Taateli

Tyhmät kysymykset vauvanhoidosta

637 posts in this topic

Tuli mieleeni että voisko nuo näpyt olla aurinkoihottumaa? Jos lapsi on oleillut tavallista enemmän auringossa? UV-säteilyhän on ollut nyt keskimääräistä vaarallisempaa. :unsure: Itselleni nousi aurinkoihottuma keskivartaloon kun pidin eilen bikineitä uimarannalla eka kerran tänä kesänä. Tosin mulla on nokkosrokkotaipumus muutenkin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmmm, enpä tiedä, kun en tiedä miltä aurinkoihottuma näyttää... Pihalla meillä on kyllä aina lierihattu päässä, mutta pääseehän se aurinko tietty silloinkin välillä naamaan paistamaan. Näppyjä on edelleen, pelkäsin että ne päälaen näpyt suurenisi samanlaisiksi kun ne kaksi isompaa poskessa, mutta eivät ilmeisesti kuitenkaan. Hiljalleen ovat kaikki pois menossa.

 

Anoppi tuumaili, että ne vois kuitenkin johtua niistä mansikoista, mä kun söin niitä itse koko rasiallisen maanantai-iltana, ja ekat näpyt ilmaantui tiistaina. Mulla ei ole kokemusta allergiaihosta, niin en tiedä voisko sellaset pysyä näin kauaa.

Mutta oli mitä oli, eivät vaarallisia kuitenkaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän pojulla on aurinkoihottumaa, se on sellaista röpelöistä pikkunäppyä rykelmissä. Meillä toinen jalka kantapäästä peppuun täynnä sitä. Lieventyi kortisonilla, nyt annetaan parantua itsekseen.

 

Pitääkö vanhemmat vauvat (10kk-1v) aina suojata vaatteilla, vai riittääkö kunnollinen aurinkorasvaus? Meillä ei ole enempää aurinkoihottumaa tullut, vaikka vaunutellessa ollan pidetty sortseja ja hihatonta paitaa + hattua. Rasvataan +50-suojakerroinaurinkorasvalla pari kertaa ennen ulos menoa, uskon et se on pitänyt ihottuman poissa. Ei puhettakaan että lähdettäisiin pitkillä hihoilla tai -lahkeilla ulos helteellä, välittömästi alkaa hirmuinen parku kun tulee hiki.. :( Automatkat varsinkin yhtä tuskaa näillä keleillä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Sääntöhän on, että mitä pienempi lapsi, niin sitä enemmän pitäisi suojata vaatteilla ja aurinkorasvaa vain niissä tapauksissa, kun se on välttämätöntä. Jonkinlainen raja on se 2 vuotta, että sitä pienempiä ei saisi rasvata ollenkaan. Silti markkinoilla on rasvoja, joiden väitetään sopivan 6 kk lähtien. Jokainen siitä tekee sitten omat ratkaisunsa, millaista aurinkosuojausta käyttää. Jos ulkona pitää olla, niin vältetään pahinta paahdetta eli klo 11-14 välistä aikaa ja jos rasvataan, niin mieluiten pelkän fysikaalisen suodattimen omaavilla rasvoilla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Ei rasvaa alle 2-vuotiaille?? Tuo tuli kyllä ihan puskissa, me nimittäin kysyttiin ihan apteekista sopivaa rasvaa. Tuon pahimman paahteen aikana meillä ei muutenkaan ulkoilla, päikkärit ajoittuu sopivasti siihen saumaan :)

 

Mä en kyllä ihan rehellisesti sanottuna ole tiennytkään tuollaista. :girl_impossible: Meillä kyllä ei neuvolassa kamalasti näköjään turhia kerrota, jos ei itse tajua kysyä. Olen vaan aatellut, et tottakai tämmöselle valkeaihoiselle- ja hiuksiselle lähes vuosikkaalle pitää laittaa rasvaa, ettei pala. Ei me nimittäin varmasti ainoita olla, keitten vauva on rannalla ihan nakusillaan, pelkkä hattu päässä, ainakin tossa meidän lähellä on pilvin pimein äitejä taluttamassa nakuvauvojaan rantavedessä :girl_wink: pakko kai niilläkin jotain rasvaa on olla, muutenhan siinä palaa!

