Kam Jok

Pienikokoisena syntyneet vauvat

53 posts in this topic

Meidän poika syntyi raskausviikolla 38+3 ja oli mitoiltaan 47 cm ja 2280 g. Mulla oli raskausaikana raskausmyrkytys ja pojan pieni koko johtui istukan vajaatoiminnasta. Varsinaista diagnoosia (SGA/IUGR) emme saaneet, mutta poika oli kuitenkin pieni raskausviikkoihin nähden. Nyt on alkanut pohdituttamaan pojan kasvu ja se milloin hän saa kasvussa kiinni ikätoverinsa. Löytyykö täältä muita pienten lasten vanhempia?

 

 

Tässä vielä nämä määritelmät:

SGA (small for gestational age) ja SFD (small for date): sikiö tai vastasyntynyt lapsi on raskauden kestoon nähden liian pieni.

(lähde: www.kevyt.net)

 

IUGR (intrauterine growth retardation): kohdunsisäinen kasvun hidastuma, jonka taustalla on istukan toimintahäiriö tai raskausmyrkytys.

(lähde: www.kevyt.net)

 

muoks. muutin otsikkoa...

Edited by Kam Jok

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän kuopuksemme on myös SGA-vauva. Hän syntyi rv 36+5 mitoilla 46cm ja 2370g. Olimme perätilakontrollissa, jossa kasvun hidastuminen huomattiin ja siitä sitten oltiinkin parin tunnin päästä jo sektiossa. Poika joutui viettämään ensimmäiset kaksi viikkoaan lastenosastolla ensin vauvateholla ja sitten vauvalassa. Syytä kasvunhidastumiseen ei löytynyt, ultrassa napanuoran virtaus oli ollut hyvä ja istukkakin tutkittiin tuloksetta.

 

Minuakin mietityttää miten poika saa kiinni ikätovereitaan, vai jääkö pienemmäksi. Vertailukohtana on vielä isoveli, joka taas on aina mennyt + käyrillä, ja pikkuveli sai isoveljensä syntymämitat kiinni 2kk iässä.... 6kk neuvolassa pojan mitat olivat 7470g ja 66,5cm. Paino oli 5kk iässä jo 0-käyrällä, mutta oli siitä nyt vähän notkahtanut. Pituus on mennyt -1 käyrällä.

 

3kk iässä olimme kasvukontrollissa sairaalassa, jossa tavattiin lastenlääkäri ja fysioterapeutti. Kaikki oli hyvin kasvun ja kehityksen suhteen ja normaali neuvolaseuranta riittää. Jos iästä miinustaa kuukauden, niin taitojakin (leluun tarttuminen, kääntyminen) on opittu "normaaliin" aikaan.

 

Vastustuskyky pojalla tuntuu olevan heikompi ainakin isoveljen vauva-aikaan verrattuna. Flunssia on ollut tosi monta, ja korvakierrekin alkoi ja 5kk iässä laitettiin putket korviin.

 

Missä mitoissa Kam Jok teidän poika on nyt ja miten menee käyrillä? Kiinnostaa senkin takia, kun syntymämitat on aika samat kuin meidän pojalla :)

Edited by Ada.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän poika oli 6 kk ikäisenä 7220 g ja 67,8 cm, 1- vuotis mittauksessa 8170 g ja 75 cm. 1v 3kk kasvukontrollissa painoikin jo melkein 9 kg. Meillä poika kasvoi vauhdilla johonkin 5-6 kk ikäiseksi saakka, jolloin käväisi 0 käyrällä ja sen jälkeen painokäyrä on laskenut kokoajan, kun poika alkoi liikkumaan. Nyt 1-vuoden jälkeen paino tuntuu nousevan taas enemmän. Kuitenkin painon kanssa mennään siellä -20 käyrällä.

 

Ada., tiedätkö millä perusteilla SGA-diagnoosi annetaan? Meidän poika on melkein saman kokoinen kuin teidän kuopus, vaikka raskausviikkoja olikin enemmän. Toisaalta meidän poika ei joutunut syntymän jälkeen hoitoon tai tarkkailuun, vaan pääsi heti viereeni osastolle. Meidän synnytyspapereissa ei ollut SGA- merkintää tai muitakaan diagnooseja.

