Tiitiäinen

Vaukkaripäivystys

840 posts in this topic

Ehdottomasti jo tänään lapsi näytillle, kun on tuollainen edestakaisin sahaava kotkea kuume. Esikoisellamme oli vastaavilla oireilla keuhkokuume (ilmeisesti flunssan tms. lievän virusinfektion jälkitautina), joka vaati i.v. antibiootin osastolla...

Edited by rouva Tossavainen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kyse on 3,5 vuotiaasta lapsesta. Taas oli kuume laskenut 38. Taidan varata ajan yksityiselle...

 

Lis. Velttous on hävinnyt ja poika piristynyt pienen levon jälkeen.

Edited by Nerppa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hyvä että voi paremmin. Käyttäisin tosiaan silti lääkärissä kun on noin korkea epäselvä kuume.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun isommalla pojalla (vähän vajaa 4 v) oli tiistaista torstaihin lämpöä/kuumetta, jotain 37,5 - 38,5 tienoilla. Lisäksi vähän yskää. Lauantaina sairastui pikkuveli (2v ja vajaa 1 kk päälle), kuume nousi hetkessä 39,9 asteeseen. Tänään päivällä kuumetta oli 40,3. Korvakuumemittarilla olen mitannut. Pienemmälläkin on vähän yskää ja nenä valuu, mutta se nyt tuntuu valuvan tuon ikäisellä aina. Jaksaa välillä vähän syödä ja juoda, mutta pääosin nukkuu. Tv:tä katseli mun sylissä puolisen tuntia. Olen pitänyt mahdollisimman vähän vaatetta (päällä on nyt paita ja vaippa) ja yrittänyt juottaa mehua vähän väliä. Selvästi huomaa, kun kuume alkaa taas nousta: lapsi pyytää pipoa päähän ja vaatetta päälle :( Tänään on juonut ehkä n. 4 dl nestettä (mehua, maitoa, vettä). Kuumelääkkeeksi olen antanut Buranaa ja PamolF:ää, laskee kuumeen hetkeksi. Onko vielä jotain kotikonsteja, joita voisin kokeilla? Missä vaiheessa pitäisi mennä lääkäriin? Hurjalta tuntuu tuo kuumemäärä, mutta "onneksi" isoveljellä oli ilmeisesti sama tauti juuri aiemmin, niin on todennäköisesti joku sama virus? Lähinnä ihmettää, kun mitään muita selkeitä oireita ei ole (räkäisyyttä tms.) kun yskääkin on tosiaan minimaalisen vähän. Mitään särkyäkään ei ole valittaneet (pienempi ei ehkä vielä oikein osaakaan, isompi ehkä osaisi).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä käyttäisin huomenna lääkärissä, kun kuumeelle ei ole mitään selvää, varmaa syytä ja lapsi on selvästi vaisu ja kipeä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän kuopuksella oli just tammikuun alussa muutaman päivän korkea kuume, ei ihan noin korkea, mutta reilut 39 kuitenkin. Ei nuhaa eikä yskää tai muitakaan oireita kuumeen lisäksi. Käytin kolmantena kuumepäivänä lääkärissä, koska poika oli huutanut koko edeltävän yön. Nielutulehdus se oli, aika ärhäkkä vieläpä, mutta virustauti, joten ei saatu kuin kuumelääkerespti.

 

Mutta siis Pullas, mä käyttäisin jo huomenna lääkärissä, jos kuume jatkuu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos, katsotaan tämä yö ja aamu ja viedään huomenna tarvittaessa näytille :) Kuumelääke ja reilut tunnin unet reipastutti kummasti ja nyt pieni jaksaa jo leikkiä ja syödäkin ihan ok. Juotavaa ajattelin tankata yötä vasten hyvin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä veisin heti seuraavana päivänä kuumeen noustua noin korkeaksi. Pikulle nousi ja tautina oli enterorokko. Toinen mitä on liikkeellä, on influenssa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hei tietääkö joku hammasjutuista? Meidän tyttö oli tänään kaatunut/kaadettu päiväkodissa ja kun menin sitä iltapäivällä hakemaan ihan normaalisti niin sanoi, että sillä oli sattunut hampaaseen, mutta ei satu enää. Mä sitten kotona sitä hammasta katsoin ja se on ehkä aavistuksen verran vinossa ja heiluu ihan vähän. Pitääkö tuosta olla kuinka huolissaan ja onkohan sillä vaikutusta pysyviin hampaisiin? Soitan joka tapauksessa huomenna hammashoitolaan, mutta ajattelin kysyä jos joku täällä tietäisi jotain aiheesta. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

