Sign in to follow this  
Followers 0
Nadda

Syödäänkö teillä karkkia?


108 posts in this topic

Laitoin ihan pollin muotoon tämän aiheen, kun kiinnostaa, kuinka monessa perheessä lapset syövät karkkia.

 

Saa kertoa tarkemminkin sitten määriä ja mitä/millaista karkkia lapset syövät. Myös omista karkkitavoista saa kertoa.

 

**

 

Musta tuntuu, että mä edustan vähemmistöä siinä, ettei meillä lapset syö karkkia. Alle vuosikkaalle en sitä antaisi missään nimessä, mutta tuo meidän kohta 3-vuotiaskaan ei ole vielä karkkia maistanut. Itse taisin olla kouluikäinen ennen kuin edes maistoin karkkia, ja säännöllisemmin olen syönyt karkkia vasta joskus yläasteiässä. Nykyään karkki kyllä maistuu viikottain, mutta pidän kiinni karkkipäivästä, etten joka päivä mussuta sitä. Tosin ei se aina niin tarkkaa ole. :rolleyes:

 

Lapset haluaisin pitää irti karkista mahdollisimman pitkään, mutta mitään ehdotonta rajaa en siihen aseta. Onneksi isovanhemmatkin ovat ymmärtäneet, ettei meillä syödä karkkia, joten ei tarvitse hirveästi pelätä, että he tikkareita kaupasta niille kantaisivat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä nyt vastasin että ei syödä karkkia, vaikka poika onkin vasta päälle vuoden :rolleyes: Mutta kovin todennäköistä on että missään lähitulevaisuudessa ei karkinsyöntiä alotettais kun en mä itsekään syö :) Makeannälkään menee jätskiä/ pullaa/ suklaata, että ehkä niiden saloihin tulee poikakin opetettua jossain vaiheessa, toistaiseksi nekin on syöty "salassa" B)

 

Mä olin niin iloisesti yllättynyt kun sanoin omalle mummilleni että en pojalle karkkia ole antanut, niin seuraavan kerran kun tuli kylään, niin toi pojalle vadelmia :D Että kyllä vanhakin oppii uusia temppuja :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän Taaperoinen maistoi eilen ensimmäisen kerran karkkia, hän on siis vajaat kaksivuotias. Nuolaisu salmiakkiaakkosesta oli tarpeeksi, sitten isä sai syödä loput. :D

 

Tulevaisuudessa pyrimme siihen, että karkit kuuluisivat erikoistilanteisiin, esim. juhlissa lapsi saa kyllä syödä karkkia. En usko ehdottomiin kieltoihin itse, vaan kohtuuteen. Jatkuvasti niitä ei kotiin osteta, silloin tällöin voidaan vähän herkutella. Ehdottomasti harvemmin kuin viikottain kuitenkin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän reilu kolmevuotias on silloin tällöin syönyt karkkia ehkä reilun vuoden ajan. Sitä ennenkin oli muutaman kerran saanut maistaa pienen palan minun tai isänsä karkista. Karkinsyönti kuuluu nykyään erikoishetkiin eikä se ole edes läheskään viikottaista. Kerralla syödään ehkä joku kymmenen karkkia, ei siis esim. kokonaista pussillista.

 

Mä en siis ole karkinsyönnin kanssa kovin tiukkapipoinen. Jos sitä syödään kohtuullinen määrä niin, että koko satsi menee kerralla, ja sen jälkeen otetaan ksylitolia tai pestään hampaat, en näe, miten se olisi pahempi asia kuin vaikka pari keksiä. Itsekin tykkäämme joskus vaikkapa leffaa katsoessa mussutta irtokarkkia, enkä halua lapselta samaa, mielestäni tässä mittakaavassa haittavaikutuksiltaan hyvin vähäpätöistä, iloa kieltää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän 1,5-vuotias ei ole vielä syönyt karkkia, koska me vanhemmatkaan ei juuri koskaan syödä karkkia. Herkkujen suhteen en kuitenkaan ole kovin tiukkapipoinen ja poika saakin maistaa melkein kaikkea mitä mekin syödään. Esimerkiksi en laita pojalle jäätelöä omalle lautaselle, vaan hän saa syödä muutaman lusikallisen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä ei lapset syö karkkia, aikuiset sitten sitäkin enemmän... :rolleyes: Mutta salassa tietenkin! Yritämme pitää lapset erossa karkeista mahdollisimman kauan. Joskus he saavat keksin maistiaisiksi, päiväkodissa on joskus jälkkärinä jäätelöä ja nyt tulevana jouluna ajateltiin, että annetaan heidän maistaa suklaata. Nuo kaikki olkoon kuitenkin tulevaisuudessakin vain spesiaalitilanteita varten.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Meillä ei lapset syö karkkia, aikuiset sitten sitäkin enemmän... :rolleyes: Mutta salassa tietenkin! Yritämme pitää lapset erossa karkeista mahdollisimman kauan.

