laura!

Opiskelijan mukanaolo synnytyksessä

221 posts in this topic

Mulla oli kuopuksen synnytyksessä kätilöopiskelija, mutta siitä jäi vähän sellainen tylsä olo. Opiskelija oli kovin hiljainen, syrjäänvetäytyvä, eikä osallistunut juurikaan mihinkään. Toki en tiedä vaikka olisi ollut hänen eka "livesynnytyksensä", mikä ehkä selittäisi toiminnan. Mutta jatkossakin olen valmis suomaan opiskelijoille tittyyn pisteeseen asti oppimisen ilon, kovin montaa opiskelijaa en ottaisi, mutta pari menisi hyvinkin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kuopuksen synnytyksessä oli loppuvaiheen opiskelija, joka oli ihan mahtava!  :girl_in_love: Omasta näkökulmastani oli pääkätilönä, varsinainen kätilö käväisi spinaalin laitossa ja toki ponnistuksessa, tikeissä opasti. Varsinaisen kätilön kanssa mulla olisi voinut mennä sukset ristiin, kun ei ihan kuunnellut mitä sanoin, mutta opiskelija otti tosi hyvin mun toiveet vastaan. Kuunteli mitä sanoin, nappasi kiinni ei-ääneen-sanotuistakin toiveista, ja kysyi lisää. Ihana oli.  :give_heart:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli parikin opiskelijaa, koska vuoro vaihtui kesken synnytyksen. Molemmista jäi todella asiallinen kuva ja kätilöt muistivat aina kysäistä kohteliaasti, saako opiskelija olla paikalla/kokeilla toimenpidettä. Olen itsekin opiskelija (toisen ammattikunnan tosin) ja ymmärrän täysin, että harjoitella täytyy kun tilaisuus on. Ei ollut siis mitään sitä vastaan. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli synnytyksessä pääkätilönä viittä vaille valmis kötilöopiskelija. Multa synnytyssairaalaan mennessä kysyttiin sopiiko jos opiskelija tullee hoitamaan synnytyksen, ko. opiskelija ei ollut juuri sillä hetkellä paikalla, hän tuli siis paikalle ihan varta vasten hoitamaan mun synnytyksen. Opiskelija hoiti synnytyksen ensimmäisistä supistuksista siihen asti, että päästiin vauvan kanssa pois synnytyssalista oman huoneeseen. Ohjaava kätilö oli toki aina tarvittaessa apuna ja molemmat olivat synnytyssalissa paikalla, mutta pääasiassa kaikki asiointi tapahtui opiskelijan kanssa. Mulla ei ole muuta kuin positiivista sanottavaa, olen tosi tyytyväinen ja opiskelija oli ihan mahtava.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itsekin aikoinaan soster-alan opiskelijana sain kaikenlaisia toimenpiteitä treenailla harkoissani, joten ei mulla olisi edes pokkaa kieltää opiskelijan mukanaoloa synnytyksessä. en tiiä vaan, että onko jo harkat ehtinyt alkaa elo-syyskuun vaihteessa, saa nähdä :) sen verran toivomusta on opiskelijoiden suhteen, että yksi opiskelija kerrallaan mukana, ei useampia. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olisin kovasti toivonut opiskelijaa mukaan (koska heillä on aikaa...), mutta kesällä heitä ei kuulemma oikein ole, joten ei ollut, kun 26.6. synnytin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä en usko että tän ensimmäisen kanssa haluan opiskelijoita, ei sillä että on mulla aiemmin ollut opiskelijoita katsomassa/osallistumassa esim mun jalan alueen leikkaukseen. Ymmärrän täysin että pakkohan heidänkin on päästä tositoimiin ei muuten voi koskaan oppia, mutta ensikertalaisena ja kauan tätä vauvelia odottaneena en halua itse synnytykseen opiskelijoita, muita toimenpiteitä voivat tehdä se on mulle ihan ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolmosen synnytyksessä ulkolainen kätilöopiskelija oli ainoa turva mulle. Kätilö jätti mut yksin saliin (ei ollu tmiestä, ei kaveria ei muutakaan mulla mukana) ja sanoi et odotellaan rauhassa. Pienen väittelyn jälkeen (kun olin huutanut että tuo vaikka siivooja sieltä mulle tueksi) sai tämä ko opiskelijan paikalle. Hän pääsikin sitten käytännön hommiin kun vartti sen jälkeen kun opiskelija saapui paikalle oli vauva hänellä kädessä. 