Mullakin muuten oli ultrassa napanuoran virtaukset hyvät, mutta synnytyksen jälkeen todettiin, että istukka oli normaalia pienempi ja se oli osittain kalkkeutunut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän poika syntyi viikolla 41+2 ja painoi vain 2630g ja pituus 49cm. Hän oli alussa pari päivää vastasyntyneiden tarkkailuosastolla, ekan päivän teho-osaston puolella ja sitten ihan tarkkailupuolella.

 

Olen jälkeenpäin miettinyt, mistä pojan pienipainoisuus voisi johtua, mutta neuvolassakaan eivät ole osanneet sanoa syytä. Nyt poika on onneksi kasvanut hyvin, paino on ollut koko ajan vaan n. -10-käyrällä. Kävin loppuraskauden aikana usein äitiyspolilla korkean verenpaineen takia ja vauva ultrattiin aina ja istukan virtaukset olivat kuulemma hyvät, niin ei se siitäkään pitäisi johtua. Mahdollisissa seuraavissa raskauksissa aion kyllä ottaa asian puheeksi ja haluan tarkempia kontrolleja, koska en haluaisi millään, että vauva vietäisiin heti teholle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko kellään tietoa noista diagnooseista, mä oon nyt vähän laiska googlailemaan ite :)

 

Meillä kakkonen on siis tuloillaan ja on todettu olevan painoarviolta keskiarvoja pienempi, käydään painokontrolleissa jne, yhen arvion mukaan jos syntyis laskettuna, niin paino olis n.2,5kg. Esikkokaan ei ollu mikään kovin iso (mut kuitenkin rv 39+1 painoi 2990g ja pituutta oli 49cm...), eli ainakin osittain varmaan menee mun ja miehen geenien piikkiin, mutta silti mietityttää kuitenkin vaavin tuleva koko. Multa on useempaan otteeseen ultrattu napavirtaukset ja joku vaavin aivojen pääverisuoni ja niissä on ollu kaikki ok, onko kuinka todennäköistä että istukassa on silti joku vika?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ada., tiedätkö millä perusteilla SGA-diagnoosi annetaan? Meidän poika on melkein saman kokoinen kuin teidän kuopus, vaikka raskausviikkoja olikin enemmän. Toisaalta meidän poika ei joutunut syntymän jälkeen hoitoon tai tarkkailuun, vaan pääsi heti viereeni osastolle.

 

Mietin ihan samaa, että jännä ettei sulle laitettu sitä diagnoosia. En osaa sanoa millä perusteella se tuli, mutta neuvolakortissa ja sairaalan papereissa on SGA-diagnoosi. Tuo vauvateholle joutuminen johtui lähinnä keuhkojen kehittymättömyydestä, ei sinäänsä koosta. Poika oli happikaapissa ja välillä hengityskoneessakin, kun keuhkoihin iski tulehdus.

 

Oliko teillä Kam Jok ja Eva Luna käytössä mitään "ravintolisiä"? Meillä poika sai alussa keskostippoja n. 2kk ja rautalisää n. 3kk. Rautalisää oli tarkoitus jatkaa 8kk ikään, mutta saatiin lopettaa se, kun hemoglobiiniarvot oli olleet pitkään hyvät.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Meillä ei ollut käytössä mitään ravintolisiä. Tietääkseni rautavalmisteiden käytön aloituksessa painoraja on ollut 2500g. Meidän pojalla diagnoosina oli hypoglykemia eli alhainen verensokeri, mikä on kuulemma todella yleistä pienipainoisilla vastasyntyneillä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän poitsu syntyi rv 39+3 keskivertoa laihempana. Syntymämitat 2550 g ja 49 cm. Ekoina päivinä verensokeria mittailtiin tiuhaan ja se kävikin matalissa lukemissa, ei kuitenkaan joutunut mihinkään sokeritippaan. Myös raajojen täristelyä oli, minkä sanottiin olevan pienikokoisilla vauvoilla myös yleistä. Tähän auttoikin kalkkilisä mitä poitsu sai parina päivänä suun kautta. SGA-diagnoosia poitsu ei ole saanut. Pieni koko selittyy luultavasti geeniperimällä, itsekin olen ollut täysiakaisena syntyessäni 2.8kg.

