Adelita

VAROITUS!

282 posts in this topic

Niin, minustakin tuossa on toimittu aivan oikein. Vaikka minustakin tuo "netissä sanottua" oli aivan turha lisä ja kommenttien hakeminen netistä on aika laiskaa touhua toimittajalta. Mutta tekijänoikeuslain mukaisesti ihan oikein toimittu. Siteeraushan on aivan luvallista, ja sellaiseksi näen tämänkin.

 

Netissä kirjoitettuja tekstejä pidän julkaistuina (ja julkaisuina), kuten kirjat, lehdet yms. Eli niistä voi aivan vapaasti julkaista katkelmia, kunhan vain lähde mainitaan. Ja näinhän toimittaja on tehnyt.

"tuo lainattu pätkä" Isabelleza: Vauva.infon foorumi.

 

Samalla tavalla kuin lainattaisiin kirjasta esim.

"Alussa oli suo, kuokka - ja Jussi." Väinö Linna: Täällä pohjantähden alla.

 

Eli ihan hyvää lehtimiestapaa tässä on kai noudatettu. Väärin olisi tehty, jos nimimerkkiä ei olisi mainittu, silloin se olisi ollut tekijänoikeuslain vastaista. Tuota nimimerkkiä on käytetty kuten oikeatakin nimeä, siis nimimerkin omistaja on nähty oikeana henkilönä, jolta tekstiä yleensä voi lainata. Mutta ymmärrän kyllä harmistuksen, kun aihe oli aika henkilökohtainen. Jos lainaus olisi tehty tuolta ei kaikille avoimelta puolelta, niin sitä en kyllä hyväksyisi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jos kuva tai teksti poistetaan foorumilta, se häviää täältä kokonaan (tekstit säilyvät jonkin aikaa roskakorissa, kunnes se tyhjennetään). .

 

Kirjoitan saksasta (:lol:) üleiseltä koneelta, joten en viitsi kirjautua sisään. Müöskin joudun käütämään saksalaista ü:tä :D

 

Kannattaa muistaa, että nettisivuista jää mm. googleen välimuistiin tekstiä. Tuo on kätevää, jos esim. palvelin on alhaalla ja haluat käüdä tarkistamassa jotain. Vaikka tekstin siis poistaakin nettisivuilta, se ei häviä kokonaan bittiavaruuteen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuli mieleen, että mitähän tälle keissille kuuluu nyt? Onko mielipidekirjoitus julkaistu? Tuliko vastineita?

 

nimim. mulle ei tuu hesaria :)

Edited by Vendelay

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä pohdiskelin kanssa, että mitäköhän tälle tapaukselle kuuluu???

Share this post


Link to post
Share on other sites

En tiedä haluaako aloittaja kertoa tarkemmin, mutta ainakin toistaiseksi asia on jäissä, voi olla että on loppuunkäsiteltykin.

Mielipidekirjoitusta ei ole julkaistu. Enkä ole varma tullaanko siis julkaisemaankin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Case is closed. Tai ainakin minun osaltani siis. Valitettavasti elämässä on niiiiin paljon muutakin hässäkkää, etten yksinkertaisesti ehdi paneutua tähän asiaan tarpeeksi. :mellow: Pidän aihetta kuitenkin edelleen hyvin tärkeänä ja toivon, että eri foorumien käyttäjien kesken aiheesta nousisi enemmänkin keskustelua (ja vaikka niitä lehtikirjoituksiakin).

Share this post


Link to post
Share on other sites

En nyt halua ketään loukata, mutta en ymmärrä miksi täällä kauhistellaan tuota lehtijuttua. Ja samalla olen myös huolestunut siitä, että ihmiset kirjoittaa julkisille foorumeille asioita, jotka on niin henkilökohtaisia, että ahdistutaan, kun oma kirjoitus on yhtäkkiä lehdessä. Itse kirjoitan vaan sellasia asioita, joita voin puhua vaikka naapurin, isäni tai pomoni kuullen, sillä enhän mä koskaan voi tietää kuka kirjoituksiani lukee. Olen puhunut tällä palstalla mm. lapsettomuusongelmista, sillä en niitä muutenkaan ole salaillut. Sen sijaan mun ja mieheni seksielämä ei kuulu kenellekään muulle. Jos olisin esim. kirjoittanut tuon ketjun aloittajan kommentin tänne palstalle, niin ihan varmasti mun mies ois vetäny herneet nenään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niin no, etenkin tää foorumi nyt sattuu tarjoon vertaistukee ihmisille. Kaikilla sitä ei edes oo muualla kuin täällä. Ja kun tää foorumi nyt tätä tapausta ennen oli aika lailla lintukoto, niin totta ihmeessä täällä tuli keskusteltua myös herkemmistä asioista. Että totta ihmeessä toi lehtijuttu nosti karvat pystyyn. Ja kaikenlisäks mua ainakin ärsytti ihan tolkuttomasti se sen toimittajan vastaus siihen sähköpostiin.

