Guest pikku_kolikko

Liikuntatottumuksesi raskauden aikana

168 posts in this topic

Heippa,

itse olen käynyt bodystepissä 2 kertaa viikossa ennen raskautta ja olen jatkanut samaa tahtia nyt alkuraskaudessa. Kaikki lääkärit, joilta olen asiasta kysellyt, ovat kannustaneet harrastamaan samaan tahtiin, niin kauan kuin itsestä hyvältä tuntuu. Keskenmenoahan ei terve odottaja liikunnalla saa itselleen aiheutettua :) Tuo raskaiden asioiden nostelu taitaa myös olla henkilökohtaista, ja enemmänkin niitä loppuraskauden (ja riskiraskauden) "vaaroja".

 

Jos jollain on parempaa tietoa, niin korjatkaa :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK, kiitos vastauksestasi Piude!

Voinhan sitä sitten kysellä, kun tiedän, olenko raskaana vai en ja sitten kun olen. Tulee vaan mietittyä kaikennäköstä jo nyt, mikä lienee normaalia :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aikalailla puoleenväliin asti kävin ihan normaalisti jumpissa (BodyPump, BodyJam yms) ja kuntosalilla. Sen jälkeen ei paljon enää hyppiminen ole kiehtonut, joten olen tässä nyt sitten loppupuoliskon käynyt noin kaksi kertaa viikossa kuntosalilla (joista toinen enemmän aerobis-painotteinen, eli cross-trainer-lenkki) ja kerran BodyBalancessa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Paljon enemmän pitäisi liikkua, mutta loppuraskauden kovat kivut ovat esteenä :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yritän kiivaasti pitää kiinni edes säännöllisestä sauvakävelystä. Auttaa mulla tosi hyvin issiakseen ja jumihartioihin. Sali ja pilates on vähän jääneet...

 

Muoks. Lisäyksenä se, että ennen plussaa harrastin potkunyrkkeilyä, ja se jäi kyllä käytännössä suoraan pois. Mä en yksinkertaisesti pystynyt treenaamaan kovalla tahdilla, meinasi taju lähteä jo alkumetreillä, ja tuli ihan järkyttävän huono olo. (Toinen syy oli se, etten siellä halunnut raskaudestani kauheasti huudella, mutten toisaalta halunnut enää iskuja ja potkuja mahaankaan)

Edited by Coraline

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla on raskaus vasta ihan alussa, mutta liikuntatottumukset ovat tällä hetkellä seuraavat: 2 kertaa viikossa 3-5km juoksulenkki. 2-3 kertaa viikossa tunnin punttisalitreeni. Meinaan kyllä jättää ehkä yhden noista punttisalitreeneistä pois ja mennä sen sijaan ryhmätunnille jossa toinen puolikas on aerobista liikuntaa ja toinen lihaskuntoa. Pilatesta haluisin taas jatkaa nyt raskauden aikana joten sillekin pitäis löytyä jostain aikaa. Meinaan liikkua sen mukaan kuin tuntuu hyvältä ja keventää sitä mukaa kuin ei enää pysty tai missä maha tulee tielle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Treenaan kamppailulajeja ja kaikenlaista voimaa ja aerobista siihen päälle. Muutamat viikot tuossa välillä 7-10 oli niin huonovointisia ja väsyneitä että tosi vähiin jäi harjoittelu, mutta muuten olen pystynyt hyvin treenaamaan. Tehot ja määrät on jonkin verran vähentyneet ja kaikenlaista sovellusta täytyy tehdä, mutta kun harjoitushistoria on pitkä ja oman kehon tuntemus hyvä, niin kovasti uskon ja toivon ettei sellaista tilannetta tässä tule ettei mitään pystyisi tekemään. Luotan tässä asiassa paljolti omiin tuntemuksiin.

 

Puolessa välissä mennään ja tilanne on nyt se että radikaalisti on urheilu vähentynyt mutta edelleen pystyn kuitenkin treenaamaan. Selkä ei tosin kestä enää kahvakuulaa, ja muukin punttailu on jäänyt. Teen nyt 2 karatetreeniä ja yhden pilateksen viikossa. Mietin että vois jossain vatsatanssissa alkaa käymään lisäks, joku rauhallinen liikunta tuohon vielä menis. (Ihmeellistä miten paljon aikaa vapautuu muulle kun treenaa näin vähän! Oon tottunut 6-12krt/vko tahtiin.)

