Hernyó

TENS- laite kivunlievityksenä

173 posts in this topic

Heräsin vasta vähän myöhässä TENS-laitteen olemassaoloon, joten en enää tähän hätään saa sitä mistään vuokrattua (ellei teillä jollain satu olemaan). Onkohan TENS-laitetta saatavissa Kättärin normipuolella ja jos on, niin onko siitä mitään hyötyä, jos sen saa käyttöön vasta sairaalaan saavuttua?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ainakaan vuosi sitten Kättärillä ei ollut TENS-laitetta saatavilla. Kannattaa kuitenkin kysellä vuokrattavia edelleen jos vaikka on tullut peruutuksia. Itseni kohdalla esim laite jäi saamatta kun synnytys käynnistyi 36+6 ja olisin saanut laitteen vasta seuraavana päivänä :D Niin silloinhan jollain olisi voinut käydä mäihä ja laitteen olisi voinut saada lyhyelläkin varoituksella :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heräsin vasta vähän myöhässä TENS-laitteen olemassaoloon

 

:girl_haha: Niin minäkin.

 

Tajusin vasta siinä vaiheessa kun olin jo 10cm auki ja odoteltiin vauvan laskeutumista, että hitto, mullahan on TENS laukussa. :girl_haha: (puolustukseksi sanottakoon, että avautuminen tapahtui todella vauhdikkaasti yhden suihkun aikana) Että kokemuksesta tuon toimimisessa avautumisaikana ei ole, mutta kyllä se helpotti vielä tuossakin vaiheessa ja myös salissa tulleiden jälkisupistusten aikana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olenkohan jo vastannut? No, kerrataan. :)

 

Tens-auttoi kestämään automatkan sairaalaan (40min), mutta synnytyssalissa, synnytyksen oikeasti alettua, siitä ei ollut mitään hyötyä. Jos olisin vielä menossa synnyttämään, niin vuokraisin sen kyllä uudestaan. Mikään ihmelaite se ei musta silti ole.

Edited by Kasma

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä päädyin viime hetkellä ostamaan TENS-laitteen. Siitä oli hyötyä alkuvaiheessa ja käytin sitä 4cm avautumiseen asti (eli n. vuorokauden ajan - tosin välillä supistukset lakkasivat, jolloin laitettakaan ei tarvittu). Sitten tarvitsin jotain tujumpaa ja sain epiduraalin.

 

Yllättävä tarve löytyi pari kuukautta synnytyksen jälkeen kun selkään iski noidannuoli - siihen tämä oli pelastus!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä parhaillaan käytössä com-tens. Voisin näin alkusuppareiden kokemuksen perusteella sanoa, että toimii! Ei tarvitse läheskään niin kovin hengitellä ja keskittyä rentona pysymiseen. :girl_sigh:

Toivotaan, että yhtä hyvä apu kestää pitkään ja että nää supparitkin loppuisi vasta vauvaan...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä päädyin viime hetkellä ostamaan TENS-laitteen.

 

Siis voiko näitä ostaakin? ph34r.gif

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Näyttäähän noita olevan myynnissä, esim. täällä: http://www.pedihealt...t/760/elle-tens

 

Eikä tuo hintakaan 98,40 ole kovin paha, kun Aksyn kautta pelkkä vuokraus maksaa näköjään 40 euroa, ja kyseessä ilmeisesti ihan sama laite! :o

 

Kiinnostaisi kokeilla, mutta miehen(!) mielestä menee liian hifistelyksi! No mitäpä se tästä aiheesta tietäisi... Onhan se tietysti aika kallis hankinta, jos ei tulekaan käyttöä tai ei ole apua, mutta eiköhän tuon aika helposti saisi myytyä eteenpäin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Ostakaa ihmeessä ulkomailta Elle Tens, saa paljon halvemmalta! Ostin omani Amazon.co.uk:sta noin 60e hintaan (sis. 1pkt extra-elektrodeja + postikulut) ja Amazon.de:ssä näyttäis tällä hetkellä olevan tarjouksessa alle 50e!

 

Mulla on viime aikoina ollut yläselkä tosi jumissa ja oon käyttänyt tuota lihasten rentouttamiseen, toimii! Nyt vasta tajuan että olisi pitänyt harjoitella tuon Tensin käyttöä etukäteen paljon! Nyt vasta oikeasti rauhassa kokeillen tajusin miten eri tavalla kaikki eri säätövaihtoehdot vaikuttavat kehoon :) Kannattaa siis ehdottomasti kokeilla vaikka just tuonne hartioihin heti kun tulee rv37 täyteen, jolloin ohjekirjan mukaan tuota saa vasta kokeilla.

