laura!

Opiskelijan mukanaolo synnytyksessä

221 posts in this topic

Näin kätilöopiskelijana tahtoisin hiukan laajemminkin selvittää, mikä on odottavien äitien kanta opiskelijan läsnäoloon synnytyksessä?

 

Voisitko ottaa opiskelijan mukaan synnytykseesi? Miksi ottaisit tai et ottaisi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli kätilöopiskelija mukana sektiosynnytyksessä. En kokenut olevan siitä mitään haittaa, muutenkin kaksossynnytyksessä kun on porukkaa paikalla enemmän. Oli iloinen, että pääsi mukaan ja erittäin kivasti jutteli mullekin. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli myös opiskelija mukana osassa synnytystä (lähti, kun vuoro loppui ja opiskelijan ja kätilön tilalle tuli toinen kätilö.) tykkäsin kovasti opiskelijasta ja ottaisin ehdottomasti opiskelijan uudestaankin mukaan synnytykseen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla on joka kerta ollut opiskelija mukana synnytyksissä, viimeksi vielä hoito koko homman loppuun saakka. :) Mulla on ainakin tosi hyvä fiilis opiskelijoista, niillä on yleensä aikaa tutustua ja olla läsnä toisin kuin itse kätilöllä, kenellä saattaa olla monta synnytystä hoidettavana. :)

 

Jos ja kun seuraava synnytys tulee niin ehdottomasti saa opiskelija olla mukana. =)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla on myös erittäin positiivinen kokemus opiskelijasta synnytyksestä, oli jotenkin juuri enemmän läsnä kuten yllä mainittiin :) Ja huomioi myös isän läsnäolon ja voinnin, iskällä kun otti kanssa vähän voimille :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Omassa synnytyksessä oli lääkäriopiskelija sekä kätilöopiskelija. Minua heidän läsnäolo ei haitannut yhtään. Itse asiassa kätilöopiskelija oli ihan loppuvaiheessa opiskeluissaan, joten sai luvan auttaa meidän neidin maailmaan asti... Varsinainen kätilö vain neuvoi vierestä.

 

Ja tosiaan kakkosen synnytykseenkin voin opiskelijan ottaa...

Edited by Pottu82

Share this post


Link to post
Share on other sites

Synnytykseen en halunnut opiskelijoita mukaan, mutta muuten kaikenlaisissa raskaudenaikaisissa toimenpiteissä tai vuodeosastolla opiskelijat eivät minua haitanneet. Kätilöopiskelija, jota minulle tarjottiin, oli vielä ulkomaalainen, joten tiesin, että hermoilisin sitten synnytyksessä sitäkin, kun en suomeksi olisi voinut opiskelijalle mitään sanoa. Ko. opiskelija oli kyllä muuten mukava (teki mulle raskausaikana toimenpiteitä), että sikäli tämä ei ollut henkilökohtaista.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli koko synnytyksen ajan (reilu 12h) mukana kandi. Tämä mies oli sen verran vanhempi (noin kolmekymppinen) ja todella asiantunteva, että luulin aluksi hänen olevan erikoistumisvaiheessa. No, tämä asiantuntijuus selvisi sillä, että hänellä oli aikaisemmin jo alan kokemusta. Oli todella kivaa, kun hän tuli avautumisvaiheessa välillä juttelemaan synnytyssaliin niitä näitä. Ja ponnistusvaiheessa jaksoi tsempata kovin. Ja tuli hän vielä synnytyksen jälkeenkin juttelemaan ja onnittelemaan uudemman kerran. Eli kokemus opiskelijasta oli todella positiivinen. :)

 

