Guest pikku_kolikko

Liikuntatottumuksesi raskauden aikana

168 posts in this topic

Minulla oli kahvakuula säännöllisenä, mutta se piti lopettaa jo reippaasti ennen raskauden puoliväliä, kun iskias alkoi oireilemaan. Lopulta olinkin viikon saikulla ko. riemuvaivasta, mutta kuulailu jäi siihen. Kävelylenkit otin ohjelmaan raskauden alkupuolelta, mutta into lopahti hyvin nopeasti. Käytännössä en liikkunut oikeastaan mihinkään raskauden puolivälin jälkeen ja nyt normaalit vaunulenkitkin tekevät vähän tiukkaa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen ollut pitkään pulassa, kun kävely supistaa ja on hidasta ja pissattaa, ja pyöräily painaa jo palleaa rv 32 sen verran, että pitää välillä nousta hengittämään. Mutta törsäsin nyt kickbikeen ja se tuntuu hyvältä. Yllättävän monipuolisesti ottaa isoihin lihasryhmiin. Maisema vaihtuu, ei supista eikä pissata, eikä liitoksetkaan tykänneet kyttyrää. Ja henki kulkee. Hyvähyvä!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Harrastin juoksua ennen raskautta ja jatkoinkin koko alkuraskauden ajan. Viikolla 15 oli pakko lopettaa, kun alkoi huimata herkästi ja juostessa tuli hieman huono olo. Sen jälkeen liikkuminen jäikin hyötyliikunnan asteelle, onneksi tuli käveltyä useita kilometrejä päivässä ihan synnytykseen asti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ennen raskautta tuli käytyä ahkerasti salilla ja jumpissa.. Kohtalaisen voimakas pahoinvointi ja väsymys sitten vetivät voimat vähiin ja sänky houkutteli, joten liikunta oikeastaan jäi.. Nyt rv 19 ja tarkoitus oli lähteä vielä kuukaudeksi kevyttä kuntosaliharjoittelua treenailemaan, mutta supistukset alkoi... Joten taidan tyytyä kevyeeseen ulkoiluun :) Lisäksi verenpaineet ja hemoglobiini alhaalla joten huimausta herkemmin..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ennen raskautta juoksin, kävin kuntosalilla ja hiihtämässä aktiivisesti. Alkuraskaudessa taisin pari kertaa käydä juoksemassa, mutta se ei tuntunut hyvältä. Nyt on siis oltu jo melkein 7 kk juoksematta, tuntuu vähän ahdistavalta kyllä. Kuntosalilla kävin kyllä jonkin verran ja talvella hiihtämässä. Nyt liikunta on jäänyt vähemmälle, lähinnä kävelyä ja pyöräilyä. Tosin nekin yleensä painottuu viikonloppuun, kun töiden jälkeen oon ollut niin puhki. Jospa sitä äitiysloman alkaessa jaksaisi käydä päivittäin pienellä lenkillä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ennen raskautta tein säännöllisesti nelijakoisen tiukan salitreenin. Ihan ekoilla viikoilla jouduin keventämään ja sarjapainot alkoivat laskea kuin lehmän häntä. :( Puntin lisäksi 2-3 kertaa spinningiä ja kepeitä lenkkejä koirien kanssa päivittäin. Mulla on ongelmana heti alkuraskaudesta lähtien tosi voimakas hengästyminen rasituksessa, alussa vielä vaivasi kova väsymys ja pahoinvointi. Nykyään teen sellaisen "koko kroppa kerralla" -treenin 1-3 kertaa viikossa fiiliksen mukaan ja spinningiä tunnilla tai omatoimisesti saman verran. Koiralenkit onnistuu yhä, tosin jos vauhti on liian ripeä niin alavatsa kovettuu ja tuntuu inhalta, lienee jotain supistelua tms. Spinningissäkään ei enää aina jaksa polkea seisaaltaan eikä varsinkaan seisaaltaan takana, koska maha alkaa olla tiellä. :D Vatsalihasliikkeet piti jättää kokonaan (ei pysty edes vinoja tekemään) pari viikkoa sitten tuon supistamisoireilun vuoksi. Tänään olen siis tasan puolivälissä raskautta ja hiukan hirvittää, kun pitää päästää vatsalihakset vapaaksi ja treenaamattomiksi. Mun tapauksessa se tarkoittaa vuorenvarmaa iskiastuskaa, jos ei korsettia pysty harjoittamaan kunnolla. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minä kävin lentopallossa 39+3 asti säännöllisesti (syntyi 40+5). Ja ellei sali olisi ollut kiinni niin olisin mennyt vielä 40+3.

