pikku karhunpoikanen

Mitä ruokia imettävän äidin tulisi välttää...kokemuksia?

65 posts in this topic

Esikoista imettäessä mun oli koko ensimmäisen imetysvuoden ajan välteltävä seuraavia: hiivalla nostatettu leipä, sipulit, pavut, soijarouhe, keräkaali, kukkakaali. Näistä kukkakaali oli pahin, muistan edelleen 8,5 vuoden jälkeen eräät sydäntäsärkivimmät iltaitkut, jotka olivat seurausta siitä kun olin nauttinut annoksen kukkakaaligratiinia... Maidottomalla ruokavaliolla olin jo valmiiksi, joten siitä ei tietoa, olisiko lehmänmaito herkkämasuamme voinut ärsyttää.

 

Suklaata kykenin syömään pienehköjä määriä (onneksi) ja palkokasveista sopivat liotetut ja hyvin kypsennetyt linssit. Parsakaalista en huomannut yhtä voimakkaita oireita tulevan vauvalle kuin muista kaaleista. Leivistä sopi juureen leivottu spelttileipä.

 

Kuopuksen kohdalla tilanne olikin sitten ihan toinen, kun hänelle kävikin maidon kautta nautittuna ihan kaikki! :) Olin varautunut henkisesti jälleen tiukkaan imetysdieettiin, mutta pystyinkin popsimaan ihan mitä tahansa papusoppia ilman että vauva itkahteli ensinkään. Saattoihan se piereskellä vähän enemmän, kun söin jotain kaasua muodostavaa, mutta minkäänmoisia itkuja tai vääntelehtimisiä ei tullut. Hyvä vauva pieremään?

 

Nyt kolmatta odottaessa mua kiinnostais kanssa entistä enemmän selvittää, minkämoisen imetysruokavalion muodostaminen ois järkevintä. Siis muussakin kuin masuvaivamielessä. Mitä kaikkea kannattaisi syödä enemmän parantaakseen maidon laatua ja taatakseen monipuolisen (ja turvallisen) ravintoaineitten saannin meille molemmille. Ja mitä juttuja ois hyvä vältellä, mitkä ruoka-aineet saattaisivat varsinkin suurempina pitoisuuksina joko aiheuttaa suoranaista haittaa vauvalle tai häiritä maidontuloa. Ruoan luomulaatuisuuteen tuun imetysaikoina itse kiinnittäneeksi enemmän huomiota, ja siihen etten söisi aivan överitörkeästi keinotekoisia lisäaineita. Mutta muutenkin kiinnostaisi oppia aina enemmän ja enemmän!

Edited by poimulehti

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä löydettyä, kiinalainen ruoka. Vetelin menemään kanaa (+bamburuoko & herkkusieni), perusnoutohöttöä. Tätä söin kaksi päivää ja saman ajan lapsi huusi vatsaansa ja väänsi uskomattomat tortut. Itse ruoka ei tosin ollut suurin syypää, vaan veikkaan siinä olleen sipulin, joka oli hieman raa'an oloista.

Edited by Jenny-Maria

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nostellaas tätä ketjua. Onko tee tosiaan paha mahaväänteiden aiheuttaja? En tiedä miten pärjään ilman teetä..juon sitä useita mukillisia päivässä... Entä osaako joku sanoa, onko vissy kuinka paha? Juon sitäkin suht runsaasti kun hanavesi maistuu niin pahalle, kloorille. Tässä ketjussa on mainittu hiilihapolliset juomat ja vissyssähän sitä on.. Siinä tapauksesssa pitää ostaa kaupasta lähdevettä.

 

Olin tiukalla dieetillä loppuraskauden sokerin ja närästyksen vuoksi. Viikko synnytyksestä halusin pitää kunnon mässyillan ja vetää sipsiä, kokista ja karkkia ja suklaata. Ennen herkuttelua pumppasin maitoa ja syötin tissimaitoa pullosta yöllä kahteen otteeseen. 7h kuluttua herkuttelusta uskalsin imettää tissistä. Päivä meni ok, mut illalla ja alkuyöllä mahanpuruja vauvalla. Voiko tuo johtua em. herkuttelusta? Saattohan se johtua muustakin. En ole tajunnut kuin paha ruisleipä on vauvalle ja olen sitä saattanut syödä ennen imetystä. Miltä tuo 7h gäppi kuulostaa teidän korvaanne et onko riittävä ettei vauva kärsi? Haluan kuitenkin joskus ees syödä herkkuja!