 

Mä ratkaisin tuon kamppailutreenin siten että kerroin pienelle porukalle sillon heti, niin pystyin jatkamaan treeniä. Treenaan vain heidän kanssaan, yhteistä treeniä on takana vuosia ja voin luottaa ettei heille satu vahinkoja. Kontaktia en ota keskivartaloon, en itse ole heitettävänä tai kaadettavana, enkä myöskään enää tässä vaiheessa heitä. Stamina ei ole entisellään, se pitää vaan hyväksyä ja tehdä vähän rauhallisemmin, mutta pysyn ihan hyvin kyllä mukana. Mitään räjähtävyysharjoitteita en tee, ja kaikki lihaskuntokin rauhalliseseen tahtiin että saan pidettyä hyvän kontrollin. Mutta siis ihan hyvin olen pystynyt sen juoksun ja hyppimisen tekemään mitä meillä treeniin kuuluu, ei ole pikkukaveri mitään protestoinut, nukkuu vaan ja herää potkimaan kun kotona rojahdan sohvalle. girl_haha.gif

 

Mitään tavoitteita mulla ei ole tälle "treenikaudelle", paitsi karaten osalta kosketuksen säilyminen ja perus liikkuvuuden/lihaskunnon ylläpito.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä harrastin rv 24 asti liikuntaa muuten normaaliin tapaan, mutta vatsallaan tehtävät liikkeet jäivät heti ja vatsalihasliikkeitä kevensin. Lajeina tässä vaiheessa pyöräily, uinti ja lihaskuntojumppa.

 

Rv 24-> Alkoi tuntua että pitää vähentää liikuntaa. Työmatkapyöräily (11km suuntaansa) jäi, mutta jatkoin uintia ja lihaskuntojumppaa, lisäksi aloitin äitiysjoogan. Toki pyöräilin edelleen lyhyitä välejä.

 

Rv 35-> alkoi voimakkaampi supistelu ja muutenkin alkoi olla olo että olen viimeisilläni, kroppa reagoi heti rasitukseen. Jätin pois äitiysjoogan ja oikeastaan kaiken lihaskuntotreenin enkä uskalla enää mennä myöskään uimahalliin infektioriskin vuoksi. Enää tulee siis tehtyä satunnaisesti kevyitä kävelylenkkejä ja hyötyliikuttua esikoisen kanssa ulkoillessa, ja sellaista pientä venyttely/liikkuvuusjumppaa kotioloissa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neuvolassa mua ohjeistettiin niin, että liikkua saa niin paljon ja niin kauan kuin se itsestä tuntuu hyvältä!

 

Kävin ensimmäisen kolmanneksen ajan useita kertoja viikossa juoksemassa. Kun maha alkoi tulla esiin, ei se tuntunut enää hyvältä. Uimassa kävin koko raskauden ajan, pari kertaa viikossa. Lopetin uinnin muistaakseni kolme viikkoa ennen synnytystä. Jumpissa kävin koko raskauden ajan ihan normaalisti, mutta otin rauhallisemmin enkä tehnyt liikkeitä, jotka eivät tuntuneet hyviltä. Hiihtämässä kävin paljon joulu-, tammikuussa (tyttö syntyi maaliskuussa) ja se oli kipeille nivusille sekä alaselälle ihan parasta lääkettä!! Pyöräilin työmatkat jonnekin rv 20-23 paikkeille, mutta sitten ylämäkien polkeminen alkoi aiheuttaa suppareita, joten jätin pyöräilyn siihen. Pitkillä kävelylenkeillä kävin vielä päivää ennen synnytystä.

 

Mulle liikunta oli parasta lääkettä univaikeuksiin, kipeisiin lonkkiin, alaselkäsärkyyn sekä nivuskipuihin. Synnytyksen lähestyessä liikunta auttoi myös päähän. (Sain itseluottamusta siitä, että olen hyvässä fyysisessä kunnossa ja selviän siis hyvin myös synnytyskoettelemuksesta.) Missään vaiheessa en kytännyt sykkeitä, vaan liikuin niin kuin se omassa kehossa tuntui hyvältä. Jos taas väsytti, niin jäin suosiolla sohvalle makoilemaan enkä pakottanut itseäni mihinkään. smile.gif

