Guest Sirppis

Imetyksen lopetus

125 posts in this topic

Tähän voi kerätä kaikkia imetyksen lopetukseen liittyviä kysymyksiä ja kokemuksia.

 

Itselläni olisi kysymys lähinnä päiväimetyksen lopettamiseen. Vielä siihen ei ole aikomus, mutta ihmettelenpä vaan etukäteen.

 

Meillä on siis täysimetetty lapsi, joka tosin syö nykyään jo kiinteää ruokaa. Pointtina tuossa täysimetyksessä siis se, ettei lapsi syö korviketta, eikä rintamaitoakaan pullosta. Mitenkä siirtyminen imetyksestä maitoon tulisi aikanaan tapahtua? Ensimmäisenähän varmaan päiväsyötöt jää väliin. Tapahtuuko tämä silloin, kun lapsi voi jo juoda lehmänmaitoa? Vai kannattaako pyrkiä sitä ennen kokeilemaan korvikkeiden juontia pullosta päivisin?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me ruvettiin likan ollessa 11 kk korvaamaan päivämaidot lehmänmaidolla (neuvolasta sanottiin että voidaan jo kokeilla). Ensin kokeiltiin vähäsen pullosta rinnan ohella, ja kun mitään oireita ei tullut, siirryttiin pikaisella tahdilla lehmänmaitoon. Vuoden iässä lopetettiin imetys kokonaan ja siis korviketta ei missään välissä tarjottu tytölle ollenkaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hei!

 

Meidän pienokainen on kohta 7 kk ja tähän asti syönyt vain rintaa. Joskus pienempänä (2-3 kk) yritin maistattaa nan-korviketta, mutta vauva ei sitä huolinut. Nyt kuitenkin haluaisin tuota korviketta menevän edes muutamilla syötöillä päivässä, mutta mutta... Vauva ei huoli sitä. Ei juo myöskään pumpattua maitoa pullosta tai nokkamukista, vettä kyllä ruuan kanssa.

Kaipaisin vinkkejä tuohon korvikkeeseen siirtymiseen? Imetystä kuitenkin haluaisin osaksi jatkaa, ainkin illalla ja aamulla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ensin oli tarkoitus imettää täysin vuoden ikään, mutta yllättävää kyllä tissitakiainen alkoi hiljalleen itse vierottaa itseään jostain 9-10 kk:n iästä. Jätin päivällä aina yhden imetyskerran pois. Korvikkeita poika ei ollut koskaan saanut kuin puurossa, kun ei pulloa huolinut. Alkuun lisäsin vauvajuguja ja tein puurot täysin Naniin, että meni varmasti maitoa tarpeeksi.

 

Nokkamukista oli juonut vettä 5 kk:n iästä. Pulloa en kyllä suosittele enää tuon ikäiselle aloittamaan, vaan mukista maidot. Meillä on sellainen pehmeänokkainen nokkis ja siitä on tosiaan osannut juoda koko ajan. Nania sain jääkaappikylmänä menemään vähän, mutta pian aloitettiin sitten ihan Gefiluspiimällä ja se on poitsun suurinta herkkua edelleen :rolleyes:

 

Lopulta oli jäljellä aamu-ja iltatissi. Sitten enää aamu, tämä ihan itsekkäistä syistä, kun poika heräsi viiden-kuuden välillä niin syötön jälkeen jatkoi vielä hetken uniaan ;) Noin 11 kk:n iässä jätin aamutissin pois, kun poika alkoi nukkua pidempään aamulla. Meillä koko imetyksen lopetus meni niin helposti etten olisi uskonut. Poika ei tosiaan koskaan huolinut pulloa ja muuten oli aina ahnas imemään. Uskon, että aika oli juuri pojalle sopiva, koska ei missän vaiheessa protestoinut asiaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nubyn pehmeänokkainen nokkamuki on tosi hyvä. Mut jos juomalla ei meinaa mennä, niin sit voi tosiaan tehdä NANiin puurot (tai veteen paksun puuron jonka jäähdyttää melkein velliks NANilla). Sit jos soseuttaa esim. perunaa, bataattia tai porkkanaa niin ei jatka niitä millään vaan pakastaa sellaisena kiinteänä massana, sit kun sulattaa syötäväks niin jatkaa taas maidolla pehmeämpään muotoon. Makuun tottumista voi auttaa, jos pumppaa omaa maitoo ja lisää siihen vähitellen NANia kerta kerralta. Mutta tuo nyt ei tietysti auta jos vauva ei suostu ollenkaan juomaan esim. nokkamukista. En tie oisko mukiin helpompi totutella aluks just tissimaidolla tai vedellä..

