Guest -Jonski-

Tyhmät kysymykset odotuksesta - osa 3

1005 posts in this topic

OltsunÄipälle tiedoksi, että kyllä mulla ainakin oli vastaavia alapäätuntemuksia raskauden aikana ja liitoskivuiksi ne tulkittiin yhdessä muiden raskaina olleiden kavereiden kans. Liittyi myös vihlontaaa ja muuta mukavaa, mutta välillä tosiaan tuntui niinkuin joku olisi potkaissut haarojenväliin ja olisin ollut mustelmilla sieltä. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kävin NKL päivystyksessä kun kivut alkoi olla niin isot ettei selvinnyt enään Panadolilla ja todennäköisemmin mun kivut on liitoskipuja,kiinikekipuja ja iskiasta samaa aikaan :girl_cry2: Vetelen joka päivä maksimi Panadolit että selviin arjesta pojan kanssa, pikku hiljaa alkaa tottumaan tähän ja elän toivossa mitä lääkäri antoi, jos alkaa näin aikasin kivut niin loppu saattaa olla kivuttomampi.

 

Pikkaraiset, mulla sektioarpi on vihlonut alusta asti aina silloin tällöin. Ja muilla meidän kuun sektioäideillä on ollu samoja tuntemuksia :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Seuraa typerä ja ylihysteerisen ensiodottajan kysymys. (mutta kun taustalla on kaksi km:ää, niin kaikki pelottaa)

 

Onko normaalia, että alkuraskaudessa (nyt vko 9+6) alavatsaa nipistelee? Se ei varsinaisesti satu, tuntuu pikemminkin siltä, kuin joku ihan oikeasti nipistelisi alavatsaa sisäpuolelta. Oon valvonut puolet viime yöstä, kun mietin tuota, että onkohan kaikki hyvin. Oon miettinyt, että voisko kyse olla jo nyt kohdun kasvamisesta?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^

Mulla ainakin nipisteli pitkään ja kaikki oli ihan kohdillaan (nyt reilu 4kk tyttö :girl_in_love:). Välillä tuli todella kipeitä nipistelyitä. Ilmeisesti liittyy juuri kohdun kasvamiseen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^ Mulla oli samoja juttuja kausittain. Pistelyitä ja erilaisia tuntemuksia on edelleen ja lääkärin mielestä ne ovat täysin asiaankuuluvia. Sekä kohtu että kohdun kannattimet venyvät.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jostain juuri luin, että voimakkaat nipistelyt alkaa tuntua juurikin rv 10 paikkeilla, kun kohtu alkaa oikeasti kasvaa.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Päätellen siitä, että minulle tuo on ihan uusi tieto (eikä myöskään esim. STM:n suosituksista löydy), muskotin käyttäminen mausteena on ihan ok. Muskottipähkinällähän saa isoina annoksina (tyyliin pussillinen kokonaisia pähkinöitä) myös päänsä sekaisin, ja sitä varmasti kannattaa raskaana ollessa erityisesti välttää.

 

Minäkin tuota muskottipähkinää mietin kun tykkään kovasti käyttää sitä mausteena, olen kyllä ihan huoletta laittanut sitten satunnaisesti (muutaman viikon välein) ruokaan jonkun alle teelusikallisen (per noin neljä annosta) ja ei ainakaan vielä ole mitään häiritsevää ilmennyt kun viimeisellä kolmanneksella mennään...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sain kutsun rapujuhlille.

 

Voinko syödä rapuja normaalisti, vaikka olen raskaana?

Pikaisesti googlettamalla löytyi vastauksia vähän laidasta laitaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minä taas.

Voiko prolaktiinin liikatuotanto antaa virheellisen positiivisen raskaustestin? Eli minulla on ollut prolaktiini ongelmana koko vuoden, ja heinäkuussa tulin raskaaksi. Elokuun alussa menin kontrolliin prolaktiinin takia ja se on edelleen huiman korkea. erikoislääkäri kyllä mietti tuloksen olevan virheellinen, sillä hän ei ole nähnyt niin isoa lukemaa ennen. Taas verikokeisiin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minusta raskaustestin ei pitäisi reagoida prolaktiiniin. Raskauden aikana prolaktiinin eritys nousee normaalistikin (valmistaa rintoja imetykseen), joten voi olla että jos arvot ovat olleet koholla jo ennestään, niin nyt ovat vielä suurempia. En kuitenkaan lähde arvailemaan, mitä vaikutusta sillä voi olla vai onko mitään.

