laura!

Opiskelijan mukanaolo synnytyksessä

221 posts in this topic

Meillä oli synnytyksessä Kättärillä aivan ihana harjoittelija mukana ja hän hoiti melko itsenäisesti koko synnytyksen ja oli paikalla vastaavaa kätilöä enemmän. Tarvittaessa hän vain haki kätilön paikalle. Kemiat meillä passas tosi hyvin yhteen tän harjoittelijan kanssa ja olin tosi tyytyväinen että juuri hän oli mukana ja auttoi meitä. Varsinaisen kätilön kanssa kun ei taas kemiat passannutkaan niin hyvin yhteen...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ai niin, voisin päivittää miten käytännössä kävi eli annoin kätilöopiskelijan olla mukana synnytyksessä! Meillä ehti kätilöiden työvuoro vaihtua synnytyksen aikana ja mulle sopi hyvin, että kummassakin vuorossa ollut opiskelija oli paikalla. Saatiin olla synnytyssalissa hyvin omassa rauhassa ja kätilö&opiskelija olivat vain tarvittaessa paikalla. Aamuvuoron opiskelija oli ehkä vähän aremman oloinen, mutta iltavuoron tosi reipas ja hän hoiti koko synnytyksen melko itsenäisesti ja vastaava kätilö vain tarkkaili vieressä, että kaikki menee hyvin. Toisaalta ongelmatilanteissa pääkätilö otti heti ohjakset käteensä, että sain heti apua eikä tarvinnut jäädä odottelemaan opiskelijan mahdollista säätämistä. Opiskelija hoiti myös jälkeisvaiheen ja tikkauksen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Saapi tulla mielellään synnytykseen mukaan opiskelija, samoin kuin mihin vaan muihinkin toimenpiteisiin.

 

Toivon, että opiskelija on reipas ja esittelee itsensä tullessaan, ja sitten käyttää ajan hyödykseen oppiakseen mahdollisimman paljon. Saa kysellä sekä multa miltä tuntuu että mun kuullen henkilökunnalta että miksi ja miten mitäkin tehdään. Toivon, että opiskelija antaa itselleen rauhan olla opiskelija eikä hermostu, vaikka uusi tilanne hermostuttaisikin, eikä välitä jos ei tiedä jotain jos satun kysymään, vaan sanoo rohkeasti että en tiedä, kysytään kätilöltä niin minäkin opin. Eli ei tarvitse yrittää liikaa olla "oikeaa" henkilökuntaa tai avuksi, kun on kerran oppimassa siellä.

 

Saa toki tehdäkin jos mitä jo osaa, tai ohjaajan luvalla harjoitellakin minulla, mutta ei tarvitse väkisin esittää enempää kuin on.

Edited by J A W

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli (tyttö)kandi kätilön mukana tässä tokassa synnytyksessä. Ihan mahtava tyyppi ja oli lähinnä mun tukena! Esittäytyi ja pyysi lupaa osallistua ja mä sanoin heti että ilman muuta. Tai siis heti kun pystyin irroittautumaan ilokaasumaskista :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

mulla oli opiskelija osastolla ennen saliin menoa (olin kaksi yötä osastolla kun vedet oli menneet eikä synnytys käynnistynyt ilman käynnistystä) sekä salissa. osastolla ollut opiskelija oli ihan mukava, aika neutraali. salissa ollut opiskelija oli vanha opiskelukaverini, jonka tiesin siis etukäteen hyväksi tyypiksi. :) (sitä en tosin tiennyt, että hän on harjoittelussa synnärillä silloin.) hän hoiti synnytykseni tasavertaisesti kätilön kanssa (joka oli myös tosi mukava) ja ompeli mut jälkikäteen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun synnytyksessä oli mukana harjoittelija. Oli tosi mukava, oikein rempseä. Ja minusta jopa vaikutti hyvin oppineelta, eikä ollut yhtään sellainen epävarmalta harjoittelijalta. Olen ihan tyytyväinen, että hän sai olla mukana. Hoiti synnytyksen ja toinen kätilö oli siinä vieressä kokoajan auttamassa.

