Sign in to follow this  
Followers 0
Runotytto

Maitoa menee ja paljon

6 posts in this topic

Huokaus Kirjoitin just aiheen aloituksen ja sitten pikkujäbä päätti sulkea koneeni. Eli uusi yritys.

 

Pikkumiehemme, ikää vuosi ja pari viikkoa, syö ja juo hyvin. Aterialla poika saa syödä niin paljon kun haluaa, ja ruoka maistuukin oikein hyvin. Ruoan kanssa juodaan vettä nokkamukista. Kun syöty on loppuun, saadaan maito. Iltaruokaa lukuunottamatta maito on rasvatonta ja sitä juodaan 2 dl. Enemmänkin menisi varmasti jos antaisin, mutta tuostakin tullaan ihan tyytyväiseksi. Iltaruoan yhteydessä saa rintamaitoa pullosta niin paljon kuin haluaa, yleensä 1,3 dl.

 

Hieman tuo maidon menekki on mietityttänyt, joten kysyin neuvolakäynnillä, että voiko maitoa saada liikaa. Ja vastaus oli että kyllä, päivässä ei pitäisi enempää kuin 7-8 dl saada, ihanne 3-4 dl. Eli meillä päiväsatsi olisi liian suuri.

 

Kun minun luottamukseni nyt ihan 100% luokkaa tuota meidän neuvolatätiä kohtaan ei ole, niin sattuisiko joku tietämään tähän lisävalaistusta, että kuinka paljon noita maitotuotteita saa päivässä antaa? Voiko sitä maitoa saada liikaa ja kuinka sitten sitä oikein voi rajoittaa, ilman huutoa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Muakin kiinnostaa tämä asia, nimittäin meidän taapero vetää varmaan litran maitoa päivässä. Pojasta on muodostunut ihan kunnon maitoholisti ja jos maitoa ei tule niin ollaan kärttyisiä just niin pitkään kunnes saadaan se maito. Vedestä ei meillä ei välitetä ja mehua en halua hirveesti antaa korvikkeeksi suuren sokeri määrän takia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Leikki-ikäiselle suositus olisi 5-6 dl maitoa (tai piimää, jogurttia yms.) ja lisäksi 20 g juustoa (2-3 viipaletta) päivässä. (STM:n Lapsi, perhe ja ruoka)

 

Liiassa maidonjuonnissa on kaiketi lähinnä se vaara, että muu ruoka jää turhan vähälle. Jos esim. lihaa ei sitten syö tarpeeksi, uhkaa anemia.

 

Mitään hirmu päteviä vinkkejä en osaa antaa, kun meillä ongelma on jokseenkin päinvastainen :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän neuvolassa puhuttiin maidon määrästä liiallisena, kun sitä menee yli litra päivässä. Muuta haittaa en siitä tiedä olevan muuta kuin, että liika maito saattaa aiheuttaa ummetusta. Ja maidon kalsiumhan estää raudan imeytymisen ja se aiheuttaa anemiaa.

 

Vinkkejä vähentämiseen en osaa minäkään antaa, kun meilläkin ongelma taitaa olla päinvastainen. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän neuvolassa varoiteltiin ettei maitoa sais mennä liikaa. Mä en muista tarkkaan mutta yli viisi-kuusi desiä tais olla liikaa. Sanoi että jos kalsiumia saa liikaa niin anemia uhkaa.

 

Me vähennettiin sitten maitoa reilusti (poika litki ennen helposti sen litran ja ylikin) kun syö vielä jugurttia ja juustoakin ja niistä saa kalsiumia.

 

Ihan hyvin poika sopeutui tähän. Mä tein niin että laitoin maitoa vähemmän pulloon kuin mitä olisin ennen laittanut. Poika joi pullon tyhjäksi eikä reagoinut siihen että siinä oli vain 1dl sen vanhan 2dl sijaan. Nykyään juo maitoa päikkäreille mennessä ja ennen yöunia joten laitan taas vähän enemmän. Päivällä juo janoonsa vettä.

Edited by Marthe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitokset kaikille. Meillä on nyt vähennetty maito 1,5 desiin per kerta eikä yllättäen protesteja pojalta ole tullut. Vettä menee ehkä hintsun enempi, muttei merkittävästi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0