Tiitiäinen

Vaukkaripäivystys

840 posts in this topic

Päivystyksessä käyty, tällä kertaa selviydyttiin 1,5h kun viimeksi meni yli 3h.. päästiin sitten jonon ohi, kun vähän valitin viime kerran odotusajasta.. :girl_haha: neidillä korvatulehdus taas, pahempi kuin edellinen. :( nyt oli jo kuulemmaa märkä korva ja punoitusta, kun viimeksi oli että tärykalvo ei liikkunut ja oli samea. En kerennyt vielä edes kontrolliaikaa varata tästä edellisestä. pitänee nyt soittaa heti huomenna jo kontrolliaika..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me ei ikinä päästy sinne kontrolliin kun neidillä oli aina ennen sitä uusi tulehdus. Täällä suosittelevat kontrolliajaksi 3-4 viikkoa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brie: tämä nyt tulee vähän myöhään mutta lukuisat virustaudit tekevät pelkkää kuumetta, tai kuumetta ja ihottumaa. Jos kuume on pois ja lapsi on terve niin ei sitä aiheuttajaa tarvitse enää jälkikäteen selvitellä. Meidän pojalla on ollut vajaa kahdeksankuukautisen elämänsä aikana jo kaksi tuollaista "yhdenpäivänkuumetta", yhdellä Panadolsupolla selvittiin molemmista.

 

Ja korvakontrollista sen verran, että välikorvaeritteen häviäminen tulehduksen jälkeen kestää normaalisti keskimäärin kolmesta neljään viikkoa, joten jos kontrolli sovitaan jo parin viikon päähän niin ei voida vielä sanoa onko tulehdus täysin parantunut kun ei korvan siinä kohtaa vielä kuulukaan näyttää terveeltä. Tällöin joudutaan vain sopimaan taas uusi kontrolliaika ja perheelle tulee turhaa lääkärillä juoksemista.

Edited by Angervo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meille muuten lääkäri (ihan erikoislastenlääkäri) on aina sanonut korvatulehduksen jälkeen, että 2-3 kolmen viikon päästä kontrolliaika. Hassua. Meillä tosin kaksi korvatulehdusta on ollut ja kumpikaan ei ole ensimmäsiellä antibioottikuurilla lähtenyt. Ensimmäisellä kerralla nosti viikko ab-kuurin loppumisesta uuden lievemmän kuumeen, toisella kerralla ensimmäinenkin oli oireeton ja sitten jälkitarkastuksessa todettiin, että toinen korva ei ollut vielä parantunut ja saatiin uusi ab-kuuri. Mutta olisikohan se sitten kuitenkin parantunut, jos oltaisiin vielä viikko pari odoteltu? No, sitähän ei nyt voi tietää. Ärsyttää vaan kun puolitoistavuotias on jo joutunut 4 ab-kuuria syömään.

 

Sitten oma kysymys, varmaankin täällä on asiaa käsitelty jo miljoonaan kertaan mutta kysyn kuitenkin. Sunnuntai-iltana alkoi neidille (1,5 vuotta siis) nousta lämpö, tänään olikin sitten kunnolla kuumeessa, illalla jo päälle 40 astetta. Aamulla oli 38,7 pyllystä mitattuna, päivällä 39 ja annoin Pronaxenia. Iltaa myöden tosiaan nousi päälle 40 astetta, annoin uuden pronaxen-annoksen ennen nukkumaanmenoa. Tyttö on ollut varsin rauhallinen, nukkunut useammat päikkärit (normaalisti vain yhdet), ei oikein syö mitään muuta kuin vähän jugurttia, juonut on jonkin verran, muttei mitenkään paljoa. Pissaa on kyllä tullut ihan normaalisti. Räkäinen tyttö on ollut koko talven, nyt taas räkää valuu ruhtinaallisesti (paksua vihertävänkeltaista limaa) ja vähän tuntuu yskittävänkin. Jalat eivät oikein tunnu kantavan kunnolla, vaan jos yrittää kävellä horjuu normaalia enemmän ja muksahtelee pyllylleen enemmän kuin yleensä (meillä on vasta pari kuukautta kävelty, joten ihan ammattilaistasoa tuo ei muutenkaan ole). Välillä on kuitenkin jaksanut leikkiä hiljakseen, lukea kirjaa yms, pääasiassa tahtoo kuitenkin vain istua mun sylissä.