^olen ymmärtänyt että tuollaisissa tapauksissa kannattaa aina käydä hammaslääkärissä. Voi tulla jotain vaurioita mitkä ei edes heti näy, mutta saa hoitopaikan vakuutukseen jos myöhemmin tulee jotain hampaisiin tuohon kohtaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^ Juu ehdottomasti hammaslääkäriin, että jää merkintä tapahtuneesta ja katsovat tilanteen. Minkä ikäinen lapsi? Meillä pojalla kävi vajaa kk sitten tapaturma pulkkamäessä ja yksi alahammas katkesi. Se päätettiin ottaa pois kokonaan. Meidän 2-v on kolo suussa aika kauan.  :grin:  Mutta meillä kävi onni onnettomuudessa että isku hampaaseen tuli "hyvästä" suunnasta ja ei pitäisi vaikuttaa pysyviin hampaisiin. Tosin eihän sitä ikinä tiedä ja onneks kaikki on paperilla...

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Lapsi on 2v4kk. Tuo näyttää olevan siirtynyt ehkä puoli milliä jos sitäkään ja suoraan eteenpäin, joten ei kauheen pahalta ainakaan näytä. Yritin vielä illalla sitä liikuttaa, mutta ei se liikkunut. Soitan heti aamulla hammashoitolaan ja kyselen jatkohoito-ohjeita.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voisin päivittää tilanteen, kun aiemmin neuvoja kyselin. Vietiin lapsi lääkäriin, kun väsähti ja lakkasi syömästä ja juomasta ja kuume nousi uudelleen. Hyvä että vietiin, koska pienellä oli keuhkokuume. Antibiootit alkoi nopeasti tehota ja nyt lapsi on jo melkein oma itsensä :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tämä nyt ei ole päivystysjuttu, mutta sopii ehkä tänne. Meidän lapsella 1v9kk oli vatsatauti. Oksenteli viime keskiviikon ja torstain välisenä yönä sekä muutaman kerran torstaina. Sen jälkeen vatsan toiminta ei ole vielä normalisoitunut vaan lapsi kakkaa selvästi harvemmin kuin yleensä (1krt päivässä vrt. normaalisti 3-4krt.) mutta kakka on todella löysää. Onko tämä ripulia kun tahti on kuitenkin normaalia harvempi? Yleensähän ripulissa tahti on hyvinkin tiivis. Ruoka kyllä maistuu. Voiko lapsen viedä huomenna päiväkotiin? On jaksanut touhuta normaalisti jo perjantaina.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lapsille jää usein mahataudin jälkeen vatsa löysäksi ja ruokahaluttomuuttakin voi olla. Se voi kestää viikon tai kaksikin. Jos vatsa on vain löysällä, eikä ripulilla, ja lapsi on ollut jo pari päivää kuumeeton ja hyvinvoiva, voi mennä normaalisti päiväkotiin, harrastuksiin, julkisille paikoille jne. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos J A W, niin mä vähän ajattelinkin. Mietin vaan mikä on löysän vatsan ja ripulin ero, onko se vain koostumus vai liittyyykö ripuliin myös kakkarytmin nopeutuminen. Kun nyt se on todella löysää, mutta kakkaa normaalia harvemmin. Ihan normaalistikin on välillä aika löysää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ripulin  määritelmiä on muutamia, mutta yleensä katsotaan että ihmisellä on ripuli jos löysiä ulosteita on vähintään kolme kertaa vuorokaudessa. Löysän määritelmä taas on pikkuvauvalla "niin nestemäistä että imeytyy vaippaan" ja vähän vanhemmilla sekä aikuisilla "niin löysää, että jos sen laittaisi astiaan, muodostuisi nestepinta eikä kasaa". ;) Pehmeä tahnamainen kakka isommalla lapsella tai aikuisella ei siis sinänsä ole ripulia.