 

Muoks. Pieni mahdollisuus on tietysti myös, että lääkäri ei ole tajunnut, että korkeat arvot voisivat johtua raskaudestakin. Katsonut vaan jotain referenssiarvoja miettimättä yhtään...

Edited by Miinanen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tämä on ihan älyvapaa kysymys, mutta kysyn nyt kuitenkin. Eli miten raskausviikon menee; jos mulla on nyt 4+3, niin olenko neljännellä vai viidennellä viikolla? Entä jos luen mitä kehossa milläkin viikolla tapahtuu (viikot siis listattu peräjälkeen tyyliin viikko 4, viikko 5, viikko 6 jne, niin kumman viikon tapahtumia katson, neljännen vai viidennen?

 

Nimim. numerot eivät ole kavereitani

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Toi on hyvä kysymys, koska homma on tehty niin hämääväksi, että ensimmäinen raskausviikko on rv0+0 -> rv0+6 eli nollaviikko oikeastaan. 2.raskausviikko olisi rv1+0 - rv1+6.

 

Nyt siis olet jo viidennellä raskausviikolla, kun sulla on 4+3 :) Koska tosiaan se eka viikko oli "nollaviikko" jolloin alkoi menkat.

 

 

Lisäys: mä oon ihan koukussa tähän laskuriin joka näyttää mikä raskausviikko on menossa minäkin kalenteripäivänä! Se vaan aloittaa hämäävästi laskemisen vasta rv2+0, jolloin on ollut siis hedelmöittyminen.

Edited by forgetmenot

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja entistä hankalammaksi tuon tekee se, että osa käyttää termiä rv 5 tarkoittaessaan viikkoa 5+0 - 5+6, ja joskus se taas on viides viikko, eli 4+0 - 4+6. Niinpä vaatii aina vähän salapoliisin työtä selvittää, mitä milloinkin tarkoitetaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ :D Samaa mieltä salapoliisityöstä! Mä oonkin alkanut toteamaan aina sen tarkan päivän esim. tänään on 20+6, kysyjä saa itse sitten pähkäillä kumpaan viikkoon sen omassa pääkopassaan tällää... :lol:

 

Itse sanoisin että olen 21. viikolla, huomenna siis 22. viikolla kun 21 viikkoa on täynnä (21+0) mutta tuon sekaantumisvaaran takia olen ruvennut käyttämään tuota tarkkaa aikaa kun terveydenhuollon ihmisetkin sekoittavat... tulee sitten välillä tosi mielenkiintoisia merkintöjä jotka sekoittaa, varsinkin kun joudun ramppaamaan paljon sairaalassa kontrolleissa ja aina eri henkilö kelle juttelee.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mua kiinnostaisi edelleen tietää, millä raskauskuukaudella kulloinkin olen. Milloin esim. 5. kuukausi vaihtuu 6:nneksi? Kuukaudessahan ei ole tasan neljää viikkoa. Onko raskauskuukausien määrittäminen ylipäätään mahdollista?

 

Yhdessä kirjassa oli raskausaika jaettu mielivaltaisesti niin, että joillekin kuukausille oli vaan lätkäisty viisi viikkoa, kun muilla oli neljä. Olisin kiinnostunut saamaan selville milloin raskauskuukausi oikeasti vaihtuu. Jos ei muuten, niin vaikka masukuvien oikeaoppisen määrittelemisen nimissä - mistä voin tietää kuvaako tiettynä viikonloppuna napattu valokuva tilannetta 5. kuukauden loppupuolella vai 6. kuukauden alkupuolella? Ihan periaatteessa tahtoisin ymmärtää tämän asian, kun se jotenkin vaivaa... Olen kai omituinen :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Kalenterikuukausina raskaudenkesto on 9 kuukautta ja 7 päivää. Tavallisesti puhutaan raskauskuukausista, jotka ovat 28 päivän mittaisia ja raskaus kestää 10 raskauskuukautta.

 

Eli ensimmäinen kuukausi on viikot 1-4, toinen viikot 5-8, kolmas 9-12, neljäs 13-16, viides 17-20, kuudes 21-24, seitsemäs 25-28, kahdeksas 29-32, yhdeksäs 33-36 ja kymmenes viikot 37-40. Ja viikkohan vaihtuu aina silloin, kun viikko alkaa uudella luvulla eli kuukausi vaihtuu viikolla 5+0, 9+0 jne. Tällöin viides kuukausi vaihtuu kuudenneksi raskausviikolla 21+0.