 

Ja edelleen oon sitä mieltä, että tää asia on ihan perseestä, syvältä ja poikittain. Jos jatkossakaan ei tuu muutosta siihen, että foorumikirjotukset on täysin vapaata riistaa, niin tänkin foorumin tarkotus on kyllä tipotiessään, kun ei enää uskalleta kirjottaa mitä haluaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tottakai tää foorumi tarjoaa vertaistukea. Sehän näiden foorumien idea on. Mutta mun mielestä tämä on yhtä lintukoto, kuin joku suomi24. Lintukotona pidän sellaista suljettua foorumia, johon ihmiset kutsutaan ja hyväksytään erikseen ja ihmiset tuntee toisensa ja voi luottaa siihen, että asioita ei vuodeta eteenpäin.

 

Tällä hetkellä vauva.infossa on 3,597 jäsentä ja juuri nyt foorumia lukemassa on enemmän vieraita, kuin jäseniä. Eli eihän meillä voi olla mitään hajua siitä, kuka meidän kirjoituksia lukee.

 

Mun mielestä tämä on vaan erittäin hyvä muistutus kaikille siitä, että netissä pitää olla tosi tarkka siitä, mitä kirjoittaa. Sen lisäksi, että ajattelemattomuuttaan saatta paljastella itsestään asioita, joita ei haluaisi koko maailman tietävän, voi loukata läheisiään kertomalla myös heistä semmoista, mikä ei muille kuuluu. Vaikka se kuinka oliskin vertaistuen hakemista.

 

Muistan yhdeltä foorumilta tapauksen, jossa kirjoittaja purki tuntojaan työharjottelustaan. Tämän vuodatuksen luki sitten eräs harjoittelupaikan työntekijä ja kertoi siitä työpaikan esimiehelle. Poruhan siitä nousi. Valitettava tapaus, mutta eipä varmasti ole ainutlaatuinen.

 

En yhtään väheksy netistä saatavaa vertaistukea, mutta on ihan turha loukkaantua siitä, että julkista tekstiä lainataan muualla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Anteeksi kun nostelen tätä aikoinaan pahaa mieltä aiheuttanutta asiaa, mutta tässä kun aikaa on kulunut niin olen huomannut itsessäni pienen muutoksen suhtautumisessa tähän, niin piti tulla jakamaan se :rolleyes:

 

 

Alunperin kerroin siis ihmetelleeni sitä, kuinka kovin avoimesti ihmiset kertovat itsestään ja ihan tunnistettavia asioita, ja edelleen olen yhtä hämmästyksissäni tosi avoimista jutuista. Tämän "kohun" myötä olen kuitenkin huomannut, että ei niiden juttujen tarvi kovin tunnistettavia olla eikä edes kovin nimimerkkiin yhdistettäviä, kun voi silti tulla hyvinkin varovaiseksi. Itelleni selvästi on tullut suitset omalle ennestäänkin varovaiselle kirjoittelulle. Eli nyt ymmärrän paremmin ahdistuksen, jota tämä asia herätti monissa. Jos periaatteessa milloin tahansa tekstiäsi voidaan lainata vaikka valtakunnan suurimpaan lehteen, niin jos huonosti käy niin se on hyvinkin tunnistettavaa. Monesti on tehnyt mieli vuodattaa esim. anoppi-ketjuun joku pieni mutta nyppivä asia, vaan miten sitten kun joku toimittaja kirjoittaa artikkelia "anoppi ja miniä, kun suhde goes bad" ja lainaa mun tekstiä, jossa kerron kuinka mökillä kerran anoppi kaatoi tuomani limsat pois ja sanoi, että meillähän ei näitä lisäaineellisia juomia juoda ja tarjosi lapsille nokkosteetä vaikka ne oksensi sitä kaaressa ulos, ja anoppi tai appi sattuu sitten lukemaan ja bongaamaan just tuon esimerkin, joka läsnäolijoille on hyvinkin tunnistettava. Ei ois kivaa. Pieni mahdollisuus, mutta periaatteessa mahdollista, kun kerta kirjoitukset tosiaan on vapaata riistaa. Ärsyttävää, että ei sitten voi purkaa pieniäkään asioita ihan vapaasti, ilman että pieni pelko persiissä on, josko nyt tuosta joku toimittaja jutun juurta ottaa... Ja oonko väärässä, kun oon ollut huomaavinani että ehkä samanlaisia fiiliksiä muillakin, ts. aika paljon on eri ketjuissa yleistynyt se, että oma kommentti on otettu vähän ajan päästä pois?