Näin meillä. Paitsi, että lapsia on vain yksi. Tyttö on nyt vuoden ja tarkoitus on pitää erossa karkeista mahdollisimman pitkään. Mä periaatteessa lasken karkki-käsitteen alle myös suklaan, vaikka pidänkin sitä pienempänä pahana kuin lisäaineirtokarkkeja :lol:

 

Itsetehtyä mansikkarahkaa on saanut, samoin jätskiä on maistanut. Muumikeksejäkin on kokeiltu juhlapäivänä. Muuten mennään maissinaksuilla, leivällä ja vihanneksilla.

 

Paitsi, täytyy tunnustaa. Meidän neiti on vajaa vuosikkaana kyllä päässyt karkin makuun. En ymmärrä miten oli saanut ruokapöydän keskeltä kalastettua laatikon, jossa oli kirpeitä omenaremmejä. Rupesin ihmettelemään ihmeellistä ääntä, jonka aiheuttajaksi paljastui sokerin keskellä istuva tyttö, molemmissa käsissään remmit. Ääni kuului siitä, kun tyttö nuolaisi remmiä. Tietenkin se oli kirpeä ja pahanmakuinen ja irvistys sen mukainen, mutta pakko oli silti nuolaista yhä uudestaan... :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä ei oikeastaan syödä karkkia, vaan sitä saa kerralla vain yhden namun. Kun lapsi on siihen tyytyväinen että saa yhden karkin/viikko tms. niin miksi sitä sitten enemmän edes tarjoaisi?

 

Meidän esikoisella on vilja-allergia joka sulkee pois melkein kaikki karkit. Ainoat mitkä ovat täysin sopineet ovat (onneksi)

Muumi-xylitolpastilleja :rolleyes: Toinen herkku jota saa ehkä kerran kuukaudessa on Kinderin suklaamuna, siitäkään ei ole tullut oireita. Ja sitä syödään kaksi päivää. :)

 

Toisaalta tuo allergia on ollut helpotus, ei tule edes annetuksi karkkia, kun ei niitä saa syödä.

Eilen just viimeisessä jumpassa ohjaaja jakoi lapsille joulupipareita eikä meidän neiti saanut mitään.

Silloin kyllä harmitti vietävästi, kun ei ollut tullut edes niitä muumikarkkeja matkaan, mutta onneksi neiti kesti asian kuin nainen B) , sai sitten jumpan jälkeen just tuon suklaamunan, josta toinen puolikas jäi tälle päivälle nautittavaksi.

 

Ekan kerran neiti sai karkkia 2-vuotissynttäreillä, silloinkin noita Muumipastilleja.

 

Niin me voidaan ihan avoimesti syödä karkkia, pullaa, tms. Neiti tietää ettei niitä voi syödä. Ainoa salaa syötävä on suklaa, tai sitten sitä pitää antaa vähän neidillekin. Toisaalta kun yksi pala riittää, ei sekään minusta niin paha ole.

Kunhan ei ole jokapäiväistä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä Luca sai viime viikoloppuna maistaa ensimmäisen kerran karkkia. Kaupassa tuli joulupukki vastaan joka tarjosi pojalle suklaata.Eihän siinä tilanteessa voinut toista kieltääkään. Maireena söi suklaan:) Illalla meillä oli vielä yhden pikkutytön synttärit, joissa oli karkkia ja sipsiä tarjolla.No meidän poika sitten parkeerasi itsensä herkkupöydän luokse ja veti suklaata niin että suu pielistä valui...:D

Tapaa tästä ei kuitenkaan oteta.Paitsi joulukuuksi kun saa avata joulukalenterin ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän poika on kerran syönyt 3 Niiskuneiti ksylitolipastillia ja kaksi kertaa on saanut maistaa suklaata eli vastasin, että syö karkkia mutta vain todella harvoin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä lapsi (1v6kk) ei syö karkkia, eikä myöskään mitään makeaa (ei leivonnaisia/keksejä yms.). Näin mennään niin kauan kuin on vain mahdollista. Lapselle ajaa saman asian kahvipöydässä tavan leipä, jos muut syö esim.pullaa.

 

Sitten joskus, kun lapsi jossain oppii karkin syönnin, hän saa tiukasti pitäytyä karkkipäivässä, silloinkaan ei tule kysymykseen mikään pusiillinen karkkia. Ja sitten jos kaukaisessa tulevaisuudessa erikoistilanteita ovat esim. syntymäpäivät.

