Leij_

Imetysongelmat

151 posts in this topic

Mulla on ongelmia 8-kuisen vauvan imuotteen kanssa. Imetys alkoi sattua, eikä aiemmin ole ollut tällaisia ongelmia. Huomasin, että poika ottaa rinnan oikealla tavalla suuhun, mutta venyttää sitten sitä niin että välillä pelkkä nännin pää on suussa ja sitä imee. Etenkin imetyksen jälkeen rinta on arka ja nännit on ikään kuin vähän ruvella.

 

Miten imuotetta korjataan?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täälläkin 6-viikkoinen poikamme hukkasi muutama päivä sitten hyvän imuotteensa. Epäilen että runsas tutin lutkutus sai sen aikaan. Aikaisemmin oikeaoppinen ja napakka ote on muuttunut löysäksi lutkutukseksi, jonka kohteena on ainoastaan nänni, ja ote irtoilee ja napsuu - ihan kuten tutinkin kanssa.

 

Mielellään kuulen minäkin siitä, miten otetta lähdetään korjaamaan. Näköjään useasti toistettu irroittaminen ja uusi yritys ei ole ainakaan meitä vienyt eteenpäin...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meilläkin on taas samoja ongelmia kuin esikoisen kanssakin, siksi kävinkin täältä lukemassa aiempia viestejä josko niistä löytyisi apuja. Imetystukipuhelimet on soiteltu, neuvolassa käyty eikä niistä hirveästi vielä ole apua löytynyt.

Vauvan imuote oli hyvä ekat kolme päivää sairaalassa, mutta kotiintulon jälkeen se on kadonnut totaalisesti, ja sen myötä imetys on tuskallisen kipeää.

Jotenkuten saan imetettyä oikeasta rinnasta, mutta tuo vasen on jotenkin ongelma. Poika vehtaa ja viuhtoo siinä ihan kaikissa mahdollisissa asennoissa. Olen välissä laskenut, ja voi mennä helposti yli 50 yrityskertaa ennen kuin hän ottaa siitä kunnolla kiinni ja alkaa imeä. Noin monen 'haukun' jälkeen melko huonolla otteella rinta on jo niin kipeä että itkettää. Jotenkin sitten kun poika alkaa imeä, ote korjaantuu eikä se enää satu niin kauheasti.

Millä tuon huitomisen ja heilumisen saa loppumaan? Vauva pyörittää päätään kuin riivattu ja heiluttaa käsiään, huutaa ja työntää rintaa pois, vaikka varmasti on nälkä.

Ja siihen liittyen toinenkin kysymys, miten usein tuon reilun viikon ikäisen pitäisi syödä? Kun tänäänkin on syönyt vain 01, 06, 10, 11 ja 15 ja kello on nyt kuusi illalla. Lähes kaiken muun ajan vauva vain nukkuu, tosi vähän on ollut hereillä. Pitäiskö mun huolestua vai nauttia kun tuo nukkuu noin paljon?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Ootko kokeillut kapaloida poikaa imetyksen ajaksi jotta saisit kädet kuriin? Ei siis mitenkään tiukasti, mutta sen verran että tyyppi vähän olisi helpommin hallittava pötkylä.

 

Mun korvaan tuo imetysmäärä kuulostaa ihan normaalilta. Yleensähän jos on pienikokoinen lapsi tai paino ei nouse voidaan sairaalassa kehottaa syöttämään neljän tunnin välein, mutta siihenhän teilläkin nuo syöttövälit keskimäärin näyttävät menevän.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heippa!

 

En tiedä, onko tästä ollut puhetta aiemmilla sivuilla, en jaksanut kahlata kaikkia viestejä läpi, mutta näin esikoista odottaessa mua on alkanut vaivaamaan imetys ja oikeastaan mun nännit. Mulla on hirveän pienet nännit, eli lyhyet ja ohuet ja mua huolestuttaa, pystynkö imettämään näillä mineillä. Onko muita, kellä on vastaava ongelma tai on kuullut vastaavasta ja mikähän siihen mahtaisi olla ratkaisuna? Rintakumi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rintakumi auttaa ongelmaan. Niitäkin myydään eri kokoisia. Ei siis välttämättä kannata ostaa markettitavarana myytävää vaan tilata netistä pienempi. Rinnanpää todennäköisesti kyllä nousee ja suurenee imetyksen myötä.