Edited by Tikku

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ollaan koko suku harrastettu lentopalloa. Kun sain esikoisen plussan pelasin vielä noin viikoille 8 asti (mutta varovasti) ja sit lopetin. Toisen kanssa tein samalla tavalla. Juoksemiset vaihtui kävelyiksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä on menty toistaiseksi niinkuin ennenkin, eli 3 kertaa viikossa punttien nostelua salilla, siihen päälle 1-2 kertaa kunnon aerobinen treeni (steppiä, atakkia yms.) ja kerran uintia. Toiveena on jatkaa mahdollisimman pitkälle liikkumista, nyt siis kasassa viikkoja 14 - vielä ei ole ainakaan olossa tuntunut että pitäisi hidastaa tahtia. Lääkärin ohjeistus oli sama kuin mitä Tikulle oli sanottu, eli omien tuntemusten mukaan voi liikkua niin rankasti / kevyesti kuin pystyy ja tuntuu hyvältä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täysiä raskausviikkoja on takana nyt 38 kappaletta ja viimeksi eilen kävin tekemässä punttireenin. Salilla olen käynyt koko raskauden ajan 2-3 krt viikossa ja tehnyt kulloisenkin fiiliksen mukaisella teholla. Pyöräilyä tuli harrastettua siihen saakka, kun lumet tulivat maahan (tuolloin raskausviikkoja oli jotain 30) ja sen jälkeen olen ulkoillut kävelylenkkien muodossa. Nyt selkä alkaa olla niin notkollaan, että se tulee lyhyistäkin lenkeistä jo tosi äkkiä kipeäksi, joten liikuntamuotona on ollut enää tuo salitreeni. Jospa kevään tullen sitten vaunulenkeille, jahka beibi ensin maailmaan saapuu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Juuri vasta plussasin, niin en osaa sanoa miten tämä sujuu.

 

En aio käydä spinningissä, enkä combateissa tai muissa semmoisissa jumpissa, missä syke nousee helposti yli sen 150 bpm.

Ehkä palaan spinningsaliin parin kk päästä, sitten kun masu on jo kasvanut isommaksi :)

Salitreeniä ja rentoja jumppia siis luvassa. Varmasti myös lenkkeilyä, jos se tuntuu mukavalta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Viikkoja kohta 35 kasassa ja samoilla eväillä mennään: punttitreeniä, tanssia, bodypumppia, aerobiccia. Eikä tunnut missään, ainoastaan hyvältä, varsinkin pääkopassa :) Olen säästynyt kaikelta raskausajan kömpelyydeltä (vaikka sf-mitta on nyt jo keskikäyrän viikolla 40 ;)) ja kolotuksilta. Sykettä en ole tarkkaillut, vaan vointiani.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minulla viikkoja kasassa 25+1 ja käyn kuntosalilla n.2-4 kertaa viikossa, ohjatuilla ryhmäliikuntatunneilla 2-5 kertaa esim. zumba, spinning, aerobic, pace, pallojumppa, keppijumppa ja sitten käyn kävelyllä muutamana iltana.

Sykkeitä en sen kummemmin tarkkaile vaan omaa oloani ja supisteluja.

Kyllä liikunta on ihanaa!!:)

Edited by sarah

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rimpsrenssa: Olen kuullut että noita sykkeitä nostavia lajeja voisi harrastaa toiseen kolmannekseen asti mutta sitten olisi hyvä rajoittaa, siis mieluummin harrastaa nyt kuin sitten isolla mahalla :girl_smile: Ja tietysti oman olon mukaan.

 

Itse meinaan jatkaa jumppia (bodypump, zumba) ja kuntosalia siihen asti kuin hyvältä tuntuu. Vatsarutistuksia vältän sitten kun maha alkaa kasvamaan. Niin ja zumbassa meinaan jättää isommat hypyt ym. väliin. Näillä mennään siis oman olotilan mukaan, paremmin sitä jaksaakin kun vähän edes liikkuu! :girl_smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Noi sykkeetkin on vähän niin ja näin. Kaikilla kuitenkin leposyke erilainen, eli yhtä tiettyä rajaa ei pysty vetämään. Jos on jo hyvä peruskunto pohjalla, niin sykkeet ei edes kauhean korkealle nouse.

Neuvolassa kyselin sykkeistä, niin ei siellä osattu sanoa oikeen mitään.

Itse päätin jättää sykemittarin kotiin ja seurata omaa oloa.