 

Lumitöitä, koiranulkoilutusta ja polttopuiden kantoa ym hyötyliikuntaa harjoitin myös synnytykseen asti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ensimmäisessä raskaudessa kävelin pitkiä lenkkejä sauvoilla ja ilman ihan loppuun asti. Myös uiminen ja vesijuoksu kuuluivat viikottaiseen ohjelmaan. Nyt toisella kertaa, kun on pieni lapsi ja itse työelämäss, täytyy todella kiinnittää tähän huomiota. Työmatkat on tullut pyöräiltyä, mutta kova liikenne pelottaa varsinkin nyt plussan tultua entistä enemmän :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jumppia ja salilla 3-5 kertaa viikossa ihan koko raskauden ajan. :) Pää hajois, jos en pääsis liikkumaan ja onneks kroppa on jaksanu mukana. Ehottomasti paras laji on ollu PACE ja suosittelenki sitä (tai muita kiertoharjottelutreenejä) ehottomasti, jos vaan kroppa jaksaa! :) 

 

39 viikkoa täynnä tänään ja päivän salitreeni hoideltu! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Harrastan juoksua ja kiva lukea muiden kokemuksia. Täällä raskaus vasta alussa ja toiveissa olisi, että jonkun aikaa juoksua pystyisi jatkamaan. Katsotaan kuitenkin tilanteen mukaan, kun aikaisemmissa raskauksissa pahoinvoinnin ja oksentelun alettua ei jaksanut kyllä mitään. Ja loppuraskaudesta oli muita ongelmia.

Lenkkien pituutta nyt aion kyllä vähentää ja menen ihan fiiliksen mukaan. Maratonharjoittelu saa nyt jäädä, katsotaan sitä sitten myöhemmin.

Edited by Helmikuu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hei te muut juoksua harrastavat, onko sellaista ongelmaa kellään että juoksulenkillä tuntuu koko ajan kuin olisi kauhea pissahätä? Sitten kun lopetan juoksemisen ja tuun kotiin niin eipäs enää olekaan. Mulla on nyt viikkoja noin 13, puolentoista kuukauden tauko tuli juoksuun kun oli niin huono olo etten pystynyt kuin kävelylenkillä käymään satunnaisesti, nyt parin viikon verran olen taas käynyt juoksemassa ja aina on ollut tuo sama ongelma..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alkuraskaudessa hiihdin paljon ja puoleen väliin asti kävin hölkkälenkeillä. Satunnaisia kuntosalikäyntejä harrastan edelleen (nyt rv33), teen kotijumppaa ja pyrin päivittäin käymään kävelylenkillä. Tosin kaikesta liikunnasta oli parin viikon tauko vastikään voimat vieneen infektion vuoksi. Onneksi kuitenkin pystyin vielä jatkamaan liikkumista. Kävelyvauhti on kyllä hidastunut jatkuvasti, mutta aina parempi, jos jotain vain pystyy tekemään.