Osastolla pojan lääkärintarkastuksessa oli myös 2 kandia mukana. Lääkäri kuuli pojan sydämestä sivuäänen ja nämä kandit pyysivät myös saada kuunnella poikaa. Tietysti annoin tähän luvan. Mutta nämä kaksi kandityttöä olivat molemmat melko ujon oloisia ja mietin siinä samalla mielessäni, että onneksi he eivät olleet synnytyksessä mukana. Ymmärrän hyvin, että opiskelijat ovat opiskelijoita eikä heidän kuulukaan tietää kaikkea, vaan he ovat oppimassa. Se mitä olisin näiltä tytöiltä toivonut, oli reipas asenne. Itseäni olisi saattanut synnytyksessä häiritä, jos mukana olisi ollut joku todella ujo harjoittelija raukkana (anteeksi, että olen olemassa -asenteella) katsomassa nurkassa. Eli seuraavaankin synnytykseen voi toki harjoittelija tulla mukaan, ja mielellään rohkeasti mukaan, vaikka kaikki olisikin uutta. ;)

Edited by Lenni

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla ei vielä synnytyskokemusta ole joten vastaan sen pohjalta mitä nyt tällä hetkellä kuvittelen haluavani. En haluaisi opiskelijaa koko synnytyksen ajaksi samaan huoneeseen. Tarkastusten ym. toimenpiteiden aikana saisi kyllä olla mukana ja samoin ponnistusvaiheessa. Avautumisvaiheessa uskon että kaipaan omaa rauhaa ja haluaisin olla miehen kanssa mahdollisimman paljon kaksin. En ole supersosiaalinen tyyppi enkä jaksaisi siinä tilanteessa jutella vieraan ihmisen kanssa jatkuvasti - haluaisin siis vaan rauhassa keskittyä omaan olemiseeni. Luulen että minua häiritsisi myös opiskelijan hiljainen läsnäolo huoneessa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En halua kätilöopiskelijaa hoitamaan synnytystäni. Mieluummin keskityn omaan synnytykseeni kuin seuraan kätilön ja kätilöopiskelijan välistä tiedonvälitys/oppimisprosessia, vaikka se olisi kuinka kivaa tahansa antaa opiskelijalle mahdollisuus opetella tulevaa työtään. Muutenkin toivon, että synnytyksen aikana salissa ei ravaa ketään ylimääräisiä ihmisiä jos se vain on oman ja vauvan voinnin kannalta mahdollista.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mein sairaalassa kysyttiin jo esitietolomakkeessa, että saavatko opiskelijat osallistua (vaikka opetussairaala onkin) ja annettiin jo np-ultrassa lupa sh, th, eh ja kätilöopiskelijoiden lupa osallistua. Äitipolilla miuta hoiti th-opiskelija, synnytyksessä mukana oli syventävässä harjoittelussa oleva sh ja osastolla sitten oli useampikin perusjaksolla oleva sh-opiskelija mm. imetystä jne. seuraamassa. Itse koin opiskelijat hirmu positiivisena lisänä. Etenkin synnytksen aikana opsikelijasta oli hurjasti tukea, ihan vaan läsnäolollaan. Kun hurja ryysis oli justiinsa päällä eikä kätilöillä ollut aikaa olla paikalla.

 

Opiskelijamyönteisyyttä lisää varmaan omalla kohdallani se, että olen itsekin hoitoalan ihminen ja sain opiskeluaikana itse, kiitos avoimien synnyttäjien, upeita oppimiskokemuksia. Jotenkin ikäänkun kuului nyt vastapalveluksena olla opetusmateriaalina sairaalassa :lol: Ja tosiaan, kaikki omalle kohdalleni sattuneet opiskelijat olivat kyllä ihan upeita ja mahtavia. Mutta ymmärrän kyllä, että kaikki eivät välttämättä opiskelijaa synnytykseensä halua.

 