 

Enivei, tämmösiä ajatuksia.

 

Ja tuo anoppiesimerkki oli sitten ihan päästä keksitty ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No omalla kohdalla täytyy myöntää, että aikaisemmin kirjoittelin tänne hyvinkin aktiivisesti laajalti eri ketjuihin. Vaikka silloinkaan en suoraan paljastanut asuinpaikkakuntaa yms. olisi joku voinut teoriassa voinut hyvinkin mut tunnistaa kirjoituksien perusteella.

Ja itseasiassa näin on joskus käynytkin. Jo ennen tuota Helsinginsanomien kirjoitusta poistin päikkyni. Tuon Helsinginsanoman jutun jälkeen poistin myös tunnukseni.

Vaihdoin nimimerkkiä ja käyn kirjoittelemassa harvakseltaan joihinkin ketjuihin ja pyrin kirjoittamaan ainoastaan sellaisista asioista, joista kukaan ei mua tunnista kovin helposti.

 

Ja oonko väärässä, kun oon ollut huomaavinani että ehkä samanlaisia fiiliksiä muillakin, ts. aika paljon on eri ketjuissa yleistynyt se, että oma kommentti on otettu vähän ajan päästä pois?

 

Tunnustan tehneeni tätä.

 

Tähän muutokseen foorumin käytön suhteen mulla on vaikuttanut enemmän se, että tajusin parin tahon tunnistaneen mut täältä ja lukeneen päikkyäni kuin tuon Helsinginsanoman juttu.

Se, että jotkut tahot olivat lukeneet päikkyäni, ei edes tullut ilmi täällä, vaan aivan muissa yhteyksissä "irl" elämässä ja päikkyyni kirjoittamia asioita "puitiin" eräässä muussa tilanteessa.

 

Toisaalta mun tekisi mieli yhä kirjoitella tänne kaikenlaista, mutta joku pupu vissiin on pöksyyn mennyt kun on tajunnut, että ne asiat mitä tänne kirjoittaa, voi tulla eteen aivan muissa yhteyksissä.

Harmi toisaalta, sillä tää foorumi on mielestäni yksi niistä harvoista joilla on ollut hyvä ilmapiiri ja helppo keskustella aiheesta kuin aiheesta asiallisesti.

Edited by hiljaisuus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toivon, ettei kaikessa otettaisi omaa kommenttia pois. Silloin kun neiti vauvana oli itkuisimmillaan, hain netistä keskustelupalstoilta apua, mikä voisi vaivata. Kävin lukemattoman määrän eri ketjuja läpi eri foorumeilla. Niistä keskusteluista sitten löysinkin avun ja sitä kautta myös neiti sai apua. Nyt olen yrittänyt täällä kertoa eteenpäin, mitä tiedän. Silloin kun kukaan ei tiennyt miten voi auttaa, kaikki kirjoitukset netissä olivat todella tarpeen. Myös ne joissa pyydettiin apua tai vain pohdittiin tilannette. Ilman netin keskustelupalstoja neitimme olisi kärsinyt paljon kauemmin ihan turhaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Tämä on niin totta. Ja kiitos sinun minäkin hoksasin mitä pojua vaivasi ja saatiin lääke joka auttoi. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oletan ettei tämä mitenkään liity tuohon allekirjoitukseen jonka itse olen laittanut ja monet muut, mutta huomasin kun naikkareissa kävin niin sinne oli luonnut oman tunnuksen ToimittajaHS joka siis kertoo olevansa Helsingin Sanomien toimittaja ja tekevänsä juttua hääpuheista ja tahtovansa ihmisten kertovan omien häidensä unohtumattomasta puheesta hääparille.