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Ihmiset suhtautuu aurinkoon edelleen turhan huolettomasti, ja se näkyy kasvavina ihosyöpätilastoina. Lapsen iho on tärkeä suojata, koska lapsuudessa ja nuoruudessa tapahtuneet palamiset kasvattavat ihosyöpäriskiä. Käytännössä on kuitenkin mahdotonta pitää kävelemään oppinutta lasta täysin varjossa, ellei sitten halua kököttää koko kesää sisällä. Pienet annokset ulkoilua eivät varmasti ole haitaksi, kun lapsi on suojattu vaatteilla tai rasvalla ja aurinkolaseilla sekä päähineellä.

 

Meillä on alettu käyttää aurinkorasvaa vajaalla 1,5-vuotiaalla. Mieluummin rasva kuin paljas iho, koska kaikkea ei aina mitenkään voi suojata vaatteilla. Yleensä kuitenkin käytetään helteilläkin pitkähihaista, koska se suojaa paremmin kuin rasva. Sitten vain juodaan riittävästi ja hakeudutaan varjoon. (Itselläkin pitkähihaiset vaatteet on mukavampia kuin kutiseva iho auringolle altistumisen jälkeen.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kyllähän sitä aurinkorasvaa, missä on vain fysikaalinen suoja, saa käyttää vauvoilla. Acolla on ainakin.

 

Voin kertoa mun aurinkoihottumasta, jos vaikka auttaa jotakuta.

Mä olen kärsiny koko ikäni aurinkoihottumasta. Mulla se on just sitä pientä näppyä, pahimmillään ne näyttää pieniltä vesikelloilta ja sitä tulee tosi tiheästi kevään ekoina aurinkoisina päivinä. Kutiaa tosi paljon aluksi. Sitten kun on saanut hieman rusketusta, niin sitä ei tuu enää niin helposti. Mieto apteekin reseptivapaa kortisonivoide ei auttanu mulla koskaan yhtään, mutta sellanen tujumpi kortisoni, mitä mun iskä käyttää psoriasikseen, poistaa noi näpyt parissa päivässä. Mutta sitä tuskin saa laittaa vauvoille. Jossain vaiheessa teininä käytin suosiolla ohuita pitkähiaisia vaatteita kuumallakin, niin näppyjä ei tullu. Pahimmillaan mulla on ollu sormien välit niin täynnä näppyjä, että on sattunu ajaa polkupyörällä, kun on pitäny pitää ohjaustangosta kiinni. Nyt kun asutaan lapissa, niin sitä ei oo tullu kahtena kesänä. Tänä kesänä tuli kun käytiin Etelä-Suomessa, yksikin helteinen aurinkoinen päivä riittää saamaan kauheat rykelmät.

 

Toivottavasti Scarlet teiän pienen näpyt ois mansikoista, toi aurinkoihottuma on tosi ikävä pahana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kyllähän sitä aurinkorasvaa, missä on vain fysikaalinen suoja, saa käyttää vauvoilla. Acolla on ainakin.

 

Varmasti näin sanoo valmistaja, mutta noita fysikaalisen suojan rasvojakaan ei suositella vauvoille, vaan vasta selkeästi taaperoikäisille... olisiko se suositus sitten tuo Naddan mainitsema 2v.

 

Meidän 3,5- vuotiaat on esim. tuossa pihalla altaassa leikkiessään olleet monesti uimahousuissa ja t-paidassa (ja aina lierihattu päässä), ihan siksi, että mahan ja selän iho on niin vaaleata, että en halua auringolle turhaan altistaa.

Tänään olivat pelkissä uikkareissa ja hatussa, mutta pidin huolen, että ovat tarkkaan rasvattuja.