Nyt kun toinen synnytys lähestyy, melkeen toivon, että opiskelijoita taas sattuisi harjoittelujaksolle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla ei ole koskaan ollut opiskelijoita vastaan mitään jos olen ollut lääkärissä. Ihan ok jos on synnytyksessä mukana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esikoisen synnytyksessä ei ollut opiskelijoita paikalla, olin kyllä antanut luvan. Lapsi tuli kuitenkin maailmaan lauantain vastaisena yönä, joten eipä paljon opiskelijoita näkynyt. Annoin nytkin esitietolomakkeessa luvan opiskelijoiden läsnäololle. Jos heitä sattuu vuoroon, toivoisin ehkä yhtä paljon läsnäoloa kuin kätilöiltä. Kokemusta sh-opiskelijoista on lastenosastolta, missä poika joutui parikuukautisena viettämään viisi päivää. Opiskelijat malttoivat keskittyä yksittäiseen potilaaseen enemmän kuin henkilökunta ja tämä oli positiivista. Ehkä synnytyksessäkin olisi mukavaa, jos tulisi vielä enemmän henkilökohtaisen palvelun fiilis siis että opiskelijalla olisi esimerkiksi aikaa keskustella synnytyksen kulusta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli synnytyksesä mukana kätilöopiskelija ja mielestäni se oli ihan ok. Opiskelija piti meille salissa seuraa ja hänen kanssaan oli ihan kiva jutella. En muista osallistuiko opiskelija vauvan ulosauttamiseen, mutta yhden tikin sai ainakin ommella :) Samoin synnyttäneiden vuodeosastolla koin opiskelijoiden läsnäolon ja osallistumisen positiivisena. Erityisen hyvin mieleen jäi eräs opiskelija, jolta sain tosi hyvää imetysohjausta. Mulla oli imetyksen kanssa ongelmia, eikä varsinainen henkilökunta juuri tukenut tai opastanut vaikka apua useaan kertaan pyysinkin.

 

Mun positiiviseen suhtautumiseen opiskelijoihin vaikuttaa varmasti se, että olen itsekin hoitoalalla ja mielessä on vielä tuoreena omat harjoittelukokemukset :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli synnytyksessä mukana lääkäriopiskelija. Hän oli ainoa, joka oli "vuorossa" koko synnytyksen ajan, eli mulla ehti olla 3 kätilöä synnytyksen aikana ja tää opiskelija oli kuitenkin lähes koko ajan paikalla (meiltä kysyttiin, saako hän osallistua, kun olin ollut pari tuntia sairaalassa). Hän ei kuitenkaan ollut koko aikaa meidän huoneessa, vaan tuli, kun soitettiin ja välillä tarkistamaan, onko kaikki hyvin. Mun mielestä oli ihan kiva, että tää lääkäriopiskelija oli paikalla, sillä hän pääsi tarkistamaan, mikä on tilanne, kun soitettiin kelloa, jos kätilö ei heti päässytkään. Tuli siis vähän turvallisempi olo siitä. Hänellä oli joku sairaalajakso meneillään, joten hän käytännössä asui sairaalassa sen viikon ja sen vuoksi pääsi osallistumaan koko synnytykseen.

 

Tälläkin kerralla otan mielelläni opiskelijan mukaan, jos halukkaita on.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli paikalla sekä kätilö- että lääkäriopiskelija.

Ei haitannut, koska muutenkin porukkaa oli niin paljon - ykstoista henkeä :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli paikalla synnytyksen alkupuolella kätilöopiskelija! Hän jäi tosi positiivisesti mun mieleen. Kuten muutkin sanoivat, niin hänellä oli aikaa jutella enemmänkin kuin kätilöillä. Muistan että hän jutteli kaikkea, kyseli vointia, tsemppasi ja rauhoitteli mua. Ja hieroi selkää, ihanaa! Harmi että hänellä loppui työvuoro eikä voinut olla loppuun asti :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli kanssa synnytyksessä mukana kätilöopiskelija, ja ei se kyllä mua haitannut ollenkaan :) ... Ainoastaan siinä vaiheessa, kun "oikea" kätilö meni kiireellä hakemaan anestesialääkäriä antamaan mulle epiduraalia (ei muuten ennättänyt), ja me jäätiin opiskelijan kanssa saliin, niin mulle tuli vähän sellainen paniikki ( :rolleyes: ) että mua ei saa jättää sinne yksin... Jälkeenpäin ehkä vähän hävettää, kun enhän mä ollut yksin ja varmaan kiva sille opiskelijalle, kun on "ei kukaan" - joskushan opiskelijoidenkin on käytännön työt opittava. Mutta siis joo, opiskelija oli lähinnä mukana, ja sitten ompeli tikit jälkeenpäin. Niin, ja sitten opiskelija saatteli meidät osastolle.