 

Imetystuki ry:n opastusta rintakumista.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä en kyllä suosittele pientä rintakumia. Pienen rintakumin kanssa käy helposti niin, että siihen kumin nänniä muistuttavaan trötöön jää pelkästään se nänni. Eipä sieltä silloin paljon maitoa tule. Tarkoitus olisi, että rintakumiin "nänniin" mahtuisi oman n'ännin lisäksi myös sitä rinnanpäätä jonkun verran. Silloin vauvan imu on tehokkaampi. Lisäksi pienen rintakumin kanssa vauva oppii helposti pillimäisen imuotteen, joka on väärä. Vauvan imuotteen pitäisi olla tosi iso, "vauva haukkaa hampurilaista" ottaessaan kii rinnasta. Tämä onnistuu mielestäni helpommin isomman (=normaalikokoisen) rintakumin kanssa.

 

Pieni rintakumi voi toki olla joskus ihan hyväkin. Jos äidillä on erittäin pienet rinnanpäät ja lisäksi vauvalla erittäin pieni suu, voi "yhteensopivuus" olla parhaimmillaan pienen rintakumin kanssa. Suosittelen kuitenkin ensisijaisesti yrittämään normaalikokoisella rintakumilla, mikäli rintakumille on ylipäänsä tarvetta. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Muistanko väärin, vai onko olemassa sellaisia "pumppuja", joilla saisi matalan nännin nousemaan vähän ennen imetystä? Ja millä nimellä tuota voisi hakea? Rintapumpullahan se onnistuisi mutta muistelen nähneeni pienempiäkin malleja. Ei huvittaisi rintapumppua pestä joka kerta muutaman tipan vuoksi ja pienempi malli olisi helpompi kuljettaakin. Esikoisen kanssa jouduin käyttämään rintakumia 10 kk kun imetys ei vaan onnistunut ilman. Nyt toivoisin, ettei vauvaa tarvitsisi rintakumille opettaa ollenkaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nyt jos joku osaisi auttaa. Oon esikoisella (1kk) käyttänyt rintakumia alusta asti, koska on hirmu matalat rinnanpäät. Nyt ois tarkoitus yrittää päästä niistä eroon. Satunnaisesti ja tarpeen vaatiessa ollaan käytetty poitsulla tuttia auttamaan rauhoittelussa ja tuttipulloa kun on ollut tissit muualla. Nyt joudutaan huonon painonnousun vuoksi antaan pullosta enemmänkin. Huolettaa vaan että pääseekö noista kumeista enää eroon kun poju saa raivarin joka kerta kun yrittää ilman? Lisäksi olen miettinyt imuotetta, vaikka terkka sen katsoikin olevan ihan oikein. Ote kun tuntuu olevan liian suppea. Käytän siis pienempää kokoa olevia rintakumeja. Isommat kumit jotka sain laitokselta repivät nänninpihat ja itse nännit verille. Siksi vaihdoin noihin pienempiin. Onko pojalleni nyt luontunut väärä imuote, ja jos on voiko hän oppia vielä tässä vaiheessa laajemman ns "oikean" otteen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä vauvalla on ikää 4vk ja ilmeisesti nyt on meneillään tiheän imun kausi. Tuntuu, että vauva asuu rinnalla varsinkin aamupäivät ja illat. Iltaisin hän aloittaa tankkauksen viimeistään klo 18. Sen jälkeen koko ilta on pelkkää imemistä, ehkä vartin pituisia taukoja pidetään välillä. Muutaman tunnin imemisen jälkeen, yleensä klo 22 aikaan vauva alkaa hermostua, kun rinnat ovat jo ihan tyhjät ja heruminen on ilmeisesti liian hidasta. Hän raivoaa rinnalla, ottaa rintaa suuhun, venyttelee nänniä, riuhtoo päätään, itkee, sylkee rinnan pois, ottaa uudelleen jne. Joskus saan hänet hetkeksi rauhoittumaan imemään heijaamalla, keinuttelemalla tai kävellen imettäessä. Joka kerta raivo kuitenkin lopulta yltyy valtavaksi ja ollaan annettu 30-50 ml maitoa pullosta, minkä jälkeen hän rauhoittuu. Pullon jälkeen imetän vielä jonkin aikaa, kunnes vauva viimein nukahtaa. Ollaan yritetty imettää vauvaa raivoamisesta huolimatta, kapaloida, kantaa sylissä/Manducassa, nukuttaa, leikittää jne, mutta lopulta vain pullomaito saa hänet rauhoittumaan. Kovin paljoa ei voida huudattaakaan, ettei esikoinen herää.