 

Kaiken kaikkiaan pienillä lapsilla suosittelisin ainakin paitaa päälle, joko lyhyillä tai pitkillä hihoilla, joku ohut puuvillapaita (ei trikoinen) on varmasti hyvä ja varsin vilpoinen suoja auringolta.

Ei sillä, mä en oikeastaan ymmärrä täysin alastomia lapsia yleisillä uimarannoilla muutenkaan, mutta se nyt ei varsinaisesti liity keskusteluun.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä ihan se apteekin myyjä suositteli tota fysikaalista suojaa aurinkorasvoissa.

 

Alastomia lapsia en mäkään ymmärrä uimarannoilla, meillä on kunnon uv-uikkarit, jotka mukavasti viilentää kosteina.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos ylipäätään aurinkorasvaa päättää käyttää, niin sitten parempi vaihtoehto on se fysikaalisen suodattimen omaava rasva ja sitä toki apteekin henkilökunta suosittelee. Mutta jos miettii, mikä on suositus ylipäänsä aurinkorasvojen käytössä, niin mitä pienempi lapsi, sitä vähemmän tulisi altistaa millekään kemikaaleille. Pienen lapsen iho on vielä niin herkkä, että voiteesta kuin voiteesta imeytyy myös niitä ei-niin-hyviä aineita. Joskus kuitenkin on valittava se pienempi paha eli aurinkovoiteen käyttö, jos toinen vaihtoehto on ihon palaminen. Ihokin tottuu pikkuhiljaa aurinkoon, mutta silloinkin kyse on ihon suojamekanismista eli iho yrittää suojautua joltain, mikä on sille haitallista. Suomeksi sanottuna: kun iho ruskettuu, auringon uv-säteet ovat jo vaikuttaneet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onneksi tää on "tyhmät kysymyksen vauvanhoidosta", muuten mua hävettäis ihan helvetisti et en oo tienny tuollaista asiaa. :girl_impossible: mut toisaalta, mistä ihmeestä tuommoisia voikaan tietää jos ei ole kuullut/lukenut/nähnyt missään. Meilläkin on lähipiirissä lapsiperheitä pilvin pimein, eikä hekään ole hoksanneet mitään sanoa, vaikka kyllä yleensä vaihdetaan ihan kaikki kuulumiset.

 

Me ei olla vielä uikkareita keretty hankkimaan, ja nää uimareissun on ollu vielä sen verran extempore-polskimisia et nakusillaan on vauva menny. Helpolta on tuntunu mennä sekaan vaan, nää uimarannat mitä täällä meidän lähellä on, on täynnä lapsiperheitä. Nuoriso ja lapsettomat viihtyvät enemmän keskustassa kun täällä pikkulasten seassa.

 

Ja tosta voiteesta vielä, eipä sitä tosiaan välttämättä edes tarvitse rannalle/vaunulenkille laittaa, sen verran myöhään (18-19) tai aikaiseen (9-11) mennään et aurinko ei porota. Ruskettumista ei ole kyllä tapahtunut. Pitää nyt vaan muistaa pitää ainakin pitkälahkeisia kesähousuja, käsivarret suojautuu aika hyvin vaunun kuomun alla. Hyvä kun kysyin, tuli tääkin selväksi, toivottavasti auttoi muitakin yhtä tietämättömiä! :girl_wink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ilmatieteen laitoksen sivuilta on muuten kätevää tarkistaa uv-indeksi ja pukea lapsi sen mukaan. Meillä pojalle laitetaan helteilläkin pitkälahkeiset ja -hihaiset vaatteet, jos ulkoilemme pahimman uv-säteilyn aikana (kello 11-17), mutta aamulla ja illalla saatamme viedä hänet ulos pelkässä lyhytlahkeisessa bodyssa. Hattu on tietysti aina päässä, ja aurinkolasit tarpeen mukaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olisiko tuollainen uv-uikkari märkänä kuitenkin lämpimämpi kuin tavalliset vaatteet märkänä? Entä lämpimämpi kuin alasti märkänä? Minusta ainakin uimarannalla tuntui että vauvalle tulee kylmä eikä kuuma, kun se siinä märkänä leikki (alasti).