Toivottavasti toimittaja tekee vain puheista juttua ja vain niistä jotka hänelle itse kerrotaan, koska hän on kirjautunut ja silloin näkee myös ne alemmat osastot joista löytyy kanssa vauva-aihe, seksi-aihe, parisuhde-aihe.

Kehottaisin siis naikkareissa pyöriviä taas lisävarovaisuuteen siellä keskustellessa koska nyt siellä julkisestikkin pyörii toimittaja

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Ei kirjautuneet näe naikkareissa tuota "alakertaa", vaan ainoastaan jos on saanut statuksen morsian, rouva, kaaso tms. Kirjautuneet näkee ne samat osastot kuin kaikki vierailijatkin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Hyvä jos ei näe, tosin ompa siel yläkerrassakin paljon arkoja aiheita kuten alkoholistiperheistä ym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taisi olla tästä ketjusta hyötyä :girl_dance: Tämän päivän Helsingin Sanomissa oli juttua lapsettomuudesta. Miten seksielämä kärsii kun lasta ei alakaan kuulua. Jutun loppuun oli taas kerätty eri foorumeilta ihmisten kirjoituksia muttei meidän palstalta yhtään! :curtsey:

 

Siksipä minäkin nyt lisäsin tuon lauseen allekirjoitukseeni :)

Edited by pikkaraiset

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja musta niistä nettikommmentit eivät tässäkään jutussa tuoneet mitään lisää. Eli olisi hyvin voinut jättää pois.

 

Sen sijaan en oikein usko siihen, että tällä ketjulla tai noilla varoitusteksteillä olisi ollut kovin paljon tekemistä, vaan luultavammin sillä, että lapsettomuusketjut ovat suojatulla alueella, johon vieraat eivät pääse.

 

Itse tulen siis ainakin jatkossa entistäkin tarkemmin katsomaan mille osastolle uskallan kirjoittaa mitäkin.

 

On kyllä tosi sääli, jos vertaistuen määrä pienenee sen takia, että toimittajat menevät sieltä mistä aita on matalin.

 

Muoks: vai oliko ne viime juttuun otetut kommentit miltä puolelta foorumia? Jos suojatulta, niin sitten allekirjoituksilla on hyvinkin saattanut olla merkitystä.

Edited by Lainie

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ En mäkään usko, että tuolla allekirjoituksella suoranaisesti on merkitystä. Ehkä hieman jos on useampi foorumi valittavana, niin otetaan sieltä missä ei ole niin paljoa vastustusta. Onneksi täällä on suojattuja osastoja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Journalistin ohjeisiin liite nettikeskusteluista

Maanantai 5.9.2011 klo 17.39

 

Journalistin ohjeisiin lisätään liite nettikeskustelun pelisäännöistä, kertoo Julkisen sanan neuvosto.

 

Uusien ohjeiden mukaan toimitusten on pyrittävä estämään yksityisyyden suojaa sekä ihmisarvoa loukkaavan sisällön julkaiseminen. Jos tällaista sisältöä päätyy nettiin, se on poistettava viipymättä.

 

Lisäksi lukijoiden ilmoitukset asiattomasta sisällöstä pitää kuitata ilmoituksen tekijälle.

 

Uudet ohjeet tulevat voimaan lokakuun alussa.

 

STT

 

 

 

 

That's it??? :o:skilletgirl:

 

 

 

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Lisäksi lukijoiden ilmoitukset asiattomasta sisällöstä pitää kuitata ilmoituksen tekijälle.

Mä en ymmärrä tota lausetta :huh: Siis että ilmoitetaan valittajalla että "joo valitus vastaanotettu" mutta mitään ei ole pakko tehdä asialle? Menikö multa nyt jotain ohi? :girl_impossible:

 

 

Ite olen päätynyt Naimisiin.infon (yläkerrasta ja vieläpä suht arasta aiheesta) lisäksi lainatuksi Kaksplus-lehteen kirjoitettuani kommenttia heidän fb-sivuilleen. Lieneeköhän tullut valituksia, kun sittemmin Kaksplus on alkanut ilmoittaa, että vastauksia saatetaan julkaista lehdessä, tuolloin sitä ainakaan ei mainittu. Nimettömänä toki lainasivat, mutta kyllä meinasin hämmästyksestä pönttöön tipahtaa kun vessassa lehden avasin kiinnostavan artikkelin kohdalta ja tunnistin oman kommenttini :grin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Just näin, joku automaatti sieltä sitten vastaa, että "Kiitos yhteydenotosta, käsittelemme ilmoituksenne mahdollisimman pian".