 

Eleria, mulla tuli myös hölkästessä herkästi tuo pissahädän tunne ja nykyään tulee kävellessä. Mulla se johtuu ihan siitä, kun kohtu kovettuu eli supistaa liikkuessa niin silloin se painaa rakkoa ja tuntuu pissahädältä. Jos supistaminen tuntuu samalla ikävältä tai kivuliaalta kannattaa pitää tauko tai hidastaa vauhtia. Kivuttomista kovotteluista en ole juuri huolestunut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minä pelailin alkuraskaudesta vielä kevyttä jääkiekkoakin työporukan kanssa, siis viikolle 10 saakka suunnilleen. Kyseessä kuitenkin sellainen harrasteluporukka, ettei peli ole kovin fyysistä, oikeasti kontaktilajeja en harrastaisi (ja harrastamani kontaktilajin lopetinkin heti plussasta, tai tauotin). Muuten noin puoliväliin raskautta liikuin melko normaalisti, reippaita pitkiä kävelylenkkejä tein, mutta juoksu ei tuntunut hyvältä (joo tuo pissahätä, kun se tulee kävelylenkilläkin!) ja salilla kävin normaalisti. Puolivälin paikkeilla aloin keventää salitreeniä huomattavasti mm. iskiaskipujen myötä, viikolle 35 kuitenkin jokseenkin säännöllisesti kävin salilla pitämässä lihaskuntoa yllä. Osittain salitreenit jäi ihan kesänkin takia, kun salilla ei ole ilmastointia ja siellä on helteillä todella tunkkainen ilma. Kävelylenkit ovat jääneet nyt ihan pakollisiin (eli kun mies ei voi lenkittää koiraa) kipeytyneen jalan takia, sinänsä maha ei sitä estäisi edelleenkään, vauhti toki on hidastunut jo huomattavasti mahan supistusten ja enimmäkseen hengenahdistuksen vuoksi, kun vauva vie niin paljon tilaa. Koen että henkisesti edes jonkinsortin liikunta on kyllä pitänyt minut järjissäni, olisin tullut hulluksi jos edes kevyttä liikuntaa en olisi pystynyt harrastamaan! Silti odotan jo ihan hulluna sitä, että pääsen treenaamaan ja harrastamaan oikeasti rankkaa liikuntaa. Nyt siis viikot 40+2.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nyt 16-17 viikolla oon taas tehnyt pari kevyttä juoksulenkkiä pitkästä aikaa, luulin jo että seuraavat lenkit tuun juokseen synnytyksen jälkeen mutta eipä sitä näköjään tiedä! Tuota pissahädän tunnetra lukuunottamatta ihan hyvin sujui taas.

 

Onko täällä ketään ryhmäliikunnan harrastajia? Millaisill tunneilla olette käyneet ja mihin asti?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko täällä ketään ryhmäliikunnan harrastajia? Millaisill tunneilla olette käyneet ja mihin asti?

 

