Tiitiäinen

Vaukkaripäivystys

840 posts in this topic

Sairaanhoitajana työskentelevänä pidän nyrkkisääntönä sitä että yli 38 astetta on jo yleensä kuumetta. Jos lapsi vaikuttaa tosi kipeältä ja uupuneelta niin kävisin näytillä tai jos jatkuu useamman päivän. Jos lapsi jaksaa leikkiä ja muutenkin touhuilla niin sitten seurailisin kotona tilannetta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

joo. mut ei varmaan huomenna kannata viedä hoitoon? itelläkin just oli eilen samanmoinen päivä kuin neidillä tänään...eli toipilas vielä. kyl tuo jaksaa leikkiä vielä omiaan, mutta tosi nuhainen vaan on. ja juuri kun ei löydy yhtään lapsen lääkettä kotoa...meillä ei siis sairasteta juurikaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei kannata hoitoon viedä. Kertomasi perusteella vaikuttaa normaalilta nuhakuumeelta joka menee varmaan ohi ihan vaan levolla..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei kannata hoitoon viedä ja luultavasti ei lääkettäkään tarvita. Jos on mahdollista saada joku hakemaan päivystävästä apteekista kuumelääkettä lapselle kotiin varastoon niin lähettäisin, siltä varalta, että yöllä nousee kuume kunnolla tai tulee muuten ikävä olo. Ettei tarvii sitten kesken yön lähteä semmoselle asialle joka hoituis särkylääkkeellä.

Edited by J A W

Share this post


Link to post
Share on other sites

joo, isäntä on lähdös hakemaan lääkeputelia. ja oon ilmoittanu töihin etten pääse huomenna (itellä ollu pe saakka flunssaa myös) ja huomenna pitää heti aamusta soittaa hoitoon ettei oo tulossa....olis ollu kaikilla 8n aamu huomenna :rolleyes:

mikä auttas pienen nenään? pyyhkiminen sattuu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä kaikista parhaiten on auttanut höyryhengittely suihkussa. Eli suihkuun ovi kiinni ja lämmintä vettä niin että huoneeseen muodostuu höyryä. Ei se välttämättä kauaa auta, mutta helpottaa hetken ainakin.. Ootko koittanut pyyhkiä nenää jollain kankaalla ? Yleensä paperiin pyyhkiminen sattuu, mutta kankaalla pyyhkiminen ei niin paljoa ainakaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me on kans höyryhengitelty suihkussa, suihku niin kuumalle kuin saa ja sinne kylppäriin lapsen kanssa, kymmenisen minuuttiakin auttaa jo. Toi kannattaa tehdä just ennen nukkumaanmenoa, niin auttaa nukahtamiseen. Yötä vasten hyvä keino on myös laittaa halkaistu/pilkottu sipuli harson sisään ja sängyn viereen, auttaa pitämään nenää auki.

Edited by Scarlet

Share this post


Link to post
Share on other sites

En oikein osannut muualle mun kysymystä laittaa kun en tiedä mikä voisi olla kyseessä;

 

8kk ikäisellä poikavauvalla on nyt parin päivän ajan tullut pissan mukana kellertävää limaa vaippaan. Pippeliä puristaessa ei tule mitään. Taustalla on munuaisaltaan laajentuma joka on kuitenkin ultrassa todettu kadonneeksi 4kk iässä ja tilanne normaaliksi. Huomenna viedään pari pissanäytettä labraan. Onko kenenkään vauvalla tullut vastaavaa limaa? Neuvolatätikään ei osannut sanoa oikein mitään..

Share this post


Link to post
Share on other sites

laps herää kesken yötä itkemään hysteerisesti eikä lakkaa ennen kuin meidän sängyssä mahallaan makaamalla ja buranalla. yöksi oltiin annettu jo pronaxenia, sillä edellisyönä oli yskinyt aivan valtavasti, taustalla yksi korvatulehdus marraskuussa. on hieronut myös toista korvaa, toisaalta raapi pikkasen ympäri kehoa, mut vaan kerran. liekö taas korvatulehduksen aika...vaihtoehtoina tänään yksityinen (muttei mehiläinen kun ei ollut aikoja) tai kyssin päivystys...varmaan olis kuitenkin aiheellista käydä tsekkaamassa, viikolla oli myös kuumetta yhtenä päivänä, mut meni ohi kotihoidolla.

 

tää tais olla vaan toteamus....