Edited by J A W

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos vielä tuosta, eiköhän me päiväkotiin uskalleta mennä.

Edited by Avocado

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me ollaan oltu jo lääkärissä, mutta asutaan Bulgariassa, joten kaipailisin vähän mielipiteitä, miten kannattaisi toimia. Täällä on vähän sellainen tapa, että lääkärillä käydessä tulee aina kasa lääkkeitä varmuuden vuoksi.

 

Tyttö on joulun jälkeen käynyt muutaman tunnin päivässä Bulgarialaisessa päiväkodissa ja mukaan on tarttunut muutama flunssa. Parisen viikkoa sitten sieltä soitettiin ja kerrottiin, että päiväkodissa on tuhkarokkoa. Koska lapsella on MPR en ajatellut siitä olevan meihin vaikutusta. Lauantaina lapsella nousi korkea kuume (40), joka kesti maanantaihin. Edellisen flunssa jäljiltä oli myös jonkun verran vuotavaa nenää ja yskää, mutta se ei siis nyt lisääntynyt, Tiistaina, kun kuume laski, nousi ihottuma. Pisteitä oli aluksi mahalla ja nyt myös selässä , jaloissa ja jonkin verran kasvoissa. Räkää erittyy taas enemmän.

Tänään mieheni vei lapsen lääkäriin, jonka mielestä lapsella olisi allergiaa. Lapsi ei ole saanut mitään uutta syötävää, ja mitään allergioita ei ole todettu. Oli sitten myös epäillyt, että saattaisi olla virusperäinen jälkitauti. Mieheni kertoi päiväkodissa olleen "measles", mutta lääkäri halusi tietää mikä "measles." Itse englanninkielesessä maassa asuneena tiedän vain tuhkarokon "measles"ina.

Miten suhtautuisitte lääkärin antamiin neuvoihin. Lääkäri suositteli meille kaiken allergisoivan välttämistä esim. maito, marjat, banaani. Voiko allergia nousta yhtäkkiä tuttuja ruoka-aineita vastaan? Tyttö on valmiiksi jo todella huono syömään, joten kannattaako näitä vältellä?

 

Onko mahdollista saada tuhkarokko, jos on saanut MPR-rokotteen? Meillä on siis lisäksi vajaa puolivuotias poika, jota ei ole vielä ehtinyt MPR-rokotetta saamaan, joten tuhkarokko jonkin verran pelottaa. Hän on vielä täysimetyksellä, joten jotain vasta-aineita onneksi saa.

Lääkäri myös määräsi meille "Isoprinosine" nimistä lääkettä, jos vaikka kyseessä onkin virus. Googlaamalla löysin sen verran tietoa, että kyseinen lääke on tehty Yhdysvalloissa, mutta sillä ei ole siellä myyntilisenssiä. Sitä käytetään virusperäisten tautien kuten HIV, ja Herpes hoitoon. Kannattaako tällaista ylipäätänsä antaa?

 

Kiitos, jos joku osaa jotaina neuvoja antaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spring: kuulostaa ihan ilmeiseltä vauvarokolta (kolmen päivän kuume ja ihottuma joka ilmestyy kun kuume laskee). Ei tarvitse mitään hoitoa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tuota isoprinosineä en antaisi missään nimessä. Kyseinen lääke on tarkoitettu ainoastaan erittäin harvinaisen kroonisen aivotulehduksen hoitoon ja kokemukset sen käytöstä lapsilla siinäkin vähäiset. Tuntuu aika hurjalta että sitä ylipäätään saisi määrätä noin vain? Muutenkin kuulostaa tosi kummalta lääkärin ohjeet, ei allergiaakaan tuolla tavoin hoideta/poissuljeta (etenkin kuin ihan mikä ruoka-aine tahansa voi allergisoida eli ei voi sanoa että "älkää syökö mitään allergisoivaa"). 

