Mutta siihen hengenahdistukseen just saatiin lääkettä.

Kaipa se sitten selviää jossain vaiheessa onko neidillä myös infektioastma vai ei.

 

 

 

Päivitystä. Nupulla on siis infektioastma ja nyt seuraavaksi aletaan tutkia onko sitten astmakin. Neiti rohisee koko ajan, oli sitten flunssaa tai ei.

Ja tätä on siis jatkunut pari vuotta. Mietinkin tuossa, voiko hoitamaton astma aiheuttaa pienelle neidille jotakin vakavampaa vaivaa?

Jos mennään neuvolalääkärille niin ei päästä ennen tammikuuta, toisaalta, eipä se kuukausi sinne tänne varmaan tee tilannetta huonommaksi. Neitiä tuo rohina ja vinkuna ei tunnu kauheasti haittaavan, tahti kyllä saattaa hiukan hidastua, mutta muuten on oma itsensä.

 

Kellään lisää kokemuksia astmasta?

Edited by Neven

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän pojalla todettiin viikko sitten jonkin asteinen astma. Lääkärin selitys meni näin: Keuhkoastmaan viittaavia tuloksia löytyy, mutta astmaoireet todennäköisesti ilmenee pahimmillaan infektio- ja allergia-aikaan. Nyt hengitellään Flixotideä 2 suihkausta kahdesti vuorokaudessa kolmen viikon ajan, sitten 1 suihkaus kahdesti vuorokaudessa. 3 kuukauden päästä onsairaanhoitajan kontrolli ja puolen vuoden päästä lääkärin kontrolli.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now