 

Mulla tuo opiskelija oli kyllä aika aran oloinen, tiedä sitten oliko kyse enemmän kielimuurista vai luonteesta. Ehkä olisin toivonut hiukan reippaampaa otetta, olisi voinut rauhoittaa ensikertalaista äitiä :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli myös opiskelija mukana. Ei mulla ollut mitään sitä vastaan eikä näin jälkeenpäinkään mitään negatiivista sanottavaa. Tää opiskelija oli oikein reippaan ja osaavan oloinen. Opiskelija mm. tikkasi mut sitten jälkeenpäin sekä pesi, punnasi ja hoiti vauvan.

 

Pitäähän niiden opiskelijoiden päästä mukaan synnytyksiin, mitenkäs ne muuten oppisivat noita töitä tekemään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun synnytyksessä oli ponnistusvaiheessa opiskelija mukana. Mä keskityin niin siihen omaan suoritukseeni, etten juuri muista, miten paljon harjoittelija teki toimenpiteitä jne. Eli ei ainakaan haitannut mua mitenkään. :lol:

Avautumisvaiheessa kaipasin lähinnä omaa rauhaa. Synnytyksen hoitanut kätilö osasikin lukea mua hyvin ja antoi meidän olla miehen kanssa kahdestaan salissa pitkiä aikoja. Avautumisvaiheessa harjoittelija ehkä olisikin saattanut häiritä, sillä mä en mielelläni vastannut mihinkään kysymyksiinkään kuin korkeintaan yhdellä sanalla. :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multa tuli kandi kysymään heti synnytyssalissa, että saako osallistua synnytykseen. Vastasin heti yhtään sen enempää ajattelematta, että totta kai, koska ajattelin että eiväthän he koskaan opi elleivät pääse mukaan synnytyksiin. Avautumisvaiheessa kandin paikalla olo oli vielä ihan ok, sillä hän oli paljon paikalla ja kävi tarkistamassa, että kaikki ok. Itse en tuosta juuri mitään muista, mutta mies on näin kertonut. :) Siinä kohtaa kun alettiin avautumista tarkkailemaan enemmän tajusin, että tein virhevalinnan kandin suhteen. En ensikertalaisena tiennyt kuinka paljon sisätutkimukset synnytysvaiheessa sattuvat ja mullehan ne tehtiin sitten tietysti kahteen otteeseen - ensin kätilö ja sitten kandi. :huh: Ja ponnistusvaiheessa kandi lässytti jotain turhanpäiväistä "jaksaa, jaksaa - litaniaa" vaikka mun jaksamisessa ei ollut mitään vikaa ja roikkui mun jalassa kiinni eikä antanut mun itse laskea/nostaa sitä haluamallani tahdilla ja siinä kohtaa jo ajattelin että potkasen sitä naista päähän. Viimeinen tikki oli se, että kandi pääsi vielä kätilön opastuksella tikkaamaan mua episiotomian ja repeämien jäljiltä... Suoraan sanottuna mä olin aivan kypsä jo siinä kohtaa ja toivoin vaan että se nainen häviäisi ja kauas.

 

Eniten mua siis tosiaan stressasi se, että ne tutkimukset tehtiin niin monta kertaa kun kivut oli muutenkin ihan helvetelliset. Eikä mun kohdalla auttanut vaikka sanoin etten halua että niitä tehdään kahteen otteeseen. Ilmeisesti meininkin oli se, että kun luvan annoin niin se sitten päti loppuun asti. Ja toisaalta se kandi oli niin erityylinen ihminen kuin minä, että ehkä mua otti päähän sekin. :mellow:

 

Joka tapauksessa mä olen osuuteni suorittanut enkä todellakaan ota enää ikinä yhtään kandia/harjoittelijaa mihinkään mulle tehtävään toimenpiteeseen. En edes laastarin laittoon. Sivusta saa tulla mun puolesta seuraamaan, mutta muhun ei kosketa! ;):P

