Sign in to follow this  
Followers 0
tanssija

Pimeänpelko

11 posts in this topic

Poika on nukkunut omassa huoneessaan ilman ongelmia 3-vuoden maagiseen ikään asti ja nyt on joka yö ihan helv*****. Pelkää tietokoneen valoa, mutta sekään ei auta vaikka vedettäisiin johto irti. Kokeilin Nanny-ohjelmasta opittua konstia missä toinen vanhemmista meni aina istumaan lapsen huoneeseen niin kauaksi, että lapsi nukahti. Tämä toimii kyllä iltaisin, mutta ei öisin ja joskus nukahtaminen kestää raivostuttavan pitkään. Lisäksi poika on ilmeisesti isän avustuksella kekinyt sen, että pitää päästä viereen matolle makaamaan :skilletgirl: Yövaloa ei olla vielä ostettu kun poika pelkää tuota tietokoneen valoakin. Poika on aina tarvinnut ihan pimeän huoneen, että nukahtaa ja nukahtaminen kestää huomattavasti kauemman jos ovi jätetään auki.

 

Suurin ongelma on yöherääminen kun poika ei uskalla enää nukahtaa uudestaan. Sängystä se ei ole kiinni, koska sama tapahtui pinniksessä ja melkein useamminkin kun poika alkoi heräämään siihen, että jalat tai kädet paukkui pinnoja vasten tilan pienennyttyä. Poika kyllä nukkuu omassa sängyssä vaikka tuleekin joskus meidän huoneeseen sanomaa, että pelottaa. Yöllä nukahtaminen ei enää sujukaan niin nopsaan vaikka äiti istuis huoneessa ja äidiltä menee unet siinä :girl_cry2: Jos poika nukkuu aamuun asti niin ei ole mitään ongelmaa, paitsi tuo iltanukuttaminen.

 

Sisko oli nähnyt jossain ohjelmassa et kaikkiin pelottaviin asioihin oli liimattu äidin tai isän kuva, mutta eihän niitä edes pimeässä näe ja muuta poika ei ole ilmoittanut pelkäävänsä kuin tietokonetta.

 

APUA..väsyttää aivan hirveästi :dash2:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ siis onko tietokone pojan huoneessa? näin ainakin viestistä ymmärsin. Jos poika kerran pelkää sitä niin eikö sitä voi siirtää sieltä pois?

 

tai toinen keino on opettaa pojalle, ettei tietokone ole pelättävä asia vaikka siinä loistaisikin valoja ja kuuluisi ihmeellisiä ääniä ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei tiettari mahdu mihinkään muualle eikä poika pelkää sitä enää kun johdot ottaa pois. Ostin eilen yövalonkin ja nukkumaan meno meni ihan mallikkaasti kun istuin lattialle unentuloon saakka. Aamulla kuitenkin puoli kuusi alkoi kuulua ulvontaa ja se ei johtunut pimeänpelosta vaan siitä et poikaa ei yksinkertaisesti nukuta enää. Monena aamuna on käynyt samalla tavalla, joten ei se yövalosta johtunut. Laskin et poika nukkuu viikonloppuisin 10 h yön aikana ja ei nuku päikkäreitä ollenkaan. Viikolla siis nukkuu vaan 8 h öisin, koska hoidossa nukkuu varmaan 2 h päiväunia. Muistaakseni 3-vuotiaan pitäis nukkua viä 11-12 h, mut minkäs teet jos ei nuku. Pakko sanoa hoitajalle et alkaa rajoittamaan päiväunia, koska meidän teini vois kuorsata päikkäreitä vaikka 3 h. :hysteric:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yks yö saatiin viikonloppuna nukkua, mutta sitten poika heräsi taas yöllä vaikka ei ollut nukkunut päiväunia. Normaalisti ei herää vessan ääniin, mut nyt niin kävi. Viime yönä ei tarvittu edes vessaa kun poika heräsi ihan itsekseen eikä halua nukahtaa ilman että joku on vieressä. Meidän sängyssä vaan pyöri eikä nukkumisesta tullut mitään. Lopulta mies meni hänen kanssaan pojan omaan sänkyyn nukkumaan. Sapettaa et joka paikassa on ohjeita miten saa lapsen illalla nukkumaan jos pelkää pimeää, mut entäs sitten kun lapsi herää yöllä? Vieressä nukkumiseen ei sais totuttaa, mutta miehen työpaikalla varhaiskasvattajat sanoivat ettei saisi myöskään huudattaa lasta uneen. Minkäs teet sitten? Huoneeseen voi tietty mennä istumaan siksi aikaa et poika nukahtaa uudestaan, mutta sitten on tosi vaikea saada enää itse unta. tää jatkuu jo kolmatta viikkoa ja tuntuu niin kuin olis joka päivä krapulassa :girl_cry:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mites teillä, tanssija, on nyt tilanne?

 

Meidän kummipojalla on samoja ongelmia, pelkää hulluna öisin ja änkeää vanhempiensa väliin. Ikää nyt jo vuoden enemmän eli neljä. Ja lisäongelmana se, että pikkusisko nukkuu veljensä kanssa samassa huoneessa, ja herää tietysti myöskin kun toinen pitää meteliä, ja haluaa myös sinne samaan aikuisten sänkyyn... Jos jollain on vinkkejä, niin mielellään välittäisin.