 

Lueskelin ketjua ja alkoi ärsyttää. Kyllä on toimittajan työ nykyään helppoa, kun ei tarvitse jalkautua ihmisten pariin juttuja tekemään. Sitä paitsi kirjallisen ilmaisun kyky on ilmeisen heikko, jos ei pysty referoimaan lukemaansa omin sanoin, vaan pitää tehdä suoria lainauksia nettikommenteista. Jos haluaa esimerkkitapauksia, olisi reilumpaa sitten vaikka avoimesti etsiä haastateltavia näiden foorumeiden kautta.

 

Mutta ei pidä syyttää pelkästään toimittajia: helppous, nopeus, halpuus -> juttu painoon pienillä tuotantokustannuksilla ja lehtitalo tykkää, osakkeenomistajat lihoo. Tätä on tämän päivän journalismi. Bulkkitavaraa, vois sanoa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun mielestä kannattaa muutenkin kuin toimittajien vuoksi muistaa, että tää foorumi (ja muutkin foorumit) on loppujen lopuksi julkinen paikka. Vaikka tää vaatii rekisteröitymistä, tänne voi kuka tahansa rekisteröityä ja kuka tahansa pääsee tänne lueskelemaan, joten tänne kirjoittelu on suurin piirtein sama asia kuin se, että jättäisi viestejä lähikaupan ilmoitustaululle. Mikä on kerran nettiin laitettu, voi päätyä kenen tahansa käsiin, vaikka helposti täällä syntyy jonkinlainen illuusio yksityisyydestä. Oikeastaanhan tänne kirjoitetut tekstit ovat julkaistuja tekstejä, jotka ovat kaikkien halukkaiden luettavissa.

 

Tää ei nyt sitten ollut mikään moraalinen kannanotto kirjoitusten vapaan lainailun puolesta. Toisaalta ymmärrän kyllä senkin, että nettifoorumeilta voi löytyä toimittajille ja tutkijoille materiaalia, joka on muutenkin mielenkiintoista kuin helppouden vuoksi (keskusteluissa esiin tulee asioita, joita välttämättä haastatteluissa ei), mutta tietysti olisi reilu peli kysyä keskustelijoilta lupaa keskustelun käyttöön lähdemateriaalina. Toisaalta voi olla, että laillisessa mielessä täältä saa lainailla miten tykkää juuri siksi, että tää kuitenkin on julkisesti kaikille saatavilla olevaa materiaalia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Julkisen sanan neuvoston hyväksymä lisäliite Journalistin ohjeisiin koskee ainostaan yleisön tuottamaa sisältöä tiedotusvälineiden ylläpitämillä verkkosivuilla.

Lisäliitteellä ei millään tavalla täsmennetä ohjeita koskien muualta verkosta otettua materiaalia tms.

 

Ja tuo ilmoitusvelvollisuus koskee siis sitä, että lehden verkkokeskustelun moderoijan tulee kuitata ilmoitus asiattomuuksista vastaanotetuksi, jotta ilmoittaja voi olettaa asialle tehtävän jotain (ja jos ei tehdä, niin viedä asiaa eteenpäin eli valittaa Julkisen sanan neuvostoon ohjeiden vastaisesta toiminnasta).

 

Lisätietoja voi katsoa täältä: http://www.jsn.fi/journalistin_ohjeet/

Edited by Lainie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vähän OT, mutta oon huomannut, että noita lehtien nettisivuilla olevia keskusteluja pidetään ihan selvästi yllä nimen omaan sen takia, että sieltä saadaan materiaalia lehteen. Onhan se toimittajille "helppoa", mutta toisaalta en ymmärrä, miksei mediakin liikkuisi netissä nykyisin, kun suuri osa keskustelusta käydään täällä. Luvan kysyminen onkin sitten asia erikseen. Foorumitekstien julkisuus on kuitenkin vielä jotenkin aika uusi ja häilyvä asia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now