Edited by niippanuuppa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mutta tuossa on kyseessä allergia. Ei vauvani varmastikaan suklaalle ole allerginen, hän ei vaan siedä sitä vielä noin pienenä..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niin linkissä puhutaan allergiasta, mutta kohdassa missä puhutaan ruoka-aineen viipymisestä äidinmaidossa puhutaan ihan yleisellä tasolla. Allergiaa aiheuttava aine voi olla mikä tahansa, joten pointti onkin se, että mitä tahansa ruoka-ainetta voi olla äidinmaidossa pitkäänkin. Toiselle se voi aiheuttaa allergisia oireita ja toiselle ei ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vauva on 2,5 kk, minä vältän seuraavia: ruis, hiiva, sipulit, kaalit, suklaa, voimakkaat mausteet, omena, mansikka, maissi, tee, makeutusaineet, kuplajuomat. Noista tulee huutoa tai reipasta pulauttelua. Esikoisen kanssa oli vähän helpompaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minä olen huomannut omia lapsiani imettäessä, että kannattaa välttää kaikkea, mistä tulee itselle vähänkin vatsavaivoja tai (muita) allergiaoireita. Olen lukenut, että jotkut äidit olisivat saaneet tuon saman ohjeen lasten allergioihin perehtyneeltä lääkäriltä. Eli jos saat jotain vaivoja vaikkapa perunasta tai tuorekurkusta, älä syö niitä imetysaikana, ainakaan silloin kun vauva on vielä ihan pieni.

 

Mulla ei imetys ole nyt ajankohtainen, mutta jokaista lastani imettäessä olen joutunut välttämään kaaleja ja lehtivihanneksia, sekä sipuleita kaikissa muodoissaan. Yhden tai useamman lapsen imetysaikana olen joutunut välttämään mm. paprika (myös paprikaa sisältävät mausteseokset ja einekset, joiden tuoteselosteissa lukee "mausteita", mutta ei ole tarkemmin eritelty mitä se pitää sisällään), banaania, riisiä, kananmunaa, sianlihaa, perunaa, soijaa ja muitakin palkokasveja, ... Joskus se on melkoista salapoliisityötä kun koittaa keksiä, mikä sitä pienen vatsaa kiusaa. Toisinaan se syyllinen löytyy sattumalta, esim. jos nyt sattuu olemaan päivän tai pari syömättä jotain, mitä yleensä syö joka päivä, ja lapsi on sen ajan parempivointinen, ja vointi pahenee taas kun syö sitä "ainasamaa".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko kukaan huomannut, että kaneli aiheuttaisi mahavaivoja? Tai ehkä munakoiso tai kesäkurpitsa?

 

Vauva itkeskeli pierujaan selvästi normaalia enemmän parina päivänä ja ajoituksen puolesta syytän kotitekoista moussakaa. Muut ainekset oli naudanliha, oregano, tomaattimurska, maito, parmesan, muna, vehnäjauho, oivariini, mustapippuri, oliiviöljy ja suola, mutta nuo on niin peruskamaa meidän keittiössä, että tuntuvat melko epätodennäköisiltä vaihtoehdoilta.  :girl_sigh: Sipuli ja valkosipuli jätettiin aiempien kokemuksien takia suorilta pois.

 

Arvauksia, enemmän tai vähemmän valistuneita?