 

Ilman tätä opiskelijaa mun muksu olisi todennä päätynyt lattialle, koska itse en olisi kyennyt tekemään mitään. 

 

Opiskelijat kelpaa siis jatkossakin,  :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli nyt tässä kolmannessa synnytyksessä loppuvaiheen kätilö-opiskelija mukana ja hän oli opinnoissaan niin pitkällä, että oli ns.pääkätilönä. Muuten hän toimi erittäin hyvin ja huomioi mua hienosti (ja enemmän kuin normikätilö ois pystynyt), mutta itse ponnistusvaiheessa oli yksi kohta kun olisin voinut purra opiskelijan pään vaikka irti jos hän ois tullut lähemmäs. Hulk oli siis iso vauva ja vaikka pää tuli helposti, jouduttiin loppuvartalo hivuttamaan ulos pikkuhiljaa. Opiskelija siinä oli pääroolissa ja yhtäkkiä kesken kaiken hän ei ollut varma miten toimia vaan joutui kysymään neuvoja ja siitä johtuen vauva jumitti hiukan kauemmin siinä synnytyskanavassa. Vauvalla toki kaikki hyvin eikä muuten mitään, mutta voin kertoa, että se SATTUU kun vauva jumittaa siinä synnytyskanavassa! Kokenut kätilö ois siis saanut vauvan huomattavasti nopeammin pihalle.

 

Mutta edelleen oisin valmis ottamaan opiskelijoita mukaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla myös oli aivan ihana kätilöopiskelija mukana synnytyksessä. Varsinaisen kätilön kanssa hoitivat kyllä kaiken aivan nappiin, ja tämä opiskelija oli enemmän paikalla, mitä varmasti varsinainen kätilö ei olisi edes ehtinyt tehdä. Molemmat aivan ihania ja tsemppasivat täysillä. Saa siis jatkossakin tulla opiskelija mukaan synnytykseen. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla molemmissa synnytyksissä on ollut opiskelija mukana.

Ekassa synnytyksessä se oli tosi kivaa, kun synnytys kesti pitempään (n.10h, josta 7h sairaalassa), ja tuo opiskelija kävi tosi usein meidän huoneessa tsekkaamassa tilannetta ja vointia jne. Oli tosi paljon siinä mukana, varsinainen kätilö kävi kerran tai pari ja oli sit ponnistusvaiheessa mukana.

Toisessa synnytyksessä mentiinkiin nopeammalla tahdilla (2,5h josta sairaalassa 1,5h) ja siinä ei oikeen kerennyt huomioimaan kuka teki mitä :D

Kätilö ja opiskelija kyllä olivat mukavia molemmat, mutta opiskelijan rooli jäi toki tuossa pienemmälle, kuin ekassa, joten ei sinänsä voi verrata.

 

Muoks. Ennen ekaa raskautta ajattelin, etten varmasti halua mitään opiskelijaa mukaan synnytykseen, mutta synnärille päästyä en muistanut noita ajatuksia, saati että olisin enää sitä mieltä ollut.

Edited by Sama vieras

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla riippuisi varmaan vähän siitä, että millaisen kuvan saisin. Todennäköisesti en kehtaisi kieltää kuitenkaan, vaikka olisin sitä mieltä, että ei saa :D

 

Mulla ei ollut kätilöopiskelijaa mukana synnytyksessä (osastolla sitten oli), mutta lääkäriopiskelija oli synnytyksen alun. Hänet olisi puolestani saanut heittää huoneesta pihalle: a. hän ei esitellyt itseään (eikä kukaan muukaan esitellyt häntä), b. minulta ei kysytty saako olla vai ei ja c. hän (nuori kolkon oloinen mies) lähinnä vain tuijotti muiden olkien yli mun jalkoväliin sanomatta mitään. Mut hän oli myös kolmoimman lääkärin mukana, että sinänsä, mutta olisivat voineet edes esittäytyä (vaikka minä en ehkä olisi tajunnut mitään, niin mies olisi) :D