 

Meillä ei olla vielä imetystä lopettelemassa, mutta tulipa mieleen tuollaisia vinkkejä.. NANiin ollaan vähän totuteltu kun olin yötä pois tässä taannoin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä tyttö siirtyi imetyksestä suoraan lehmänmaitoon. Aluksi n. 10 kk iässä totuteltiin maitotuotteisiin raejuuston ja jugurtin avulla ja kun niistä ei mitään ihmeempää tullut, sai tyttö joskus 11,5 kk iässä ekan kerran maitoa nokkamukista. Ollaan annettu maitoa sekä nokkamukista että tuttipullosta, pulloon en lähtisi vauvaa totuttamaan, jollei se ole jo ennestään tuttu. Me oltiin annettu tytölle vettä tuttipullosta, joten meillä se oli tuttu kapistus. Sitten kun maitoa alkoi menemään enemmän päivässä, alettiin vähentää imetyskertoja. Toki olihan niiden kertojen määrässä tapahtunut vähennystä jo ennen maidon aloittamistakin, mutta kuitenkin. Imetys lopetettiin, kun tyttö oli 1v 1kk ja sen jälkeen on mennyt pelkkää maitoa, ei ihan joka päivä ehkä tarpeellista määrää (½ l), mutta riittävästi kuitenkin. Mä en alkaisi käyttää korviketta missään välissä, jos rintamaitoa vaan riittää lapsen tarpeisiin, vaan siirtyisin suoraan sitten lehmänmaitoon lapsen iän sen salliessa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos ei aio korviketta käyttää ollenkaan vaan siirtyy suoraan siihen lehmänmaitoon ni kuinka usein on tarvinnu imettää päivässä? Siis esim yli 8-9 kuukautista. Eli onko edelleen yhtä sidottu vauvaan ku tähänki asti. Imetän siis parin tunnin välein... Poika nyt 7kk...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Löytyykö ketään joka olisi lopettanut imetyksen kokonaan 7-8 kk iässä...?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meilla lopetettiin 7kk jalkeen paivisin imeminen ja 8kk kokonaan. Poikaa ei enaa kiinnostanut tissi paivisin (liian paljon muuta kiinnostavaa....) ja ei taten saanut tarpeeksi maitoa paivalla jota han kompensoi juomalla oisin 2 tunnin valein!! Aamu ja iltapaiva korvikepullot-poika syo 3 kiinteaa ateriaa paivassa- saivat taman antisosiaalisen kaytoksen loppumaan nopeasti (ja ummetuskin loppui samantien) ja tissia annettin vaan aamuyosta. Poika nukkuu jo niin pitkaan etta sekin lopetettiin joten yosyottoja ei enaa ole. toimi meilla ja imetyksen lopetus oli yllattavan helppoa-olin varautunut pitkaan sotaan ahnaan imijan kanssa mutta toisin kavi. Poika vahan naytti itse tahtia.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Löytyykö ketään joka olisi lopettanut imetyksen kokonaan 7-8 kk iässä...?

