pipa

Raskausmyrkytys

138 posts in this topic

Olisin kiinnostunut raskausmyrkytysestä.

 

Onko ollu raskausmyrkystä itselläsi?

Miten nopeasti se puhkesi?

Jouduitko verenpainelääkitykselle vai jouduttiinko käynnistää synnytys?

 

Mulla lähti verenpaineet nousemaan todella nopeasti ylös ja alapaine oli useimmiten 99 tai yli 100 ja yläpaine 150 tai 160.

Oireet ovat olleet niitä klassisia päänsärkyä, vapinaa, turvotusta ja tähtiäsilmissä.

 

Virtsat ja verinäytteet ovat olleet kuitenkin kunnossa. Olin pari päivää sairaalassa tarkkailussa ja halusivat pitää vielä maanantaihin ainakin, mutta onneksi pääsin kotiin.

Joudun nyt mittailemaan paineita kotona ja maanataina taas labratesteihin.

 

Toivon hieman, että labrasta löytyisi se toksemia niin asialle saataisi jopa jotain tehtyä, kun nytten kärsin vaan korkeasta verenpaineesta ja sille ei luultavasti sitten tehdä mitään vaan joudun kait vaan kovempaan tarkkailuun ja käymään labratesteissä...Vai?

 

Eli kaikki kokemukset otetaan vastaan!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän neiti syntyi marraskuun alussa 2006.Syyskuun lopussa, neuvolakäynneillä huomattiin, että valkuiaista oli erittynyt pissaan.Sen vuoksi aloin käydä äitipolilla tarkkailussa (sydänkäyrät, ulltrat jne.)Jouduin myös tekemään välillä virtsan vuosrokausikeräystä, josta mitattiin valkuaisarvot.Muita oireita ei mulla ollut, verenpainekin oli ihan ok.Tätä jatkui melkein kuukauden (valkuiaisen määrä ei tänä aikana noussut).Sitten valkuaisarvot yhtäkkiä lähtivät niin kovan nousuun, että minut otettiin osastolle sisään ja synnytystä käynnistettiin 4päivää.Sinä aikana nousi myös verenpaine ja tuli turvotusta (yhtenä päivänä nousi paino 2kg.), näköhäiriöitä, päänsärkyä.

Elikkäs, kun nuo oireet alkoivat, niin viikkoja oli kasasssa jotakuinkin 35-36 ja tyttö syntyi 39+5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla nousi hiljalleen verenpaine, sit tuli proteiini pissaan, turvotus ja päänsärky +++ arvojen lisäksi.. ja sit oli raskausdiabetes. olin tarkkailussa välillä pari päivää, sit mut otettiin sisään uudelleen vuorokaudeks tarkkailuun, kun verenpaine oli 166/120 ja protskua oli +++ pissassa ja noi muut oireet tuli kehiin. raskausviikkoja oli kasassa 36+4 seuraavana päivänä, kun käynnistettiin, helmikuussa 2006. Arvot olivat laskeneet suhtkoht normaaleiksi. Pissaa kerättiin näytteeksi sairaala-aikana, ei muuten, paitsi neuvolassa tietty tarkasteltiin asiaa. Ja vauvan liikeseurantalappu mulla oli kanssa käytössä, kun oli kovin hiljainen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko ollu raskausmyrkystä itselläsi?

 

On ollut, ekassa raskaudessa.

 

Miten nopeasti se puhkesi?

 

Neuvolassa joskus viikolla 35 paineet pomppas liian ylös ja valkuaista oli vilkkunut parilla kerralla virtsassa. 36+1 viikolla sain lähetteen äitipolille ja sinne jäin. Valkuaista oli todella paljon.

 

Jouduitko verenpainelääkitykselle vai jouduttiinko käynnistää synnytys?

 

Sekä että. Verenpainelääkitys aloitettiin heti kun osastolle pääsin ja loppujen lopuksi söin kahta eri lääkettä. Lääkkeitä söin vielä pari viikkoa synnytyksen jälkeenkin, ennenkuin paineet tasaantui.