 

Ainoa mitä en enään tässä vaiheessa raskautta treenaa on vatsalihakset. Ne aiheuttivat niin pahoja supistuksia ja vatsakipua moneksi tunniksi jälkeenkinpäin, että lopetin kokonaan rv22.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eka kolmannes normaalia liikuntaa eli lenkkeilya, salitreenia ja pilatesta. Sen jalkeen tuntui etta maha "holskyy" liikaa liikkuessa joten rauhoitin tahtia. Nyt vikalla kolmanneksella selkavaivojen takia enaa jooga ja uinti...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nyt on ekat 7 viikkoa mennyt aikalailla ulkoliikunnan merkeissä, lenkkeilyä päivittäin. Ollut niin pahat polttelut mahassa, ettei oikein ole haluttanut lähtä testaan mitään ryhmäliikuntaa ja sieltä lähtä kesken kaiken pois. Nytten polttelut tuntuvat olevan ohitse ja eilen kävin kokeilemassa kuntonyrkkeilyä, vieläpä circuit pohjasta. Se kyllä tuntui hyvältä, vielä ei ainakaan hypyt ottanut yhtään koville ja muutenkin jaksoi todella hyvin. Nyrkkeilyssä varmaan tulee käytyä niin pitkälle kuin vain pystyy, siinä kuitenkin helppoa jättää vatsalihasten teko väliin sekä hyppelyä vähentää :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esikoisen odotuksen aikaan raskauden puolivälistä asti supisteli niin pahasti liikkuessa, että liikunta jäi oikeastaan kokonaan. Tässä raskaudessa olen yrittänyt hyötyliikkua mahdollisimman paljon ja käynyt silloin tällöin salilla ja mammajumpassa. Nyt on viikkoja 29 ja toissa viikolla aloitin zumban. Ihastuin siihen heti ja nyt yritän pari kertaa viikossa käydä tunneilla. Sykemittari on käytössä ja sitä jonkun verran seurailen, mutta enemmän kuulostelen omaa oloa. Olo on liikunnasta johtuen todella energinen ja oikein odotan aina seuraavaa liikuntakertaa :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ennen raskautta ajattelin että tulen jatkamaan liikuntaa niinkuin tähänkin asti (työmatkapyöräilyä, uintia, lenkkeilyä). No toisin kävi..

Ihan alkuraskaudesta en pystynyt liikkumaan yhtään, lähinnä tautisen väsymyksen ja huonon olon takia. Nyt on rv 14+3 ja tänä viikonloppuna olen käynyt hiihtämässä ja lenkkeilemässä, joten ehkä pikku hiljaa alan taas liikkumaan. Olo on heti parempi kun jaksaa liikkua, vaikkakin ulkoilun jälkeen on pakko nukkua päikkärit, kun alkaa niin väsyttämään. Saas nähdä miten käy kun tulee arki, että jaksaako töiden jälkeen liikkua vai ei. Kova olis tavoite, harmittaa että en ole liikkunut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla alkuraskauden aikana oli tosi vahva tunne että pitää ottaa iisisti (mökillä tosin oltiin ja siellä kannetaan vesi lähteeltä yms, niin arkiliikuntaa siellä saa, mutta mitään ekstraa ei tehnyt mieli tehdä) en tiedä oliko se sitten sitä kesän velttoilua vai mitä...girl_haha.gif

syksyllä työt vei kaiken ajan; onneksi mulla on aika liikunnallinen työ mutta nyt uuden vuoden tultua työt on loppunut ja vihdoin oon päässyt äitiysjoogaan ja vesijumppakin on alkamassa (mulla nyt rv 30+4) ...tuntuu kyllä ihanalta että "pääsee" liikkumaan, sen jälkeen on kyllä kropassa hyvä olo (ja vauva diggaliee) ja mä toivon ettei vielä oo ihan liian myöhäistä ylläpitää jonkinlaista kuntoa girl_smile.gif

Kävellyt oon kaikkialle, mutta nyt alkaa kyllä tympiin nää jäiset jalkakäytävät...tuntuu et jalkoväli menee ihan kippuralle kun tuolla ulkona tasapainottelee...grin.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aika aktiivista porukkaa kommentoimassa. Itse pelasin pallopelejä puoleenväliin (itse asiassa pelaaminen oli ainoa hetki kun ei oksettanut) mutta puolevälin jälkeen on tullut seuraamuksena kipuja sen verran etten enää ole pelaillut. Kävelyä vähäsen pystyy harrastamaan, vesijuoksua/uintia ja salilla kevyesti käsijuttuja ja jalkalihaksia. Tosin olen tainnut käydä salillakin yhden kerran. Jotenkin on vaan tuntunut riittävältä rasitukselta tämä arki ja vähäsen jotain muuta. Kukin tavallaan. Liikunnanopettajaystäväni neuvoi tekemään konttausasennossa selkälihasliikkeitä (kun on kipuja). Ja venytellä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now