laura!

Opiskelijan mukanaolo synnytyksessä

221 posts in this topic

 

 

Jatkossa en kyllä aio ottaa yhtäkään opiskelijaa mihinkään tutkimukseen. Olen nimittäin myöhemmin kuullut, että yksi samassa sh-ryhmässä (tai siis samoila luennoilla) ollut kätilöopiskelija oli viime keväänä nähnyt minut äitiyspolin käytävällä istumassa. Ystäväni oli pukuhuoneessa kuullut, miten tämä oli kertonut toiselle opiskelijalle että "siellä se vaan käytävällä itki ja itki...". Tuntui ihan hirvittävän pahalta, että jotkut riepottelevat tuolla tavalla meidän elämän vaikeinta hetkeä, vaikka pitäisi siellä kaikilla, opiskelijoillakin, olla jonkinlainen vaitiolovelvollisuus.

 

Siis sä opiskelet sairaanhoitajaksi? Sitten varmaan tiedätkin, että tuo oli todellakin jo eettisiä periaatteita vastaan..Ei ole mitään jonkinlaista vaitiolovelvollisuutta vaan täydellinen sellainen. Miksi et ilmoita tästä opettajillesi? Mä ilmoittaisin ainakin..Tai olisin ko. tyypille jotain sanonut. Ihmeellistä käytöstä, mur.

 

 

 

 

Mulle käy, että synntykseeni tulisi mukaan opiskelija. Enhän mä hoitoalan opiskelijana voi siitä kieltäytyä ja ymmärrän senkin, että he ovat vasta opiskelijoita ja epävarmoja sellaisia. Olenhan itsekin joskus ollut epävarmana joissakin hoitotilanteissa, kokemuksen myötä varmuuttakin tulee. Jostain se sekin on hankittava.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli esikoisen synnytyksessä sekä kandi että opiskelija, kandi loppuun asti. Jos toisen kerran joskus synnytän, en halua yhtään. Kandi oli tosi kiva, mutta kätilöopiskelija sekä tuppisuu että tosi kovakourainen. Esim altaasta poistullessa puristi mulle mustelmat käteen eikä mitenkään huomioinut kun sanoin että sattui tosi paljon. Mä menin sype-synnyttäjänä ja eka kätilö oli tosi kiva, loppuvaiheessa vuoronvaihtuessa tullut kätilö ja opiskelija nro 2 ei vaivautuneet lukemaan papereita eikä huomioineet salin ovella olevaa isoa SYPE-synnyttäjäkylttiä. Eikä pyytänyt anteeksi hänkään kun pojan synnyttyä kysyin että tiesitkö mun olevan sypesynnyttäjä kun ei ollenkaan kertonut mitään synnytyksen kulusta. Luojalle kiitos meidän apukätilö oli tosi ihana, tiesi mun sypestä ja kävi vielä osastollakin kattomassa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En ottaisi opiskelijaa omaan synnytykseeni. kerran on ollut opiskelija ihan vaan käydessäni gynellä. Jo sekin tuntui epämiellyttävältä "opetustilanteelta". Saatika sitten jos joku pällistelisi synnytyksessä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä en edelleenkään tiedä oliko mun synnytyksessä opiskelija mukana (suunniteltu sektio). Alussa joku tuli kysymään että voiko hän osallistua synnytykseen, koska oli opiskelija, mutta sitten jossain vaiheessa sille tuli muuta ja siellä oli niin paljon paikalla porukkaa etten enään ehtinyt nähdä oliko kyseinen opiskelija palannut huoneeseen. Ja sittenkin olin niin "aineissa" etten oikeastaan muista mitään tapahtumista. Synnytys papereissakaan ei lue mitään siitä että ketä siellä synnytyksessä oli.

 

No mä kuitenkin oon sitä mieltä että opiskelija on tervetulleita mun synnytykseen kuhan niitä ei ole kymmenkuntaa.. Sairaalassa ollessa meni siihen hermot kun neurologisella tuli noin 10 opiskelijaa + lääkäri. Jossain se raja menee..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Svenja: Ihmisellä on aina oikeus kieltäytyä ottamasta opiskelijaa hoitotilanteeseensa, oli itse opiskelija tai ei.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Svenja: Ihmisellä on aina oikeus kieltäytyä ottamasta opiskelijaa hoitotilanteeseensa, oli itse opiskelija tai ei.

 

Joo, siis tottakai voin. Mutta, kun mut on monesti asiakkaat ja potilaat ottaneet hyvin vastaan "pällistelemään", niin tulee väkisinkin olo, että annan sen mahdollisuuden myös muille. Tosin enempää kuin yhtä en synnytykseeni haluaisi..