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Mulla ei kandi tehny muistaakseni sisätutkimuksia. Vai olisko yhden tehny niin, että kysyivät multa vielä erikseen, saako sen tehdä. Eli kertaakaan ei kandi tehny mitään ilman, että multa erikseen varmistettiin, että on ok. Aika erilaiset käytännöt näköjään eri paikoissa!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minulla oli opiskelija mukana synnytyksessä. En kyllä siinä jaksanut kiinnittää huomiota kuka oli kukakin, joten ei paljon hajuakaan kuka teki mitäkin jne. Se opiskelija ja kätilö näytti minusta ihan samalta ja oli molemmat yhtä ärsyttäviä. Luultavasti opiskelijan olisi voinut tunnistaa siitä, että se kyseli enemmän toisen mielipidettä ja se kätilö taas enemmän päätti miten tehdään.

 

Äitini oli etukäteen vannottanut, että sanon sitten, että opiskelija ei saa ommella. Hänelle oli minun synnytykseni jälkeen opiskelija ommellut tikit ihan pieleen ja se nyt ei varmasti ollut ainakaan parantumista helpottanut. Äiti sanoi että siinä on ihan tarpeeksi koko meidän perheelle, että minun pitää muistaa sanoa, ettei saa ommella. Minun piti sitten miehelle siitä sanoa, että sanoo siinä kohdassa että ei saa. No, lopulta sitten kun mies kysyi että pitääkö sanoa, sanoin että no ei sanota :rolleyes: En olisi kehdannut kieltää, kun ne ei erikseen kysyneetkään. Ajattelin että kyllä ne pari tikkiä siinä menee riippumatta siitä kuka ne on laittanut, ja niin se taisi ollakin. Siis ainakin luulen, että se opiskelija laittoi ne tikit, mitään täyttä varmuutta minulla ei tästä ole, kun kuten sanoin, en ylipäätäänkään ollut oikein selvillä, kuka oli kukakin.

 

Sisätutkimuksista en muista, joku sinne aina välillä sörkki, mutta en ainakaan muista että niitä olisi tehty kahteen kertaan peräkkäin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei ole ihan vielä ajankohtaista, mutta luulen että yksi opiskelija olisi ihan ok. En haluaisi huoneen täydeltä porukkaa missään tapauksessa, en edes ammattilaisia. Ja jos opiskelija tulisi mukaan, niin toivottavasti ei mikään uunelo kandi (niitäkin on), vaan joku reipas ja noheva, opiskelualasta riippumatta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuohon kätilöopiskelijan mukanaoloon voin kertoa himpan lisää opsikelijan näkökulmasta. Ensimmäisellä salijaksolla opsikelija alussa seuraa, sittemmin alkaa ohjaajan opastuksella tekemään itse. Vähitellen opiskelija tekee yhä enemmän, eli vastuuta alkaa tulla ja pikkuhiljaa päästään itsenäiseen työskentelyyn, jossa ohjaaja pyydetään paikallekin vain tarvittaessa.

 

Periaatteessa kätilöopiskelijat eivät seuraa synnytyksiä passiivisina missään vaiheessa, vaan heti pistetään tarttumaan toimeen. Osallistuminen voi olla mitä tahansa avustamisesta itsenäiseen työskentelyyn ja valitettavasti siinä ei kyllä huomata kysyä saako opiskelija tehdä sitä, tätä tai tota. Ja jossain vaiheessa saattaa käydä niin, että opsikelija on aamuvuorossa opiskelijan osassa ja vuoron vaihtuessa palkallisena työntekijänä.

 

Itse olen kokenut hirmu ihanana asiana kun äidit ovat ottaneet minut opiskelijana hyvin vastaan. Tarkoituksena ei ole, että kökin huoneessa 24/7, vaan olen paikalla tarvittaessa. Toisten kanssa se tarkottaa enemmänkin sitä 24/7 läsnäoloa, toisien kanssa taas vain tarpeellista tarkkailua. Jokainen luvan antanut äiti on kehittänyt ammattitaitoani ja tuonut jotakin uutta, kiitos siitä heille kaikille.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now