Honeynut

Xylitol-pastillit ja hammastahna

35 posts in this topic

Minkä ikäiselle olette ruvenneet antamaan Xylitol-pastilleja ruokailun jälkeen? Entä milloin hammastahna käyttöön? Meidän kunnassa ensimmäinen hammastarkastus on 2-vuotiaana, joten "virallista" tietoa saa vasta tuolloin... :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä kirjoitin tän tuonne vauvapuolen "Syntymähammas" -topiciin:

 

Meitäkin ohjeistettiin vajaa vuosi sitten, että hammastahnaa minimaalinen määrä kuvioihin mukaan heti, kun hampaita puhkeaa. Hammashoitajan mukaan tämä on uuden Käypä hoito -suosituksen mukainen (Käypä hoito on Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin kansallisia, näyttöön perustuvia hoitosuosituksia tekevä yksikkö.)

 

Täältä löytyy suositus: kliks!

 

Ja tässä suora lainaus ko. suosituksesta (boldaukset by anina):

 

Fluorihammastahnan käyttö

 

* Kouluikäisten ja sitä vanhempien on hyvä harjata hampaansa kaksi kertaa vuorokaudessa fluorihammastahnaa käyttäen.

o Tämänikäisten ei ole hyvä huuhdella voimakkaasti suutaan harjauksen jälkeen, jotta syljen fluoripitoisuus pysyy riittävänä mahdollisimman pitkään.

o Paras tulos reikiintymisen ehkäisyssä on saavutettu hammastahnoilla, joissa on fluoria vähintään 1 100 ppm (0.11 %). Suomessa nykyisin markkinoitavissa aikuisten hammastahnoissa on lähes poikkeuksetta ainakin tuo määrä fluoria.

* Alle kouluikäisillä tulee hammasfluoroosin ehkäisemiseksi noudattaa varovaisuutta fluorihammastahnan ja muiden fluorivalmisteiden käytössä, ja niiden annostelun tulee olla valvottua.

* Tahnan käyttö voidaan aloittaa, kun lapsen ensimmäiset hampaat ovat puhjenneet.

o 0.5–2-vuotiaille on suositeltavaa sipaista hammasharjaan fluorihammastahnaa, jossa on enintään 500 ppm fluoria

o 2–5-vuotiaille suositellaan herneenkokoista määrää hammastahnaa, jossa on fluoria enintään 1100 ppm.

* Fluorihammastahnaa kahdesti päivässä käyttävän lapsen ei tule omahoitona käyttää muita fluorivalmisteita.

* Jos käyttöveden fluoripitoisuus on yli 1.5 mg/l, fluorihammastahnan käyttöä ei suositella alle viisivuotiaille.

* Jos lapsi saa ison annoksen fluoria esimerkiksi syömällä paljon hammastahnaa tai fluoritabletteja, on syytä ottaa yhteyttä Myrkytystietokeskukseen (puh. suora (09) 471 977, vaihde (09) 4711, Internet-osoite 4).

 

Ja Xylitot-tabletit (PikkuKakkosen päärynäpastilli ja KattiMatikaisen vattupastilli) otettiin käyttöön vähän päälle vuoden ikäisenä. Ja tosi hienosti tyttö on osannut imeskellä ne alusta asti. Purkastakin on saanut kerran ihan pienen kokeilukulman, jota pureskeli kymmenisen sekuntia, ja sylki sen sitten pyynnöstä pois.

 

Mä en nyt muista tarkkaan, oliko noissa xylitol-tableteissa suosituksena n. 10 päivässä, vai muistanko ihan väärin. Nyt en jaksa tarkistaa mistään. Tyttö saa yhden joka aterian jälkeen, eli 5 päivässä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä oli eka hammastarkastus vähän yli puolivuotiaana ja silloin neuvottiin ottamaan hammastahna käyttöön kerran päivässä. Me pestään siis illalla tahnalla ja aamulla harjaillaan ilman. Xylitolipastilleja (Xylisuu tai Pikkukakkosen pastilli) ovat syöneet jo ainakin vuoden vanhasta, tarkalleen en muista. Saavat niitä pari-kolme päivässä, enemmänkin voisi varmasti antaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meilläkin on xylitolpastillit ollut käytössä vuosikkaasta suunnilleen. Noi Pikkukakkosen päärynät ja Kattimatikaisen vattupastillit meilläkin. Purkkaakin on kokeiltu, mutta ei toi kölvi suostu sylkäseen sitä ulos, joten monen kokeilun jälkeen jätettiin se hetkeks pois. Hammastahnaa on käytetty poskihampaiden tulosta asti, pikkusiskon kanssa aletaan vissiin sitten aiemmin käyttään sitä kun noi suositukset on tosiaan muuttunut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meille sanottiin 1vuotis neuvolassa että vuoden ikäiselle saa laittaa jo hammastahnaa, lapsen pikkurillin kynnen kokoinen määrä, noin suunnilleen.