 

Kauanko tätä tiheän imun kautta oikein jatkuu? Miten tästä raivaroinnista pääsisi eroon? Ei haluttaisi pulloa antaa, koska se tarkoittaa pääasiassa korviketta, kun multa ei oikein omaa maitoa pumppaamalla/kerääjään tule. Tuttiakaan ei haluta kokeilla, kun imuotteen kanssa on ollut (ja jonkin verran on edelleenkin) ongelmia.

 

Milloin nämä iltaiset ilmetysmaratonit lyhenevät? Meillä vauva muutenkin syö, on koko ikänsä syönyt, aika pitkiä aikoja. Rinnalla menee lähes poikkeuksetta vähintään tunti joka imetyksellä.

 

Itselläni on mieli aika maassa tämän imetyksen takia. Ensin pari-kolme ekaa viikkoa taisteltiin huonon imuotteen ja järkkykipeiden nännien kanssa. Nyt kun imuote ja nännit ovat suht kunnossa, tämä raivarointi ja jatkuva imetys ahdistaa ja olen suoraan sanoen tosi väsynyt koko imettämiseen. Lisäksi tuntuu tosi turhauttavalta ensin imettää koko päivä ja ilta, ja sen jälkeen kuitenkin joutua antamaan korviketta.

 

Tästä taisi tulla aika sekava postaus, mutta jonkinlaista tsemppausta nyt tarvitsisin. Miten teillä muilla on pää kestänyt imetysmaratonit ja miten näistä rintaraivareista selviäisi ilman korvikkeen antamista?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Kaakaopapu, sun teksti oli melkein suoraan mun näppikseltä. :girl_sigh: Mielenkiinnolla odotan itsekin vastauksia.

 

Tosin me ollaan annettu lisämaitoa paljonkin, kun tyttö on nälkäinen vartin välein vaikka olisi juuri esim. syönyt 2 tuntia rintaa + puolen tunnin päästä itkenyt taas nälkää, niin on annettu hieman lisämaitoa. Tän jälkeen usein vartin - puolen tunnin päästä taas uusi nälkäitku alkaa. :/ Multa ei mitenkään tuu niin paljon maitoa että tytön nälkä sillä täysin talttuisi, ja muutenkin saisin olla 99% valveillaoloajasta imettämässä jos sitä edes yrittäisin. Jo nyt on vaikeaa ehtiä vessaan tai syömään itse, niin on pakko ajatella vähän itseäkin ja antaa sitä korviketta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä kohta 3 kk ikäisen vauvan kanssa iltamaratonit loppui muutama viikko sitten. Helpottivat jonkin verran kyllä jo aiemminkin. Juuri tuolloin 3-4 vko ikäisenä mäkin annoin illalla usein kerran korviketta (yleensä meni 30-60 ml), jottai tissit ehti vähän täyttyä ja äiti käydä vessassa ja syödä jotain. Turhauttavaahan se oli, mutta mä en kyllä turhia ahdistunut siitä pienestä lisämaidosta mitä joutui antamaan. Se oli varmasti siinä kohtaa meille molemmille hyväksi =) Eli muuta en osaa neuvoa, kun hermoja vaan, se loppuu kyllä. Ja ei turhaa pahaa mieltä lisämaidista. Jos sitä tarvitaan, niin sitten sitä tarvitaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sitä ne ekat viikot oli meilläkin. Vauva asui tissillä ja söi koko ajan. Mies kantoi ruokaa ja juomaa mulle sohvalle, mä surffasin läppärillä, katsoin telkkua ja imetin. Pari kolme ekaa viikkoa, sitten helpotti. Pieni lapsi vaan syö usein, vartinkin välein on ihan ok. Mitä enemmän antaa lapsen imeä sitä enemmän maitoa tulee ja sitä nopeammin ne syömisvälit alkaa pidentyä - siksi en suosittelisi lisämaitoa han pienestä. Tisseistä tulee maitoa vaikka ne tuntuisikin kädelle tyhjiltä.

 

Jaksuhali! :lipsrsealed:

 

Paljoa en ole vielä äitiydessä oppinut paitsi tämän: mikä tahansa juttu on Vaihe joka menee ohi!

 

Edit: iltatankaukset on tavallisia ja vähenee joskus 4-5kk iässä, ainakin meillä ja mun kavereilla näin.

