sussu79

"laihdutus" raskausaikana

53 posts in this topic

Mitenkäs on...

ruokavaliota kun on hyvä tarkkailla niin voiko myös mennä peruskulutuksesta esim. 300-500kcal vajeella?

 

Mulla on sellanen tilanne että ennen raskautumista menin kokoajan n.700kcal vajeella ja nyt tuntuu siltä että en todella pysty syömään kovinkaan helposti terveellisesti peruskulutksen verran.

 

Käytän kalorilaskuri.fi sivustoa aina tarkkailuun, joka on mun mielestä oiva sivusto, ja nyt olen suosiolla syöttänyt kalorivajeeksi käsin 300.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taitavat kaikki asiantuntijat kieltää laihdutuksen raskausaikana. On siihen joku muukin perustelu kuin pelkkä äidin jaksaminen, mutta en nyt yhtään muista mikä.

 

Energiankulutus muuten kasvaa (jos liikkuu kuten ennenkin) raskauden alussa joku 50-100 kaloria päivässä, lopussa 200-300 kaloria.

 

Nimimerkillä samaisessa laskurissa "ruokavalio terveelliseksi" ja kulutuksen säätö +50 :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No niin. nyt on käyty ekan kerran terkan juttusilla.

Sain tarkan ohjeen että raskaana olevan energian saanti tulisi olla n.1600-1800kcal/päivä. :)

 

Näillä eväillä mennään siis eteenpäin eli se mun 300kcal vaje on aika nappi valinta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Ja isokokoisella ihmisellä ravitsemusterapeutin mukaan tuo 1600-1800 kcal on liian vähän ja pakostakin laihtuu, mikä ei ole suositeltavaa raskausaikana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taitavat kaikki asiantuntijat kieltää laihdutuksen raskausaikana. On siihen joku muukin perustelu kuin pelkkä äidin jaksaminen, mutta en nyt yhtään muista mikä.

Se syy taitaa olla se että laihduttaessa rasvakudokseen varastoituneet (ympäristö)myrkyt vapautuu verenkiertoon ja sitä kautta sikiöön. Samasta syystä imettäessä ei pitäisi laihduttaa enempää kuin sen imetyksen tuoman luonnollisen kalorivajeen verran. Ja edelleen samasta syystä raskausaikana on myös hyvä huolehtia että kun kuntoilee niin elimistöllä on hiilihydraatteja mitä polttaa (eli ei kannata esim harrastaa aamuaerobista).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulle sanottiin että laihtua saa, mutta ei laihduttaa tarkoituksen mukaisesti. Mutta on hyvä jos paino ei lähde nousemaan ainakaan 20 ekan viikon aikana. Ja siis tää on yliopistollisen sairaalan mielipide. Toki ylipainoa löytyy ja normaalipainoisilla on ihan eri suositukset.

Nyt on siis paino noussut lähtöpainoon 1kg verran ja joka kerta kun käyn Tayssissa niin muistavat kehua tota painon kehitystä. Toki mulla on moni asia joka puoltaa sitä ettei paino saisi nousta liikaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä olin jollain tapaa elämäntaparemontilla ja laihdutusmielessä ennen plussaa. Laihduinkin tammikuu - maaliskuu noin 3kg. vaikka en juuri lisännyt liikuntaa vaan katsoin vähän, mitä söin, mutta en kuitenkaan erityisen ankara ollut itselle enkä aktiivisesti laihduttanut. Plussauksen jälkeen paino on pysynyt samana (sahailee muutenkin noin 1-2kg. viikossa riippuen nestetasapainosta ja edellispäivän ruuasta ym., siis aamupainot) ja nyt rv 14 olin neuvolassa ja paino oli tippunut 2,5kg lähtöpainosta neljän viikon aikana. Terkkari oli aika näreissään tästä, vaikka mulla onkin painoindeksi kuitenkin 27,jotain eli lievän ylipainon puolella. Terkka sanoi, että alle 30 painoindeksillä painon ei saisi tippua raskauden aikana, vaan mieluiten pysyä samana ja ruveta sitten lopussa nousemaan.

 

Mulla on painoa tiputtanut se, etten enää pysty syömään saman kokoisia annoksia kuin ennen raskautta, iltaisin on etonut ja viikonloppuisin migreenin vuoksi on ollut pahoinvointia. Nyt sitten yritän kiinnittää syömiseen parempaa huomiota ja yritän saada neljän viikon päähän seuraavaan neuvolaan painon taas lähtölukemiin. Onhan se silti vähän hassua itsestä, kun tätä ylimääräistä on kuitenkin ja kun se normaalilla ruokavaliolla lähtee, niin se onkin huono juttu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä kun opiskellessa kävin raskausajan ruokavalioita läpi, niin opin sen, että jos raskausaikana syö terveellisesti ja monipuolisesti niin paino hakee oman juovansa, eikä siitä tarvitse stressata, mikäli muuten on terve. Kun syö oikein, niin liikapainoinen saattaa laihtua, eikä siitä kuulema ole haittaa, mikäli painon putoaminen on tasaista ja nimenomaan terveellisen ruoan aikaansaamaa laihtumista.

