Charlize

Mitä kaloja ?

65 posts in this topic

Meillä ois pakkasessa isännän Jäämereltä pyydystämää ruijanpallasta, turskaa ja seitä. Ruijanpaltaasta lukikin jo tuolla aiemmin, että sitä voisi syödä (ja olen syönytkin vailla omantunnon tuskia, koska se on vaan niin syntisen hyvää). Mitenkäs nää muut? Turskaa isäntä kokeili savustaa ja maistoin. Siikaa ollaan ostettu, ja muutama ahven nostettu ja paistettu tästä kotipaikan lähijärvestä. Olen kans vähän vältellyt kalan syömistä juuri epätietoisuuden vuoksi. Talvitytön laatima lista oli kyllä erinomainen, kiitos.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me saatiin miehen isältä Kokemäenjoesta pyydettyä lohta. Joesta on mitattu kait aika kovia elohopea-pitoisuuksia ja nyt mietin, että kuinka usein uskallan tota lohta syödä. Sanoin jo miehelle, etten taida uskaltaa syödä enempää ku kerran kuussa, mutta uskaltaisko kuitenki useammin?

 

E. Sainkin vastauksen, kun soitin Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistykseen. Eli istutettua Itämeren lohta on ainakin toi Kokemäenjoessa oleva lohi ja rajoitteet on siis samat. Elohopeapitoisuuteen en saanu kommenttia, vaan pääpointti on se, että Itämeressä lohet on kasvaneet ja ne myrkyt siinä sitten ilmeisesti enempi painaa. Tosin nyt aloin ite miettiä, että tuskin tollanen istutettu lohi mitään villiä on vaan kasvatettua luultavasti, et olisko se sitten kuitenki vapaasti syötävissä. Noh, ehkä nyt en ainakaan ihan joka viikko ala syömään :)

Edited by Sour Puss

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä eilen just mietin et miten vaikeaa pääkaupunkiseudulla asuvilla on kun on Itämeren kalaa tarjolla.

 

Mulle tuo 2-3 kertaa kuussa ei ole ongelma.

Tykkään muutenkin kalasta ja mulla ja miehellä on jo vuosia ollut lohiperjantai :)

 

Kalaa on myös helppo tehä. Paistaa siikafileet tai lykkää lohifileen uuniin (päälle sitruunaa, pippuria ja suolaa).

 

Täällä Vaasassa asuvana on myös helppoa ostaa kalaa. Sitä saa ostettua suoraan kalastajilta, on ainakin tuoretta. Myös hallista saa tuoretta.

Ja täällä saa monipuolisesti kalaa, eikä tarvi pelätä Itämeren kalaa, sitä kun ei tänne edes tuoda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Juu ei ole helppoa täällä Helsingin alueella kun on vaan näiden kalatiskien varassa. 

 

Kiitos plajon hyvistä vinkeistä, jospa sitä tänään ahdistelisi kaupassa kalatiskin miestä :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun On nyt aivan pakko kirjottaa tänne! En siis ole vielä plussannut mutta olen kalatiskillä töissä.

 

Kasvatetuille kirjolohille ja norjanlohille syötetään väri ainetta että lihasta saadaan kauniin punaista ja itse en ajatellut syödä niitä kertaakaan raskaus aikana! Kesällä myydään ns villiä ja vapaata merilohta jolle ei sitä väriainetta ole syötetty. 

 

suosittelen myös aina kysymään moneen kertaan mistä järvesä sisävesi kalat on pyydetty! koska miellä myydään välillä virolaista ahventa...... asun sisä-maassa eikä kenelläkään varmasti käy se mielessä. Kannattaa olla myös erityisen tarkka kalan tuoreudesta. lohet ovat aina vähintään 2 päivää vanhoja.. sisä vesi kaloja voi saada edellisyönä pyydettyjä mutta harvoin. 

 

Graavi siikaa joka on tehty meri siiasta on turvallisempi vaihto ehto kuin sisävesi graavi siika. Jos ostatte lämminsavu kaloja kannattaa aina kysyä onko ne vakumoitu koska osa tulee vakuumissa eikä sitä missään ilmoiteta... 