 

Esikoisen kanssa lopetettiin kokonaan noin 7½ kuukauden iässä. Vieroitti itse itsensä. 5-6 kuisena aloitettiin kiinteiden maistelu ja aika nopeasti niitä ruvettiin "syömään kunnolla". Iltaisin pullosta annettiin velli ja jossain vaiheessa vaihdettiin puuroksi. Päivätissittelyt jäivät pikkuhiljaa ja lopulta (vikat viikot) suostui tissille enää öisin (söi vain kerran yössä) ja lopulta tuli se viimeinen yö kun tissi kelpasti..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kuulin tarinan vauvasta, joka tuossa 6-8kk:n iässä sai enää ilta-aamutissiä eikä enää kuitenkaan syönyt yöllä. Päivällä söi 4-5 kiinteää ateriaa ja joi korviketta. Tyttö alkoi nukkua öitään huonosti, heräili ja kukkui hereillä epämääräisiä aikoja keskellä yötä tuossa 6kk:n kieppeiltä alkaen. Lopulta imetys lopetettiin kokonaan ja vain viikko sen jälkeen tyttö alkoi nukkua kokonaisia öitä! Onko tää yleistä? Vai sattumaa?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jos ei aio korviketta käyttää ollenkaan vaan siirtyy suoraan siihen lehmänmaitoon ni kuinka usein on tarvinnu imettää päivässä? Siis esim yli 8-9 kuukautista. Eli onko edelleen yhtä sidottu vauvaan ku tähänki asti. Imetän siis parin tunnin välein... Poika nyt 7kk...

Mä en enää mitään tarkkoja imetyskertojen määriä muista, mutta tuossa 9 kk iässä mä imetin varmaan 4-5 kertaa päivässä ja kerran yöllä. Meillä tyttö on ollut tehoimijä ja imetyssessiot on kestäneet maks 10 minuuttia ja syöttövälit olivat useampia tunteja tuossa iässä.

 

Meillä jäi yöimetys ensin pois ja sen jälkeen tyttö alkoi myös nukkumaan kokonaisia öitä. Yöimetys jäi ihan tytön omasta toimesta pois, koska ei herännyt enää yöllä syömään, ennenkuin joskus 5-6 aikaan aamulla. Sitten kyllästyin tuohon aamuyön syöttöön ja päätin vaan rauhoittaa tytön tutin avulla omaan sänkyynsä ja vajaassa viikossa tytöltä jäi nuo aamuyönkin herätykset pois. Toki niitä herätyksiä saattaa vieläkin tulla satunnaisesti, varsinkin jos tyttö on kipeä, tulee hammas tai näkee jotain unta. Meillä tyttö välillä itkee yöllä ja nousee istumaan pinniksessä ja kun menee siihen, niin huomaa, että tyttö on ihan unessa, mutta itkee hirveästi. Ilmeisesti näkee jotain painajaisia, mutta näihin auttaa yleensä tutti ja takaisin makaamaan laittaminen.

Edited by Helga

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minä jätin yöimetyksen pois pojalta 7 kk iässä, kun huomasin, ettei hän juurikaan syönyt siinä. Nyt pari viikkoa sitten nuhan yhteydessä hän rupesi kieltäytymään rinnasta päivälläkin. Tuohon asti olin imettänyt kolme kertaa päivässä. Välillä meni koko päivä, että tarjotessa rintaa, alkoi hirmuinen huuto ja kiemurtelu. Kysyin 8 kk neuvolassa, että lopetanko vai yritänkö jatkaa ja sain neuvon, että ei kannata suotta rääkätä itseään ja poikaa tuolla taistelulla, vaan jos itsestä tuntuu, niin lopettaa. Ja niin lopetin nyt 8 kk 1 vkon iässä. Poika on juonut koko ajan pullosta korviketta lisäksi, joten meillä siirtyminen kävi helposti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En ajatellut vielä imetystä kokonaan lopettaa. Mutta yöimetykset rassaa ja haluisin niistä eroon. Toisaalta poika kyllä imee silloin ihan hyvän määrän eikä toi imetys kauhean kauaa kestä. Eli en tiedä pitäiskö jonkin sortin unikoulu aloittaa vaiko jatketaanko yösyöntiä.