 

Tunnilla laskettiin mun kalorintarve ja saatiin n.1700kaloria pv, eli jos 1600-1800 käyttää niin ok. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

minäkin käytän kalorilaskuria, ja vajeella olen ennen plussaa mennyt, nyt plusmiinusnollalla. Kyselen neuvolatädiltä ensi viikolla enemmän. Treenipäivinä kulutan nyt kaiken kaikkiaan noin 1800-1900 kaloria joten syön saman verran.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itsellä myös BMI 27 reilun kymmenen kilon pudotuksen jälkeen. Nyt kun yritys on alkanut, niin jätin alkoholin, herkut ja valkoiset hiilihydraatit taas vähemmäksi ja saman tien alkoi taas paino pudota. Täytyy vissiinkin alkaa syömään terveellistä ruokaa enemmän, jos tuo Emnin tieto pitää paikkansa.

 

Tuntuu vaan, että syön ihan riittävästi, kun syön kuitenkin kuusi kertaa päivässä ja kahdesti lämpimän ruoan. Pitäisiköhän taas kirjata parin viikon ruokailut kiloklubiin, niin tietäisi millä kalorimäärillä mennään, vaikka ravintoterapeutti sanoi laihdutusaikana, ettei kalorimäärillä ole väliä. Ehkä se on sitten eri asia raskausaikana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raskaus aikana ei tosiaan saa laihduttaa tarkoituksen mukaisesti! Eikös sitä kerkiä sitten raskauden jälkeen ihan rauhassa taas laihduttamaan? Pitää tosissaan syödä monipuolisesti, terveellisesti ja säännöllisesti, jotta vauva saa vatsassa kaiken tarpeellisen ravinnon eikä jää mistään paitsi. Pitää muistaa myös juoda riittävasti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mullekin neuvolan täti sanoi, että painon pitäisi pysyä samassa, mutta ei mielellään nousta (siis ylipainoa minulla!). Mutta sanoi se myös, että joillakin paino synnyttämään mennessä on alempi kuin ennen raskautta. Tais se sanoa jotenki, että "Ei saa laihduttaa, mutta hyvä jos laihtuu.. :girl_sigh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä törmäsin taannoin tällaiseen juttuun:

 

Laihduttava äiti, lihava lapsi

 

Ainakin tuon mukaan raskausajan laihdutuksella on haittaa muuhunkin kuin odottavan äidin jaksamiseen. Tottakai reilusta ylipainostakin voi olla lapselle haittaa, joten siinä tapauksessa varmaan kannattaa punnita, kumpi on haitallisempaa, laihdutus vai ylipaino.

 

Musta on kyllä vähän kummallista, miten neuvolassa sanotaan, että ei saa laihduttaa, mutta kuitenkin samaan hengenvetoon käsketään tarkkailla kaloreita ja olla keräämättä painoa, kun on kuitenkin varsin luonnollista, että raskauden aikana paino nousee ja sille on ihan hyvä syykin.

Edited by aamuaurinko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kalorivajeessa on sekin, että se voi altistaa lapsen aikuisiällä tietyille sairauksille (esim. sydän- ja verisuonisairaudet). Tätä on tutkittu ja sodan aikana ja varsinkin nälänhädän aikana odotetut ja syntyneet lapset ovat aikuisena sairaampia kuin verrokit.

 

Itse en osaa syödä yli 1700 kaloria päivässä (ellen iha sikailemaan ala), joten koen suurta omatunnontuskaa siitä että jos en saakaan riittävästi energiaa. Onneksi on noita varastoja, mutta en todellakaan tähtää kilojen pudottamiseen raskausaikana.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kyllä se tuntuu aika veteen piirretyltä viivalta tämä "laihduttaa ei saa, mutta laihtua saa" -asenne, mikä tulee koko ajan vastaan (siis ylipainoisesta odottajasta puhuttaessa). Toisaalta joitakin odottajia neuvotaan ettei paino saisi nousta yhtään, eikö siinä muka äiti laihdu sitä mukaan kun vauva + "muut" kasvaa? Minusta se on äidin laihtumista tai sitten jotain ihan muuta matematiikka mitä mulle on koulussa opetettu.

 

Ja miten se on sitten pienempi paha kun se laihtuminen tapahtuu tahtomatta kuin tahallaan? I just wonder :girl_impossible:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Tietoisessa laihduttamisessa on todennäköisesti suurempi riski siihen, ettei äiti saa kaikkia ravintoaineita (lapsihan kuulemma saa kaiken tarvitsemansa ja äiti saa jos jää) tai riittävästi energiaa. Tahattomassa laihtumisessa taas lienee se, että äiti syö normaalisti, mutta laihtuu kuitenkin raskauden parantaman aineenvaihdunnan tai muun syyn vuoksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeps, tämä on kummallista. Mulla on nyt todettu raskausajan diabetes, ja siitä seurauksena olen saanut todella tiukat ruokavalio-ohjeet, joita noudattamalla varmasti laihdun. Painoa on tosin nyt 30. raskausviikkoon mennessä tullut noin 6 kiloa. Veikkaan, että jos todella syön niin niukasti kuin dieetti suosittaa, olen takaisin paluupainossa laskettuun päivään mennessä, ainakin melkein.