 

Tarkoituksena on muutenkin, että lapsemme saisi makeaa aikaisintaan 3-vuotiaana. Tämä on tosin ollut vaikeaa ymmärtää isovanhemmilla, ja kerran lapsi onkin saanut meiltä lupaa kysymättä pullaa. Kyllähän se tietyti kelpaa, mutta mielestämme sitä ei tarvitse antaa, kun lapsi ei sitä itse osaa pyytää. Myöskään jäätelöä lapsi ei saa syödäkseen. Ehkäjoskus on maistanut pari lusikallista mutta esim. marjarahka ajaa saman asian.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pakko tulla nyt tänne kysymään, kun olen miettinyt tätä jo pitkään, eikä oma lapsi ole vielä niin iso että tajuaisin...

 

Eli mikä on se varsinainen syy, miksi lapsille ei anneta / saa antaa mitään makeaa? Siis toki tiedän että sokeri pilaa hampaat jne., mutta miksi sitten aikuiset syö makeaa? Siksi että se on hyvää. Miksi ei sitten lapsille haluta antaa sitä kun se on hyvää? Onko tässä nyt kyse siitä, että aikuiset haluavat suojella lapsiaan, mutta eivät tippaakaan välitä itsestään? :rolleyes: Minun pitäisi varmaan itse lopettaa karkin ja kaiken muun hyvän syönti, että tässä olisi järkeä. Nyt kun mietin niin mikäs pakko niitä on syödä. Toisaalta ne on kyllä hyviä... :huh:

 

Kyselen siis sen takia, kun yritän jo valmiiksi päättää, miten meillä tullaan tämän asian kanssa toimimaan, sitten kun se on ajankohtaista.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Mä ajattelen juuri niin, että voin itse aikuisena päättää pilaanko hampaani ja syönkö epäterveellistä karkkia, oma valintani ja kannan siitä vastuun. Sen sijaan lapseni ei osaa päättää ja mulla on vastuu hänen hyvinvoinnistaan ja terveydestään. Siksi meillä karkkeja syödään vain harvoin (vaikka aikuiset lapsen nukahtamisen jälkeen niitä ihan liikaa syövätkin).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minusta aika tärkeä juttu on, että pieneen vatsaan ei mahdu yhtäaikaa karkkia ja ruokaa. Liika makea vie ruokahalun, mutta ei sillä mitään ravitsemuksellista arvoa ole.

 

Enska on saanut nyt viime aikoina maistaa karkkia, mm. lakuja, hedelmäkarkkeja ja suklaata. Meillä ei ole karkkipäiviä ainakaan vielä, koska en halua pyhittää jotain viikonpäivää karkinsyönnille. Ei se ole niin tärkeä asia. Jos joskus harvoin jonkun karkin tai pari syö, ei se mitään haittaa, mutta sen enempää ei tarvitse.

 

En myöskään syö itse salaa suklaitani, vaan ihan avoimesti. Rasian tosin pidän kirjahyllyn päällä, enkä anna kinuajille maistiaisia :lol: Sama linja on muidenkin pojan mielestä "herkkujen" kanssa, ei siitä tulisi mitään että minun pitäisi juustovoileipäkin syödä salaa, ettei tulisi paha mieli :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lara: Joo... Hitsi tätäkin aihetta, olin juuri lähdössä kauppaan ostamaan karkkia, kun luin tämän ketjun, ja nyt ei kyllä yhtään tee mieli karkkia, kun tämä aihe sai pääni ihan pyörälle :unsure: Olen siis toki tätä ennenkin miettinyt, mutta en näin perusteellisesti kuin nyt. Enkä pysty millään perustelemaan miksi söisin itse karkkia, mutta en antaisi lapselleni. Tai siis toki nyt vielä voin, kun lapsi on vielä täysin tissimaitoiässä :D

Edited by Chimelli

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä taas katson reiluuden nimissä niin, että syön silloin kun poika syö, ja jos jotain makeeta tekee mieli, niin sen syön sitten kun poika nukkuu ;) Mun mielestä se on tärkeä osa sitä terveellisiin ruokatapoihin oppimista, että "tekee niin kuin opettaa", eli jos en halua että poika napostelee, niin en sitten itsekään napostele pojan nähden :)

 

Ja kuten aiemmin kirjoitin, niin karkkia tuskin tullaan antamaan siksi kun en sitä itekään juuri syö. Muihin makeisiin ei tule olemaan mitään ehdotonta kieltoa, mutta ne tulee olemaan sitten pieniä jälkiruokia ruuan jälkeen, sitten kun ollaan "jälkiruokaiässä"... mikä se sellanen nyt ikinä onkaan :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oon Oskulle antanut silloin tällöin Jim-patukan joka onkin ylläripylläri suurta herkkua. Kotona meillä ei karkkia ole kun kumpikaan meistä ei karkkia syö, Suklaata ostetaan aina välillä, mutta niitä sitten herkutellaan kun lapset ovat menneet nukkumaan. Jo viime jouluna meillä oli suklaakalenteri ja nyt on täksi jouluksi jo hankittuna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miinanen: Joo, ehkä voisi kuitenkin ajatella, että koska karkki on hyvää, sitä voi syödä joskus (kunhan ei esim. ennen ruokaa) :rolleyes: Kiitos tuosta, saan ehkä vielä joskus syötyä karkkia :lol:

 

Voi että, muistan kyllä kun äiti kerran antoi meille jätskiä ennen ruokaa (kun oltiin kaupungilla), kun vakuutettiin että kyllä jaksetaan syödä ruokaakin. Sitten pikkuveli yllätys yllätys alkoi kiukutella ruokapöydässä, kun ei jaksanut syödä :rolleyes: Äiti sanoi että nyt se ei enää koskaan anna jätskiä ennen ruokaa. Pikkuveli vain itki pöydässä, että nyt sen täytyy syödä kaikki ruoka tai se ei enää ikinä saa jätskiä ennen ruokaa. Kahta kauheampi itku alkoi, kun huomautettiin, että ei se saa vaikka söisikin, kun kyllä se jo huomattiin ettei se jaksa :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Valitsin, että ei syö karkkia, mutta sitten muistin että onhan tuo 3-vuotiaamme pari kertaa suklaapalan syönyt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä vastasin, että lapset syövät karkkia, vaikka karkinsyöntikerrat ovatkin laskettavissa yhdenkäden sormin kuopuksella ja esikollakin riittää kaksi kättä. Ensimmäisen kerran esikoinen sai maistaa karkkia lähemmäs kaksivuotiaana isältään, kuopus sai nyt isoveljen synttäreillä vaahtokarkkia. Lapsille ei osteta karkkia, eikä me syödä karkkia lasten nähden (vain viikonloppuisin lasten mentyä nukkumaan). Erityistilaisuuksissa musta karkki on ihan ok, mutta arkena ei. Niitä eritystilaisuuksiakin ovat vain synttärit, joulu tms isompi juhla. Lapset oppivat makean päälle päiväkodissa, jossa ihan turhan usein on jälkiruokia, keksiä, jäätelöä :(. En viitsi kieltää niitä, kun muut lapset kuitenkin saavat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun oli jotenkin hankala vastata, joten laitoin että ei syö. Teemuhan siis löysi viime jouluna vahingossa suklaat, kun oltiin muualla ja tunki niitä sitten suuhunsa. Tätä ennen ei ollut ikinä saanut karkkia. Ei ole myöskään saanut tuon jälkeen. Naapuri yritti antaa jotain muumikeksiä tms, mutta Teemu vaan katsoi sitä kuin halpaa makkaraa ja heitti lattialle koiran syötäväksi :lol: Jos tuota suklaa- episodia ei olisi käynyt niin ei siis olisi ikinä saanut vielä mässyä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Juu ei syödä. Vielä esikon kanssa on iisiä mutta jahka junnu kasvaa niin häneltä onkin sitten vaikea kieltää kun isompi sitä syö. Jos syö siis...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Noh mä olen se paha äiti sit ja vastaan että kyllä syödään. Pääsääntöisesti viikonloppuisin, mutta nyt esim jouluna tytöllä on suklaakalenteri. Ei meilläkään sitä nyt ihan älyttömästi syödä. Tyyliin pari karkkia per päivä viikonloppuisin. Viikolla meillä harvemmin on karkkia ja jos on niin se syödään sit salassa ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tiinuska: Toinen pahis täällä ;)

 

Kyllä meilläkin karkkia syödään, vähän miten sattuu. Ei tuo esikoinen vielä minkään karkkipäivän päälle ymmärrä ja saa sitä sitten satunnaisesti. Ei olla mitenkään kovasti pantattu karkkia tai säästetty erikoistilanteisiin, joten mitään "karkin himoakaan" ei ole syntynyt, vaan poika syö muutaman ja se riittää. Yleensä purkka kelpaa myös mainiosti karkin sijaan. Ei siis ole tehty siitä numeroa ja se on mielestäni toiminut niin, ettei karkki ole mitenkään suuresti himoittu herkku, vaan sitä nyt vaan joskus on ja joskus ei :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vastasin että eivät syö karkkia. Xylitol-pastillin esikoinen saa ruokailun jälkeen mutta en laske sitä karkiksi. Kun senkin saa vain happohyökkäyksen lopettamiseksi purukumin sijaan. Kerran poika kyllä löysi isin autosta avatun karkkipussin ja onnellisena maiskutti salmiakkikarkkia :huh: . Tuli vähän kiire kerätä karkit pois.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0