Sign in to follow this  
Followers 0
miiuhoo

Kummit vapaakirkosta

10 posts in this topic

Kuulumme ev.lut. kirkkoon, pari tulevaa kummia vapaakirkkoon. Kuulemma heillä kastekäsitys eroaa meidän kirkostamme, jotenka ilmeisesti heitä ei voi virallisiksi kummeiksi ristiäisissä nimittää. Mutta epävirallisesti ilmeisesti kuitenkin? Ei kai tämä estä esim. sylikummiutta, jos ei virallisessa paperissa ole lapsen kummi?:mellow:

Ja onko siihen toisekseen olemassa jotain sääntöä siitä, montako "virallista kummia" lapsella PITÄISI olla? Vai pitääkö yhtään...?:unsure:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lapsen ei käsittääkseni tarvitse olla oikean kummin sylissä kastajaisissa. Ei ollut ainakaan siskon perheellä kun lapsi oli rauhoittunut mummin syliin niin kukaan ei sitä uskaltanut siirtää muualle joten oli koko toimituksen ajan sitten siinä mummin sylissä joka ei ollut kummi. Joten tuon perusteella ei estä "sylikummiutta".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tulipa vaan mieleen, etta mika se sylikummi sitten oikein on, jos sylikummi ei pida lasta kasteessa sylissa? Onko sylikummi jotenkin enemman kummi tai tarkeampi kummi kuin muut? Ihan vain alkoi kiinnostaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei kai sylikummi ole muuta kuin nimitys, ei sillä mitään virallista merkitystä ole, kuka lasta pitää sylissä kasteen aikana. Kummienhan ei itse asiassa edes tarvitse olla paikalla :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vapaakirkkoon kuuluvat eivät tosiaan voi tuon erilaisen kastekäsityksen (eli heidän kirkkonsa ei hyväksy lapsikastetta) takia olla virallisia kummeja, mikä tarkoittaa, että heitä ei merkitä mihinkään kummeiksi. Riippuu varmaan papista, miten hän heihin tilaisuudessa suhtautuu, luultavasti ei heitä kutsu kummeiksi eikä anna heille kummitodistuksia. Se, mikä suhde lapsella heihin on ja miksi te heitä haluatte kutsua, ei tietenkään ole kirkon eikä papin asia, vaan ihan teidän vapaasti päätettävissä :)

 

Lapsella täytyy olla vähintään 2 ev.-lut. kummia, tämän lisäksi voi olla virallisina kummeina muihin lapsikasteen hyväksyviin kirkkoihin kuuluvia.

 

Sylikummius ei ole mikään virallinen juttu, sitä ei merkitä mihinkään papereihin ja rekistereihin. Se on ennemminkin vaan perinne. Kastetoimituksessa lapsi voi vallan hyvin olla kenen tahansa sylissä: äidin, isän, mummin, perheen ystävän...

 

Ja jos haluatte varmistaa, että toinenkin vapaakirkkoon kuuluvista ystävistänne saa olla mukana toimituksessa, antakaa hänellekin jokin tehtävä: esim. tekstin luku tai rukous. Kastavan papin kanssa todennäköisesti näistä asioista tarkemmin juttelette ja saatte häneltä ehdotuksia :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kummi voi kuulua toiseen kristilliseen kirkkoon, ja saa tällöin myös kummitodistuksen. Omalla kummilapsella yksi kummi oli katolinen, mutta tällöinkin ev. lut kummeja oli oltava kaksi eli vaikka kummiksi virallisesti merkittiin kaikki ja kaikki saivat kummitodistukset, niin laskuihin ei otettu kuin ev. lut mukaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Selvennänpä varmuudeksi vielä, ettei tule väärinkäsityksiä:

 

Vähintään kaksi ev.lut kummia on siis oltava aina joka tapauksessa - eiköhän se ole ihan luonnollistakin, kun lapsikin kastetaan luterilaisen kirkon jäseneksi. Heidän lisäkseen voi olla muita LAPSIKASTEEN HYVÄKSYVIIN kirkkoihin kuuluvia (mikä käytännössä tarkoittaa lähinnä katolisia, ortodokseja, anglikaaneja ja metodisteja) kummeja, jotka lasketaan virallisiksi kummeiksi ja jotka merkitään myös virallisiin papereihin ja rekistereihin ja varmasti saavat myös sen epävirallisen kummitodistuksen, mikäli sellainen seurakunnassa on käytössä (kummitodistushan on tarkoitettu vain muistoksi kummille eikä ole mikään virallinen asiapaperi).

 

Vapaakirkossa on aikuiskaste eikä Vapaakirkko hyväksy ev.-lut. kirkon toimittamaa lapsikastetta. Siksi Vapaakirkkoon kuuluvat eivät (tekisi mieli sanoa: valitettavasti) voi olla virallisia kummeja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Selvennänpä varmuudeksi vielä, ettei tule väärinkäsityksiä:

 

Vähintään kaksi ev.lut kummia on siis oltava aina joka tapauksessa - eiköhän se ole ihan luonnollistakin, kun lapsikin kastetaan luterilaisen kirkon jäseneksi. Heidän lisäkseen voi olla muita LAPSIKASTEEN HYVÄKSYVIIN kirkkoihin kuuluvia (mikä käytännössä tarkoittaa lähinnä katolisia, ortodokseja, anglikaaneja ja metodisteja) kummeja,

 

Tuolta evl:n sivuilta lainattua

 

Kuka voi olla kummi?

Kastettavalla tulee olla vähintään kaksi kummia, jotka ovat joko luterilaisen kirkon tai niin sanotun Porvoon yhteisön jäsenkirkon konfirmoituja jäseniä. Kummien määrälle ei ole annettu ylärajaa.

 

Porvoon yhteisöön kuuluvat Suomen, Ruotsin, Norjan, Islannin, Viron ja Liettuan luterilaiset kirkot. Porvoon yhteisön muita kuin luterilaisia jäsenkirkkoja ovat Englannin, Irlannin ja Walesin anglikaaniset kirkot sekä Skotlannin episkopaalinen kirkko.

 

Näiden lisäksi Porvoon yhteisöön kuuluu vielä kaksi pientä anglikaanista kirkkoa, Espanjan episkopaalis-reformoitu kirkko ja Lusitanian kirkko Portugalista.

 

Tämän lisäksi kummina voi toimia evankelis-luterilaisen kirkon toimittaman kasteen (lapsikasteen) hyväksyvään kristilliseen kirkkoon tai uskonnolliseen yhdyskuntaan kuuluva konfirmoitu henkilö, esimerkiksi ortodoksi tai katolilainen. Kirkkoon kuulumaton henkilö ei voi toimia kummina.

 

 

Eli tuosta voidaan lukea/tulkita että ei tarvitse olla mitään luterilaisia kummeja kaksi kappaletta vaan riittää esim. yksi luterilainen ja yksi porvoon yhteisön jäsen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos, Tiinuska, tarkennuksesta. Toki on niin, että jos sattuu olemaan lähipiirissä noita muihin kuin luterilaisiin (niinkuin tuosta luettelosta näkee, suurin osa näistäkin on luterilaisia) Porvoon yhteisön jäsenkirkkoihin kuuluvia lähipiirissä, lapsella ei tarvitse välttämättä tarvitse olla yhtään luterilaista kummia.

 

Suomessa ehkä suhteessa kastettavien määrään tällainen on aika harvinainen tilanne, mutta tämä on ehkä hyvä tietää, jos jollakulla on vaikka kummiksi ajateltuja läheisiä esim. Iso-Britanniasta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0