Rozie

Närästys

176 posts in this topic

Tarjotakseni edes pientä toivoa muille, joilla närästys on alkanut jo alkuraskaudessa:

 

Mulla närästys alkoi tosi pahana jo viikolla 6, taisi olla rv 7+ kun yhden päivän vietin oksennellen ihan juuri närästyksen takia... Ennen raskautta ei ikinä mitään. Vähitellen opettelin välttämään närästystä aiheuttavia ruoka-aineita ja joskus viikoilla 20-> närästys ei enää elämää pahemmin haitannut. Nyt kolmenkympin paremmalla puolella se iskee vain silloin tällöin, melko heikkona, ja osaan päästä siitä suht hyvin eroon.

 

Mulla vältettävien listalle on päässyt ainakin: ruisleipä ja muut ruistuotteet, tuore kurkku, kaikki hiilihappoiset juomat (nykyään voin silloin tällöin juoda vähän jotain melko vähähappoista, ja  esim. kolajuomia paremmin kuin vaikka sitruunalimsoja), tuoremehut laimentamattomina sekä sipuli ja porkkana tuoreena. Kovin rasvaisia tai mausteisia ruokia yritän vähän välttää, tai ainakin syödä rauhassa ja pieniä määriä.

 

Pahimpia närästyksen aiheuttajia mulla on kireät vaatteet. Siinä vaiheessa kun tajusin vaihtaa rintaliivit kaarituettomiin (ja ottaa ne pois kotona...) ja housut löysempiin, olo helpottui. Suosittelen! 

 

Sitten kun se närästys pääsee iskemään, otan surutta Rennietä miten paljon vaan, enimmillään on mennyt kyllä enemmänkin kuin 12 tablettia päivässä, kun eihän se auta kuin tunnin-pari. Varmaan parisataa tablettia oon saanu reilussa puolessa vuodessa kulumaan. Nykyään jopa paremmin tuntuu auttavan maito, sitä meneekin reilusti. Tuntuu toimivan hyvin ennaltaehkäisynä, ettei närästys edes iske, tai sit jos jotain pientä jo tuntuu ni reilusti maitoa naamaan vaan. Ruoan kanssa juon aina maitoa. Kaurapuuro/kauraleipä on myös välillä auttanut, ei tosin enää poltteen iskettyä, mutta ehkäisynä. 

 

Joku aiemmin olikin vihjaissut, että kannattaisi kokeilla vasemmalla kyljellä makaamista, tai sit toisinpäin. Omalta kohaltani sanosin, että nimenomaan toisinpäin! Oonkin jo pitkään ihmetelly, että oikeastiko voi pelkkä vasemmalle kyljelle kääntyminen aiheuttaa närästystä, kiva oli täältä lukea että kyllä voi! :) Pystyssä ollessa oikaisen selän mahollisimman suoraksi, tai jopa vähän notkolle, pienikin etukumara tekee pahaa.

 

Alkuraskaudessa etsin epätoivoisena tietoa siitä miten voisin oloa helpottaa, jospa joku jonain päivänä löytää apua mun vihjeistä, tai sit vaikka ite törmään tähän myöhemmässä raskaudessa! :D Nyt luotan siihen, että niinkun monet täällä oli kirjottanu, närästys loppuu synnytykseen. 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Huomenna soitan neuvolaan, tätä närästystä ei kestä enää :hysteric: Iltaisin aina tosi pahana ja näin aikaisin alkanut :o

 

Mä luin jostain, että raa'at kaurahiutaleet voi auttaa. Otin teelusikallisen ja heti helpotti selvästi :girl_in_love: HUH! Suosittelen kokeilemaan, jos kotoa ei lääkkeitä närästykseen löydy. Ei ole niin pahaa miltä kuulostaa.. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla auttoi alkuraskaudessa monet "poppaskonstit" kuten raa'at kaurahiutaleet, maitotuotteet yms. Sitten närästys vaan kävi niin pahaksi, että oksentelin jatkuvasti mahanesteitä ja ne närästyksestä johtuvat kivut oli ihan hirveitä :( Rennie pahensi aina oloa, joten sitä en käyttänyt.

 

Apteekin närästyslääkkeistä Ranitidin auttoi useamman viikon ajan hyvin. Tuotakaan ei suositella raskauden aikana, mutta lääkäri sanoi sen olevan ok. Sitten kun Ranitidin ei enää auttanut, kokeilin Gavisconea joka vie kyllä närästyksen pois, muttei rintakipuja. Ja Gaviscone oli muutenkin hankala, kun sen jälkeen ei saanut sitten syödä eikä juoda lainkaan...