 

// Ja miksi noissa pahimman auringonpaisteen kellonajoissa on aina eri päättymisaika (mutta sama alkamisaika)...?

Edited by Chimelli

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ilmatieteen laitoksen sivuilta on muuten kätevää tarkistaa uv-indeksi ja pukea lapsi sen mukaan. Meillä pojalle laitetaan helteilläkin pitkälahkeiset ja -hihaiset vaatteet, jos ulkoilemme pahimman uv-säteilyn aikana (kello 11-17), mutta aamulla ja illalla saatamme viedä hänet ulos pelkässä lyhytlahkeisessa bodyssa. Hattu on tietysti aina päässä, ja aurinkolasit tarpeen mukaan.

 

Tää oli ihan loistava linkki! Kiitos kovasti, tää menee suosikkeihin. :girl_dance:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^Meillä on uv puku sellainen jossa on vajaa mittaiset hihat ja lahkeet, yli kyynerpäiden ja polvien tulee muttei ihan ranteeseen/nilkkaan asti. Kun tyttö kastuu niin mun mielestä hän tulee kylmäksi. Eipä hän mitään ole valittanut mutta viileältä tuntuu. Samaa kangasta tuo tuntuu olevan kuin normaalitkin uikkarit ja kyllä mulle kylmä tulee kun vedestä nousee ja käy pienikin vire jos ei ole hellettä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miten olette ratkaisseet pikkusten nukkumiset vieraissa?

Eli meillä puolivuotias nukkuu kotona pinnasängyssä, josta yksi laita irti ja joka on meidän sängyssä kiinni. Nyt olemme lähdössä reissuun ja stressaan jo nyt nukkumisesta. Aiemmin yhdessä yöpymispaikassa olemme nukkuneet varasämgyssä, jossa ei ole tilaa kolmannelle. Toisessa paikassa olemme nukkuneet parivuoteessa, jossa vain pääty kiinni seinässä.

Voinko ystävällisesti pyytää patjoja lattialle joka paikassa vai miten tämä pitäisi hoitaa? Neiti kierii ja pyörii nykyään niin paljon, että päikkäritkin pitää nukkua omassa pinnasängyssä...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ihan pienenä meidän vauva nukkui vaununkopassa tai äp-laatikossa, nykyään pinniksessä tai matkasängyssä. Ei olla siis oltu yötä missään, missä ei ole vauvalle omaa sänkyä. Jos vauvalle ei olisi omaa sänkyä, niin nukkuisi varmaan meidän välissä/vieressä. Jos olisi auto niin oman matkasängyn mukana kuskaaminen varmaan onnistuisi, mutta ilman autoa ei oikein...

 

(OT: Pitäisi varmaan silti hankkia matkasänky ihan kotona nukkumista varten, koska sinne vauva osasi aina nukahtaa itsekseen...)

 

Ja tuohon toiseen aiheeseen, siksi minä ainakin pidin vauvaa alasti rannalla, koska arvelin, että märissä vaatteissa olisi vielä kylmempi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pienempänä tyttö nukkui kylässä meidän välissä, niin kuin kotonakin. Nyt kun nukkuu kotona omassa sängyssä, ollaan hommattu matkasänky. Niitä on monenlaisia, meillä on ihan perusmalli, mutta sekin mahtuu tarvittaessa kulkemaan vaunujen alla.

 

Jos ette saa matkasänkyä kuljetettua, niin ehkä voisit pyytää että voisitte kaikki nukkua patjoilla lattialla? Silloin ei niin haittaisi, vaikka lapsi kovasti kieriskelee.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä oli aiemmin käytössä Samsoniten matkasänky mutta siihen ei tuo Enska enää mahdu. Pelkkä patja lattialla ei toimi, kun tuo pyörii unissaan ja päätyy ties minne. Mökillä sai patjan ympärille tehdä barrikadit sohvatyynyistä, muualla on käytetty mm. kasseja. Vuosi sitten noista vierimisesteistäkään ei tosin ollut iloa, kun innokas unissaliikkuja ryömi niiden yli :rolleyes: Vieressä nukkumisesta ei tule nykyään enää mitään, kun tulee välillä kantapäätä naamaan jne. Vinkki: pienelle lapselle ei välttämättä tarvitse paksua patjaa, vaan esim. täkki kaksinkerroin voi riittää, jos lattia ei ole hirveän kylmä.