 

Meidän edellisestä lääkärikeikasta (viimeisimmän korvatulehduksen jälkitarkastuksen jälkitarkastus :rolleyes: ) ei ole kuin 1,5 viikkoa, joten ei millään huvittaisi taas tyttöä kiusata sillä (pelkää kuollakseen stetoskooppia ja korvienkatselulaitetta), mutta olisiko kuitenkin syytä jos kuume ei huomenna ole jo alempana? Meillä tosin mies oli viime viikon kunnon lentsussa (kurkkukipu, lämpö, nuha, yskä), joten kovasti samalta taudilta voisi vaikuttaa. Huoh. Ehkä soitan huomenna neuvolaan ja kysyn terkkarin mielipidettä mitä tehdä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Kuinka vanhaksi asti vauvarokko voikaan tulla? Eikös se oo kaksivuotiaaksi vai muistanko väärin... Onko teillä sitä ollut?

Siinähän on se parin päivän kova kuume ja sitten tulee näpyt. Meillä kuume oli kaksi päivää jotain 39-40 luokkaa ja sitten tuli näpyt, mutta nekin oli aika lieviä. Toisilla voi kuulemma olla ihan kirjava iho joka paikasta ja toisilla tulee vaan muutama näppy. Ehkä odottaisin vaikka huomisen vielä jos sitten onkin tuota vauvarokkoa tai vastaavaa ja menee ohi. Toki jos vointi oikein pahaksi menee niin sitten tietty varmaan näytille. En usko, että tuo hoipertelu/kaatuilukaan kovin vakavaa on, kun kuumeisena kuitenkin voi itsekkin olla tosi heikkona ja hyvä kun kävellä jaksaa. Näin siis mulla ainakin. Kun meidän tytöllä oli vauvarokko (11kk), ei paljon muuta tehnytkään kun nukkunut, syönyt ei juuri mitään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vauvarokkoon ei kyllä kuulu nuha eli kyllä tuo ihan vain lenssulta vaikuttaa. Ei tarvitse mennä lääkäriin jos ei lapsi vallan väsähdä, kunnon kuumelääkkeet ja reilusti juotavaa (vaikka vähän puolipakolla) vaan. Yli 3 kk ikäisen lapsen lenssu on ihan samanlainen tauti kuin aikuisen eli viikonkin voi kestää, itse kävisin näytillä jos korkeata kuumetta kestää yli 3 vrk ihan sen varalta ettei ole mitään bakteeritautia iskemässä päälle lisäksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mitä tulee korvatulehduksen paranemiseen niin mikäli tärykalvolöydös ei selvästi viittaa uuteen tulehdukseen (eli selvästi pahentunut aiemmasta) niin pelkän välikorvaeritteen takia ei kuuluisi määrätä uutta kuuria edes vielä 4 viikon kohdalla vaan silloinkin voidaan jäädä vielä seuraamaan varsinkin jos korva ei edes särje eikä lapsella ole kuumetta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei ole vauvarokkoa meillä ollut, mutta kyllä tuo niin tukkoinen on että taitaa olla sama virus mitä isällään oli juuri. Päiväkodin seinällä oli lappu siellä liikkuneestä rs-viruksesta, voihan tuo olla sitäkin. Tänään on onneksi jo vähän virkeämpi ollut (ja syönytkin lämmintä ruokaa ekaa kertaa pariin päivään!), vaikka kuume vielä päälle 39 nousikin. Ehkä se kuitenkin tästä, kun vaan tukkoisuus helpottaisi että saataisiin nukuttua...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Huoh, poika sitten "löysi" mun neulatyynyn (ts. onnistui kikkailemaan sen kirjahyllyn ylätasolta) ja kun ehdin hätiin, neuloja tipahteli suusta 4-5 kpl. Kyselin, menikö neuloja masuun ja poika vastasi "ei". Hetken päästä, kun kysyin, nielitkö nuppineulan, vastaus oli "joo, nielin nuppineulan". Poikettiin päivystysasemalla, jossa vastaanottohoitajaa lähinnä nauratti koko juttu ja kuulemma kun poika näyttää ihan normaalilta, eikä valita kipua, ei masussa ole neuloja.