 

Tulikohan kaikki sanottua mitä meilessä oli.... Ainiin älkää menkö tietämättömänä kala ostoksille! teitä viilataan linsiin 10-0 ! Jos et tiedä miltä kalan tulee näyttää ota joku tuttu mukaan! 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ihanaa löytää täältä Talventytön ja muiden neuvot, ne tulivat kuin tilauksesta koska pidämme mieheni kanssa kalasta paljon, ja nyt mietitään, mitä voidaan jatkossa kokkailla. Meillä ei siis ole mahdollisuutta kalastaa, vaan kaupan kalatiskistä pitäisi ruoan löytyä. Luin koko ketjun, mutta yksi ihan perusasia mietityttää vieläkin. Jos kala myydään raakana vakuumipakattuna, niin onko se OK jos sen kypsentää? Ymmärrän, että savustettu kala ym. jotka syödään vakuumipaketista sellaisinaan, ovat riski, mutta entä itse kypsennettävä? Osaako kukaan neuvoa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Listeria tuhoutuu 70 asteessa, eli hyvin kypsennettynä on vakuumipakatut ja graavatut yms. listerian takia kielletyt kalat turvallisia. Tieto on ainakin THL:n ohjeissa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minä en ainakaan millään saa tuota viikottaista suositusta täyteen... Normaalistikin aika vähän kalaa tulee syötyä. Mitä arvelette, ajaako Omega3 tabletit saman asian (ilman lisättyä A-vitamiinia tietysti) vai onko kalan syömisestä muutakin hyötyä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä ainakin neuvolasta saatiin ihan erilaiset suositukset kalan suhteen kuin mitä THL:n suosituksissa on. Esim. kuhan syöntiä ei neuvottu välttämään lainkaan. Jopa hauki taidettiin sanoa turvalliseksi :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tilde: itse en voi syödä kalaa ja neuvolasta sain ohjeeksi ottaa omega 3 (raskaus) -kapseleita. Ymmärsin, että ajavat saman asian.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä oli mainioita ohjeita, jotka otan korvan taakse ehdottomasti! Etenkin Talventytön lista menee talteen :) Kiitos teille, jotka olette jaksaneet tätä selvittää!

 

Minä olen ymmärtänyt, että pillerit on yleensä aina huonompi vaihtoehto kuin monipuolinen ruokavalio, koska erilaiset aineet eivät välttämättä imeydy niin hyvin pillereistä kuin ruuasta. En tiedä näistä asioista paljonkaan, mutta tällaisen käsityksen olen jostakin saanut. Kuitenkin jos ei ruuasta onnistu saamaan kaikkea tarvittavaa, pillerit tietysti ovat parempi vaihtoehto kuin jättää asia kokonaan huomioimatta.

 

Kalasta saa kait myös ainakin D-vitamiinia? Jota toki suositellaan syömään myös tablettimuodossa joka tapauksessa :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hei kiitos kaikille kirjoittajille tästä ketjusta. Olen pohjoisesta kotoisin ja täällä helsingissä olen ihan sekaisin näistä kaloista. Kotona voisi surutta nostaa puhtaista joista hyvää kalaa suoraan ruokapöytää, mutta täällä tuntuu, että en osaa kalaa syödä enää ollenkaan.

 

Varmaankin kauppahallista pitäisi käydä hakemassa. Oiskohan se paras osoite kalaostoksille. Hmmm...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tekisi kauheasti mieli loimulohta tai lämminsavulohta..

Uskaltaakohan moisia ostaa kaupan irtotiskistä.

Myyjät tiskin takana eivät vaikuta järin kokeneilta (vähän kuutamollaolevaa nuorisoa). En ole varma, voiko heidän tietämykseensä luottaa, onko kala ollut vakuumissa yms.

 

Mitenkähän moiset kalatuotteet yleensä tiskiin päätyvät?

Onko ovatko yllämainitut kypsennystavat riittäviä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen syönyt lämminsavulohta tai loimulohta myös vakuumipakattuna huoletta. Neuvolan mukaan vain kylmäsavu ja graavattu kala olisi vakuumipakattuna kielletty.

 

Ja kalatiskiin tulee osa vakuumissa ja osa ei, riippuen kaupasta, että kysymällä selviää parhaiten mikäli sattuu olemaan asiallista palvelua saatavilla.

Edited by Nattunen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now