Edited by Onda

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä olen itse kätilö ja ollut siis opiskelijana useammassa kymmenessä synnytyksessä. Itse koin, että opiskelijana minusta oli synnyttävälle naiselle ja koko perheelle hyötyä, koska mulla oli aina hoidettavana vain yksi synnyttäjä kerrallaan ja aikaa oli enemmän, kuin jo valmistuneella kätilöllä, jolla usein kaksi tai jopa kolme synnyttäjää samanaikaisesti. Ja valitettavaa kyllä, opiskelijat kiinnittävät enemmän huomiota äidin sanomisiin, koska kaikki on vielä niin uutta ja ihmeellistä, eikä työ ole vielä alkanut olla liian rutiininomaista.

 

Itse haluaisin kovasti opiskelijan mukaan synnytykseen sitten aikanaan. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minulle ei ole sattunut opiskelijaa mukaan synnytyksiin. Tai ehkä on, en ole varma: kuopus tuli sellaisella vauhdilla että voi olla että se yksi niistä kolmesta (vai neljästä?) oli opiskelija. Osastolla sitten oli, ja se oli täysin ok. 

 

Minä taidan olla vähän poikkeus tässä ja sanon, että en haluaisi ketään ylimääräistä saliin. Voi olla, että tällä kerralla edes mies ei ehdi mukaan, eikä minua ainakaan nyt häiritse ajatus yksin keskittymisestä siihen mitä tapahtuu. Toisaalta voi olla, että jos mahdollinen opiskelija jotenkin vaikuttaa minuun rauhoittavasti (eli tietää mitä tekee eikä vain seiso hiljaa vieressä) niin ehkä. Mutta olen todella yksityisyyden haluinen ihminen, ja toivon että sitä kunnioitettaisiin :) Jos ei, osaan sen kyllä tuoda ilmi :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolme työparia kerkesi salissa siellä vietettynä aikana työskennellä, jokaisessa näistä siis kätilön kanssa loppuvaiheen opiskelija. Käytäntöä parempaa tapaa oppia en tiedä, joten ehdottomasti olivat opiskelijat tervetulleita, eikä siitä kyllä edes keskusteltu. Varsinaisen synnytyksen hoitanut työpari oli ihan mahtava ja olo oli rento, opiskelija (jollaiseksi en kyllä tätä ammattilaista erityisesti mieltänyt) olisi ainakin minulta saanut kympin toiminnastaan. :) Synkkasi siis hyvin ja toki sekin on tärkeää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun synnytyksissä ei ole käsittääkseni ollut opiskelijaa, mutta opiskelijan läsnäolo olisi mun mielestä täysin ok, enkä kehtaisi enkä haluaisikaan sitä kieltää.

 

Ekassa synnytyksessä oli käsittääkseni vastavalmistunut kätilö kokeneemman kätilön kanssa, ja tämä vastavalmistunut teki useimmat toimenpiteet, esim. ompeli minut (opiskelijaa ei kai laitettaisi vielä ompelemaan?)...siinä ehkä vähän toivoin, että se kokeneempi olisi hoitanut homman, varsinkin, kun se tuntui olevan hankalaa ja tätä nuorta kätilöä piti koko ajan opastaa :blink: no, hyvin paranin joka tapauksessa ja jonkunhan täytyy olla ensimmäinen potilas jokaiselle kätilölle.