Edited by Rautalanka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vinkkejä, kun vauva nukahtaa tissille eikä ime tehokkaasti --> maito ei oikein nouse? Vauva viikon vanha, ja korviketta pakko antaa lisäksi, oma ei millään riitä...

Share this post


Link to post
Share on other sites

^onko sulla rintapumppua? voisit koittaa pumpata jos vauva tuntuu ettei ime tarpeeksi tehokkaasti, niin se auttais sitä omaa maidontuotantoa. Sit voi tietysti juoda mammateetä, syödä sarviapilaa ja vielä on sitten olemassa myös ihan lääkkeitä jos maitoa ei tunnu tulevan tarpeeks. Mulla oli sama ongelma, jouduin pumppaamaan pari ekaa kuukautta kun vauva syntyi keskosena eikä jaksanut syödä rinnasta. Annettiin myös korviketta kun oma maito ei tuntunut riittävän. Mutta lohdutukseksi sinulle, meillä oli maitoallergia epäilys ja sen takia jouduttiin vaihtamaan korviketta. Uusi korvike oli niin litkua että en sitä halunnut antaa vauvalle ja sitten koitinkin pärjätä omien maitojen kanssa ja täysimetinkin n. kuukauden. Eli se maitomäärä voi huomattavasti vielä kasvaa ajan kuluessa, luottaa vaan että kyllä sitä tulee, se vauva osaa kyllä itse hoitaa sitten homman.  Ja vauvaa vois koittaa hieroa poskista tai kutitella jaloista, että jaksais imeä sitä rintaa tehokkaammin. Tai sitten yrität syöttää useammin, se lisää myös sitä sun omaa maidontuotantoa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nonna-marie,mulla oli samaa ongelmaa alussa. Tein usein siten että kun vauva nukahti tissille, lopetin imettämisen ja nostelin vauvaa, lähdin vaihtamaan vaipan, hieroin jalkopohjia,vaihdoin rintaa ym josta vähän virkistyisi ja jatkoin sitten mutta usein tuloksetta. Kuinka kauan jaksaa imeä? Mulla poika oli ekat kaksi kuukautta max. kymmenen minuuttia (yleensä joku 5min) rinnalla (ennenku simahti) kerrallaan 1-1,5h välein ja kyllä hän silti sillä hyvin kasvoi vaikka itsellä epäusko valtasikin. Raskastahan tuo oli ku noin tiheesti imutteli mutta riitti silti..Rintapumppu on myöskin hyvä, pumppailin sitten aina lisäksi jotta maidotulo kiihtyi mutta siitäkin tuli sitten suihkutissikierre...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lansinohista huolimatta toinen rinnanpää on verillä. Tyttö on kovin hätäinen ja ottaa usein huonolla otteella, ja kyseinen nänni on matalahko. Mikä parantaa nopeimmin?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^Varmista että se rinta on suussa oikein, ettei ainakaan pääse pahenemaan! Ja maitoa + Lansinohia suosittelen minäkin, lisäksi ilmakylpyjä (siis ettei ainakaan haudu mitään kosteaa liivinsuojaa vasten). Jos rinnanpää on kovin matala, ja epäilet sen edistävän huonoa otetta, saatko nänniä "nousemaan" millään, siis pyörittelemällä, tai vaikka pumpulla lypsäen hetken aluksi jotta vauvan on helpompi tarttua siihen?

 

Varmista myös, ettei ole sammasta tai muuta tulehdusta, joka ylläpitää haavaa. Tsemppiä kovasti!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos vastauksista :)

Mä sain haavan paranemaan suht nopeasti pelkällä bepanthenilla. Sekä jättämällä useamman imetyskerran siitä rinnasta väliin. Pumppasin Aventin pumpulla tyhjäksi, tuntui huomattavasti hellemmältä kuin vauvan imuote. Seuraavana yönä uskalsin jo imettää siitä, mutta otin imetystyynyn käyttöön, jolloin saan autettua vauvalle paremman otteen. Lisäksi ennen imetystä ikään kuin vedän nänniä enemmän esille harson avulla.

 

Muoks. Ote vasemmasta rinnasta ei edelleenkään ole täysin ihanteellinen, mutta parempi. Kun tarkistan sen joka kerta. Kaipa tuo rinta taas tottuu ja ote paranee, kun vauva kasvaa. Niin siinä viimeksikin kävi, mutta verille en silloin sentään rintaa saanut.

Edited by Yosa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now