Lapsihan saa nieltyä sitä tahnaa pesun aikana, mutta se määrä on niin vähäinen ettei pitäisi haittaa tehdä. Lasten hammastahnat

saattavat olla toki miellyttävämmän makuisia,

mutta hammashoidon ammattilaiset sanovat että ihan aikuisten normi-tahnaakin (meillä suositaan Pepsodentia) voi käyttää.

Itsestä tuntui typerältä alkaa ton ikäselle laittamaan tahnaa

harjatessa, juurikin ajattelin sitä että eihän toinen osaa sylkeä tahnaa pois! :rolleyes: Mutta mutta, saapahan hyvää fluoria vahventamaan

kiillettä.

 

Xylitol-tableteista ei ollut puhetta, enkä sitä itse huomannut kysyäkään. Uskoisin että tableteissa on sama määräsuositus kuin

purkan pureskelussakin, eli 5/pvä. Joka ruokailun jälkeen siis.

 

Meillä täällä on kanssa vasta 2vuotiaana ensimmäinen hammaslääkärillä/hoitajalla käynti. Sais mun mielestä olla jo aiemmin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meille taas sanottiin ettei tarvis hammastahnaa ennen kuin tulee poskihampaat, mutta ei kuulemma mitään haittakaan oo kun oon sitä jo nyt laittanut. Poika kun ite vaatii että hänenkin harjaansa sitä sipaistaan kun äitikin kerran laittaa :rolleyes: Laitan sen verran että ehkä just jotain makua saa :lol: Aamuin illoin, hammastahnana ihan normi-Pepsodent :)

 

Sanoivat myös hammastarkastuksessa että n. 1,5-vuotiaasta voi ottaa xylitol-pastillit käyttöön, enkä sitten huomannut kysyä että miksi silloin vasta... Ehkä ajatteli että sen ikäsenä osaavat jo hieman imeskellä, en tiiä :rolleyes: Kyllä meillä ainakin D-vitamiinit osataan jo nyt imeskellä, xylitol-pastilleja en oo vaan millään muistanut vielä ostaa :wacko:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ & ^^ Niinpä sitä taas terveys- ja suunhuollon ammattilaiset vähän seuraa uusia suosituksia :rolleyes:;)

Mutta siis vanha suositushan oli nimenomaan juuri tuo hammastahna vasta poskihampaiden puhjettua. Mä ainakin pidän Käypä Hoito suosituksia todella hyvinä, asiallisina ja noudatettavina!

 

Noiden Pikkukakkos- ja Kattimatikais pastillien suositus on näköjään 9tbl/pvä. Eikä toi 5/pvä suositus purkassakaan ole tarkka, sillä Hammaslääkäriliiton suositus on 5g xylitolia päivässä ja riippuu tosi paljon purkasta, paljonko siinä xylitolia on, täysxylitolivalmisteissa tietty eniten, jolloin niitä täytyy määrällisesti vähiten pureskella.

 

Leafin sivuilla on aika hyvä tietopaketti xylitolista ja sieltä löytyy myös taulukko, jonka mukaan perusJenkkiä pitäisi syödä päivässä 10 palaa, kun täysxylitolipurkkaa (Jenkki Professional) tarvitsee vain 6.

Edited by anina

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuo purkkamäärähän on niin laskettavissa siitä, ku osassa purkista ei oo xylitolia ku joku 30%. Se taitaa olla juuri se JenkkiProfessional mitä itellä tulee aina ostettua, koska siinä on xylitolia 60 vai 70%.

