Charlize

Mitä kaloja ?

65 posts in this topic

Neuvolasta saatu mummonaikaiselta vaikuttava ravintosuositus puhuu vain kotimaisista kaloista - hauki, kuha, ja mitä niitä lie.

 

Kuka näitä enää syö :girl_impossible: kun kaupat on täynnä kaikkia ulkomaisia kaloja - pengasius, tonnikala, miekkakala, kissakala, jne.

Kysyin neuvolan tädiltä niin se ryhtyi googlaamaan eikä sen koommin osannut sanoa että miten on esim. tonnikalan kanssa. Siis se tuore tonnikala, ei purkkitavara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yhdysvalloissa odottavilta ja imettäviltä äideiltä "kiellettyjä" kaloja ovat ainakin hait, miekkakalat, purjekalat ja marliinit. Tuoretta tonnikalaa ei suositella tai sitten vain rajoitetusti, purkkitonnikalaa voi joidenkin lähteiden mukaan syödä purkin-pari viikossa tai sitten sitäkään mieluummin ei. Isoihin merikaloihin kertyy elohopeaa.

 

Isot kalat noin yleisesti ottaen keräävät enemmän myrkkyjä, joten niitä pitäisi syödä rajoitetusti.

 

Pitäisi jaksaa etsiä jotain tarkempaa tietoa siitä, millaisia määriä myrkkyjä noissa ulkomaankaloissa on verrattuna kotimaisiin. Sehän tiedetään, että Itämeressä kaloihin kertyy aivan käsittämättömiä määriä dioksiineja ja PCB:tä. Taitaa olla jopa niin, että eivät taitaisi useimmissa maissa kelvata ravinnoksi ollenkaan. Ehkä ulkomainen kala on joka tapauksessa puhtaampaa kuin kotimainen, ja siksi suosituksia ei ole.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mulle neuvolan täti sanoi että vuorotellen sisävesien ja merien kaloja. tonnikalaa voi syödä toisinaan muttei pelkästään. meillä on hankaluuksia lisätä kalaa ruokavalioon, kun mies on todella nirso kalan suhteen, syö suurinpiirtein vaan ite pyydystettyä ja kypsennettyä lohta :blink: voisiko meidän pelastus olla seissa? eli kalapuikkoja sun muita pakastekaloja?

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Pakastekala" on siitä hankala, että on aina vähän vaikea tietää, onko se nyt oikeastaan seitiä (Pollachius virens), alaskanseitiä (Theragra chalcogramma), turskaa (Gadus morhua) vai jotain muuta turskakalaa. Kaupasta ostaessa sen voi tarkistaa pakkauksesta. Veikkaisin kyllä, että jos kalan sanotaan olevan seitiä, se hyvin mahdollisesti on joko sitä tai alaskanseitiä, jotka kai ovat turvallisimmasta päästä elohopean suhteen. Turskassa voi olla vähän enemmänkin elohopaa, ei tosin kai ihan hirveästi siinäkään, minkä lisäksi sen syöminen on liikakalastuksen takia aika epäeettistäkin.

 

Noista kaloista on kyllä mahdottoman hankala löytää kunnon tietoa. Niitä kalastetaan niin eri alueilla ja on hankala tietää, päteekö jossain päin saatu tieto Suomessakin myytäviin kaloihin. Toisaalta, aika globaaliahan tuo Pohjois-Atlantinkin hyödyntäminen nykyään on, eiköhän sieltä samat kalat päädy Pohjois-Amerikkaan kuin tännekin.

 

Katkaravut taitavat olla myös "turvallisia". Siis nämä pohjoisilta meriltä pyydetyt pienet katkaravut, jättikatkarapuja en ainakaan itse söisi. (Lähinnä tosin siitä syystä, että näin telkkarissa, mistä ne tulevat - ja samasta syystä en syö mielelläni purkkitonnikalaakaan. Tieto lisää tuskaa :lol:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos vastauksestasi Miinanen. Muut ruoka-aineet onkin paljon selvempiä kuin nämä kalajutut. Ota näistä sitten selvää:)

Share this post


Link to post
Share on other sites
voisiko meidän pelastus olla seissa? eli kalapuikkoja sun muita pakastekaloja?