Edited by forgetmenot

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tosi hyvä kivun siirtoon!Käytin tens-laitetta kuopuksen h-hetkillä heti kotona,kun rupesi kropassa supistelut tuntumaan. Sen avulla kestin ja kestin, ihmettelin oikeastaan et miks supistukset ei tunnu niin tuskalta ja pohdin et onko synnytys edes käynnissä(suppareita tuli n.5-7min välein). Sit meni vedet, huips! Ja ei tarttenu enää miettiä mihin yöksi suunnataan. Automatkalla(30min matka) supisti 2-3min välein, mut laitteen avulla sain pidettyä itteni kasassa. Samoin synnärillä(vauva syntyi 50min sisäänpääsyn jälk),jossa tens alkuun oli,mut sit kun oltiin ihan loppurytinässä(8-10cm väliset hetket),ei jalat pitäneet eikä liioin sormista ollu enää yhteistyöhön laitteen naputtelemiseksi...

 

Mut summa summarum tykkään ja varmasti lainaan, jos/kun pääsen vielä synnyttämään tulevaisuudessakin.

 

HUOM! Mulla oli ns. perusfyssari tens, eikä edes synnytyskäyttöön tarkotettu eli en tiedä kuinka hyvä se "oikea" edes on. Mut mielestäni toi fyssarilta lainaamani 4 eletrodin vehje oli just siks niin hyvä,kun jouduin joka supparin takia naputtamaan koneesta impulssin voimakkuutta alk. nollasta. Luulen, et kun peukut parhaimmassa(eli pahimmassa)supisteluvaiheessa joutu nakuttamaan n.35 kertaa (vasenta ja oikeaa elektrodiparia nollatasolta pykälään 35) jokaisen supparin alkaessa,niin eipähän tota nakutellessa juuri kerinny supistusta ajatella tai fiilistellä. Se kerkis jo alkaa hiipumaan aina siinä naputuksen lopulla ;).

En ees tiedä miten se oikea synnytysvempele toimii,mut uskon ite tämän kivunsiirron

voimaan, jos tyyliin ei tarvis kun pistää vehje päälle ja pois supistaessa, arveluttaisi et toimisiko mulla. Tossa mun versiossa joutuu ajattelemaan kivasti muuta samalla,eikä joudu jäämään vain kuuntelemaan sitä kipua.

Edited by tikkunekku82

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sain juuri laitteen kaverilta lainaan. Voin tulla sitten kertomaan miten käyttö onnistui TYKSissä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mullekin on TENS varauksessa loppukeväälle, ellen sitten intoudu ostamaan omaa. Odotan siltä apuja lähinnä siirtymisessä sairaalaan, kun autossa pitää istua paikallaan. Synnärillä toivon olevani mahd. vähän aikaa, mutta senkin toivon mukaan lähinnä suihkussa, jossa sitä ei voi käyttää. Jälkisupistuksiin sitten taas ;) Hyvä vinkki kyllä, että pitää testailla eri ominaisuuksia ennen h-hetkeä! Just niin yksinkertaista, että tottakai, mutta ei vaan olisi varmaan silti tullut mieleen itelle :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Monet on kehuneet kovasti jälkisupistuksissa olevan hyvä! Mulla ei ensisynnyttäjänä jälkisupparit olleet kovinkaan kummoisia, mut seuraavissa synnytyksissä ne voi kuulemma olla tosi hirveät :ph34r:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla myös ihan positiivinen kokemus Elle Tens-laitteesta, vaikka odotin siltä kyllä vielä enemmän. Pärjäsin laitteen kanssa ensi alkuun pelkästään, sitten mukaan lämpöpussi ja ilokaasu. 3,5 sentin kohdalla sain ja tarvitsin kuitenkin epiduraalin. Aivan alussa laite auttoi alaselän jomotukseen, mutta aika pian se toimi hyvin vain supistusten kohdalla - etukäteen olin ajatellut, että se auttaisi nimenomaan supistusten välillä, jolloin mulla on ollut molemmissa synnytyksissä kipuja. Suosittelen joka tapauksessa kokeilemaan. Laite toimii eri lailla eri ihmisillä. Epiduraalin laittamisen ajaksi laite piti laittaa pois päältä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minulla oli TENS käytössä lähes koko synnytyksen ajan, ja noh, en oikein osaa sanoa, oliko siitä apua vai ei. Alkupuolella, kun supistuskivut eivät olleet ihan kammottavia, se kyllä mielestäni auttoi, mutta kun supistukset muuttuivat ihan kunnolla kipeiksi ja vauva laskeutui, tuntui voimakkaampi värinä todella pahalta. Viiden sentin kohdalla sain spinaalipuudutteen, joka auttoi todella hyvin. Spinaalin laittoon asti TENS oli jatkuvasti päällä, ja saattoi olla, että se tasainen, hiljainen värinä auttoi. Mutta tosiaan kun vauva laskeutui supistusten aikana, tuntui se värinä todella kamalalta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla TENS toimi oikein hyvin, sillä pärjäsin sen avulla loppuun asti. TYKSissä synnytin ja sairaalaan päästessämme oli jäljellä enää pieni lippa. Kätilö puhkaisi kalvot ja pääsin suoraan ponnistamaan. Sain pitää TENSin päällä koko tuon vajaan puolituntisen, jonka ehdimme sairaalassa olla ennen tytön syntymää.