Synnytys käynnistettiin viikolla 37+1. Olisi kuulema käynnistetty jo päivää aikaisemmin (mulla en valkuaiset oli siis tosi korkeet) mutta oli niin monta käynnistystä että odotettiin päivä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tässä raskaudessa 3vko sitten(rv 32) todettiin valkuaisen olevan yhdellä plussalla ja sitä se on vieläkin..onneksi verenpaineet on hyvät eikä suurempaa turvotustakaan ole vielä tullut..katsellaan mitä tapahtuu :huh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä jouduin maanantaina raskausmyrkytyksen vuoksi osastolle sisälle ja täällä ollaan synnytykseen asti. Neuvolasta lähettivät saman tien sairaalaan ja hyvä, että nopeasti reagoivat. Arvot kokoajan kohonneett ja olen jatkuvassa tarkkailussa. Kotiin ei ole menemistä ja parempi kai näin vaikka koti-ikävä onkin kamala. Vauvasta ei missään tapauksessa tule täysiaikaista sanoi lääkäri. Nyt elellään päivä kerrallaan. Mulla on myös paikat auenneet...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kovasti tsemppiä iukku! Mulla oli just toi pelkona että oisin joutunu pitkäks aikaa sairaalaan. Tosin oon kuullu tapauksista joissa äidin on pitänyt maata sairaalassa pimeässä huoneessa viikkokaupalla, kun myrkytys on tullut pahana jo joskus puolenvälin jälkeen.. Sulla noita viikkoja on kuitenkin jo melko hyvin kasassa ja ilmeisesti pääset ainakin nettiä käyttämään ettei ihan täydellisessä vuodelevossa tarvi olla. :) Siinä kyllä pää hajoais.. Paitsi että pakkohan se ois sitten tehdä niinkun lapselle on parasta, vaikka sitten sitä täyttä lepookin.

 

Mulla alkoi verenpaine kohota muistaakseni joskus rv30 jälkeen ja pian sen jälkeen myös valkuaista ilmestyi tikkuun. Rv35 muistaakseni oli sairaalassa virtsankeruussa viikonlopun yli, huonekaverina oli tyttö joka rv34 ja sillä sit käynnistettiin jo synnytys, lapsi oli kuitenkin ihan hyvän kokoinen jo. :)

 

Pääsin sieltä sit kotiin käskynä levätä, mikä oli kyllä tosi vaikeeta koska olo ei ois voinu parempi olla. Mulle ei siis tullu missään vaiheessa mitään näköhäiriöitä, hengenahdistusta tms, vointi oli hyvä ja piti koko ajan muistuttaa itseään ottamaan hyvinhyvin rauhallisesti. Mullehan ei tullu ees turvotusta ollenkaan mikä oli kyllä kumma kun se on yleensä se raskausmyrkytyksen vahvin oire. Verenpainelääkitystä en saanut.

 

Toisen kerran jouduin virtsankeruuseen rv38, päivä ja yö kerättiin mutta sitten aamulla lääkäri päätti että käynnistetään synnytys. Mua vähän hirvitti kun lapsen kokoarvio oli 'ei ainakaan yli kolmen kilon' eikä olokaan tuntunut kovin valmiilta synnytykseen. Mutta helposti se käynnistyi ekalla tabulla ja yli kolme ja puolikiloinen vauva tuli. :) Verenpaine ei meinannut laskea ja sainkin sit lääkityksen kotiin, jonkun aikaa jouduin niitä popsimaan ennenkun tokeni. (En tie miksei sitä alotettu jo raskausaikana..)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Missa vaiheessa raskautta tuo raskausmyrkytys yleensa ilmenee/oireilee?

Olen vasta vkolla 14, mutta karsinyt kohta pari viikkoa huimauksesta ja todellakin nahnyt niita tahtia. Naossa ei ole varsinaisesti vikaa, mutta useita kertoja paivassa kaikki valo 'laikkyy' silmissa. Siis ihan kuin joku laittaisi valokatkaisijan himmenninta koko ajan paalle ja pois. Ajattelin jo etta viiraako mulla paakopassa vai mika on vikana. Laakarissa kaydessa sitten verenpaine oli laakarin mukaan yllattavan korkealla. En nyt itse muista lukemia. Huomenna olen menossa testeihin, josko sielta selviaisi missa vika.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Kiitti, arvelinkin etta se tulee yleensa vasta myohaisemmassa vaiheessa. Laakari kuitenkin komensi minut 3 viikon sairaslomalle lepoon, ja eikohan noista testeista sitten selvia mita tama on.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toiselta palstalta luin, että raskausmyrkytys saattaa vaikuttaa jotenkin imetykseen?? Onko teillä tietoa asiasta?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Minkälaisia teidän näköhäiriöt ovat olleet? Vai ihan perinteisiä tähtiä?

Mulla oli sellaisia valopilkkuja, jotka lenteli näkökentässä.

 

Mulla todettiin raskausmyrkytys joskus viikolla 38+x ja siitä lähdin samantien osastolle käynnistykseen. Protsku oli pissassa plussalla, paineet koholla, turvotus kova ja nuo valopilkut. (Tai valopillut, niin kuin neuvolantäti oli vahingossa lähetteeseen kirjannut.. :lol: ) Mitään lääkkeitä paineeseen en saanut, lepoa vaan kehiin. Kuudentena päivänä käynnistelyn aloituksesta ipana sitten syntyi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ :D Aika hupaisa kirjoitusvirhe!