 

Nyt menee 1- 2krt vkossa 1 tabl Parietia (rabepratsoli) joka on ollut mun pelastus! Yksi tabletti pitää närästyksen täysin poissa useita päiviä :) Olo on mahtava, ei tarvitse oksennella eikä kärsiä niitä kipuja... Tätäkään lääkettä ei kyllä suositella raskauden aikana, mutta lääkärin mukaan moni raskaana oleva näitä kuitenkin käyttää. Tutkimuksia ei ilmeisesti kuitenkaan sitten ole tehty tai jotain...

 

Närästys osaa kyllä olla jotain ihan hirveetä. Mulla on ollut se vaivana jo pikkukakarasta asti ja nyt raskauden aikana se tietenkin vaan paheni.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Rennien tuoteselosteessa lukee vaikuttavina aineina magnesium ja kalsium. Eikös maalaisjärjellä saman asian aja sitten tabu magnesiumia ja lasi maitoa? :D

 

Vaikuttavat aineet ovat Renniessä oikeastaan kalsiumin ja magnesiumin karbonaatit. Karbonaatit muodostavat ihmiskehossa (vedessä) mm. emästä, joka neutraloi närästävää hapanta matskua ruokatorvesta jne.

 

Kalsium ja magnesium ovat vain keino pakata karbonaatit kätevästi liukenevaan ja syömiskelpoiseen muotoon.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko kukaan kokeillut ruokasoodaa? (1rkl veteen sekoitettuna) Auttaako?

Mulla ei vielä pahemmin ole närästys alkanut, pari kertaa on korventanut, joten itse en ole vielä päätynyt kokeilemaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Renniet ovat toimineet mulla ihan hyvin, mutta niissä on jokin sellainen aika väkevä, inhottava jälkimaku, joka on ruvennut kuvottamaan mua tosi paljon. Ja jotenkin tuntuu, että tabletin viimeiset murenat eivät tahdo liueta suuhun kunnolla, vaan tekevät sellaisen ällön tahman. Esikoista odottaessa Peppermint-maun vaihtaminen Spearminttiin auttoi tähän ongelmaan. Nyt toista lasta odottaessa olen käyttänyt Balancid Novumia, joka on vastaava reseptittä myytävä tuote, mutta maistuu mielestäni paremmalta ja liukenee suuhun kokonaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Minäkin muostan ekassa raskaudessa että Rennie alkoi oksettamaan jossain vaiheessa. Makujen vaihtelu auttoi jonkin verran.

 

^^Sama vieraalle, ruokasooda voi tuoda hetkellisen avun, mutta sitä kai ei oikeastaan suositella närästyksen hoitoon kenellekään ainakaan pitemmäksi aikaa. Se on yllättävän vahvaa ainetta ja se kai liikaakin hillitsee vatsahappojen toimintaa pidemmässä käytössä. (Muistelen Paula Heinosen tästä varoitelleen). Niin ja tosiaan, siinä on myös natriumia.

 

Onko kukaan kokeillut magnesiamaitoa närästykseen?

Edited by Armiannikki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Milloin teillä on närästys alkanut? Röyhtäilen koko ajan ja usean kerran päivässä tulee (varsinkin kahvista) polttavat nesteet kurkkuun/suuhun.

 

Mutta ei kai tämä raskaudesta voi johtua, kun olen "raskaana" nyt rv 4+4...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla alkoi joskus rv 25 tienoilla. Sillon pärjäsi satunnaisella Renniellä. Joskus rv 30+ korotettiin sängynpäätyä ja Rennietä alkoi mennä perhepakkauksina. Rv 36 kun oli lekuri ja kerroin että heräilin pitkin yötä ja oksensin happamat nesteet pari kertaa yössä Renniestä, ruokavaliosta ja kotikonsteista huolimatta, lekuri antoi luvan ottaa Ranixalia. Sitä otin 1 tbl ennen petiin menoa ja toi autuuden. Rennietä tai Samarinia en tarvinnut sen jälkeen. Arastelin lääkettä mutta päätin että jos raskauteen ja synnytyksiin erikoistunut pitkän linjan lekuri sitä suositteli niin ei mulla itsellä parempaa tietoa ollut. Alkoi myös olla aika epätoivoinen olo ja huomasin että aloin vältellä jo syömistä iltapäivästä alkaen kun seuraava yö ahdisti. Huikeaa oli huomata, että synnytyksen jälkeen närästys loppui kuin seinään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

T*ssu: Mulla alkoi hyvin pienimuotoisena jo varmaan ennen plussaa eli rv 3+. Ekassa raskaudessa jo oksensin närästyksen vuoksi rv 6+ eli silloin selvästi paheni. Isompi paheneminen on yleensä tapahtunut toiselle kolmannekselle siirryttäessä ja siitä sitten vähitellen loppua kohden. 