 

Kalapuikkoja ei sitten valitettavasti lasketa tässä mielessä kalaksi.. Niiden kalapitoisuus on niin matala, vähän niin kuin nakkia kutsuttaisiin kokolihaksi (tosin nakkien lihapitoisuus taitaa yleensä olla korkeampi kuin kalapuikkojen kalapitoisuus :) ). Mutta siis muuten pakastekalat tietysti menee seulasta läpi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^^Voi ei, Miinanen, nyt alko ahistaa tuo purkkitonnikala. :mellow::rolleyes:

Mua ällöttää melkein kaikki kalat, ja purkkitonnari on lohen lisäksi oikeastaan ainoa, jota olen saanut syötyä. :girl_prepare_fish::girl_cry2:

 

Angel - mä olen myös lukenut paristakin lähteestä, että purkitettua tonnikalaa voisi ihan turvallisin mielin syödä sen purkin-pari viikossa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^sama täällä, purkkitonnikala ja lohi menee, samoin äidin (siis vain ja ainoastaan mun) tekemät ruisjauhossa paistetut silakat :P

 

avena, onhan niitä kalapuikkojakin erilaisia ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

En ymmärrä mitään ihmeessä voi saada syötyä kalaa kolme kertaa viikossa, kun kaikki tuntuvat olevan joko kokonaan kiellettyjä, tai suosituksella syödä vain kerran kuussa.

 

Tätä oon itsekin ihmetellyt... pitkä lista kaloista, mitä ei saa syödä tai mitä on hyvä välttää, mutta loppujen lopuksi en ole ihan varma, mistä se 2 kalaa per viikko pitäisi repiä. Mulle ois varmaan paremmin toiminut muutaman herkullisen kalaruokavaihtiksen reseptit tän kieltolistan sijaan...

Share this post


Link to post
Share on other sites

mites se hauki??

 

Taitaa olla kiellettyjen listalla, mut jos esim. kerran kahteen kuuhun syö hauesta tehtyjä kalapihvejä niin onko jotain haittaa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

On siitä se haitta, että voi saada liikaa elohopeaa elimistöönsä. Hauen syömistä ei raskaana oleville suositella ollenkaan, muillekin vain 1-2 kertaa kuussa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jättikatkarapuja en ainakaan itse söisi. (Lähinnä tosin siitä syystä, että näin telkkarissa, mistä ne tulevat - ja samasta syystä en syö mielelläni purkkitonnikalaakaan. Tieto lisää tuskaa :lol:)

 

Valaisisitko asiaa? Olisin kiinnostunut kuulemaan miksi esim. jättikatkarapuja ei voisi välillä syödä, kunhan ne on hyvin kypsennetty -ts. mitä kamalaa TV:stä näkyi. (Ei sillä että olisi niitä hotkinut, mutta olen utelias kuulemaan lisää, jos satut lukemaan tämän.) :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eivät ne epäterveellisyyden vuoksi jääkään syömättä, vaan epäeettisyyden. Ei ole hirveän hyvät työolosuhteet katkarapufarmeilla eikä tonnikalatehtailla, palkasta puhumattakaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eivät ne epäterveellisyyden vuoksi jääkään syömättä, vaan epäeettisyyden. Ei ole hirveän hyvät työolosuhteet katkarapufarmeilla eikä tonnikalatehtailla, palkasta puhumattakaan.

 

Kiitos vastauksesta. Eettisillä näkökohdilla on minullekin merkitystä, mutta en ole tähänkään asti ollut katkarapujen tai tonnikalan suurkuluttaja - molempia tulee syötyä pari kertaa vuodessa - joten ei tarvitse tehdä tämän tiedon perusteella mainittavia muutoksia ruokavalioon.