 

Mä vaan tasaisin väliajoin nostelen tätä ketjua, kun huolettaa. Mitä haittaa siitä raskausmyrkytyksestä sitten voi olla, jos ei itse tajua että se on päällä? Multa löytyy jo kaikki oireet paitsi alapaine on vielä ollut alle 90 ja pissa puhdas. Mietin vaan, mitkä ne on ne perustavanlaatuiset oireet? Etten turhaan tekis hallaa vauvoille jos en itse tajua, missä mennään... :huh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ paineet on reippaasti koholla (yli 30/15 lähtötasoon), pissassa prot selkeästi plussalla (yksi plussa ei vielä tarkoita mitään), kunnon turvotukset, päänsärkyä, näköhäiriöitä. Kaikilla ei ole kaikkia oireita.

 

Neuvolaseuranta kyllä riittää - jos on syytä minkäänlaiseen huoleen, neuvolakäyntejä tulee useammin. Itsekin voi pyytää ylimääräisiä käyntejä esim. verenpaineen mittaamisen ja pissan testauksen takia jos huolestuttaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos, Kerttu! Alapaineen lähtötaso oli mulla 60-70 ja nyt on muutaman kerran ollut 87-88. Mutta kai ne olis tarkempaan syyniin sitten laittanut. Turvotusta on ihan kunnolla jo naamassakin ja nokipilkkuja näkyy silloin tällöin. Päänsärkyä ei tosin ole ja se pissa on ollut ihan puhdas. Kai sitä saa olla ihan rauhallisin mielin sitten sen suhteen vielä. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olin seurannassa raskausmyrkytysoireiden vuoksi sairaalassa, mutta myrkytys oli onneksi hyvin lievä ja tuli juuri ennen synnytystä.

Turvotusta oli reilusti, proteiinit yhdellä plussalla (ei välttämättä tarkoita vielä mitään), verenpaineet normaalisti 100/60 kun loppuraskaudesta paineet vaihteli 130/80 - 140/90.

Silmissä vilkkui valopilkkuja.

Jotkut arvot labrakokeiden mukaan kuitenkin pysyi aisoissa, joten tilannetta vaan seurailtiin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Istukan toimintaan se raskausmyrkytys vaikuttaa, jos pahaksi äityy. Mulla epäily on vielä tosi varhaisessa vaiheessa, kun ainoana oireena on ollut kohonnut verenpaine. Pissa on kerran ollut plussalla protskusta, mutta se olikin sitten väärä hälytys, eli liian herkkä liuskatesti. Kaikille ei tosiaan kaikkia oireita tule; tiedän monia joilla pissa ollu aina puhdas. Mutta sitten kun myrkytys on pahana, niin siltä turvotukselta ei välty kukaan! Aineenvaihdunta on täysin jumissa, sitähän se myrkytystila on.

Mulla tuo verenpaine on tod. näk. koholla stressin vuoksi, mutta sitä seurataan. Mulla edellinen raskaus päättyi kohtukuolemaan, joten istukan toimintaa syynätään muutenkin. Yksi mun stressin aiheista on juuri tää raskausmyrkytyksen pelko. :unsure: Kannattaa käydä äitipolilla ktg-käyrällä, sillä kokemuksesta voin nyt sanoa, että paineet ei lähde ainakaan laskuun, kun joutuu tätä murehtimaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla ei ikinä todettu raskausmyrkytystä, mutta itse olen vakaasti sitä mieltä että mulla oli sellainen ainakin lievänä.

 

Oireina mulle ilmeni rv 30 ylöspäin

 

- näköhäiriöitä ( kirkkaita valkoisia pisteitä näkökentässä useammankin minuutin)

- hillitön turvotus ( 1-2 kiloa viikossa)

- päänsärky (kesti parikin päivää ja sitten taukoa ja uudestaan)

 

Verenpaine oli taas ihan kohdillaan ja pissi puhdas. Tässä kohtaa tuli vain tunne neuvolassa käydessä että näissä kahdessa pitää olla jotain ennenkuin asialle tehdään jotain :(

 

 

Synnytys käynnistettiin muista syistä rv 40+2 ja ainoa (ongelma) oli se että istukka ei irronnut vaan mentiin sitten nukutuksen kautta.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Synnytys käynnistettiin muista syistä rv 40+2 ja ainoa (ongelma) oli se että istukka ei irronnut vaan mentiin sitten nukutuksen kautta.