 

Pienelle lapselle suosittelen kyllä Samsoniten Pop-up Bubblea ainakin, jos ei ole mahdollista kuljettaa isoa matkasänkyä mukana. Tuo menee jopa matkalaukkuun (niin että vie vain pienen osan tilasta ;)) ja on kevytkin.

 

Muoks. vielä: Jos kyläpaikassa on sängynpääty seinää vasten, ja molemmat vanhemmat sietävät vauvaa vieressään, tuo on ehkä paras mahdollinen nukutuspaikka (mahdollisesti matkasängyn jälkeen). Jos taas sängynpäätyä ei ole, ei välttämättä kannata ottaa vauvaa samaan sänkyyn. Meillä "katosi" kerran 8-kuinen sängystä päädyn kautta, oli aika jännät hetket kun ei itsekään unissaan meinannut löytää itkun lähdettä...

Edited by Miinanen

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Itsekin kyseilin tuota tuttiasiaa muutama kuukausi takaperin. Ilmeisesti olisi hyvä käyttää iän mukaisia tutteja, eli ei mielellään niitä pikkututteja yli 6kk vanhoilla vauvoilla. Meillä tuotti ongelmaa saada tyttö syömään niitä isompia tutteja. Silikoniset isommat tutit ei kelvanneet ollenkaan, mutta sitten sain vinkin kokeilla luonnonkumisia ja johan alkoi kelpaamaan. Luonnonkumisissa tuttiosa on lyhyempi kuin silikonisissa. Eli siis kannattaa kokeilla niitä luonnonkumisia (jos ei kumiallergiaa), jos ei silikoniset kelpaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kertokaahan nyt kokeneemmat äidit, että onko normaalia että virusinfektion sairastanut vauvamme 9 kk on ollut kuumeen laskettua nyt pari-kolme päivää veltto ja veto veks? Jalat ei kanna seisaallaan, mahallaan ei jaksa kauaa touhuta. Kontannut ei ole vielä aiemminkaan, mutta konttausasentoa lähti jo hakemaan, nyt ei sitäkään. Kuumetta oli enimmillään 39,5 astetta, mutta nyt sitä ei ole enää tosiaan ollut. Vauva on muuten ihan oma itsensä. Soitettiin jo terveysneuvontapuhelimeenkin, mutta käskivät vaan seurailla voimien palautumista... Ihmetyttää vaan kun on muuten jo parantunut, mutta puhti on edelleen pois.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Itse sairastan toooodella harvoin ja voimien palautuminen normaaliin silloin on vienyt jopa 2 viikkoa. Kuume näillä helteillä on varmaan verottanut voimia niin paljon että palautuminen kestää hetken kauemmin kuin normaalisti. Poikasihan on keskonen(?) joten sekin voi selittää, hän kuitenkin on vielä heikompi kuin täysaikainen tuon ikäinen. Jos huomaat tajunnantasossa muutoksia tai hän ei reagoi nälkään/muuhun hätään niin lähde johonkin näytille.

 

muoks. Jos viet pojan turhaan näytille niin et ole ensimmäinen etkä edes tuhannes äiti joka tekee niin :girl_wink:

Edited by Maro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Käytiin tänään lääkärissä kun meillä sattui olemaan keskosuuteen liittyvä kontrollikäynti. Hän ei nähnyt tässä "pehmeydessä" mitään epätavallista kun on ollut virusinfektio. Kuulemma virus majailee elimistössä pari-kolme viikkoa vaikka kuume onkin jo laskenut. No, nyt vaan odotellaan voimien palatumista!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now