a_paradise_79

Raskaana olevat kasvissyöjät

86 posts in this topic

Mullakaan ei ole valitettavasti pätevää tutkimustietoa tai lähteitä mutta itse välttelen soijaa enkä tarjoa sitä kovin mielelläni lapsillekkaan kovin usein. Soijanakkeja syödään ehkä kerran pari vuodessa. Ja ihan vain kun olen joskus kuullut/lukenut mutta en enää tarkkaan muista. Soija vaikuttaa ainakin jotenkin hormooneihin vai sisältääkö se naishormooneja vai miten se nyt meni. Eli hataralla pohjalla siis!

 

Me syödään paljon kasvisruokaa mutta pyrin siinäkin suosimaan mahdollisimman vähän prosessoituja vaihtoehtoja :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nattunen, jotain oli et poikalapsiin saattaa vaikuttaa mutta löysin että pitoisuuksien pitäs olla niin korkeat että tutkijat eivät ole nähneet syytä soijan kieltämiselle raskaana tai pikkulapsilta. Mä nyt tein päätöksen et syödään korkeintaan 2 viikossa ruokaa jossa soijaa niin ehkä se ei pahaksi oo :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lakto-ovo-kasvissyöjä ilmoittautuu. Mä olen elämäni aikana kuullut niin paljon pahaa omasta ruokavaliostani, että näiden joidenkin kommenttien jälkeen mietin pitäisikö valehdella neuvolassa syömisistäni. Ravitsemusterapeutillekin mut on viety joskus teininä ja kaikki olleet niin kovin huolissaan mun syömisistäni. Samaan aikaan nämä huolestujat usein kärsivät korkeasta verenpaineesta ja kolesterolista, ja mättävät kinkkua ja makkaraa naamaan, eikä edes viikossa kulu puolta kiloa kasviksia. Mun veriarvoissa ei ole ikinä ollut mitään vikaa, ne ovat lähes täydelliset: korkea hemoblobiini, LDL-HDL 1:1 suhteessa, d-vitamiini yli 100, b-vitamiinien määrää en muista mut oli normaali, verenpaine ideaali. Ruokalistoja olen täytellyt eikä niissäkään ole ollut mitään vikaa, joskus joku sanoi että syön makeaa turhan paljon (kerran - pari viikossa), mutta kai sitä välillä saa herkutellakin, kunhan ei joka päivä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä en ole raskaana vielä, mutta olen vegaani ja aion syödä samaan tapaan odotusaikanakin :) Lapset kasvatetaan myös vegaaniruokavaliolla.

 

Soijakeskusteluun - tärkeää on tosiaan laatu! Tehotuotettu soija on ekologisesti kestämätöntä (vaikkei siltikään vedä vertoja karjalle) eikä ravitsemuksellisesti tyydyttävää. Luomusoijaa voi ihan hyvin päivittäin käyttää maidon, jugurtin ja rouheen muodossa :) Itse tosin vältän soijatuotteita, koska ne eivät sovi mun mahalle enkä juuri syö muutenkaan prosessoitua ruokaa. Yritän lisäksi syödä mahdollisimman paljon kotimaista ja siksi korvaan soijan herne- ja härkäpapurouheella.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä yksi lakto-vege myös. Rennoin mielin olen suhtautunut ruokaan. Jo kymmenen vuotta sitten, kun jätin lihan pois, tuli ruokavalion koostamisesta luettua paljonkin. Nyt vaan jatketaan samalla mallilla, vain kalsiumin saantiin olen kiinnittänyt erityistä huomiota. Toistaiseksi hb on ollut mainio (reilu 150).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä ilmoittautuu myös yksi lakto-ovo-vegetaristi. Maitotuotteita ja munia käytän lähinnä vain ruuissa, joihin niitä tulee (esim. makaronilaatikko, kastike jne). Sellaisenaan en syö/juo ja jogurttia, raejuustoa yms ei tule käytettyä. Nyt tosin ajattelin lisätä ruokavalioon raejuuston, että saisi lisäprotskua. Aika vähän meinaan nyt saan proteiinia, syön lähinnä yhdellä aterialla pari soijapihviä tms... Parantamisen varaa olisi todellakin nyt, kun raskaana ollaan. Ruokavalio ei suoraansanottuna ole kovin monipuolinen, välipalaksi syön lähinnä ruisleipää kasviksilla ja sitten kerran päivässä jotain perus kotiruokaa kasvisversiona. Käytän todella paljon noita Hälsanskökin pakastetuotteita (soijapullat jne) mutta tuskinpa nekään kerran päivässä riittää proteiinintarpeeksi... Pitäisi taas panostaa pähkinöihin. Oon vaan siitä huono, että jos saisin päättää, söisin vaan kerran päivässä jotain kotiruokaa ja that's it. Aina oon ollut sellainen, en osaa syödä esim. useita välipaloja saati paria lämmintä ruokaa päivässä. Noh, tähän tehtävä muutos...