Share this post


Link to post
Share on other sites

^kannattaa tsekata. Muuten pronaxenin kanssa ei sais käyttää buranaa, koska ne on samanlaisia. Panadol olis paras vaihtoehto, jos tarvii lisälääkitystä pronaxenin kanssa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mies käytti eilen lääkärillä, ja tuloksena pieni heijaste toisessa korvassa (eli ei tulehdusta ainakaan vielä) ja yskänlääkeresepti. eilen illalla annettiin lääke, ja aamulla oli ripuli. varotuksissa olikin että saattaa aiheuttaa ripulia. jatkaisitteko enää käyttöä näillä seurauksilla?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Miksi lääkäri kirjoitti yskänlääkereseptin? Avaavaksi lääkkeeksi tms. "vakavammasta" syystä vai ihan "vain" limaa irrottamaan/hillitsemään yskänärsytystä? Ymmärtääkseni yskä paranee lähinnä yskimällä, joten jos taustalla ei ole jotain muuta syytä kuin yskän helpottaminen, jättäisin yskänlääkkeen antamatta. Meidän kolmivuotiaamme kävin joulunpyhinä päivystyksessä kuumeen ja kovan yskän vuoksi ja sai Pronaxen- ja antibioottireseptit, ei ollut puhettakaan mistään yskänlääkkeistä. Lääkäri arveli kyseessä olevan keuhkoputkentulehduksen, muttei pystynyt pika-crp:n perusteella päättelemään, oliko virus- vai bakteeriperäinen - varmuuden vuoksi päätyi sitten antibioottihoitoon, koska poika sairasti vain vuosi sitten keuhkokuumeen flunssan jälkitautina.

 

Yskiminen voi olla kivuliasta, mutta siihen pitäisi kyllä tulehduskipulääkkeen (juuri esim. Pronaxen) auttaa hyvin. Ja sen kanssa lomittain voi antaa tosiaan parasetamolia, muttei toista tulehduskipulääkettä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos kyseessä on "vain" yskänlääke, en antaisi ellei yskä oikeasti estä nukkumasta. Jos taas saitte hengitettävää avaavaa lääkettä niin sitä antaisin kyllä, ellei ripuli oikeasti mene todella pahaksi. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

efedriiniä se yskänlääke tais sisältää...ainakin tekee jotain verisuonille. kokeillaan nyt toinen yö vielä, oli vielä antibioottikuurin aikana otettuja maitohappobakteereja niin semmosen kanssa. ja panadolia avuksi. jos ei oo mainittavaa apua yskään, niin palataan pronaxen kuurille. viime yönä ei sentään itketty ja yskittiin kerran jonkin aikaa...tuiterissahan tuo on kuin mikäkin sen yskänlääkkeen vuoksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja taas täällä. ihan kamalaa. muksun kakka on vaihdellut tahnan ja erittäin löysän (mut ei ilmeisesti vesiripulin) välillä. oksenti kerran kunnolla päiväkodissa 2.1, kotona ei laisinkaan. syömähaluttomuutta, joka ajoittain on ettei syö ollenkaan, ajoittain syö puolikkaan annoksen ruokaa...nukkuu hyvin, juo ihan ok, mut esim maitoakaan ei mee enää koko mukillista. niin erilainen typy kuin kk sitten...kaikki lääkkeet ollaan lopetettu, koska yskäkin poistui keskuudestamme, maitohappobakteereja ollaan yritetty antaa kun vaan muistetaan.

jostain sivulta luin että kaikki oireet voisivat olla (alle) 2vuotiaan vti:ssäkin, olisko mahdollisesti saanu ekojen ripulikertojen (viime vkl:na) aikana? kuumetta ei oo ollu.

en tiiä pitääkö esim. huomenna mennä päivystykseen/yksityiselle (jee, taas vkl:na) vai odottaa maanantaihin ja mennä omalääkärille (josta passittavat ilmeisesti sairaalaan jos olis esim em. tapauksesta kyse? en tiiä kyl...)....

 

oikeasti on vaikeaa tietää millon viedä lasta hoitoa saamaan, kun ei tuo oo vasta kun pari kk sairastanut kaikennäkösiä (korvatulehdus, kurkunpään tulehdus, kuumetta joulupäivänä ja flunssa+ yskä ja nyt tää ripulisysteemi), 2v kerkes olla suht terve....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos lapsi on virkeä, jaksaa leikkiä ja juo hyvin, niin mä varmaan odottelisin maanantaihin. Tai voisit soittaa päivystykseen, ja kysyä mielipidettä. Meillä oli tytöllä luultavasti kesällä alkava vti (alkoi yhtäkkiä tehdä pikkupissoja lattialle ja valitteli että pissa on kuumaa), juotettiin reilusti karpalomehua ja se meni ohi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

lastenpäivystys tietty vois olla yks mihin soittaa ensin, en muistanutkaan :) mut tosiaan muutoin on lähes normaalin oloinen, leikkii dubloilla jne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

joo, taitaa olla ylihysteerinen äiti/odottaja täällä ;) oikeasti, en ollut ennen näin herkkänä lähtemässä...kolmasti on muksu käyny lääkärillä kahden kk aikana :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Milloin kuumeinen lapsi pitikään viedä lääkäriin? montako päivää sai kotona katsella?

