Sign in to follow this  
Followers 0
Edelia

Ulos nukuttaminen pakkasilla

64 posts in this topic

Vauvaa ei viela ole, mutta haluaisin kuulla kommentteja, kokemuksia, neuvoja jne.

vauvan ulkona nukuttamiseen. Taalla ulkomailla, kun pidetaan ihan hulluna, jos edes

alan asiasta puhua (jotkut lastensuojeluviranomaiset saan viela kylaan, jos tasta

rupean kyselemaan tai turhaan puhumaan...).

 

Eli mita pitaa ottaa huomioon? Minka ikaisena? jne jne.

 

Kiitos paljon!

 

P.S. jos tasta on jo ketju, niin tan voi poistaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ensimmäisenä tulee mieleen, että vauvahan nukkuu aina ulkona nukahtaessaan vaunuihin äidin ollessa asioilla.

Meillä jäätiin ulkoilun päätteeksi ulos jatkamaan unia n. 1kk:n ikäisenä. Vaunut pitää olla suojaisessa paikassa, kesällä hyönteisverkko estämässä ötököitä ja vauvalla asianmukainen vaatetus.

Meillä on vielä parvekkeella itkuhälytin oven ollessa kiinni.

Olisi varmaan hyvä, että vaunut olisivat ihan siinä silmän alla välittömässä läheisyydessä niin että vauvan unta on helppo vahtia ja vaunuihin voi tarvittaessa kurkata.

 

Johtuukohan tuo asenne ulkona nukuttamista kohtaan kidnappauspelosta? Viime kesänä uutisoitiin siitä kaameasta tapahtumasta kun jonkun vaunut olivat vierineet mökin pihalta järveen ja vauva oli hukkunut. Puistattaa vieläkin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Ja jostain luin että yks pelkotekijä tuolla ulkomailla on pelko sikäläisten eläinten suhteen, jos vaikka menevät vaunuihin, kaatavat vaunut jne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä oon ollut ranskalaisessa perheessä "nannynä" kun asuivat täällä suomessa. Lasta ei ulkona nukutettu koska äiti pelkäsi että joku vie lapsen vaunuista.

 

Kesävauvojen ulkoilu saa aloittaa heti ja me ollaan heti myös alettu ulkona nukkuttaminen. Samapa tuo liikkuuko ne vaunut vai ei ;) Useimmat lapsen nukkuvat paremmin raittiissa ilmassa, mutta poikkeuksia toki on. Oma esikoiseni ei ulkona nukkunut paremmin koska oli tosi herkkä melulle ja ulkonahan sitä riittää. Toivon että tää uusi tilokas taitais sen lajin paremmin. Mutta mitä tossa aikaisemmin mainittiinkin niin pukeutuminen ja vaunujen asianmukainen varustus ovat varmaan kaiken a ja o.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tää ei nyt ihan pikkupikkuvauvoja koske, mutta yllättävän nopeasti tulee valjaiden tarve. Ehkä joskus puolen vuoden jälkeen, riippuen nyt vuodenajasta tai siis vaatetuksesta ja yksilöllisistä ominaisuuksista jne. Meidän liikkuvainen tyttö kääntyi ekan kerran ihan yllättäen kontalleen vaunuissa, kun olin heijaamassa vaunuja, enkä ollut yhtään siihen asti varautunut, ajattelin aina vaan, että eihän se nyt vielä...

Share this post


Link to post
Share on other sites

En löytänyt ketjua aiheesta, jos sellainen on, niin toki ohjatkaa sen pariin.

 

Mutta siis kuten otsikosta näkyy, miten olette nukuttaneet ulos pakkasilla. Ts. mikä on ollut pakkasraja ja vaikuttaako teistä lapsen ikä pakkasrajaan? Entä viettekö ulos kuitenkin, mutta olette vähemmän aikaa tms.

 

Kokemuksi, kommentteja ja mielipiteitä ulokoilusta/ulosnukuttamisesta pakkasilla kaivataan siis.

 

:)

Edited by Tinttis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jostain juuri ennen pakkasia luin, että pakkasraja alle vuoden ikäisillä olisi -10 astetta. Tämä aiheuttaa meille kyllä päänvaivaa, kun päikkärit nukutaan vain ulkona, tänään sisällä nukuttu näinollen vain puolen tunnin unia, huoh.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kopsaan tänne nuo yleisestä kysy mitä vaan -ketjussa aihetta käsitelleen postaukset:

 

Paljonko on pakkasraja, että vauvan voi laittaa ulos nukkumaan?