 

Itseä kyllä häiritsi eräässä toisessa asiassa, kun minulta ei kysytty, halusinko opiskelijoita mukaan..Eli olin vatsalaukun tähystyksessä, jossa myös tarkastettiin mun kohtu ja munajohtimien aukiolo lapsettomuuden vuoksi. Muistan vaan, kun lääkintävahtimestari tokaisi siinä, että kappas, meillähän on täällä paljon opiskelijoita. Katsoin sitten vasemmalle puolelleni ja siinä istui ainakin 5 rivissä. Eipä sitten tullut mieleen multa kysyä asiasta...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä oli synnytyksessä mukana lääketieteen kandi. Kysyi saliin tullessaan, saako tulla seuraamaan, eikä minulle edes tullut mieleen kieltää. Ennen synnytystä ajatuskin joukosta tuntemattomia pällistelemässä alapäätäni oli kammottanut minua, mutta itse tilanteessa sillä ei enää tuntunut olevan mitään merkitystä. Kandikin taisi jossain vaiheessa kätilön opastuksella kokeilla, missä asennossa vauvan pää on tulossa, ja seurasi tikkausta kätilön vieressä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tervetuloa vaan! lipsrsealed.gif

Ei mua haittaa, päin vastoin, on kiva jos voi olla avuksi tavalla tai toisella ja varmistaa että jatkossakin Suomesta löytyy ammattitaitoista väkeä terveydenhuollon piiristä grin.gif Tuo syntymäkin (ja muut raskausajan tutkimukset) kun on sellainen tapahtuma mitä ei voi simuloida mitenkään, eli vain tekemällä - näkemällä - kokemalla oppii.

 

Itellä on ollu kätilöopiskelija ultrauksessa kahdesti, erikoistuva lääkäri sydänäänien kontrollissa kun tällä kolmosella on lisälyöntejä, niin käydään viikottain tsekattavana.. Opiskelijoita ei ole synnytykseen sattunu, mutta ilman muuta saa tulla jos sattuu kohdalle osumaan smile.gif Usein juuri he ovat niitä, joilla on aikaa ja kiinnostusta kertoa asioista ja oppia ja kuunnella mitä äidillä on asiaa wink.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli molemmissa opiskelija mukana (kätilö ja lääkäri). Kätilö ei haitannut, kiva vaan, että oli juttu seuraa, mutta lääkäriopiskelija vähän ärsytti, kun painelivat molemmat kätilön kanssa vuoroin mahaa jne. ja se teki kokolailla kipeää. Olisihan mä voinut kieltäytyä toki, mutta ei haitannut niin paljoa. Jos sattuu opiskelija seuraavallakin kerralla paikalle niin saapi tulla! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Samaa mieltä edellisten kanssa, saa tulla synnytykseen opiskelija mukaan, jossainhan heidänkin on oppinsa saatava ja kiva vaan jos on joku ylimääräinen, jolla on enemmän aikaa mulle. Mulla on nyt raskauden aikana ollut yhdellä neuvolakäynnillä th-opiskelija mukana ja lääkärineuvolassa neljä lääketieteen opiskelijaa (ja tähän siis oltiin kysytty suostumukseni etukäteen) eikä kummastakaan kerrasta ole mitään pahaa sanottavaa, päinvastoin. Tietenkään ei ole kiva mikäli synnytykseen sattuneen opiskelijan kanssa ei kemiat yhtään kohtaa, mutta näinhän voi käydä yhtä hyvin oikean kätilön kanssa ja uskon ainakin näin etukäteen, että tuollaisessa tilanteessa voidaan pyytää opiskelijaa sitten poistumaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen itsekin "alalla" eli teidän miten tärkeää on saada oppia työtä tekemällä.

 

Mutta kyllä meikäläistä hieman huvitti, kun pojan syntymässä (elektiivinen sektio perätilan vuoksi) oli paikalla 12 ihmistä (kätilö, kätilöopiskelija, s-hoitaja, s-hoitajaopiskelija, leikkaava lääkäri, anestesialääkäri ja 6 kandia)

Intiimi pieni perhetapahtuma.. laugh.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tytön synnytyksessä oli loppuvaiheessa mukana kätilöopiskelija. Kukaan ei kysynyt, saako opiskelija tulla. Kesken ponnistusvaiheen vaihtui kätilöillä vuoro ja uudella kätilöllä oli opiskelija mukanaan. Opiskelija esitteli itsensä eli jos olisin halunnut, niin kaippa olisin voinut kieltää. Tykkäsin, että opiskelija oli paikalla. Lapsen syntymän jälkeen kaikki tuntui rauhalliselta, kun opiskelijalla ei ollut kiire minnekään (jäi meidän luokse, kun kätilö meni jo toiseen saliin). Olisin mielelläni voinut ottaa sellaisen paikalle koko synnytyksen ajaksi. Tosin mitään opiskelijarivistöä en olisi suostunut ottaa enkä ikinä tule suostumaankaan silloin, kun kyseessä on jossain määrin intiimi toimenpide...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän kohdalle osui kätilöharjoittelija, jolta puuttui tilannetajua ja kykyä asetella sanansa. Olen rauhallinen ja hillitty ja olin sitä synnytyksessäkin - silti tämä harjoittelija onnistui herättämään aggressioita jatkuvalla hölötyksellään ja tunkeilullaan. Voi äiti, mitä sammakoita hän päästeli suustaan.