 

Riittääköhän perus raskausvitamiini vai pitäskö tällaisena nirsoilijana/vähäruokaisena ottaa jotain muuta lisäksi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

En löydä mistään tietoa siitä, voiko listeria elää pehmeissä vegaanijuustoissa. Onko jollain tietoa asiasta?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Xanti, ei pitäisi kyllä elää mitenkään erityisen todennäköisesti. Mutta olen ymmärtänyt että listeriaa voi sinänsä tull vähän mihin tahansa elintarvikkeeseen, jos olosuhteet suotuisat. Ks. esim tämä uutinen: http://vegnews.com/articles/page.do?pageId=3710&catId=8   Mutta kun ajattelee sitä, mistä kontaminaatio syntyy, niin minusta vegaanituorejuustot ja pehmeät juustot eivät ole erityisen riskialttiita. Vaikea kysymys siis. En pidä itse riskiä merkittävänä, ainakaan yhtä merkittävänä kuin lehmäjuustojen kohdalla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Kiitos! Edes jotain järjellistä tietoa asiasta. En käsitä miksei tämä ole enemmän esillä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kahlasin ketjun läpi ja en tiedä oliko mainittu, mutta kaikki jotka huolehtivat ruokavalionsa vuoksi siitä, saako kohdussa kasvava lapsi kaiken tarvitsemansa äidin ruokavaliosta, niin harvassa tapauksessa syytä huoleen on. Se lapsi nimittäin nyhtää äidistä kaiken tarvitsemansa, ja odottava äiti on ennemminkin se josta kannattaisi olla huolissaan, jos jostain :D Ja sitten puolestaan äidin taas pitäisi seurata niitä mielihaluja, koska ne viestittää siitä mitä äiti tarvitsee. 

Täällä toinen kierros lakto-ovo-pesco-ruokavaliolla menossa ja ensimmäisestä raskaudesta lopputulemana oli täysin terve ja hyvin kasvanut sekä kehittynyt lapsi. Luottavaisin mielin siis eteenpäin vaan nytkin. Varsinkin kun tuntuu, että ruokavalioasiat on entistä paremmin tällä kierroksella kohdallaan, kertaakaan ei ole tainnut töissä olla eväänä pelkkää maitorahkaa ja marjoja, mikä oli pääasiallinen ravintolähteni ekassa raskaudessa :ph34r:

Ainut mikä ehkä hieman mietityttää, niin edellisessä neuvolassa hemppareita mittailtiin about joka käynnillä ekan raskauden aikana ja laskivatkin silloin huomattavasti, mutta nyt niitä ei olla neuvolassa mitattu kertaakaan, ainoana faktana hb:sta on seuloja varten otettu suoniverinäyte ja sekin oli joskus joulun välipäivinä. Tosin sellaista jäätävää päivän läpi jatkuvaa väsymystä ei ole vielä tullut, ja silmäluomien sisäpuoli sekä ikenet on edelleen varsin punakat, joten luottavaisin mielin olen senkin suhteen, että hb on paremmin pitänyt kuin ekalla kerralla. 

Mulla käytössä on Solgarin raskaus/imetysmonivitaamiini, D-vitamiini, ja vaikka kalaa syönkin varmaan suunnilleen kerran viikkoon, olen silti täydentänyt välillä omegoilla ruokavaliotani. Näiden lisäksi otan päivittäin Young livingin Ningxia red -"antioksidanttijuomaa", jota olin käyttänyt jo pitkään ennen raskauttakin, niin oli ihan sujuva jatkumo jatkaa sen käyttöä raskaudenkin aikana. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now