Esikoista odottaessa kävin ryhmäliikuntatunneilla vielä samalla viikolla kun lapsi syntyi. Kävin lähinnä body ja pump tunneilla ja hyvin jaksoin. Kävin myös kuntosalilla. Omaan tahtiin tietysti tein, pidin pidempiä juomataukoja ja muutenkin otin iisisti. Hyppelyt jätin jo aika varhain pois kun eivät enää tuntuneet hyvältä ja tuntien alkulämmittelytkin tein tosi iisisti ja matalalla sykkeellä. Kaikki liikkeet eivät tuntuneet hyvältä, joten tein omia variaatioita ja ohjaaja neuvoi niissä hienosti. Voin sanoa, että mulla auttoi hyvä kunto ja liikkuminen raskaudessa ja myös synnytyksestä toipumisesta tosi paljon. Samaan tapaan aion nytkin tässäkin raskaudessa toimia, mikäli kaikki menee ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on töissä kaksi kertaa viikossa jumppa ja toinen kerta on aina kahvakuulausta. Varmaan pieni pakko osallistua tunneille (jos vaan pystyy), koska kun on ennenkin osallistunut aktiivisesti niin tulee kyllä puheita jos ei mee... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla väheni alun pahoinvoinnin ja kipuilun takia liikunta yhteen/ kahteen kertaan viikossa. Nyt kuitenkin oon taas vähän aktivoitunut. Salilla on tullut käytyä ja lisäksi oon käynyt tanssitunneilla ja balancessa + reippailla kävelylenkeillä. Suunnittelin myös, että voisin silloin tällöin käydä pumpissakin, kun maha ei ole vielä yhtään tiellä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä jouduin vähentämään liikuntaa niin paljon, että käyn tällä hetkellä vaan kävelyllä. Alussa oli niin voimakas pahoinvointi ja väsymys, että haittasi harrastusta, nyt selkä vihoittelee ja liian nopeatempoinen tai raskas liikunta aiheuttaa mahan kovettumista. No näillä mennään vielä hetki, ehkä syntymän jälkeen pääsee taas palamaan pikku hiljaa normaaliin tahtiin :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Liikuntatottumus pysyisi samalla tasolla, mutta viimeisen kahden viikon ajan ollut jalat niin turvoksissa ettei mitään rajaa, varsinkin vasen jalkaterä tosi pinkeä että tuntuu kuin nahka halkeasi. Neuvolassa ei kiinnitetty huomiota tuohon, katsotaan kun tiistaina on seuraava aika että mitä sitten. Raivostettuvaa kun ei voi tehdä normaaleita askareitakaan, nurmikonleikkuita, imuroimisia, kitkemisiä yms *_* Koirien kanssa olen kyllä koittanut käydä joka toinen päivä pellolla lyllertämässä, ne juoksee ja minä lyllerrän perässä. Toivottavasti "poikimisen" jälkeen palattaisiin normaaliin.... 3 viikkoa olisi LA..

Share this post


Link to post
Share on other sites

On ollut aika nollassa :/ Tekisi mieli liikkua, mutta omaa harrastusta en voi jatkaa ja muutenkin liikunta laittaa supistelemaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kyselen nyt tässäkin ketjussa, mutta mistä löytyis juoksuhousut, jotka sopii mahan kanssa? Kaikki nykyiset kiristää hirveesti...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kyselen nyt tässäkin ketjussa, mutta mistä löytyis juoksuhousut, jotka sopii mahan kanssa? Kaikki nykyiset kiristää hirveesti...

 

Nikellä ainakin on jumppaan/kuntosalille tarkoitettuja housuja, joissa on tosi kiva vyötärö. Niitä on eri lahkeenpituuksilla ja -leveyksillä. Vyötäröllä ei ole kuminauhaa vaan sellainen leveä kangaskaistale, kun ostaa vähän omaa kokoa isommat, on vyötärökin isompi ja mahan luulisi mahtuvan. Myös monilla merkeillä on tosi matalavyötäröisiä malleja, mulle ne ainakin käy hyvin mahankin kanssa, paidaksi vaan joku pidempi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitti vinkistä. Luulen, että lähden etsimään Niken housuja. :) Noi matalavyötärölliset kun ei oo mulla toiminut mahan kanssa oikein koskaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla liikuntatottumukset pysyneet raskauden aikana kuta kuinkin ennallaan, eli varsin laiskaa on ainakaan erikseen lähtemään minnekään :D Toki työmatkapyöräilin aina jonnekin raskausviikoille 30-31 kunnes vatsa alkoi olla siinä touhussa tiellä ja töissä tietty tuli käveltyä varmaan puolet siitä päivittäisestä kävele-10000-askelta-joka-päivä -saldosta. Hyötyliikunnan puolelle tosiaan enempi kallistunut, mutta toisaalta jo reippaampi kävely kauppaan aiheuttaa vatsan kovettelua ja joutuu himmailemaan tahtia, et tuntuis paremmalta. Nyt viimesillä viikoilla pitäis vaan aktivoitua kevyille lyhkäsillekin lenkeille tonne syyssäähän :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now