Edited by Nadda

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Muuten samaa mieltä, mut musta ne vaihtumispäivät on 4+0, 8+0 jne. 4+0:stahan alkaa jo viides viikko, eli silloin ollaan jo toisella kuulla. Vastaavasti kuudes kuukausi alkaa 20+0, kun kasassa on viisi kokonaista neliviikkoista.

 

Jos haluaa kurkata helposti missä on menossa kuukausina, niin sen näkee esimerkiksi täältä :)

Edited by eevi

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ja ^^ kiitos avusta! Mä jo aattelinkin että jollakin tapaa niitä kuukausia näyttäisi olevan 10 eikä 9, ja niin raskauskuukausia siis tavallaan onkin. Viikon vaihtumisen tajusin kyllä mutta kuukauden vaihtuminen oli (osittain tuon mainitsemani kirjan hassusta jaottelusta johtuen) epäselvä.

 

Ja kuten tuosta ^ linkistäkin taas käy ilmi, raskausviikkojen laskeminen aloitetaan ajasta ennen raskautta, missä ei äkkipäätä näytä olevan paljoa järkeä mutta minkäs vakiintuneelle käytännölle mahtaa. :rolleyes: Nyt sitten ensimmäinen "kuukausi" sisältää viikot 3-4. Olisi mielestäni loogisempaa, jos aloitettaisiin oletetusta hedelmöittymispäivästä.

 

Koska ensimmäinen r-viikko koostuu päivistä 0-7, niin ilmeisesti tuo viimemainittu kuukauden vaihtumiskohta olisi se oikea - siis että 4+0 aloittaisi jo toisen kuukauden. (Missä tapauksessa olen nyt jo hyvän matkaa kuudennella kuukaudella! :))

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aika jännää, että nuo raskauskuukaudet lasketaan Suomessa eri tavalla kuin täällä. Vois aika monella italialaisella naama venähtää, jos loppuvaiheessa ilmoittaisin olevani kymmenennellä kuulla :girl_haha: Täällä raskauskuukausia on siis "vanhanaikaisesti" yhdeksän ja laskut menee taulukon mukaan näin:

 

Kk Alku Loppu

 

1° 0 +0 -> 4 + 3

 

2° 4 + 4 -> 8 + 5

 

3° 8 + 6 -> 13 + 1

 

4° 13 + 2 -> 17 + 4

 

5° 17 + 5 -> 21 + 6

 

6° 22 + 0 -> 26 + 2

 

7° 26 + 3 -> 30 + 4

 

8° 30 + 5 -> 35 + 0

 

9° 35 + 1 -> 40 + 0

 

Tämän mukaan mä olen siis vielä seitsemännellä kuulla, suomalaisittain jo kahdeksannella :girl_dance: Yleensä ainakin täällä noita "monennellako kuulla olet?" kyselijöitä ovat ne, jotka eivät raskaudesta juuri mitään ymmärrä, joten mä olen vastannut laskien kuukaudet mielessäni takaperin LA:sta, niin että 9 kk tulee täyteen LA:n kohdalla (taitaa mennä jotakuinkin tuon taulukon mukaan). Mulle itselleni kuukausilla ei ole merkitystä, kun lasken vain viikkoja, eikä gynekään ole kummassakaan raskaudessa maininnut kuukausista mitään. Ei taida olla kovin virallinen tapa laskea raskauden kestoa, mutta voihan niitä omaksi ilokseen miettiä :girl_wink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja kuten tuosta ^ linkistäkin taas käy ilmi, raskausviikkojen laskeminen aloitetaan ajasta ennen raskautta, missä ei äkkipäätä näytä olevan paljoa järkeä mutta minkäs vakiintuneelle käytännölle mahtaa. :rolleyes: Nyt sitten ensimmäinen "kuukausi" sisältää viikot 3-4. Olisi mielestäni loogisempaa, jos aloitettaisiin oletetusta hedelmöittymispäivästä.

Hei se on miehen keksimä laskusysteemi, mitä loogisuutta niiltä voisikaan raskauden osalta olettaa? ;):girl_haha:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Niinpä tietysti - miehethänn sen raskauden parhaiten tietävät... :girl_sigh::rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.