 

Pienestä koosta huolimatta imetys lähti sujumaan hyvin ja poitsu onkin edelleenkin aikamoinen tissitakiainen. On kasvanut hurjaa vauhtia. Pituus menee keskikäyrällä ja paino +20 käyrällä. Odotusaikana napanuoran virtaukset todettiin normaaleiksi ja istukka oli myös ok. Poitsu syntyi hätäsektiolla, napanuora oli poitsun kaulaan ja kainaloiden alle kietoutunut, mutta niinkuin viimeisessä ultrassa rv 38+ napanuoran virtaukset oli hyvät.

 

Muoks. niin ja kasvanut siis poitsu on oikeasti lujaa, nyt 7 kk iässä painoa n. 10 kg ja pituus n. 68 cm.

Edited by tiksu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ada.: Meillä oli myös käytössä rautalisä. Sitä oli tarkoitus jatkaa vuoden ikään, mutta koska hemoglobiiniarvot olivat hyvät niin lopetin sen aikaisemmin. Pojalla oli aikamoisia vatsaongelmia tuon rautalisän takia. Nykyään meillä on ohjeena antaa pojalle rypsiöljyä 1-2 tl ruokaan päivittäin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meiltäkin löytyy SGA-vauva. Tyttö syntyi raskausviikolla 35+4 raskausmyrkytyksen takia. Syntyessä tytöllä oli painoa 1955 g ja pituutta 44 cm. Sairaalassa lastenosastolla tyttö vietti pari ensimmäistä päivää ja neljäntenä päivänä kotiuduttiin kaikki. Nyt 9 kk iässä tyttö on edelleen aika pieni, 6700 g ja 68,5 cm.

 

Ensimmäisen kuukauden meillä oli ravintolisänä käytössä äidinmaitoon lisättävä "maidon vahvike". Rauta on myös ollut koko ajan käytössä, tosin muistan antaa sitä vähän epäsäännöllisesti. Nyt viimekerralla neuvolassa huomattiinkin, että tytön hemoglobiini on huono ja rautavarastotkin pienet. Pari muutakin labra-arvoa olivat vähän rajojen ulkopuolella.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Missä iässä Kam Jok aloitte antaa tuota rypsiöljyä? Meillä oli vähän puhetta siitä viimeksi neuvolassa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Neuvolakortista katsoin, että jo 5 kk neuvolakäynnillä oli suositeltu öljylisää. En ole varma aloinko jo silloin antamaan, mutta aika aikaisin aloitettiin jokatapauksessa. Kiinteät aloitettiin 4 kk ja viikon ikäisenä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidänkin tyttö syntyi SGA-lapsena. Hän syntyi viikolla 39+0, mutta painoa oli vain 2240g ja pituutta 47cm. Mitään erityistä syytä tytön pienipainoisuudelle ei löytynyt, jonkin verran lääkärit epäilivät istukan vajaatoimintaa mutta varmuutta siitä ei ole. Raskausmyrkytystä minulla ei ollut. Itse oon pienikokoinen myös (157cm ja 49kg), joten joku lääkäri epäili myös perinnöllisyyden vaikutusta.

 

Tyttö vietti teholla yhteensä 5 päivää, aluksi matalien verensokerien ja syömisongelmien takia, sitten verihiutaleiden määrän laskun vuoksi. Sen jälkeen päästiin vierihoitoon ja kuudentena päivänä synnytyksestä kotiin. Imetys lähti onneksi takkuilevan alun jälkeen hyvin käyntiin.

 

Tytöllä nyt ikää 2,5kk ja painoa tullut hyvin lisää. Siropiirteinen on toki vieläkin ja kovasti itse stressaan sen painon noususta. Ravintolisiä ei olla jouduttu käyttämään, kiinteät meille on neuvottu aloittamaan 4kk iässä.

 

Ada., tiedätkö millä perusteilla SGA-diagnoosi annetaan?

 

SGA-diagnoosin saa vauva jonka syntymäpaino on yli kahden keskihajonnan verran pienempi kuin kyseisillä viikoilla syntyvien vauvojen keskiarvopaino. Ymmärsiköhän tästä selityksestä mitään ...? :rolleyes: Ei ole tässä laskinta, niin että osaisin antaa jonkun esimerkin ... :) Minäkin mietin Kam Jok, miksi teidän vauvalle ei tuota diagnoosia ollut annettu, koska kyllähän kriteeri teidän kohdalla pitäisi täyttyä.