 

Onneksi vastaava kätilö oli aivan huippu. :lipsrsealed:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli nuoremman synnytyksessä pari ulkomaalaista kätilöopiskelijaa ja loppuvaiheessa vielä yksi lastenhoitajaopiskelijakin paikalla. Erityisesti toinen noista kätilöopiskelijoista oli ihana kun se oli mun kanssa koko ajan, hiero selkää ja piteli kaurapussia. Mies ehti paikalle vasta tunnin päästä loppusynnytykseen.

Synnytyksen jälkeen tämä kätilöopiskelija ja lastenhoitajaopiskelija (mitkä näitten "viralliset" nimitykset on?) jäi mun kanssa saliin seuraks ja tueks kun mies lähti vauvan kanssa. Vauva meni lämpökaappiin toipumaan rajusta synnytyksestä. Ja siis noiden seura ja apu oli tosi tervetullut siinäkin kohtaa.

 

Mun kätilöä jossain vaiheessa häritsi, että huone oli täynnä väkeä, mutta mä en itse sitä oikeestaan edes huomannut ilokaasuissani :girl_haha: Aiemmin olin ajatellut, etten välttämättä halua synnytykseeni pahemmin opiskelijoita, mutta nehän olikin vaan hyödyksi siellä. :girl_smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites

En itse asiassa ole varma tahtoisinko synnytykseen yhtään enempää ihmisiä kuin on pakko, esikoista synnyttäessä ei vuorossa ollut yhtään opiskelijaa mutta silloin olisin kyllä tahtonut ihan sen takia jo että kaikki oli niin uutta ja outoa. Samoin anestesialääkärin käytöksen ja monien epäonnistuneiden puudutuksien jälkeen olisi ollut ehkä mukava että huoneessa olisi ollut minun ja miehen lisäksi joku jolta olisin voinnut kysellä itkun loppuessa asioita. Sektiossa muistaakseni oli opiskelija mukana, oli todella mukava tyttö mutta silloin ei minulta edes kysytty tahdonko vai enkö tahdo mukaan häntä. Vastauskin olisi saattanut olla että ihan sama kunhan se lapsi tulee ulos. :)

Ensi kerralla on taas eri asia, jos synnytys näyttää lähteneen hyvin liikkeelle ja opiskeliaa kysytään mukaan, annan varmaan luvan. Kaipa opiskelijan voi myös pyytää poistumaan huoneesta jos kokee ahdistavaksi läsnäolon?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olin etukäteen ajtellut, etten halua ketään ylimääräistä synnytykseen mukaan, jännitän muutenkin varmasti tarpeeksi tilannetta...

Laitokselle mennessä meidät vastaanotti kätilöopiskelija, joka sitten oli meidän mukana loppuun asti.

Ja aivan ihana ihminen olikin! Todella mukava ja avulias! Imukuppeiluksi meni, ja hän jäi työvuoronsa jo päätyttyä seuraamaan tilanteen loppuun.

Olen todella iloinen että kyseinen henkilö oli mukanamme, saimme hänestä paljon apua ja voimaa. Hän oli paikalla juuri silloin kun tarvitsimme ja kannusti ja opasti, muuten saimme olla omassa rauhassa.

Kiittelimme häntä kovasti ja jälkeenpäinkin lähetimme kiitokset vielä perään.