 

Tokassa synnytyksessä salissa oli vain yksi kätilö (anestesialääkäri kävi laittamassa epiduraalin) koko ajan (paitsi siinä lopussa tuli toinen niin kuin on tapana), ja se oli kyllä ihanan rauhallista.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli toissapäiväisessä synnytyksessä kunnia olla kätilöopiskelijan eka synnyttäjä ever. Oli hän itse synnyttänyt ja vissiin ollut hoitoalalla, mutta muuten kiitteli jälkiköteen, ettei varmaan tuu mua unohtamaan :D

 

Siinä huuruissa en asiaa tullut ajatelleeksi mutta mun alapäähän on nyt kursinut viisi tikkiä tyyppi jolle olin eka tapaus ikinä :D Hän kyllä oli semmoinen jämäkkä ja asioihin tarttuva tyyppi, että se tilannekin oli yllättävän luonteva, vaikka siis ihan kädestä pitäen se ohjaava kätilö tuntui selittävän jokaisen tikin laiton erikseen...

 

Ehkä yks asia mikä vähän häiritsi oli se kun kätilö selitti ihan kaiken alusta lähtien sille opiskelijalle, ihan siis kaikki että missä kaapissa on mitä jne, niin siinä synnytyksen aikana ois jotenkin kuitenkin kaivannut hiljaisuutta ja rauhaa. Huomasin että tuli siitä vähän levoton olo itselle. Mutta ei se mitenkään suoranaisesti haitannut ja kiittelinkin lopuksi opiskelijaa, että oli pätevän oloinen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla on ollut molemmissa synnytyksissä opiskelija mukana. Esikoisen synnytyksessä oli kätilöopiskelija mukana ja oli tosi kiva kun hänellä oli aikaa. Olisin halunnut kätilöopiskelijan mukaan myös toiseen synnytykseen, mutta tuolla ei tainnut juuri silloin olla kätilöopiskelijoita harjoittelussa (ovat syntyneet eri sairaaloissa, esikoinen Kättärillä ja kuopus Hyvinkäällä). Multa kuitenkin kysyttiin että saako ensihoitajaopiskelija tulla seuraamaan synnytystä. Annoin luvan. Eihän tuo paljoa siellä tehnyt. Vaikken itse ole soster-alalla, niin oon täysin sitä mieltä, että opiskelijat tarvitsevat sitä harjoitusta ja kokemusta. Mua siis saa käyttää harjoituskappaleena. :grin: Plus siellä on aina se kokeneempi tekijä mukana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli ekassa synnytyksessä vikan kätilön mukana opiskelija (ehdin siis olla salissa kolmen eri vuoron aikana), ja kernaasti saa tulla tähän seuraavaankin synnytykseen. Olin ennen saliin siirtymistä puolisen vuorokautta osastolla, ja sielläkin oli opiskelija mua hoitamassa ja mm. harjoittelemassa kanyylin laittoa. Kolmannella kerralla onnistui, pikkuisen alkoi mulla hymy siinä vaiheessa mennä jo väkinäisen puolelle  :grin: Mutta eipä noita asioita voi muuten oppia kuin harjoittelemalla, ja mä ainakin haluan, että tulevaisuudessakin on hoitoalalla päteviä ihmisiä töissä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mää kans kyllä peukutan harjoitteluille ja sille, että pääsee aloittelijana käyntiin, jostainhan se on pakko aloittaa. Mutta on ehkä joitain tilanteita, joissa vedän rajan esim siksi, että asia on vaikka itselle erityisen vaikea (tai vaikka liittyy oma fobia tms), ja ehkä synnytyksen ponnistusvaiheessa oli mulle sellaisia elementtejä. Mutta siinä kohtaa se ohjaava kätilö ei onneksi spiikannut ohjeita vaan se kohta mentiin täysillä läpi :) Siinä kohtaa sainkin enemmän tukea harjoittelijalta kuin itse kätilöltä, meillä varmaan osui kemiat jotenkin yksiin ja hän hoksasi mitä tarvitsin. Spiikit osui sitten siihen kaikkeen muuhun, mitä oli meneillään. Myöskin harjoittelijan tekemän sisätutkimuksen hitaus melkein johti siihen, että epiduraalia ei ois ehditty antaa, ja se meinas vähän jo hirvittää. Mutta hyvin kävi ja todellakin kaikki pisteet sille tyypille joka hoiti ekaa synnytystään näin hyvin!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now