 

Poika on vilkas, aika herkkä ja fiksu ja omaa todella vauhdikkaan mielikuvituksen. Telkkaria katsoo jonkun verran, mutta "pehmeitä" lastenohjelmia jotka sopivat myös 2v siskolle, ei kai kamalasti mitään räiskettä tai hirviöitä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on nyt sama ongelma eli pian 3-vuotias poika on alkanut pelätä pimeää. Hän nukkuisi mielellään vaikka kaikki mahdolliset valot päällä, mutta koska sisko nukkuu samassa huoneessa, niin on pitänyt keksiä "korvikkeita", esim. pikkuinen taskulamppu pystyyn pöydälle. Huone ei tosin muutenkaan ole kovin pimeä vaan pelkästään hämärä (ikkunassa vain ohuet verhot), mutta silti poika valittaa, että "pelottaa, on pimeää!". Poika nukahtaa vain, jos joko minä tai mieheni pötköttää vieressä lattialla. Mieheni tosin nukkuu yöt lastenhuoneessa (rauhoittaakseen lasten yöunia ja saadakseen itsekin tarpeeksi unta) ja poika välillä valuu miehen viereen patjalle herättyään pahaan uneen tms.

 

Ilmeisesti tämä pimeän pelkääminen on ikäkauteen liittyvä juttu ja siten ihan normaalia, joskin rasittavaa... Meidänkin pikkumies on melkoisen vilkas ja vauhdikas sekä fiksu tapaus, mutta samalla tunnepuoleltaan hyvinkin herkkä (suuttuu nopeasti ja kovaa, mutta näyttää paljon myös hellyyttä ja pelätessään pelko on voimakasta jne.). Kaksossisko on huomattavasti tasaisempi ja rauhallisempi persoona, eikä hänellä vastaavaa pimeänpelkoa juurikaan ole. Välillä neitikin tosin näkee painajaista ja sanoo, että "on liian pimeää", mutta hän nukahtaa huomattavasti helpommin ja nukkuu yönsä pääasiassa heräämättä.

 

Tähän "ongelmaan" ei lienee auta muu kuin aika. Lisäksi olen ajatellut rajoittaa lasten lastenohjelmien katselua eli en näytä heille dvd-ohjelmia, joita poika saattaisi pelätä (tosin hän löysi jo Nalle Puhistakin pelättävää...). Liian rajut auto-, paini- tms. leikit iltaisin on varmaan hyvä nekin jättää pois tai ainakin vähemmälle. Yövalo olisi ollut ihanteellinen ja "helppo" ratkaisu, mutta kuten sanottua, sekään ei riitä! :mellow:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nostellaanpa hieman tätä. Meidän poitsu on alkanut herätä joka yö, eikä rauhoitu kuin vasta sitten kun pääsee äidin ja isin viereen nukkumaan. Illalla nukahtaminen sujuu oikein hyvin: hommattiin sellainen viereen otettava yövalo ja ovi jätetään raolleen, jotta tutut äänet kuuluvat. Öisin nukahtaminen ei enää onnistukaan, koska silloin sängyn alla asustava mörkö pelottaa ja pitää hereillä. Yritin viime yönä rauhoitella poikaa tunnin verran. Käytin pissalla, annoin vettä, lauloin, tarkistin möröt ja vakuuttelin ettei ole mitään hätää, mutta mikään ei auttanut. Nukahti vasta kun kiikutin isoon sänkyyn viereen nukkumaan. Kauanko tämä vaihe kestää?? Poika on tähän saakka nukkunut tosi hyvin, vauvasta asti omassa huoneessa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän tyttö pelkää pimeää myös ja jos yöllä herää, niin aivan toivotonta edes yrittää saada omaan sänkyyn nukkumaan vaan viereen pitää päästä. Ollaan luovutettu tän taistelun kanssa jo ajat sitten, nukutaan kaikki paremmin kun annetaan periksi. Nyt vaan mietityttää piakkoin syntyvä vauva yhtälössä... aikanaan tyttö nukkui meidän vieressä imetyksen helppouden takia, mutta neljästään ei kyllä mitenkään sovita samaan sänkyyn. No toki meidän pitäisi ostaa uusi sänkykin, mutta ei ihan nyt just tähän saumaan olisi varaa :D sivuvaunupinnis on varmaan ainoa järkevä vaihtoehto.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ida-Mari, minkä ikäinen teidän tyttö on? Onko jo kauan pelännyt pimeää? Meilläkin on vauva. Hän nukkuu tyytyväisenä omassa huoneessaan. Toki vaavi on jo 8 kk ikäinen, joten ihan sama tilanne ei ole, riittää kun käyn kerran aamuyöllä imettämässä. Sitä minäkin olen miettinyt, että jos poika alkaa nukkua meidän vieressä joka yö, niin miten sitten käy kun vauva on niin iso, että alkaa pelätä pimeää...? Jospa siihen olis vielä kolmisen vuotta aikaa. Isoveljen pimeänpelko vois olla mennyt jo ohi siinä vaiheessa. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

4-vuotias tuo on ja vauva tosiaan syntyy viimeistään ensi viikon alussa. Ehkä vuosi sitten sanoi eka kerran pelkäävänsä, ja on tullut viereen oikeastaan siitä lähtien kun siirtyi lastensänkyyn... eli kaaaauan. Joskus on ollut pitkiä kausia ettei tule tai tulee vasta 5-6 aikaan, mutta pääsääntöisesti E tulee meidän sänkyyn joskus 1-3 välillä jokaikinen yö.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Eiköhän teilläkin nukkumisjärjestelyt selkene. Sivuvaunu olis varmasti järkevin vaihtoehto. Meillä meni viime yö oikeinkin mallikkasti. Jätettiin olohuoneeseen himmeät valot päälle ja pojan ovi raolleen. Heräsin puoli viiden jälkeen vauvan huuteluun ja poika kömpi viereen vasta viiden jäljestä. :)

 

Muoks. Onnea tulevasta vauvasta ja tsemppiä loppurutistukseen! :)

Edited by Kikherne

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0