Edited by Aeria

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alussa näytti kyllä hankalalta, kun niin monet kalat on kieltolistalla, mutta nyt olen kyllä saanut hyvin erilaisia kaloja syötyä ainakin 2-3kertaa viikossa. Lähinnä on ostettu kaloja tuoretiskistä ja jonkun verran olen syönyt myös itse kalastettuja. Olen syönyt esim. siikaa, nieriää, muikkuja, pikku ahvenia,pikku silakoita fileinä(harvoin), seitiä, lohta. Hyvin ovat maistuneet, kun vaihtelee valmistustapoja (pannulla, uunissa, grillissä, savustettuna jne).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neuvolasta saatu mummonaikaiselta vaikuttava ravintosuositus puhuu vain kotimaisista kaloista - hauki, kuha, ja mitä niitä lie.

 

Kuka näitä enää syö :girl_impossible: kun kaupat on täynnä kaikkia ulkomaisia kaloja - pengasius, tonnikala, miekkakala, kissakala, jne.

 

Heh, kyllä mä ainakin söisin kun mies tykkää kalastaa.. Oon tähän mennessä kerran raskauden aikana syönyt kuhaa ja kerran ahventa, mutta nekin oli pienikokoisia eli vissiin ihan ok (isokokoistakin kuhaa ja ahventa käsittääkseni saisi syödä mutta rajoitetusti). Haukipihvejä tekis mieli, kyllä mä yhden kerran vähän sellaista maistelinkin. :blush: Mutta enimmäkseen oon sitten syönyt vaan tylsästi lohta, ja nieriää ja seitiä oon myös syönyt. Epäilen että ei kyllä 2 kala-ateriaa/viikko ole tullut syötyä, ehkä ennemminkin kerran viikossa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vai että kalapuikkoja ei lasketa kalaksi...

Ainoa ruoka mikä menee oikeastaan alas on juurikin kala, ja pikku hiljaa alkaa kypsymään tohon seitiin.

Pitääkin ottaa keittokirja mukaan kauppaan ens kerralla ja koittaa tehdä jotain kunnon kalaa, jos se uppois myöskin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kuinkahan huonoa omaatuntoa tässä tulisi potea, kun olen syönyt kerran alkuraskauden aikana paistettua haukea? Ei kuulu mitenkään viikottaiseen ruokavalioon...

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ itse en yhdestä hauen syömisestä potisi huonoa omaatuntoa. itse olen syönyt raskauden aikana kahdesti itse tehtyjä haukipihvejä; toinen kerta oli muistaakseni viikoilla 12-13 ja toinen joskus viikolla 20. kyseiset hauet oli kylläkin pyydetty inarijärvestä, jonka elohopeapitoisuudet eivät varmaan ole ihan itämeren luokkaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Sisävesistä oli käsitykseni mukaan tuokin hauki pyydetty.

 

Mites sushi? Lueskelin tuosta listasta, että periaatteessa ehdottoman tuoretta raakaa kalaa voisi syödä. Oletteko uskaltaneet mennä sushiravintoloihin? Kohtuu-usein olen ennen raskautta sushia (itsetehtyä tai ravintolan) syönyt, joten en viitsisi "turhaan" vältellä. Onko listeriariski sen suurempi kuin vaikkapa ravintoloiden salaattipöydissä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Mä en missään nimessä söisi kalasushia. Kasvissushit ovat sitten eri juttu. Noissa ei pystytä pitään kalan lämpötilaa alle +3 asteen. Listeriariski on siis turhan suuri. Minusta ravintoloiden salaattipöydissä on pienempi listeriariski kuin tuoreessa kalassa. Perusteluja on monessa ketjussa :) Mä olen taas laiska kirjoittamaan :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Ok. Uskon sinua ja täytyy katsella noita vanhoja ketjuja, jospa niissä olisi valmiita vastauksia muihinkin kysymyksiin. En ihan neuvolaan asti viitsi odottaa kaikkien kysymysten kanssa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä oon syönyt kaloista lähinnä norjanlohta ja joskus kirjolohta. Suuri herkku, graavilohi, on jäänyt raskausaikana tauolle paitsi pari kertaa on pitänyt maistaa. Muita kaloja kuten kampelaa, kuhaa ja siikaa olen syönyt harvoin, satunnaisesti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now