 

Mullaki arvelluttaa se xylitol-pastillien/tablettien antaminen, juurikin sen takia että en mie tiiä osaako toi imeskellä niitä?! :rolleyes: Eihän

se ois ku kokeilla..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me ollaan käytetty hammastahnaa, Herra Hakkaraista, jo pari kuukautta ja nyt sitten ostin kaupasta pastilleja ja annoin eilen ekan. Taisi mennä suuri osa pureskeltuna, mutta en anna sen haitata. Auttaa toivottavassti edes vähän ennen masuun menoa... Olishan mun se pitänyt tajuta, että ei tyttö niitä kumminkaan imeskele, kun d-vitamiininkin rouskuttaa etuhampaillaan niin, että tabletin paloja löytyy milloin matolta, milloin sohvalta. :P

 

Mutta tosiaa, musta 2 v eka hammastarkastus on myös aika myöhään. 1 v olis ollut ihan hyvä ikä mennä ekaa kertaa hammashoitajalle. Ah, ihanat säästötoimenpiteet!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on syöty ksylitolia siitä asti kun hampaat ovat puhjenneet, eli 6 1/2 kk iästä, tosin morttelissa olen laittanut muruiksi. Se on ruokailun kohokohta kun saa ksylitolin! Pieni on ihan tärinöissä. kun näkee kädessäni purkin, jossa muruja säilytetään.

:girl_crazy:

Hän saa siis ihan pienen hyppysellisen.

Auttaahan se tutkitusti myös korvatulehdusten ehkäisyssä.

 

 

Samoin sipaisu tavallista hammastahnaa on laitettu harjaan heti ensihampaiden puhjettua.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä käytetään molempia. Neuvolasta ohjeistettiin tytön ollessa ½-vuotias, että ensimmäisten hampaiden puhjettua sipaistaan harjalle tahnaa (esim. Oral B Nalle Puhin kuvalla, koska siinä on tuo sallittu määrä fluoria). Nyt lisäksi on kuukauden verran ollut käytössä ksylitolipastillit. Hienosti tuo niitä imeskelee mitä nyt joskus on nielassut kokonaisena ja on heti kärkkymässä uutta. :grin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä neiti alkoi saamaan vuoden ikäisenä tarhassa noita xylitoli-pastilleja, joten ostettiin niitä sitten kotiinkin ja anoppilaan. 3-5 päivässä saa, sikäli mikäli muistetaan täällä kotona niitä antaa, tarhassa saavat siis lounaalla.

 

Hammastahna otettiin käyttöön myöskin vuoden ikäisenä ja todellakin vain lapsen pikkurillin kynnen verran aluksi. Jotenkin neiti oppi sen hampaiden pesun helpommin heti kun alettiin käyttämään tahnaa, liekkö parempi maku auttanut jaksamaan pitää sitä suuta hieman pidempään auki. Ja käytetään hammaslääkärin suosituksen mukaan vain ikäsuosituksella varustettuja hammastahnoja eli nyt taitaa käyttää 3-6v hammastahnaa (Muumi). Meillä hammaslääkärissä ehdottomasti kiellettiin käyttämästä aikuisten hammastahnaa. Ja muutaman kerran kun sitä on tullut vahingossa harjalle laitettua, niin on kyllä neiti huomauttanut, että tämä polttaa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä poimin nyt vielä erikseen tosta aninan lainaamasta hyvästä ohjeistuksesta tän, koska se ehkä jää muuten helposti huomaamatta:

 

* Jos käyttöveden fluoripitoisuus on yli 1.5 mg/l, fluorihammastahnan käyttöä ei suositella alle viisivuotiaille.

 

Meillä oli eka hammashoitajan tapaaminen n. 6 kk iässä ja siellä tuli esiin tuo veden fluoripitoisuuden vaikutus näihin suosituksiin, mulle ainakin oli ihan uutta tietoa. Eli jos on oma kaivo, kannattaa vesi tutkituttaa (ainakin meidän kunnassa fluoripitoisuus tutkitaan ihan ilmaiseksi) ja ottaa tulokset huomioon siinä, millon alottaa fluorihammastahnan käytön. Meillä tilanne on se, että vedessä fluoria on runsaasti, joten pojalle ei vielä hammastahnaa laiteta ollenkaan.