Edited by azucena

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Täytyykin ottaa tuo diagnoosi-asia esille seuraavalla neuvolakäynnillä, joka onkin neuvolalääkäri 1,5 v ikäisenä. Pojan pieni koko voi selittyä myös geeneillä, mut ei meidän kummankaan suvussa kuitenkaan näin pieniä ole syntynyt. Joten itse en ainakaan usko, että perinnöllisyys olisi tässä se pääasiallinen syy, vaan ensisijaisesti mun raskausmyrkytys.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eiks ne oo ne SD-käyrät jotka on ne keskihajontakäyrät? 0-käyrä on keskiarvo ja -2 SD on se alempi vertailukäyrä. Jos näin on niin meijän vaavi saa raskausajan painoarvioiden perusteella SGA-diagnoosin jos siihen ei muuta tarvita kun toi pieni paino...

 

Tänään painoarvio rv 34+6 1863g

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ joo, se SD on lyhenne sanoista standard deviation eli keskihajonta. Eli jos painolukemien perässä lukee esim. -2,8 SD, se tarkottaa, että paino on ollut 2,8 keskihajontaa viikkojen mukaista keskiarvopainoa pienempi.

 

Muoks. Ja toivottavasti {i} teidän vauva vielä ehtisi ottaa kasvuspurtin kohdussa, ennenkuin syntyy!

Edited by azucena

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä luki sairaalan papereissa -2,5 SD.

 

Onko muuten teillä muilla loppuraskauden ultralla tehdyt painoarviot pitäneet paikkansa? Viimeisen painoarvion (viikoilla 36+) pojan painoarvio oli 2,6kg (joka oli siis todellinen syntymäpaino) ja arvio syntymäpainoksi 3,2kg, mutta se kyllä heitti pahasti!

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Meillä arvioitiin pojan painoksi rv36+4 2,3 kg ja rv38+1 2,46 kg. Poika siis syntyi rv 38+4 ja oli sen 2,2 kg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä painoarvio ei mennyt ihan nappiin. Ultralla arvioitiin rv 38+1 painoksi 2700g. Lääkäri epäili silloin vauvan painavan laskettuna aikana n. 3kg. Poitsu syntyi sitten tosiaan rv 39+3 ja painoikin vain 2550g.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä myös painoarviot meni täysin metsään. Synnytystapa-arviossa rv 35+6 lääkäri arveli, että vauva painaisi noin 2,4kg, ja että mikäli mentäisiin laskettuun aikaan asti niin meille syntyisi 3,5 kiloinen. Pari päivää ennen synnytystä terveydenhoitaja arvioi vauvan olevan kolmikiloinen, "tai ehkä vähän alle". No, sieltähän syntyi sitten 2240g painava neiti. :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esikoinen syntyi 40+0 2630g 48cm eli ei varsinaisesti pienipainoinen, mutta silti viikkoihin nähden pieni ja ensimmäiset viisi päivää vietti lastenostastolla sokeri- ja suolatipassa nenämahaletkun kera. Hän näytti syntyessään laihtuneelta ja lääkäri epäili istukan toimintahäiriötä (istukka vain 300g, kun toisessa raskaudessa se oli 600g ja lapsi 3510g). Päivää ennen syntymää vauva arvioitiin noin kolmekiloiseksi.

 

Poika ei ole iso edelleenkään (nyt 3-vuotiaana 92cm 12kg oli 1-vuotiaana 76cm 8,9kg, 2-vuotiaana 84cm 10,2kg), mutta en usko sen johtuvan pienestä syntymäpainosta. Pikkuveli nimittäin syntyi myös 40+0 ja oli 3510g 51cm ja on kasvanut ihan samalla tavalla kuin isoveljensä (nyt kohta 2-vuotiaana 83cm 11kg). Kaverin poika taas syntyi rv 38+ 2450g 47cm ja oli 1-vuotiaana 14kg ja 85cm!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Missä vaiheessa lapsi lasketaan pienikokoiseksi? onko sillä mitään väliä, onko itse tai toinen vanhempi ollut myös syntyessään pienikokoinen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now