 

Tätä sitten lääkärille ihmettelin, niin hän olin ihan että juu, siitä sen näkeekin että noudatat ruokavaliota, jos paino lähtee laskemaan. Ja että kuulemma just on tehty tutkimus, jonka mukaan äidin laihtumisesti raskausaikana ei ole vauvalle mitään haittaa. Että ota tästä nyt sitten selvä - kuitenkin vallalla oleva "maalaisjärkinen" käsitys on, että painon kuuluu raskausaikana nousta.

 

Ja tarkennukseksi vielä, että painoindeksini ennen raskautta oli 27, lievästi kohollaan siis, mutta ei mitenkään runsaasti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ihanaa, ettei nyt ainakaan heti tarvi huolestua ihan kamalasti, mulla nimittäin paino vaan laskee. Alussa se nousi jonkun pari kiloa, mutta siitä nyt voi ehkä kiittää liiallista jäätelön syöntiä kesällä. Nyt sit ollaan jo 0,5 kg lähtöpainon alla ja menasin tänään jo huolestua tuosta. Tosiaan siis syön kyllä mielestäni ihan riittävästi, välipaloja pitkin päivää, mutta kiinnitän enemmän huomiota siihen, että syön paljon hedelmiä ja kasviksia ja vähemmän sitten kaikkia herkkuja. Ehkäpä ne siellä neuvolassa sitten puututaan asiaan, jos paino alkaa hälyyttävästi laskea ja passittaamut herkkukuurille.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oon myös lukenu jostakin tutkimuksesta, jonka mukaan raskauden aikana laihduttava äiti aiheutta lapselleen ylipainoa (Eri paikka kuin tuo vau.fi: Laihduttava äiti, lihava lapsi.) Joten en itse uskaltaisi dietille alkaa raskausaikana. Tietysti terveellinen ruokavalio ja liikunta on hyviä juttuja myös raskausaikana. Sitten raskauden jälkeen saa itseään rääkätä rauhassa, eikä siitä koidu lapselle enää ongelmia... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sitten raskauden jälkeen saa itseään rääkätä rauhassa, eikä siitä koidu lapselle enää ongelmia... :)

 

Paitsi, ettei saa, jos aikoo imettää. :girl_wink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itse raskaana ollessani söin luontaisesti terveellisesti ja painoa tulikin sopivasti. Alitajuntaisesti valitsin vain terveellisiä tuotteita ja ruoka olikin sitten vauvalle ravinteita antavasti valittu :girl_smile: .

Share this post


Link to post
Share on other sites

No niin. nyt on käyty ekan kerran terkan juttusilla.

Sain tarkan ohjeen että raskaana olevan energian saanti tulisi olla n.1600-1800kcal/päivä. :)

 

Näillä eväillä mennään siis eteenpäin eli se mun 300kcal vaje on aika nappi valinta.

 

Tuo oli varmastikin tarkoitettu sinun kohdallasi. :) Oletan että olet muutenkin pienempikokoinen?

Energiansaannin tarve vaihtelee nimittäin ihmisen koon/kehonkoostumuksen/lepoaineenvaihdunnan/liikuntatottumusten/yms. mukaan.

Esim. itse olen 176cm pitkä, ja lepoaineenvaihduntani on mitattu kehonkoostumuksen mukaan olevan 1460kcal/vrk(eli silloin jos makaan koko vuorokauden), eli varmasti tarvitsen raskauden aikana päivässä VÄHINTÄÄN sen 1800-2000 kcal, riippuen kuinka paljon liikun. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tämä on mielenkiintoinen asia josta löytyy ristiriitaista tietoa eri paikoista. Mielestäni on selvää, ettei mitään nälkäkuureja raskauden aikana saa missään tapauksessa noudattaa, mutta vaikea ymmärtää, että esim. 200-300 kcal energiavaje päivässä olisi haitaksi jos ruokavalio on koostettu monipuolisesti, jos kuitenkin vauva ottaa kaiken tarvitsemansa ja äidille jää sitten vähän vähemmän. Olen miettinyt sitäkin, että joillakin on kovasti pahoinvointia koko alkuraskauden ajan ja aivan varmasti silloinkin ravintoaineiden saanti jää vähiin (jos lähes kaikki syöty ruoka tulee ylös) eikä siitä kuitenkaan puhuta erityisen vaarallisena vauvalle. Mielenkiintoinen aihe kaiken kaikkiaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now