 

Neuvolassa muistan melko alkuvaiheessa tuosta joskus valittaneeni ja vastaus oli fiksu "eihän sitä vielä pitäisi olla".  :rolleyes: No oli ja on. Aluksi kai ne hormonit jotenkin löysyttää sitä läppää (tosi tieteellistä mutta en ihan tiedä/muista) ja lopuksi sitten alkaa iso maha painaa vatsalaukkua. Joka tapauksessa väitän vahvasti, että voi olla jo aluksikin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla meni sitten viime yö närästyksen kourissa ja tänäänkin tuntuu jatkuvan. En ole edes varma onko kyseessä närästys, mutta kovasti luulen niin. Tätä on siis ollut ennen raskauttakin (ihan alussa kaiken lisäksi ollaan 6+5). Mulla tää oireilee kovana kipuna rinnassa ja välillä myös yläselässä sekä korventavana tunteena. Röyhtäyksiä tulee myös runsaasti. Tuo kipuilu alkaa yleensä keskellä yötä ja tulee silloin kun illalla on nautittu esim. appelsiinimehua tms. Tuo kipu on usein sellasta kouristavaa ja sen verran voimakasta, että nukkuminen ei onnistu. GAviscon auttaa jonkin verran, mutta tujummat lääkkeet parhaiten. Viime yönä tuo kipuilu kesti nelisen tuntia ja nyt aamulla tuntuu jatkuvan. Jostain syystä mulla pahentaa tota oloa vielä se, jos yläselän lihakset on jumissa. Mulla on pieni "mutka" selkärangassa, joka puolestaan jumittaa täysin noi lapojen väliset lihaksest. Niiden hierominen saattaa myös närästykseen auttaa. Jotenkin outo tää koko vaiva, kun oon aina luullut, että närästys on jotain pientä korventamista ruokatorvessa. Tää on kyllä kaikkea muuta. Banaanin syöminen on myös ennen raskautta auttanut, mutta nyt tuntui olevan pahemmin päällä. Huomenna on varhaisultra ja jos siellä jotain näkyy, niin täytyy kysyä voisiko varuiksi saada reseptillä jotain tujumpaa lääkettä. Ei tätä muuten mitenkään jaksa. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oletko kokeillut jo pääpuolen nostamista yöksi, n. 10-15 cm? Mulla todettiin refluksi keväällä ja tuo on auttanut enempi kuin mitkään lääkkeet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo sitä mä oon kokeillut. Viime yönä ei auttanut, mutta täytyy nyt ensi yönä koittaa, jos oireet ei ole illalla ehtineet alkaa. Musta toi koko mun närästystouhu on aivan omituista, kun oon ymmärtänyt, että siihen kuuluu ennemminkin sellanen polttelu rintalastassa kuin tuollaiset kivut. Mulla tosin on varmaan astetta tujummasta taudista kyse, kun oon tästä kärsinyt nyt jo useamman vuoden. Noita pahoja kohtauksia ei kyllä oo tullut kuin ehkä kerran puolessa vuodessa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä voisin suositella apteekista saatavaa valmariinia. Senhän tietty väitetään tehoavan vaikka mihin, mutta ainakin itselläni se on auttanut närästykseen. Myydään reseptivapaana jääkaappitavarana, on siis semmoinen liuos, jota sekoitetaan veteen. Hinta oli ainakin Yliopiston apteekissa 5,90€, eli kokeilemalla ei paljoa häviä. Ja mikäli ei närästykseen auta, niin mulla se poistaa turvotusta myös :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo täälläkin on jo useamman viikon ajan kärsitty närästyksestä ja etenkin röyhtäilyistä. :( Kumma, kun mul ei ole aikaisemmin koskaan ollut tämmöistä, niin raskaus nyt sitten aiheuttaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täytynee varmaan hakea tuota Valmariinia. Taas viime yönä yhdeltä iski kamala närästys. Lapsettomuuspolin lääkäri kirjoitti mulle kyllä varuiksi omepratzolia, mutta en viitsisi nyt ensimmäisellä kolmanneksella sitä kuitenkaan syödä. Renniet on ihan yhtä tyhjän kanssa. Viime yönä kärvistelin vaan tunnin, mutta mulla on vähän huono fiilis siitä, että tää tulee pahenemaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Närästys