 

Mies ei unikoulusta kovin innoissaan ole. Eipä kai, kun se vaatisi sen, että HÄN valvois öisin ja hyssyttelis jätkää. Mietin tässä, että lykkäiskö hommaa vielä siihen, kunnes koitetaan koko imetys lopettaa ja siinä sitten ois pakko noi yötkin rauhotella.

 

Kyllä mä nyt periaatteessa jaksan noi imetykset hoitaa, mutta harmittaa vaan, kun kesällä ois pari sellasta yötä, että pojan pitäis mennä hoitoon yöksi. Miten sit siellä? Hän kyllä syöttötuolissa aterian yhteydessä syö pullosta, mutta tissin tilalla se ei kelpaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nyt on alkanut houkuttaa imetyksen lopettaminen....

 

Mietityttää vaan, kun poju ei korviketta oikein huoli. Oppiiko se sitten kuitenkin sitä juomaan, kun tissibaari sulkeutuu, niin että saa sitten riittävästi maitoa?

 

Toisaalta ois fiksua odotella siihen 10kk asti, jotta vois siirtyä suoraan normimaitoon, mutta nyt vaan tuntuu siltä, ettei oikein enää napostelis olla lehmänä. Olin kovasti suunnitellut imettäväni 12kk, mutta nyt tuntuu vähän siltä, että mieli olis muuttunut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Mullakin alkaa olla kiinnostusta päiväimetyksen lopettamiseen, vaikka mäkin kuvittelin imettäväni "loppuun asti". Liekö sitten syynä kesän tulo ja se, että haluaisi eroon imetysliiveistä. Lisäksi tuntuu, että maidon tulokin alkaa olla vähentynyt niin, että välillä ihmettelen, että millä mä oikein tuota lasta ruokin. Toisaalta edes äidinmaito ei ole mennyt pullosta alas, joten tiedä mitä tehdä. Kai mä vielä kuitenkin toistaiseksi yritän jatkaa, kunnes lehmän maitoa saa ruveta antamaan tai kunnes maitoa ei oikeasti enää riitä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Sain äsken melkein 40ml korviketta tuttipullolla alas. Ja loppuliru meni, kun otin pullosta korkkiosan ja kaadoin reunasta hörpyttämällä.

 

Mä oisin oikeestaan muuten täysin valmis luopumaan tissihommista, mutta hiukan emmityttää heinäkuinen etelän reissu. Just oltiin Kanarialla ja siellä oli, ja varsinkin lennolla oli tosi kätsyä huolehtia tissillä vauvan nesteytyksestä.

 

Toisaalta. Kai me voitais hissukseen ruveta vähentämään hommaa. Saahan sitä nesteytystä pullostakin. Huomasin, että äsken toi korvike uppos paremmin, kun en ollut edellisen aterian perään imettänyt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Voithan sä totuttaa korvikkeeseen sekoittamalla sitä äidinmaitoon ja lisäämällä sitten korvikkeen määrää sekoituksessa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä imetys loppui eilen. Ihme kyllä tissit ei oo yhtään kipeet eikä turvoksissa. :blink: Saa nähdä onko aamulla...

 

Mä lopetin päiväimetykset reilu kaks viikkoa sitten ja imetin öisin 2-3 kertaa mitä poika heräili. Tuon parin viikon aikana on ollut muutama yö ettei poika ole syönyt lainkaan (ehkä kaksi yötä). Viime yönä tutti riitti, ei tarvinnut turvautua korvikkeeseen, toivottavasti kelpais jatkossakin ja alkais nukkumaan ihan kokonaisia öitä. Saa nähdä kui meitin käy. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Täällä imetys loppui eilen. Ihme kyllä tissit ei oo yhtään kipeet eikä turvoksissa. Saa nähdä onko aamulla...