Edited by Lilypad

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Fluoripitoisuuteen on tosiaan syytä kiinnittää huomiota, jos ei halua lapselleen valkoisia läikkiä hampaisiin... Nim. itsellä kivat läiskät etuhampaissa, ja niitähän ei pois saa! :girl_sad:

Edited by Mrs. H

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän kunnassa on suositukset muuttuneet esikoisen jälkeen (kahdessa vuodessa) Mennään siis noiden käypä-hoito suositusten mukaan. Meillä on tahnaa käytetty heti kun hampaat puhkesivat ja pastilleja n. 9kk ikäisestä. En tiedä mikä on meidän veden fluoripitoisuus, mutta ilmeisesti ei ainakaan liian korkea koska esikoiselle annettiin vielä tabletteja. Nythän on siis jotain uusia tutkimuksia jossa on todettu että ne eivät imeydy tarpeeksi sen tabletin mukana (näin mulle neuvolassa selitettiin) ja siksi on vaihdettu suositus hammastahnaan. No joka tapauksessa hammastahnan tulee olla sitä 500ppm esikoisella on 1000ppm ja aikuisten 1400ppm.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me ollaan neuvolan ja hammashoitajan (meillä eka tarkastus noin vuoden iässä) suosituksesta harjattu hampaita ekojen puhkeamisesta lähtien. Hammastahnasta tuttu hammaslääkäri sanoi, että saisi alkaa laittamaan heti ensimmäisten hampaiden puhjettua niin pienen sipaisun kun pystyy. Hammastahnan sain kuitenkin aikaan ostettu vasta juuri ennen tuota hammashoitoaikaa ja apteekista ostin Elmexiä kun putkilossa sanoi sopivan jo 1-vuotiaalle. Fluoria on tuo sallittu määrä, mutta on jäänyt nyt vaivaamaan kun hammashoitaja sanoi valinnasta kuullessaan, että ei sitä vaan just niitä muumi/nalle puh-tahnoja (muistaakseeni). Todettiin, ettei viitsitä uutta ostaa kun kerran tuo kestää niin pitkään. Osaatteko sanoa mikä tuossa Elmexissä sitten voisi olla vikana?

 

Xylitol-pastilleja on annettu tuosta vajaa 1v-tarkastuksesta lähtien aterioiden jälkeen. Meillä on myös D-vitamiinia pastilleina, joissa on xylitolia ja ollaan järkeilty, että noita katti matikaisia ei tarvitse niiden ruokailuiden jälkeen, jonka jälkeen otetaan vitamiinipastilli tai pestään hampaat, eli niitä tulee annettua yleensä 1-3 päivässä. Mä olen siis ajatellut lähinnä sitä, että hampaat saa xylitolia ruokailuiden jälkeen, mutta ehkä niitä pastilleja voi sitten antaa hieman reilumminkin (kun tyttö kerran niistä kovasti pitää) jos niissä muitakin hyötyjä on. Ja imeskely tosiaan on sujunut hyvin alusta asti. Aina välillä yrittää puraista, mutta imeskelee kyllä myös eikä heti niele pastillia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko kenenkään lapsi reagoinut xylitoliin vatsallaan? Mä olen antanut pojalleni tosi varovasti noita xylitol-pastilleja kun itse reagoin siihen voimakkaasti, ilmavaivoja ja muuta vääntöä tulee jo muutamasta purkkapalasta päivässä. Eihän se tietenkään sitä tarkoita että poika reagoisi samanlailla mutta en vaan jotenkin uskalla antaa xylitolia vaikka hampaille tekis kuinka hyvää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja meillä ei siis osata myöskään vieläkään imeskellä (poika on vajaa 2-v) joten olen siirtynyt kattimatikaisista hakkaraisen pastilleihin, ne kun on sen verran pehmeämpiä että pureminenkin onnistuu eikä pastillia tule syljettyä pois.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mursu, meillä lapsi saa vatsanväänteitä xylitolilla ja sorbitolilla makeutetuista vitamiineista (esim pureskeltavat kalkki- tai D-vitamiinitabletit), mutta noita Pikkukakkosen pastilleja jne kyllä sietää.