Edited by Angervo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nyt on vissiin todella sitkeää virustautia liikkeellä, joka aiheuttaa lapsilla pitkäkestoisen, sahaavan kuumeen yskän ja nuhan lisäksi. Meillä pojalla ollut nyt 1,5 viikkoa kuumetta 38 astetta, siten että välissä on ollut kaksi kuumeetonta päivää. Crp ja korvat katsottu (itseasiassa useampaankin kertaan) sekä keuhkot kuunneltu eikä mitään löydy. Nielu vähän punoittaa. Nesteitä menee onneksi, oloa ollaan helpotettu panadolilla ja pronaxenilla. Lääkärin mielestä täysin normaalia siis. Ollaan käyty kunnallisella ja yksityisellä lääkärillä. 

 

Meillä on koko perhe sairaana ja ilmeisesti saman viruksen kourissa. Aikuisellakin tauti on ollut todella pitkäkestoinen ja kertakaikkiaan kamala. Influenssa-rokotetta meillä ei ole kenelläkään eli olisikohan sitä sitten. :(

 

 

 

 

Pojalla nousi viime to-pe välisenä yönä kuume. Perjantain aikana kuume kohosi 39 asteeseen. Lauantain ja sunnuntain poju oli jo melkein normaali ja oltiin jo harkitsemassa et laitetaan se tarhaan tänään.

No viime yönä kuume nousi äkisti taas 39 asteeseen. Ruoka ei maistu, juoda ei oikein jaksa ja muutenkin tyyppi on veltto ja väsynyt.

Ajattelin huomenna viedä lapsen lääkäriin jos kuumetta edelleen on noin paljon. Terveyskeskukseen soitto sai vaan närkästymään kun siellä oltiin niin haluttomia neuvomaan millään tapaa :(

Mitä te tekisitte? Soittoa huomenna yksityiselle lastelääkärille, soittoa jo tänään vai odottelua ja katsomista mihin tilanne kehittyy?

Neuvokaa! Mä en todellakaan nyt keksi mitä tehdä!

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ mielenkiintoista tietää tää, meillä ilmeisesti ko tauti nyt. Kuume nousi äkisti ke-to välisenä yönä ilman mitään ennakko-oireita, ja samalla alkoi yskä. Neljättä päivää korkea kuume, eikä helpotusta näy, ei laske edes lääkkeillä normaaliksi. Itseä vaan pelottaa, että saan tämän myös, enkä tietenkään oo ottanut rokotetta..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Apua! Kipeä ja tulehtunut rasvapatti leuassa. Kokemuksia?

 

Meillä on taaperoikäisellä tytöllä ollut jo n. 1 v lähtien rasvapatti (tai siksi neuvolan täti sitä ainakin epäilee) leuassa. Patti suurenee ja pienenee välillä. Nyt on taas iso, tosi kipeä ja ihan punainen ja tulehtuneen näköinen. Tytöllä on vähän nuhaa, eli joku tulehdus päällä elimistössä, voisiko tuo patti reagoida niihin pöpöihin? (muistaakseni viimeksikin, kun tuo patti punoitti, oli joku flunssa päällä) Muuten en olisi huolissani, mutta se selvästi häiritsee tyttöä ja on tosi kipeä. Ulkonäkökään ei tietenkään ole mikään ihanin... Neuvolassa ei oikein osattu sanoa kummempaa asiasta.

 

Joku sanoi, että aikuisilta noita patteja leikataan pois. Voisiko lapseltakin leikata/tyhjentää pattia jotenkin? Tai ainakin estää sen tulehtumisen. Minkä ikäisenä patin voisi sitten leikata, jos ei nyt ihan vielä 2,5-vuotiasta lasta viitsi moisella operaatiolla kiusata? Mitä kotikonsteja tuon patin hoitoon voisi kokeilla?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now