 

 

Viime talvena ei monena päivänä pakkasta ollut täällä rannikolla yli -20 mutta niinäkin päivinä nukutin lapsen vaunuihin ulos. Laitoin vain siihen vaunujen päälle harson tilalta vähän paksumman filtin. Perusperiaate on, että mitä kylmempi, sen enempi vaatetta ja fylliä vaunuihin. Jos tulee kovasti pakkasen lisäksi, en laittaisi ulos nukkumaan. Näin siis meillä. Kysyin viime syksynä tuosta pakkasrajasta ulosnukuttamisessa ja mulle neuvolaterkka sanoi, ettei mitään virallista rajaa ole, mutta maalaisjärkeä saa käyttää.

 

 

Jostain hoito-oppaasta luin, että alle vuosikkailla olisi pakkasraja ulkonanukuttamiselle -10.. Tiedä sitten mihin tuo perustuu, ajattelin kanssa vaan laittaa sen verran enemmän päälle, että tirsat kestää ulkona nukkua (sisällä kun tuo ei oikei osaa päikkäreitä nukkua).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Täällä oli aamulla yhdeksän aikaan -24*c. En laittanut tyttöä (10kk) ulos päikkäreille. Nukkui tuolloin sisällä vain tunnin, kun yleensä nukkuu ulkona melkein kaksi. Katsotaan jos päivällä ei olis yhtä paljoa pakkasta.

 

 

Meillä on pakkasta nyt 17 astetta ja laitoin kohta vuosikkaan ukkelimme ulos nukkumaan. Vaunuihin laitoin äp:n makuupussin, viltin ja vaunujen päälle vielä viltin, ettei kylmä ilma mene suoraan aukosta sisään. Päällä pojalla on sisävaatteet + tavalliset vaunuvaatteet eli tommonen topattu veluuripuku, toppatöppöset ja -hanskat. Päässä on sitten kypärämyssy sekä fleece-/karvalakki. Ite oon pitänyt jonkinlaisena pakkasrajana kahtakymmentä pakkasastetta tuommosen yli puolivuosikkaan lapsen kanssa, jos vaan suojaa hyvin.

 

 

Jooh. Illalla tyttö nukkui vaunuissa kun oli -15. Hyvin kun laittaa päälle, ni tarkenee.. Ja jotain suojaa ettei raaka pakkasilma pääse ihan naamaan..

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kiitos kaikille pakkasvastauksista. Uskallan kyllä nyt laittaa tytön ulos nukkumaan. Täällä vain -12 astetta eikä kovin tuuliseltakaan näytä. Tuon -10 asteen rajan jostain minäkin bongasin ja hieman alkoi mietityttämään, vaikka sitä enen olin kyllä tyttöä ulos laittamassa.

 

 

Mä en laittanut 7kk:n ikäistä pihalle nukkumaan, meillä oli aamulla 20°c pakkasta ja piha on tuulinen. Olen pitänyt rajana n. 15 pakkasastetta. Vaikka vauvan saisinkin tarpeeksi lämpimästi puettua ja vaunut suojattua, joutuu vauva hengittämään sitä kylmää ilmaa..

 

 

täällä 2,5kk nukkuu ulkona parvekkeella. pakkasta 13, meillä tuo parveke onneksi lasitettu, eli siellä leinee n 10 paikkeilla. paljon fylliä vaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä oli juuri tänään neuvolassa kyseisestä aiheesta puhetta,kun täällä aamulla mittari näytti -20 astetta.

Terveydenhoitajan mukaan suositellaan, että -15 olisi se raja, mutta tarvittaessa voi viedä ulos, jos pukee

oikein kunnolla. Meillä 4kk vanha poika ei tahdo nukkua sisällä ja on tottunut nukkumaan päikkärit ulkona.

Meidän itkuhälyyttimissä on näyttö, mistä näkee paljonko vaunuissa on lämpötila. Esim. ulkolämpötila

on nyt -16 astetta, niin hälytin näyttää vaunuissa olevan +8 astetta (vaunut olleet ulkona noin tunnin).

Pojalla lämmintä päällä ja lämpöpussin sisällä, myös sadesuoja vaunun suojana ja peitto aukon edessä.

Saa nähdä kuinka hikisenä herää :rolleyes: Vaunu toki suojaisempi, kuin ratasosa. Myös kova pohjoistuuli

talvella voi olla purevampi kuin pakkanen.