 

Mua jäi vähän hämäämään, poika oli juuri syönyt masullisen ruokaa, joten ei olisi yhtään ihme, ettei neula osu mihinkään pistämään. Nyt tuijotan sitä silmä kovana koko ajan, että näyttääkö kipeältä tai jotain.

 

Onko kenenkään muun kohdalle osunut neulasyöppöä tai vastaavaa, miten olette toimineet, tai miten lääkärissä on toimittu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

lääkekuuri alotettu korvatulehdukseen su, ja näyttää siltä, että kuuri ei auta.. :skilletgirl::girl_to_take_umbrage2: yöt menee itkulla ja eilen oli kuulemma hoidossakin haronut korvaa ja itkenyt. kuitenkin kuuri jo ylittänyt puolivälin. soitin jo päivystävälle sh:lle ja oli sitä mieltä, että illalla vois päivystykseen viedä jos päivällä vielä samanmoista. noh, ei kyllä napostais iltaa viettää päivystyksessä ja huomenna ei olla edes kaupungissa. ajattelin soittaa vielä oman alueen päivystykseen ja kysyä neuvoa ja varata tälle päivälle ajan jos katsoisi korvat ja vaihtaisi lääkityksen. nyt kuitenkin kohta viikko itketty yöllä korvaa. :girl_sad:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minäkin vielä kyselisin tuohon omaan ongelmaan liittyen, että voiko flunssa levitä keuhkoihin/korviin, vaikka kuume häviäisikin? Kuume oli su-ke noin 40 astetta, to enää hieman lämpöä ja eilen ja tänään paremminkin alilämmön puolella (pyllymittaukset hädintuskin 36 astetta). Viime yönä potilas alkoi kuitenkin yskiä ihan hulluna, räkää tulee enemmän kuin laki sallii ja kovin itkuinen on meidän tyttö nyt ollut. Päikkäreistäkään ei tule mitään kun henki ei meinaa kulkea, kun nenä on tukossa. Samaten yöt on nyt valvottu/nukuttu/valvottu... sekä äiti ja lapsi. Lisäksi hengitys vinkuu paikoitellen aika ikävän kuuloisesti ja lapsi vaikuttaa välillä kovin hengästyneeltä. Normaalia flunssayskää vai joku alkava tulehdus?

 

Eipä muuten, mutta meillä olisi maanantaina neuvolatarkastusaika, voipi olla ettei noin kipeää viitsi sinne sitten viedäkään. Toisaalta olisi kiva saada terkkarin mielipide tuohon hengitykseen liittyen.

 

Kuinkakohan kauan tällainen raju flunssa muuten on tarttumiskykyinen, eli koska voi harkita lapsen viemistä päikkäriin?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos hengitys vinkuu niin ottaisin kyllä yhteyttä tk:hon huomenna,tosin meidän tapauksessa olisin ottanut yhteyttä välittömästi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hei!

Meillä kuusiviikkoisella pojalla on uloste muuttunut tänään limaiseksi. Väri on edelleen "Turun Sinappi" ja joukossa on edelleen niitä jyviä mutta jotenkin koostumus on limainen. Mistä tämä mahtaa olla merkki ja pitäisikö mennä näyttämään lääkäriin?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Jos vauvalla ei ole muita oireita (itkuisuutta, ilmavaivoja, rajua pulauttelua/oksentelua, vatsakipuja tms.), lienee ihan normaalia maitokakan vaihtelua, maitokakan koostumushan vaihtelee varsinkin imetetyillä lapsilla, sillä siihen vaikuttavat äidin syömiset ja juomiset. Myös rotarokotteen jälkeen kakka on usein limaista ja vihertävää jonkin aikaa.

 

Jos kakan limaisuus huolettaa, asiasta voi kysyä vaikkapa seuraavalla neuvolakäynnillä. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mutta et olisi siis syösymässä lääkäriin? Poikamme on kyllä ihan normaaleilla fiiliksillä.... tosin hieman kärttyinen mutta sitähän se on ajoittain joka tapauksessa.

 

Kiitokset Teille Mrs Tossavainen!