 

Tuosta syömisten ja mahavaivojen suhteesta ajallisesti voin nyt tämän perusteella sanoa, että söin päivälliseksi (klo 17?) ja vauva itki aamuyöllä. Seuraavana päivänä söin lounaaksi (klo 12-13?) ja vauva itki illalla ennen nukkumaanmenoa, ennen puoltayötä. N. 10 tuntia myöhemmin taisivat siis molemmat oireet tulla. Täsmäisi siis sen verran hyvin nuo kaksi syöntiä --> kaksi pierutuokiota, että siksi syytän vahvasti moussakaa, vaikka en tiedäkään mitä ainesosaa siinä.  :girl_sigh:

 

Tää on niin rasittavaa!  :hysteric:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Muutaman kuukauden iässä masuvaivat yleensä helpottavat :) Heti kun voi, kannattaa syödä mahdollisimman monipuolisesti! Vauva tottuu sitten kaikenlaiseen ruokaan maidon kautta. Meillä vauvan ollessa ihan pieni, olin jonkin aikaa imetysdieetillä vauvan mahavaivojen takia: maidoton, viljaton, munaton. Sen jälkeen vältin muutaman kuukauden limppareita, sipulia, ruisleipää... Vauvan tultua 3-4kk ikään, olen saanut syödä vapaasti mitä haluan (poislukien tuliset mausteet). Kuitenkin esimerkiksi mansikkaa jos olen syönyt, vauvalla posket punoittaa, eli ilmeisesti joitain yliherkkyyksiä on.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eilen söin illalla pussillisen minipätkiksiä -> vauvan yöimetys päättyi 3 tunnin valvomiseen, nukahti vasta viideltä kapaloon ensin vaikeroituaan mahakivuissaan ja puklailtuaan. Nyt ku mietin mitä söin edellisiltana, yöllä valvottiin tunti, ni muistin että join kaakaota... Voiskohan se suklaa siinäki ärsyttää noin? Ruisleivän jätin heti ekalla viikolla pois, ku valvottiin monta tuntia ensin mahakivuissa :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän vauva ei itke öisin vatsakipujaan (koputan puuta), mutta päivällä/illalla saattaa esim. unissaan itkeä ja samalla tulee paukkuja. Usein aamuyöstä alkaa ähinä ja puhina. En varsinaisesti ole alkanut tarkkailemaan syömisiäni, tosin kahvin juonnin olen lähes lopettanut. Mietin, että pitäisin nyt muutaman päivän sipulit ja suklaat myös pois ruokavaliosta. Ruisleipää en ole syönyt koko imetyksen aikana kuin muutaman palan, koska leipää menee muutenkin niin vähän. Disflatyl aloitettiin muutama päivä sitten, mutta en tiedä onko merkittävää muutosta tapahtunut. Vauva on kohta 2kk. Onko tällainen kuitenkin ns. normaalia vauvan suoliston kehittymiseen kuuluvaa? Kun kaikki sanoo, että kaikki vauvat kipuilee ja helpottaa kun alkaa enemmän liikkumaan. Joinakin päivinä kipuja on vähemmän, mutta en ole laittanut merkille miten olen syönyt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ainoastaan kookosmaito ja lanttu pannassa täällä, muuten uskaltaa syödä mitä ennenkin.

 

Muoks. Kofeiini on nounou kaikissa muodoissa, tuo ipana ei nuku vaan pörrää pitkin seiniä jos erehdyn juomaan vaikka pienen lasillisen colaa.

Edited by Rontti

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joku aika sitten söin mausteisia tortilloja joissa mm. Raakaa sipulia. Seuraava yö meni vauvalla tosi huonosti. :( Joten veikkaan että mausteet ja sipuli sen tekivät.

Eilen illalla ja tänään join makeutusaineilla makeutettua tiivistemehua ekaa kertaa vauvan syntymän jälkeen, niin tänään on koko päivä mennyt vatsanväänteillä ja lyhyillä päikkäreillä.

Harmi kun vasta kokeilemala selviää mistä tulee mahanpuruja.. Olisi niin paljon vauvaystävällisempää kun valmiiksi tietäisi mitä tulee välttää. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taitaa olla munkin paras lopettaa ruisleivän ja suklaan syönti, ainakin kokeeksi. Me ollaan miehen kanssa niin zombeja valvomisten takia. On se kyllä kans, kun ensin joutuu radin takia siirtymään kokonaan ruisleipään ja nyt sitten vauvan takia vaaleaan leipään. Täytyy myös lukea pastapussien tuoteselosteet, kun meillä niissäkin on suosittu ruista ja täysjyvää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now