Myös rasvan käyttöä ei enää suosittella. Omasta lapsuudesta muistan vitalis yms.voiteet, joita laitettiin

pakkasella kasvoihin :lol:

Edited by Minnuli

Share this post


Link to post
Share on other sites

^vähän OT, mutta minkä merkkinen itkuhälytin teillä on? Kuulostaa tosi kätsyltä.

 

Meillä aamulla -14 pakkasta ja tökkäsin neidin aamulla ulos vaunuihin nukkumaan. Päällä oli sisävaatteet, villahousut, villatakki, kypärämyssy, äp:n toppahattu, toppapuku ja toppatumput. Jaloissa villasukat. Koko paketti äp:n makuupussiin ja se vaunuihin (meillä Emmaljungan Edget). Vaunujen päälle laitoin fleeceviltin. Neiti nukkui puoli tuntia pitempään kuin normaalisti ja kun otin sisään niin oli juuri sopivan lämpöiset kädet ja jalat sekä niska.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä neiti nukkui aamulla ulkona ja pakkasta siis oli. Laitettiin vaan vaunujen eteen viltti normaalisti harso. Ja vaatetta tietysti paljon.

Share this post


Link to post
Share on other sites

shh: Meillä on tuollaiset Padwico 938 hälyyttimet. Hintavathan nuo oli, mutta sen arvoiset.

 

938.jpg

Edited by Minnuli

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä oli tänään -11 ja laitoin 10kk pojan ulos (+ lähettiin tunnin torkkujen jälkeen vielä puolen tunnin kävelylle). Päällä oli sukkikset ja villabody, villahaalari, äp-toppahaalari, sen lisäksi oli makuupussi ja vaunujen oma lämpö/suojapussi. Lisäksi hanskat, tossut, kypärämyssy ja paksu pipo. Poika oli sen jälkeen ihan lämmin, vähän liiankin lämmin. Posket ja nenä punottivat jonkin aikaa sisällä, mutta se meni pian ohi.

 

Sellainen kylpylämpomittarihan toimii ihan hyvin myös ulkolämpömittarina, tosin sitä pitää käydä kurkkimassa eikä se hälytä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä puin pojalle puuvillamyssyn ja puuvillatumput ja sujautin makuupussissa vaunuihin - eteiseen. Hyvin toimi tämä huijaus ainakin tänään pojalle, joka ei koskaan suostu nukkumaan päikkäreitä sisällä. ;) Pakkasta oli -12 C, enkä malttanut laittaa ulos. Vaikka kuinka pukemalla saisi vauvan pysymään lämpimänä, niin se hengitysilma on kuitenkin kylmää. Ja jotenkin ajatus peitosta vaunujen "aukon" edessä arveluttaa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä poika nukkui ihan hyvin kahdet päikkärit. :) Sopivasti oli vaatetta eikä se peittokaan vaunujen päällä mitään haitannut. Naama oli vähän viileä herätessä, joten ilman peittoa olisi kyllä jo pakkanen puraissut nenänpäästä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mäkin ajattelin tulla raportoimaan, että päiväunet sujuivat tänään paremmin kirpsakassa pakkasessa kuin normaalisti. Mietin kanssa ensin tuota peittoa vaunun suun edessä, mutta lapsi edelleen hengissä, joten no worries sen suhteen :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on alle 6kk ikäinen vauva ja pakkasta oli -16 astetta. En laittanut ulos nukkumaan. Siihen päätökseen vaikutti kyllä sekin, että hänellä on nyt flunssa, niin ei jotenkin tuntunut hyvältä idealta laittaa ulos.

 

Yleensä olen pitänyt alle vuoden vanhalla pakkasrajana sellaista 10-15 astetta, vähän riippuu tuulestakin kyllä.

 

Mä tein tänään niin, että tuuletin kylppärin ihan viileäksi ja jätin ikkunan auki. Puin vauvalle vanuhaalarin, villasukat ja kevyet lapaset ja pipon. Roudasin vaunut siihen ikkunan eteen ja laitoin neidin sinne vaunuihin makuupussiin ja harson eteen ettei nähnyt. Huijaus upposi täysin. Veti ennätyspitkät unet :P Tämä siis vinkkinä muillekin!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä oli tänään joku -13 ja tyty nukkui kyllä ulkona. Päällä oli sisävaatteiden lisäks villahaalari, tumput, villasukat+töppöset, talvihattu ja toppapuku. Ja koko paketti äitiyspakkauksen makuupussiin ja vaunukoppaan. Ja nukkui 3,5 tuntia, normaalisti menee 1,5-2h. (huonolla yöllä saattoi kyllä olla myös osuutensa asiaan, mutta eipä ne oo ennenkään tollaseen pystynyt)

 

En oikeen osaa sanoo mitään pakkasrajaa, mennään ihan mutulla. Ja eipä noi peitot vaunujen päällä mitenkään pahasta oo, kyllähän niiden läpi happi kulkee, joten kovemmallakin pakkasella mennään kyllä vielä ulos nukkuun.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä en eilen laittanu poikia ulos, kun täällä oli pakkasta -14 astetta.