Toivon kovasti että sama henkilö sattuisi työvuoroon kun seuraavab kerran laitokselle menen...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli myös opiskelija kuopuksen synnytyksessä mukana. Tuli esittäytymään heti synnytyssaliin mentyä ja oli paikalla koko synnytyksen ajan, kun kätilöillä oli kiire ja juoksivat huoneesta toiseen... Oli mukava ja hiljainen tyttö. Jäi oikein positiivinen mielikuva.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli synnytyssalissa melkein koko ajan kätilöopiskelija - sattumalta vanha luokkakaveri...:huh: Synnytyssalissa oltiin 12 tuntia eli vuoro ehti pariin otteeseen vaihtua, mutta oman ikäinen seura oli hauska (varsinkin kun opiskelijalla oli pieni lapsi itselläänkin). Ponnistusvaiheen ajaksi kutsuttiin myös yksi th-opiskelija, jonka ainoa tehtävä oli tuijottaa mun jalkojen väliin ja sitten kun vauva oli maailmassa hakea mies paikalle - mies ei siis kestänyt katsoa mun oksentamista ja kipuja ja osan ajasta nukkui yövuoron jäljiltä univelkoja, eli lähes koko ajan mun ainoana seurana oli se mukava kätilöopiskelija. ^_^ Itse kätilöitä näkyi vähän harvemmin, ja opiskelija oli niin pitkällä että paikkasi mut (hyvää jälkeä, pakko sanoa) ja teki sisätutkimukset. B)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Omaan synnytykseeni ei opiskelijaa sattunut paikalle, mutta periaatteessa kyllä olisin antanut olla mukana jos olisi kohdalle sattunut. Käytännön harjoittelu on opiskelijoille ensiarvoisen tärkeää, joten jos seuraavalla kerralla sattuu opiskelija olemaan mukana niin saapi olla ihan vapaasti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itsekin aikoinaan opiskelijan roolissa olleena antaisin ilman muuta luvan kandille olla mukana. Saa minun puolestani myös tehdä sisätutkimuksen, tikata yms., onhan siinä vieressä kuitenkin yleensä aina se kätilö tai lääkäri valvomassa että kaikki menee oikein. Opiskelijoista on myös usein ihan oikeasti käytännön apua kun ei kätilö välttämättä ehdi joka kellonsoittoon heti reagoida ja opiskelija joutaa paremmin juoksentelemaan kysymässä mistä on kyse (tarvitaanko epiduraalia vaiko pelkästään uutta vesikannua vai joko alkaa olla ponnistamisen aika).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opiskelija oli mukana synnytyksessä ja mikäs siinä. En tiedä oliko hänen ensimmäinen synnytys mutta kovin oli hiljainen, jopa pelokkaan oloinen. Ei osannut kysyttäessä kertoa käyrästä, itse sitä sitten järkeiltiin miehen kanssa. Olisi ollut kyllä ihan kiva, kun olisi ollut juttuseuraa ja apua enemmän, Välillä oli vähän luonnotonta, kun opiskelija oli huoneessa kätilön juostessa muissa synnytyssaleissa ja vaivaantunut hiljaisuus leijui vaan. No kävi se mehua hakemassa varmaan kertaalleen.

 

Mutta ottaisin uudelleenkin opiskelijan mukaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä jo odotusaikana johonkin lappuseen laitettiin ruksia jos ei halunnut, että synnytyksessä on opiskelijoita mukana. Tuolloin laitoin kiellon. Kuitenkin synnytyksen jälkeen kätilön apuna oli opiskelija ja ei se mua kyllä yhtään haitannut. Tosin hän oli vasta aloittanut, ekan harjoittelun eka päivä :D Jälkeenpäin ajateltuna ei mua ois haitannut vaikka synnytyksessäkin opiskelija ois ollut mukana. Eli jos seuraavan kerran ois opiskelija tulossa niin kyllä luvan annan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jotenkin itestä tuntuu, et otan mieluummin synnytykseen sitten opiskelijan ku noihin neuvola/lääkärikäynteihin. Esikoista ootan, joten ehkä vois olla kiva jos siinä joku joutaisi olemaan enemmän paikalla ku kaikki on niin uutta ja outoa. Mut lääkärineuvolaan ei tarvi enää yhdenkään kandin työntyä, jäi tosi ikävät fiilikset ekasta käynnistä ku siellä oli 4-5 kandia pällistelemässä ja ronkkimassa paikkoja. Mulle on sattunut jotenkin aina aikaisemmin naisgynet ja nytkin piti olla naislääkäri, mutta mieskandi sitten tutkimukset loppujen lopuksi teki. Ei siinä mitään, aivan sama sukupuolelle, mut oli tosi ikävä yllätys ylipäätään, et kandeja oli paikalla. Paljon asioita jäi kysymättä kun olin niin hämilläni puolialasti ku porukkaa oli ku pipoa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minulla oli esikoisen synnytyksessä kätilöopiskelijoita mukana. Ei siinä muuten mitään, mutta kun opiskelijat kokeilivat vuoronperää kuinka monta senttiä olin auki ja lopuksi sitten konkarikätilö kertoi aina todellisen senttimäärän ja sitten kokelaat tunnustelivat uusiksi ja ottivat sormituntumaa mittaukseen. Nämä harjoittelut olivat kovin tuskaisia,varsinkin ensisynnyttäjälle. koko synnytysprosessi oli tuskaisan pitkä ja piinallinen ja vähempi kokeilu olisi vähentänyt tuskaani edes hiukan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now