 

leenuliinu, onko se Elmex juuri sitä lasten Elmexiä? Mun mielestä sen pitäisi sopia lapsillekin. Tärkeintä on se että tahna sisältää max 500 ppm fluoria. Tarkista vaikka siitä tahnan tuoteselosteesta vielä tuo fluorimäärä että sisältäähän se vain tuon verran. Muita sen verran fluoria sisältäviä on ainakin Oral-B:n Nallepuh-tahna, mutta esim Oxygenolin muumitahna sisältää 1000 ppm fluoria, joten sopii vasta 2v lähtien/sitten kun lapsi osaa sylkeä tahnan pois.

 

Siirryttekö muut 2-vuotiaana noihin "vahvempiin" tahnoihin vai vasta sit kun lapsi osaa sylkeä tahnan? Mietin että kun meillä lapsi on jo 2v, mutta se ennemminkin syö sitä tahnaa kuin sylkee, joten en oo vielä antanut noita "vahvempia" tahnoja. Voiko siitä olla jotain haittaa jos menee vielä niillä pienempien lasten tahnoilla?..

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Meillä 2-vuotistarkastuksessa hammashoitaja sanoi, että voi ruveta käyttämään noita "vahvempia" tahnoja, vaikka lapsi ei vielä syljekään tahnaa. Sanoi, että kannattaa laittaa sitä tahnaa ihan pienen pieni nokare. Sitten, kun oppii sylkemään tahnan pois, voi lisätä tahnan määrää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kyllä nimenomaan sitä lasten Elmexiä meillä on ja paketissa selkeästi lukee tuo 500 ppm. Siinä purtilossa ikäsuosituksena on 1-6v, eli sen perusteella ainakaan ei kai olisi hurjaa kiirettä siirtyä "vahvempiin aineisiin".

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Teidän terkka varmaan sekoitti ton Elmexin siihen toiseen Elmexin lastentahnaan (juniori tms.), jossa on enemmän fluoria. Meidän lähikaupoissa on myynnissä vain sitä ~1000ppm lasten Elmexiä ja ostin sitten Oral B:n Disney-tahnaa. Vasta myöhemmin apteekissa näin tota Elmexin miedompaa tahnaa. Elmex ois siitä parempaa, että ei ole sellainen hedelmäinen mikä innostaa lapsia nielemään tahnaa, mutta pakko toi meidän "Berry bubble" tuubi on käyttää loppuun :girl_sigh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Voipi olla. Tolla perusteella just sen Elmexin ostin, kun ei tuo yksivuotias osaa vielä vaatia mitään mukavia makuja, pelkkä hammastahnan saaminen on jo siistiä. Ja ei sitten välttämättä tule niin suurta hinkua suoranaisesti syödä sitä tahnaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me saatiin Elmexin näytetuubi hammashoitolasta 1-vuotiskäynnillä. Ja kuulemma se on juurikin se sorbitoli joka yleensä saa Xylitol-tuotteissa mahan sekaisin, eli kun valitsee täysxylitolpastillin niin harvemmin tulee mitään mahavaivoja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Käytiin nyt muuton vuoksi toiseen kertaan 1-vuotishammashoitolassa. Täälläkin sanottiin, että se elmex ei ole kaikkein paras. Selityksenä oli jotain, että pitkäaikaisessa käytössä se aiheuttaa kellastumia (tai jotain), eli suositus oli että voi toki käyttää sitä, mutta kannattaa vaihdella ja käyttää välillä jotain muutakin.

 

Ja tosiaan kuulemma aikuistenkaan ei suositella enää purskutella hammaspesun jälkeen vaan vain sylkeä tahnat pois eli ei tarvitse huolehtia siitä että lapsi nielee sen vähän tahnansa.

 

Ja aloin nyt myöskin uskoa sitä, että niitä pastilleja tosiaankin olisi ihan suositeltavaa syödä se 10 päivässä, eikä se ole vain maksimi minkä SAA syödä. Lisäksi hoitaja korosti myös aikuisten ksylitolin käytön tärkeyttä aina ruokailun jälkeen, jotta pöpöt eivät siirry lapselle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now