 

Osastolla ollessani (ennen synnytystä reilun viikon ajan) törmästin pariinkin harjoittelijaan. Ja aina tulivat kysymään, että saako harjoittelija olla mukana/tutkia yms. ja mun vastaus oli aina sama, että toki saa- eihän ne muuten opi :)

 

Eli minulla ei ole mitään harjoittelijoita vastaan :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Mahtoikohan meillä olla sama opiskelija ja kätilö synnytystä hoitamassa :D

 

Meillä oli siis myös opiskelija synnytyksessä mukana. Oli oikein mukava ja asiantunteva. Avautumisvaiheessa oli käytännössä yksin meidän kanssamme, ponnistusvaiheessa mukana oli sitten myös varsinainen kätilö. Opiskelija tosiaan osasi hommansa eikä minulla ollut missään kohtaa sellaista oloa että olisin jotenkin "huonommissa käsissä" kun hän meitä hoiti. Lähinnä vain säälitti opiskelija kun taisin pari kertaa olla vähän hankala asiakas :girl_haha:

Edited by siristiina

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ilman muuta saa olla opiskelija mukana... ei sitä oppi kirjoista saa!! Mulla oli opiskelija joka hoiti koko synnytyksen ja ohjaaja vain seurasi vierestä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minulla on tulossa nyt kolmanteen synnytykseen opiskelija. Kiva, että ei tarvi olla yksin, miestä en halua mukaan mutta olen koko ajan halunnut että jonkun saisin kaveriksi. Minulle luvattiin tuo sypepolin kautta, että ei tarvi jäädä hetkeksikään yksin...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli aivan ihana opiskelijatyttö synntyksessä! hänellä itellä oli kans lapsi ja oli ihan täysillä mukana koko ajan ku ties iteki kui kipeenä siinä on!

Tosin mie oksensin sit tän tyttörukan päälle mut ei hän onneks ollu moksiskaan :grin:

Edited by Rexona

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla ehti pitkän synnytyksen aikana olla montakin eri kätilöopiskelijaa mukana, ja jokaisesta jäi positiivinen kuva. Juuri ennen sektiopäätöstä mukana oli opiskelija, jolle itselle oli tehty sektio samasta syystä kuin mulle, ja hän tsemppasi mua tosi hyvin ja oli todella empaattinen. Hänellä oli myös todellakin enemmän aikaa keskittyä minuun, kuin varsinaisella kätilöllä, joka sattui olemaan vähän pihalla ja tuntui keskittyvän enemmän opiskelijalle pätemiseen kuin minuun. Kätilö ei mm. kuullut kun kysyin häneltä jotain, vaan sähläsi omiaan, kun taas opiskelija oli rauhallinen ja kuunteli minua jos oli asiaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä synnytin kättärillä eikä multa muistikuvieni mukaan edes taidettu kysyä sopiiko opiskelijan mukanaolo. Ei mulla tosin mitään sitä vastaan olisi ollutkaan. Siis alusta loppuun saakka mukana oli opiskelija, ja välillä hän kävi yksin seurailemassa tilannetta. Ei tosin tehnyt yksin sisätutkimusta, mutta ohjattuna senkin. Opiskelija oli oikein mukava, joskin vielä aika varovainen, eikä saanut yhdessä vaiheessa kunnolla vauvan sydänääniä käyrälle.

 

Mun mielestä on ihan luonnollista että synnytyksessä on kätilöopiskelija mukana, täytyyhän heidän opiskeluaikana jo saada paljonkin käytännön tuntumaa hommaan. Varsinkin kun synnytin Kätilöopistolla. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Omassa synnytyksessä oli raskaana oleva lääkäriopiskelija mukana, ja miulle se oli ihan OK. Siinä vaiheessa tosin vähän veetutti kun olin sen 10cm ja ponnistustarve oli ihan hurja, epiduraalin vaikutus alkoi lakata ja huusin täyttä huutoa että on pakko ponnistaa niin piti odottaa että kätilön lisäksi vielä opiskelijakin sai tutkittua tilanteen ja todettua, että auki on joo. :grin: Mutta muuten ei mitään valittamista.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mua harmittaa, että jo toistamiseen missaan opiskelija mahdollisuuden. Synnytykseni ajoittuvat näköjään aina kesään niin ei ole kuin valmiita kätilöitä auttelemassa. Opiskelijalla ei ikinä ole kiire ja on läsnä. Hoitava kätilö voi hoitaa montaakin synnyttäjää samaan aikaan ja vain käväistä välillä huoneessa.

 

Synnärissä olevat opiskelijat on aina valmistuvia opiskelijoita jotka ovat siis jo sairaanhotajiksi valmistuneita. Eli ei sielä ihan mitään tumpeloita ole :) t. Kätilö itsekin :)

Edited by Cor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Synnytyksessäni oli mukana kätilöopiskelija. Oli ihan loppuvaiheen opiskelija, joten osasi hoitaa synnytyksen tosi ammattimaisesti. Ystävällinen ja hyväntuulinen tyyppi - erityisen mukavaa oli se, että opiskelija keskittyi ainoastaan mun synnytykseen, kun varsinainen kätilö joutui aina välillä käymään muuallakin. Oli koko ajan joku, jolta kysyä jne.