Täyttävät ensi viikolla 5 kuukautta, joten ihan pikkuisia eivät enää ole!

Tänään on enää -9 astetta, joten laitan iltapäivällä ulos.

Pakkanen tuli yllätten noin kovaksi, joten ajattelin, että parempi nukuttaa sisällä. Eri asia olis, jos olis ollu jo pidempään 5-10 astetta pakkasta, niin olisin voinut kylmemmälläkin laittaa ulos!

 

Meillä nukutaan aina aamupäivän päikkärit sisällä, pinnasängyissä, n. 2 tuntia.

Näin tehtiin tietty eilenkin ja tänään. Eilen iltapäivällä laitoin pipot ja hanskat, ja vein heidät kuistille vaunuihin. Nukahtivat heti (luulivat ehkä et olivat ulkona). Meillä on kuistilla muutama aste viileämpää kuin muualla.

Pari tuntia nukkuivat kuistillakin! Saapa nähdä miten nukkuvat tänään tuolla pakkasessa :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä meilläpäin on ollut jatkuvaan pikkupakkasia, alle -10, ja nyt, kun tänään oli -17, laitoin pojan 4kk 1vk silti ulos nukkumaan. Lampaantalja selän alle, makuupussi, kunnolla vaatetta ja tuplaharso vaunun suuaukon eteen. Eilen nukkui samalla varustuksella -15 asteessa kaksi tuntia, ja makuupussiin sujautettu kylpylämpömittari näytti +21. Ihanan lämpöiset kädet ja jalat oli pojalla, eikä nenäkään ollut edes viileä. Eli kun vaan on tarpeeksi päällä ja suojaisa paikka vaunuille (meidän parvekkeelle ei tuule ollenkaan), niin uskoisin että voi nukuttaa maalaisjärjen mukaan ihan tämmöisilläkin pakkasilla ulkona.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on ongelmana aamupäikkärit. Tyttö herää noin klo 6 ja on 8-9 aikaan ihan kypsä ensimmäisille päiväunille. Ongelmana vaan on, että täällä on aamuisin tuohon aikaan vielä tosiaan -20 tai ylikin pakkasta. En tiiä oikeen mitä tekis tuon nukuttamisten kanssa. Tyttö on nyt räkäinen ja yskii, niin ei viittis ulos kyllä viedä...

Sisällä nukkuu katkonaisia unia ja on äkäinen...

 

Toi Nessan vinkki oli hyvä.

Edited by HelmiQ

Share this post


Link to post
Share on other sites

HelmiQ, meilläkin herätään aikaisin, tänään 5.30. :rolleyes: . En valita, kun nukkuu muuten koko yön. Ekoille päikkäreille mentiin 7.30. Mä pidin vaunut tuulikaapissa, puin likalle tumput ja villasukat ja ohuen myssyn, iskin makuupussiin ja vaunuihin. Pidin ulko-ovea auki hetken, samoin välillä, kun kävin hakemassa postin. Pari tuntia nukkui ihan ok. Nyt nukkuu tokia päikkäreitä ulkona, kun täällä oli enää -14.

Edited by Tricky

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on ollut nyt pari päivää noin -15 astetta enkä ole viitsinyt ulos viedä nukkumaan, kun takaraivossa kolkuttaa -10 asteen pakkasraja. Mistä lie sinne tarttunut. Sisällä nukahtaminen on tosi hankalaa, joten tein niin, että laitoin pojalle sisävaatteiden (potkarit ja body + collegepuku) lisäksi hatun ja rukkaset. Sitten makuupussiin, fleecepeitto ympärille ja pussi kiinni, pussin päälle vielä täkki kaksinkerroin ja sitten vaunujen kansi. Kävimme tuolla varustuksella ulkona ja kun poika oli nukahtanut (kestää yleensä vähän yli tai alle 5min.), tulimme sisälle ja kuorin pojan vällyistä ja hän jatkaa tyytyväisenä uniaan. Sisälle tultaessa lapsi on ainakin tuntunut ihan lämpimältä, tuskin lämpätila vaunuissa ehtii kamalasti tuossa ajassa laskea..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0