on rantautunut kunnolla tänne, kaikki mitä suusta alas laittaa niin alkaa närästämään. Viime yönä valvoin korventavan tunteen kanssa, renniet eivät auttaneet mitään (ei myöskään soodavesi eikä piimä). Ajattelin että kun arki alkaa niin soitan neuvolaan ja pyydän kunnon lääkkeen. Jatkuva närästys on viheliäistä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä myös kärsitty alkuraskauden närästyksestä. Yks ilta tuntu että vatsalaukkua puristaa ihan mahdottomasti ja vaikeroin kivusta. Samarin auttoi sitten siihen vaivaan,eikä noin tuskasta oloa ole sen jälkeen tullut. Pelkkä vesikin sai aikaan röyhtäilyn. Tänään 8+5 ja närästys on hieman hellittänyt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kävin apteekista ostamassa Gaviscon-nimistä lääkettä, taivaan lahja! Tuo neste ilmeisesti tekee jonkinlaisen kalvon niin ettei enää närästä :). Voin suositella. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Just plussasin ja tällä kertaa närästys on kaikista ärsyttävin oire. :wacko: Onneksi mulla on Omeprazolia eli närästyslääkettä, jota saa vain reseptillä ja on vähän tehokkaampaa. :) Viime raskaudessakin joutuin tehokkaampaa närästyslääkettä pyytämään, kun kauhea polte kurkussa oli jokapäiväistä ja kivuliasta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla tuli närästys loppuraskaudessa, oliskohan vika kolmannes ollut öisin yhtä Rennien syömistä. Eikä siinä vielä kaikki.. Synnytyksessä se oli jotain ihan kamalaa. Supistukset aiheutti aikamoista korvennusta ja kun päästiin ponnistamaan, niin siitä ei meinannut välillä tulla mitään närästyksen takia. Sain jotain lääkettä synnytyksessä närästykseen ja mukana oli omia rennieitä, mutta ne oli siinä tilanteessa yhtä tyhjän kans. Synnytyksen jälkeen kurkku/ruokatorvi/mikä lie oli niin kipeä/palanut, etten pystynyt syömään sitä synnytyssaliin tuotua ruokaa enkä kolmeen päivään oikein muutenkaan kun sattui. Osastolla sitten sain jotain tehokkaampia lääkkeittä jotka lopettivat närästyksen kokonaan, mutta tuo kurkku oli kyllä viikon melkein kipeä silti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä kanssa yksi närästyksestä kärsijä! En normaalisti kärsi siitä ollenkaan ja esikon raskausaikana luulin, että kylläpä närästää, kun vähän oli ikävä tunne ja röyhtäilin.. Mut nyt tän toision kanssa on ihan eri meininki, varsinkin öisin! Ihan todella kipeä tunne rintalastan alla, säteilee ihan selkäänkin asti. Polttavaa, kouristelevaa kipua. Ranixalia määrättiin äitipolilta, ei auttanut. Täytyy katsoa jos jotain tujumpaa tarvitsisi, varsinkin jos pahenee!

 

Ainoa asia mikä mulla on tilapäisesti auttanut, on OSTEOPAATTI! Suosittelen lämpimästi! Se huomasi mun rangassa fasettilukon, jonka auki naksauttamalla närästys pysyi kaksi viikkoa täysin poissa. Nyt tuli ensin selkäkipu, sitten tää kamala närästys, joten osteopaatille tieni taas vie.. Ja kuulemma jos on rintarangassa lukkoja, niin närästys on hyvin tyypillinen vaiva. Siihen päälle vielä raskausmaha, niin jep. Rahaa tosin menee, mutta helpotus on ainakin tähän mennessä ollut suuri! Olen käynyt osteopaatilla, joka on erikoistunut raskaanaoleviin ja vauvoihin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Se olikin minun ensimmäisiä oireita. Yhtäkkinen järjetön närästys, joita en harrasta muuten. Se on kyllä muuttunut lieväksi etomiseksi onneksi, nimittäin olo oli tuosta närästyksestä paljon kurjempi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Närästää täälläkin. Aivan älyttömästi.

 

Ei siis kannata syödä tacojakaan raskauden aikana.  :girl_prepare_fish:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now