 

Myös lapsivuodeosastolla oli opiskelijoita, joista kahden eri ihmisen kanssa olin tekemisissä. Ei mitään pahaa sanottavaa heistäkään. Toisella heistä oli imetysohjausnäyttö (ohjaaja oli paikalla arvioimassa), mikä oli tietysti hyvä juttu, kun sain extratukea imetykseen.

 

Voisin mielelläni ottaa mahdollisiin tuleviinkin synnytyksiin kätilö- tai lääkäriopiskelijan mukaan. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mullakin oli kätilön mukana opiskelija. Ei multakaan muistaakseni kysytty saako tulla. Selväksi kyllä tehtiin, että on opiskelija, kai siinä olisi voinut kieltäytyä halutessaan. En halunnut, musta oli oikeasti jopa kivaa.

 

Hirveän tarkkaa muistikuvaa ei ole mitä kaikkea opiskelija teki. Sisätutkimuksen taisi tehdä kerran-pari, tuosta kysyi multa saako tutkia. Aqua-rakkuloita laittoi myös. Ensimmäistä kertaa kuulemma. Tunsin itseni jotenkin hyväksi ihmiseksi, kun sai mulla harjoitella. :lol: Kaikesta sitä iloa repiikin siinä vaiheessa.

 

Lapsivuodeosastolla käväisi myös pari opiskelijaa. Joku lastenhoitaja oli kovasti avuksi ja oikein mukava. Hoiteli vauvaa, kun kävin suihkussa ja toi kerran ruokaa, kun meinasin nukkua ruoka-ajan yli. Toinen taisi olla kätilöopiskelija. Kävi tutkimassa sektiohaavan lähtiessä. Kysyi nätisti lupaa kokeilla toisen kätilön perässä haavan ja kohdun.

 

Itse asiassa jopa toivoin opiskelijoita hiljaa mielessäni etukäteen ja taidan tehdä saman ensi kerralla. Ne on jotenkin symppiksiä. :grin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kätilöopiskelija oli meilläkin ja ehdottomasti toivoisin seuraavaankin synnytykseen. Piti seuraa, näytti hermopisteitä mitä painettiin supistusten aikana jne. Oli kiva kun hänkin oli innoissaan, varsinainen kätilö oli tietty vähän leipiintyneempi vaikka kaikinpuolin todella hyvä hänkin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä oli synnytyksessä mukana lääkäriopiskelija, tosi nuori mies. Ei ollut ollut aikaisemmin mukana synnytyksessä. Alkuun tuntui vähän jännittävän, mutta pärjäili hyvin. Sai myös pestä ja pukea vauvan :)

 

Osastolla oli useita kätilöopiskelijoita, joista ei mitään pahaa sanottavaa. Tosi mukavia ja herttaisia kaikki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minullakin oli molemmilla kerroilla opiskelija mukana synnytyksessä. He olivat tosi mukavia ja tosin innokkaan oloisia oppimaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Suosittelen lämpimästi. Opiskelijalla oli meille enemmän aikaa kuin kötilöllä yksin olisi ollu, ja samalla kun kätilö selitti asioita opiskelijalle, niistä sai parempaa kokonaiskuvaa itsekin. Yhden kipupiikin kanssa opiskelija sähläsi vähän ja tippaa piti yrittää laittaa kahdesti, mutta minua se ei häirinnyt. Jos on neulakammoisempi, voi opiskelijasta huolimatta pyytää, että kätilö laittaa, jos huolettaa.

Edited by Maustekahvi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ensimmäisessä synnytyksessä oli opiskelija.

Todella hyvät muistot jäi ja hän oli muistaakseni juurikin jouluksi valmistumassa kätilöksi. (Synnytin 4.12.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä oli opiskelujensa loppusuoralla oleva kätilöopiskelija mukana synnytyksessä ja hänestä jäi hyvä kokemus.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä oli kans mukana opiskelija- halusi olla synnytyksen ajan mukana, vaikka vuoro loppuikin jo. Vauvapuolella en kovin tykännyt opiskelijoista..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mua vähän jänskättää ku ala-aste -aikainen luokkakaveri on meijän synnärillä harjottelussa, luultavasti vielä sillonkin kun oma synnytys alkaa. Varmaan ehkä vähän outo asetelma jos hän tulis mun synnytykseen mukaan..? :blink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now