 

TENS oli käytössä n. 3,5 tuntia. Sitä ennen oli supistellut kuutisen tuntia säännöllisesti, mutta sen verran lievästi, että hengittely, äänenkäyttö, jumppapallolla keinuttelu ja suihku riittivät, ja epäilin synnytyksen kestävän vielä pitkään. Suihkun jälkeen halusin kuitenkin TENSin selkään, kun sehän olisi hyvä ottaa käyttöön mahdollisimman varhain, jotta toimisi parhaiten (keho ehtii tuottaa endorfiineja lievittämään kipua). Supistukset pahenivatkin sitten aika nopeasti TENSin laittamisen jälkeen (muutenkin oli selvästi alkanut tapahtua, kun tuli limatulppaa ja ihan kirkasta vertakin) ja loppu meni yllättävän nopeasti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osaakos joku sanoa, että oisko ton TENSin saanut laittaa myös mahapuolelle? Mulla ei supistukset tuntuneet yhtään selkäpuolellä vaan ainoastaan aivan raivoisana poltteena alavatsalla. Näin jälkikäteen tuli mieleen, että se sähkötärinä ois voinut mukavasti helpottaa mahapuolella, mutta oiskohan siitä sitten vaaraa sikiölle? Tai voisko supparit laantua, jos liikaa lihakset alkaa rentoutua? :grin: Elle Tensin kotisivuilla ei ollut muuta ohjetta kuin se perus lätkät selkään...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä oon saamassa tämmösen TENS-laitteen lainaksi kaverilta seuraavaa synnytystäni varten. Minkäänmoista kokemusta laitteen käytöstä ei itselläni ole, enkä ole sellaista vielä koskaan nähnytkään.:P Oleellisinta kai tosiaan ois huomata laittaa ne lätkät paikoilleen ajoissa, jotta kerkeävät tehoamaan. Eli ois mitä parhainta olla kotona synnytyksen käynnistyessä, niin sais tungettua laitteen paikoilleen jo ennen synnärille lähtöä... Mulla on menny luomukivunlievityksin synnytykset ihan hyvin, mut kyllähän kaurapusseja, lämmintä suihkua jne. on kiva vatsalle ja selälle käyttää ja tällä kertaa aion tota TENSsiäkin ainaskin kokeilla, kun sitä on suositellut moni, mm. yks doulana toimiva kaveri.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minulta ainakin kiellettiin lätkien vatsapuolelle laitto. Perusteita en sen kummemmin tiedä, mutta sekä laitteen lainannut doula että laitteen ohjekirja kielsivät.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osaakos joku sanoa, että oisko ton TENSin saanut laittaa myös mahapuolelle? Mulla ei supistukset tuntuneet yhtään selkäpuolellä vaan ainoastaan aivan raivoisana poltteena alavatsalla. Näin jälkikäteen tuli mieleen, että se sähkötärinä ois voinut mukavasti helpottaa mahapuolella, mutta oiskohan siitä sitten vaaraa sikiölle? Tai voisko supparit laantua, jos liikaa lihakset alkaa rentoutua? :grin: Elle Tensin kotisivuilla ei ollut muuta ohjetta kuin se perus lätkät selkään...

 

Olen ymmärtänyt että Tensin teho perustuu siihen, että selässä kulkee jotkut hermot, joita pitkin kipu-viesti kulkeutuu aivoihin. Sähköärsytys häiritsee kipu-viestin kulkeutumista, jolloin kipu tuntuu lievemmältä. Tämä nyt ei ollut mikään tieteellinen selitys, kun en muista tarkkaan, mutta tällainen mielikuva mulle siitä ohje-vihkosesta jäi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla saman muistikuvat kuin Tigrulla. Ja niillä lätkillähän ei ole mitään hyötyä jos niitä ei laita silloin oikeaan paikkaan... Mä pyysin ainakin mun fysioterapeutti äitiä merkkaamaan ne tarkat nikamien tms välit johon ne lätkät kuuluu... Ja mulla toimi TENS-laite hyvin ainakin silloin kun sitä sain pitää päällä. Jostain syystä tytön sydänäänet heitteli hurjasti ja jouduin makaamaan käyrillä kauan, monta tuntia, enkä saanut silloin sitä pitää päällä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ ja

 

Olen ymmärtänyt että Tensin teho perustuu siihen, että selässä kulkee jotkut hermot, joita pitkin kipu-viesti kulkeutuu aivoihin. Sähköärsytys häiritsee kipu-viestin kulkeutumista, jolloin kipu tuntuu lievemmältä. Tämä nyt ei ollut mikään tieteellinen selitys, kun en muista tarkkaan, mutta tällainen mielikuva mulle siitä ohje-vihkosesta jäi.

 

Mä muistankin kans tuon sieltä ohjekirjasta, mutta itse ilmeisesti laitoin liian myöhään TENSin paikalleen (supparit koveni ihan yhtäkkiä sietämättömiksi oltuaan monta tuntia lieviä). Siks aloin näin jälkikäteen miettiä, että olisko voinut käyttää ihan vaan laitteen hierontaominaisuutta mahapuolelle, mutta selvästikään ei :D Mulla ei auttanut myöskään siis ihan vaan (ala)selän hierominen käsillä/nyrkeillä, koska kaikki kipu oli etupuolella...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now