Nyt on kolmas kuumepäivä, aamusta jo kainalosta mitattuna 38. Korvat ja keuhkot puhtaat, ei yskää, nuhaakaan. Mitähän tuo nyt sitten vois ees olla?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Näetkö nieluun onko punainen tai arasteleeko lapsi lämpimien tai kuivien asioiden nielemistä, kuolaako paljon? Meillä oli pojan kanssa juuri molemmilla neljän-viiden päivän korkeat kuumeet ja tosi kipeät nielut - omani on ainakin edelleen aika kurja ja nieleminen sattuu, kun taas poika jopa söi ihan hyvin koko sairastelun ajan. Kainalokuumetta oli itselläni enimmillään 39.9, pojalta en osaa sanoa kun laskettiin sitä koko ajan. Kummallakaan ei ollut mitään muita oireita, ei siis flunssaa eikä räkäisyyttä. Käytiin angiinaviljelyissä, mutta sitä streptokokkia tms. bakteerijuttua ei löytynyt, joten antibiootista ei olisi ollut hyötyä. (Poika sai varulta minun mielestäni turhan kuurin punoittavan korvan takia vaikka ei sitä mitenkään huutanut tai valittanut, eikä antibiooteilla tuntunutkaan olevan vaikutusta mihinkään).

 

Nielutuehdus voi siis olla virusperäinen=itsestään paraneva juuri tuollaisena. Toisaalta, ainakin oman naaman ja sormien tuntemusten perusteella tämä voisi olla enterorokkoa (vaikkei sitä kai pitäisi edes olla liikkeellä nyt). Enterovirus voi olla tosi monenlainen, jopa pelkkää flunssaa, mutta usein siinä on juurikin muutaman päivän korkea kuume ja kipeä nielu ja suu, eikä välttämättä edes ollenkaan niitä sormien ja varpaiden rakkuloita. Ja ne rakkulat muutenkin tulevat sitten vasta sen kuumeilun jälkeen. Enterorokkoa ei voi hoitaa, se tarttuu helposti eikä se ole mitenkään vaarallinen edes noin pienille.

 

Kannattaa joka tapauksessa laskea kuumetta lääkkeellä heti jos lapsella on jotenkin tukala olo. Kuumeesta ei varsinaisesti ole mitään sellaista hyötyä, että sen laskeminen esim. pitkittäisi paranemista tai muuta vastaavaa. Paranemisia! :)

Edited by Maimai

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä kuolataan juu tosi paljon, ja sormet on suussa koko ajan. Luulin jo poskihampaiksi mutta lääkäri oli erimieltä (meillä siis piti olla korvaleikkaus tänään ja tsekkasivat kaikki mahdolliset kolot ja keuhkot mistä kuume voisi johtua,mutta eivät äkkiseltään keksineet mitään). Lämmin ruoka maistuu ehkä huonommin, mutta sitten taas ei juo mielellään kylmää maitoakaan. Ja nukkuu tietty ison osan päivästä.

 

Enterorokko meillä olikin jo syksyllä, en muuten toivo kenellekään. ei onneksi ole sitä nyt.

Alennan kuumetta lääkkeillä ja odottelen sitten vielä vkonlopun yli. On vaan niin kurja katsoa vierestä... :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pojalla nousi viime to-pe välisenä yönä kuume. Perjantain aikana kuume kohosi 39 asteeseen. Lauantain ja sunnuntain poju oli jo melkein normaali ja oltiin jo harkitsemassa et laitetaan se tarhaan tänään.

No viime yönä kuume nousi äkisti taas 39 asteeseen. Ruoka ei maistu, juoda ei oikein jaksa ja muutenkin tyyppi on veltto ja väsynyt.

Ajattelin huomenna viedä lapsen lääkäriin jos kuumetta edelleen on noin paljon. Terveyskeskukseen soitto sai vaan närkästymään kun siellä oltiin niin haluttomia neuvomaan millään tapaa :(

Mitä te tekisitte? Soittoa huomenna yksityiselle lastelääkärille, soittoa jo tänään vai odottelua ja katsomista mihin tilanne kehittyy?

Neuvokaa! Mä en todellakaan nyt keksi mitä tehdä!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Veisin julkiselle puolelle päivystykseen päiväsaikaan tai varaisin yksityisen ajan. Kuumeinen, veltto lapsi, ei syö eikä edes juo kunnolla, ei selvää nuhakuumeselitystä -> tänään lääkäriin.

Edited by J A W

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minkä ikäinen lapsi? Lääkäriin kyllä kannattaa viedä jos ei ole selvää räkätautia tai vatsaflunssaa vaan pelkkä kuume koska taustalla saattaa silloin olla esim. virtsatieinfektio. Muussa tapauksessa ensin kunnon kuumelääkitys (sekä Panadolia että Buranaa/Pronaxenia jos ei yksinään jommallakummalla laske) ja nesteytys (pikku pakkokeinoin jos ei muuten luista ja juotavaksi ihan mitä tahansa lapselle mieluista, oli se sitten sokerimehua tai kokista) ja jos ei noillakaan virkisty niin sitten sinne lääkäriin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now