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^ Kakka meilläkin vaihteli välillä päivästäkin päivään, aika monta eri sorttia joukkoon mahtui. Itse pidin kanssa nyrkkisääntönä sitä, että jos vauva on muuten normaali, tuskin on syytä huoleen.

 

Me kävimme sitten lääkärissä pikkuneidin kanssa ja toinen korva oli tulehtunut ja henitysongelmat johtuivat ahtauttavasta keuhkoputkentulehduksesta. Nyt on sitten ab-kuuri ja Ventolinea pienelle, jospa niillä saadaan neiti kuntoon. Kiitos kaikille neuvojille!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jocely: kuulostaa niin tutulta, tuolla tavalla meilläkin meni monta kertaa...Paranemisia :lipsrsealed:

Share this post


Link to post
Share on other sites

No nyt on kakka ollut ihan hieman vihertävää ja edelleen aika limaista. Joukossa oli jopa pieni veripisara. Soittelin HUSin johonkin vauvapuhelimeen (?!?!) jossa keskustelin jonkun kätilön kanssa, joka oli samaa mieltä Rouva Pikkaraisen kanssa että johtunee jostain jota äiti on syönyt ja käski vaan tarkkailemaan rauhassa. Kuumetta pojalla ei ole mutta nyt on ollut iltaa kohti itkuinen.

 

Aika paljon huolestuttaa. Toi pikkumies herättää kyllä isissä sellaisia suojelutuntemuksia että oikein ahdistaa vaikka ymmärtääkin että kyseessä todennäköisesti ei ole mikään ihmeellisempi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Ei liity mitenkään aiheeseen, mutta rupes naurattaan, kun rouva Tossavainen muuttui rouva Pikkaraiseksi :girl_haha:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Ei liity mitenkään aiheeseen, mutta rupes naurattaan, kun rouva Tossavainen muuttui rouva Pikkaraiseksi girl_haha.gif

 

HAHA

 

Ajatusketju Herra Tossavainen (Pepin huvittava pieni apina) ----> Herra Pikkarainen (huvittava talonmies Pekka ja Pätkä elokuvissa) ----> Rouva Pikkarainen (huvittavan talonmiehen huvittava vaimo)

 

Kuten näette arvon rouvat.... me miehet todella olemme putkiaivoisia!

 

Syvimmät pahoittelut avuliaalle rouva Tossavaiselle!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mitä minä teen kun tuo lapsi (siis 1 v. 8 kk) pissaa liian harvoin?! girl_impossible.gif Kuinka monta kertaa päivässä on riittävästi??

Edited by Chimelli

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sairastuin flunssaan ja poika sai sitten tartunnan. Ei ole kuumetta, nuhaa ja yskää tällä hetkellä ja pari pv on kestänyt. Se mikä huolestuttaa minua niin poika ei halua syödä hirveästi. On pelkällä imetyksellä ja ennen piti iltaisin maratonsyöntejä jolloin nukkui pitkään, samoin syötöt kesti muulloinkin aika kauan. Nyt syödään yhden kerran (5 tai 10 min) kahden tunnin sisällä, nukutaan kauan mutta heräämisen jälkeen ei välttämättä halua syödä heti. Hymyilee ja on aurinkoinen, nenäfriida on maailman hienoin ja hauskin asia kanssa.

Samalla stressaan riittääkö maito vai alkaako se vähenemään ja loppumaan nyt? Käsipumpulla en saa pumpatuksi ollenkaan. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

No ei ala loppua jos vauva on tyytyväinen. Ei pumpulla vaan saa niin hyvin ihan alkuaikojen jälkeen. Ja tuo syömisen harveneminen ja lyhentyminen on todennäköisesti ikään liittyvää, vauva oppii syömään tehokkaammin. Kuulostaa ihan normaalilta. Siis kun vauva on aurinkoinen ja virkeä, ei ole syytä huoleen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mitä minä teen kun tuo lapsi (siis 1 v. 8 kk) pissaa liian harvoin?! girl_impossible.gif Kuinka monta kertaa päivässä on riittävästi??

 

Tää tulee nyt vähän myöhään, mutta jos pissa ei ole tummankeltaista tai haise voimakkaalle, niin en olisi huolissani.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now