No ei oo. :blink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mitenköhän mäkin eksyin tänne.. :rolleyes:

 

Mutta siis asiaan. Eikö vauvajugurteista / rahkoista vauva saa myös samat tarvittavat kuin korvikkeestakin? Jos esim. maidon tarve on 5-6 desiä päivässä vauvalla, niin jos me syötäisiin desi jugurttia ja desi rahkaa päivässä vaikka välipalana / puuroon sekoitettuna jne. niin riittääkö jos annan 4 desiä korviketta päälle?

 

Vielä en ajatellut lopettaa, mutta kunhan vaivaan päätäni erilaisilla kysymyksillä, ettei aika käy pitkäksi :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Täällä imetys loppui eilen. Ihme kyllä tissit ei oo yhtään kipeet eikä turvoksissa. :blink: Saa nähdä onko aamulla...

 

Mä lopetin päiväimetykset reilu kaks viikkoa sitten ja imetin öisin 2-3 kertaa mitä poika heräili. Tuon parin viikon aikana on ollut muutama yö ettei poika ole syönyt lainkaan (ehkä kaksi yötä). Viime yönä tutti riitti, ei tarvinnut turvautua korvikkeeseen, toivottavasti kelpais jatkossakin ja alkais nukkumaan ihan kokonaisia öitä. Saa nähdä kui meitin käy. :)

 

Ei mullakaan ole rinnat tulleet kipeiksi vaikken kohta kahteen viikkoon ole imettänyt yhtään. Meillä lopetettiin samoin ensin päiväimetykset (yöimetys oli kätevintä hoitaa tissistä kun keittiö on alakerrassa ja samoin mikro...) ja sitten tyttö itse alkoi rauhoittumaan yöllä pelkällä tutilla. Meillä kyllä heräillään ihan samalla tavoin kuin imetysaikanakin, joten eipä tullut niihin apuja! Tosin samaan syssyyn kun opittiin rymimään ja on tullut 4 hammasta niin ehkä se selittää tai sitten meillä vaan nukutaan levottomasti.. Päivisin olen antanut n. 500-600 ml korviketta + 1 purkki jugurttia eli pitäisi olla ainekin kalsiumin saannin kannalta tarpeeksi.

 

Meillä korvike räittiin pitkin seiniä aluksi, mutta kummasti alkoi maistumaan kun tissiä ei ollutkaan tyrkyllä ja nykyään tyttö ei edes hamua rintaa vaikka nukkuisimme vierekkäin ja minä ilman paitaa. Meillä siis imetyksen lopettaminen meni todella tuskattomasti. Tän kakkosen kohdalla aion kyllä ottaa pullot ja korvikkeet jollainlailla mukaan heti koska en jaksa toiste enää tapella näitä samoja tappeluja.. :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nyt on mennyt viikko imettämisen lopettamisesta. Olen ihan äimänä miten tämä meni näin helposti. :blink: Siis voiko tässä vielä tulla jotain takapakkia? (...tyhmä kysymys, kun on kyseessä vauva, takapakkia voi aina tulla... :lol: ). Toistaiseksi kuitenkin täällä vedellään täysiä yöunia omassa sängyssä ja öisin pitää laittaa pojalle tuttia vain 0-1 kertaa (ennen lopettamista poika heräs 1-2, jopa 3 kertaa syömään yöllä). Tissit ei ole olleet yhtään kipeät.

 

Siis häh, näinkö se loppuu? Olin varautunut johonkin paljon paljon pitempään ja vaikeampaan lopettamiseen. :mellow:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla taas on toi toinen tissi aika kipee <_< Lopetin viikko sitten. Siel on sellanen kova möhkäle sisällä...sellanen et tekis ihan sikana mieli imettää se tyhjäksi :lol::rolleyes: Helpottaako se jossain vaiheessa? Pitääkö sille tehdä jotain vain haihtuuko se maito sieltä vaan itekseen pois? :lol::P:unsure::rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now