 

Sama juttu myös mulla tuon istukan kanssa. Ja raskausmyrkytysoireiden. (Niistä kirjoittelinkin tuonne ylemmäs jo.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla on verenpaine noussut nyt heinäkuun lopusta, alkuun tasaisesti ja sitten tuli kova notkahdus ylöspäin. Kun alapaine oli pahimmillaan 122 (!), otettiin mut sairaalaan tarkkailuun. Mitään muita oireita ei ole ilmaantunut ainakaan vielä, mutta lääkäri sanoi että raskausmyrkytyksen muut oireet ilmaantuvat kahden viikon sisällä, jos ilmaantuvat. Onko joku säästynyt näiltä, toisin sanoen voiko mulla olla vain hillittömän kohonnut verenpaine ilman, että tää kehittyy raskausmyrkytykseksi? Kokemuksia? Lääkärin puheet olivat aika ympäripyöreitä, olisi kiva kuulla jos joku on ollut samassa tilanteessa.

 

Tällä hetkellä olen verenpainelääkityksellä, lääkkeet eivät ole auttaneet mitenkään huomattavasti vaikka annosta on jo nostettu. Parin päivän päästä uusi kontrolli...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla on nyt rv 30 alkaen, eli kolme viikkoa verenpaine ollut koholla ja sitä tarkkaillaan, että mihon se johtaa vai johtaako. Noin hurjia lukemia mulla ei vielä ole ollut kuin Maletilla, eikä lääkityksestä ole ollut puhetta. Mulla on lähtötason alapaine kohonnut noin 20 mmHg:tä ja yläpaine 30 mmHg:tä. Korkeimmillaan alapaine on ollut 99 ja jos menee yli sadan niin heti täytyy olla äitipolille yhteydessä. Mulla on kotona mittari.

Mä pelkään tosi paljon raskausmyrkytystä tai oikeastaan pelkään sitä, että istukkaan tulee joku toimintahäiriö. Senhän jo korkea verenpaine voi tehdä. Siksi onkin hyvä, että ollaan tiheämmässä seurannassa.

Kysyin viime ä-polikäynnillä noista raskausmyrkytysoireista, joista mulla on vasta tuo kohonnut verenpaine. Voi kuulemma olla, että joillekin raskaus vaan nostaa verenpainetta, eikä sen tarvitse myrkytykseksi kehittyä. Myrkytystila vaatii sitten jo ne muutkin oireet esim. pahan turvotuksen, kun aineenvaihdunta pysähtyy.

Mun kohdalla on varmaan kyse stressistä ja mulle on tullut jo stressi pelkästä paineen mittaamisesta. Lepäillyt olen, mutta ei sekään ole paineisiin kauheesti auttanut. Muutaman kerran pissassa on ollut proteiinia, jotka on labrassa sittemmin vääriksi hälytyksiksi osoittautuneet.

 

Tsemppiä Maletti, toivottavasti lääkkeet alkaisi tepsiä!

Muoks. Ja huomenna vauva on teillä jo täysaikainen! :)

Edited by TIME

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos paljon, TIME! Oli hyvä kuulla, että sulle oli sanottu ettei korkea verenpaine välttämättä kehity myrkytykseksi. Mun lääkärin puheet olivat tosiaan sen verran ympäripyöreitä että jäin asiaa miettimään. Hyvä tilanne tässä on todella se, että viikoissa ollaan jo pitkällä ja jos myrkytys tekee tuloaan ja synnytys pitää käynnistää, ei vauvalla pitäisi olla mitään hätää.

 

Lääkkeet ovat nyt auttaneet sen verran, että alapaine pyörii "enää" satasen paikkeilla ja pääsin jo kotihoitoonkin pariksi päiväksi.

 

Tsemppiä sinullekin, toivottavasti verenpaineet pysyisi kurissa ja saisit jotenkin unohdettua tuon jännityksen (vaikka tiedän sen olevan tosi vaikeaa). :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli proteiini kahdella plussalla tänään neuvolassa (39+1), aiemmin pissa ollut aina täysin puhdas. Verenpaine on hiljalleen kohonnut, ei huolestuttaviin lukemiin mutta huomattavasti kuitenkin siihen nähden että lähtöpaineet oli tosi matalat. Päänsärkyä on ollut pitkin raskautta, tällä viikolla joka toinen päivä, mutta mulla on muutenkin migreeni joten olen ajatellut pääkivun ja lievien näköoireiden olevan sitä samaa.

 

Eniten terkkaria huolestutti kun ennen protskujen toteamista kerroin että parina päivänä ollut huono olo, vetämätön ja kuin kuume nousemassa tai flunssa tulossa mutta lämpöä ei kuitenkaan ole ollut. Viikonlopun käski levätä erityisen paljon ja maanantaina otetaan pissatesti ja paineet uudestaan. Jos ne yhä koholla, eikun käynnistykseen (mikä ei näillä viikoilla ole toki huono juttu enää).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now