Annick

Liitoskivut

48 posts in this topic

^Kovat ja pitkään jatkuvat liitoskivuthan johtuvat liitosten ylilöystymisestä, joten eivät ole enää tarpeellista löystymistä.

 

Mä tulin vielä lisäämään kokemukset synnytyksen jälkeen jos jotakuta kipuilijaa lohduttaa hyvät kokemukset. :) Mun liitoskivut, joista tuossa aikaisemmin selitin, palasivat aika lievinä raskauden parin viimeisen viikon aikana. Synnytyksen jälkeen ne pahenivat noin viikoksi niin että oli vaikea päästä sänkyyn tai saada vaikka sukkaa jalkaan. Ensimmäisen viikon jälkeen liitoskivut aika nopeasti hävisivät ja nyt neljä viikkoa jälkeenpäin ovat paha muisto vain! :) Eli pahat kivut raskaana eivät tarkoittaneet kipujen jatkumista synnytyksen jälkeen.

 

Sain kuitenkin saman suosituksen kuin toisen raskauden jälkeen; vähintään kaksi vuotta pitäisi pitää väliä ennen mahdollista seuraavaa raskautua jotta liitokset pääsevät kunnolla palautumaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Mä en ole tuollaisesta suosituksesta kuullutkaan :)

 

Mulla nyt yli vuosi synnytyksestä ja edelleen lonksuu ja naksahtaa häpyliitos, jos liukastuu tms. Vaikuttaakohan löysät nivelet tuohon liitosten (yli)löystymisherkkyyteen..?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ilmeisesti jotkut lääkärit suosittelevat ja toiset eivät. Nettiä kun tutkin, niin kansainvälisesti näyttää olevan vallalla tuo pitkän välin suosittelu jos on ollut oikein pahat liitoskivut. Yhdessä lukemassani artikkelissa, jota en nyt tähän hätään mistään löydä, todettiin, että keho palautuu täysin vakavasta SPD:stä (Symphysis Pubis Dysfunction) keskimäärin 6,5 vuodessa....

Ja joo, valmiiksi löysät/ylilöysät nivelet altistaa liialle löystymiselle ja liitoskivuille.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä alkoi eilen liitoskivut. Rv 16+3 nyt... Säikähdin ensin kipuja, mutta aika selkeästi noita liitoskipuja ovat, kun tuntuvat suoraan häpyliitoksen kohdalla. Aina kävellessä, kun oikea jalka osuu maahan, sattuu. Ja kun nousee istualta seisomaan.

 

Luin jo juttua toiselta foorumilta miten joku oli laitettu viikolla 23 saikulle äitiyslomaan asti liitoskipujen takia... Apua. Sanokaa joku, että on vielä hyvät tsäänssit että nää lähtee yhtä nopeesti kuin tulivatkin?!  :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli tokassa raskaudessa liitoskipuja vain silloin tällöin muutaman päivän, että ei peli vielä ole Nouppu menetetty, ei ne välttämättä jää koko loppuajaksi tai pahene. :)

Edited by Smultron

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pientä tilannepäivitystä: helpottaneet on! Nyt 20+3. Eivät ole kokonaan menneet ohi, mutta selvästi lievempinä. Voi myös vaikuttaa, että vaihdoin töissä satulatuolin porrasjakkaraan. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla alkoi liitoskivut raskauden puolivälissä heinäkuussaja siitä saakka on särkenyt; välillä enemmän välillä vähemmän. Kivut tuntuvat pääasiassa nivusissa, mutta myös häpyliitos, välilihan alue, häntäluu ja ristiluu ovat saaneet osansa. Alkaa suoraan sanottuna olla annos täynnä jatkuvia kipuja. Onneksi loppu häämöttää ja vauvan pitäisi syntyä viimeistään reilun parin viikon päästä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esikoisesta oli kans puolen välin jälkeen liitoskipuja, mut karseeta kun jo nyt on tästä tokasta. Ihan parin päivän aikana on kivut tulleet kun ollaan käyty bussilla keskustassa kaupoissa. Vissiin liian rankkaa  :rolleyes:  Raskausviikkoja nyt 14+6 ja esikoinen täyttää kohta 2v. Uutena kipuna on tullut voimakasta kipuilua reiteen..tuohon etuosaan. Mistähän se johtuisi? Jumpannut en ole kuin pari päivää sitten joten niistä ei pitäisi johtua.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Huh, olipa ajankohtainen ketju! Juuri eilen demonstroin miehelle, miten en liitoskipujen takia saa sukkia jalkaan seisaaltaan. Joka raskaudessa kipuja on ollut, ensimmäisessä keskivaiheesta vikalle kolmannekselle, toisessa alusta puoliväliin, ja näin kolmannella kerralla vaiva ilmaantui vikalla kolmanneksella.

 

Apukeinot ovat olleet niitä täälläkin mainittuja, lämmin kaurapussi, sauna, uiminen lämpimässä vedessä (kylpylät!), liikettä ja lepoa sopivassa suhteessa, tukivyön käyttö.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Graah. Eilinen 4h pyöräreissu ei tehnyt hyvää kuin päälle. Häntäluu kipeä ja molemmat jalat kipuilee kuin oisivat irti. Onneksi yöllä sai nukuttua. Tänään aamu kivutta mut nyt oon sit vähän sohvan vankina..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täälläkin liitoskipuja... Välillä tuntuu kuin vasen jalka yrittäisi irrota. Toivotaan etteivät kovasti pahenisi. Auttaisikohan joku venyttely? Menossa rv 20, esikoinen on 1v4kk.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mullakin on ollut muutamaan otteeseen liitoskipuja, mutta ei kuitenkaan niin pahoja kuin edellisissä raskauksissa, eikä niin usein. Toivottavasti pääsis loppuun saakka näin vähäisillä liitoskivuilla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuli muuten nyt mieleen kommentoida tohon raskauksien välillä olevaan aikaan, että ei se aina ole ihan niin yksioikoista kuin suositellaan. Mullahan oli tokassa raskaudessa liitoskipuja ja tokan ja kolmannen raskauden väli noin 3,5vuotta, mutta kolmannessa oli ihan törkeitä liitoskipuja. Aivan järkyttäviä, kivuliaita ja lamaannuttavia. No, kolmannelle ja neljännelle raskaudelle tuli väliä 6kk, enkä kärsinyt hetken vertaa mistään kunnollisista liitoskivuista. Eli voi mennä näinkin, itse aattelen sen niin, että oli vielä nivelet jollakin tapaa löysällä viime kerrasta, ettei sen vuoksi tullut niin rajuja liitoskipuja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stinan venyttelypohdintaan, en tiedä, mut jotenkin aattelisin et venyttely ei ainakaan parantas tilannetta... Kysehän ei toki ole nivelen liikkuvuuden lisääntymisestä (vrt. yliliikkuvuus ja venyttely), mut silti, ei se varmaan parannakaan, ennemmin ehkä huonontaa jos huolimattomasti venyttelee (esim. sisäreisiä venyttämällä varmasti helposti saa liitokset kipeämmiksi). Ennemmin luulis, et lantiota ympäröivien lihasten kunnon ylläpito vois auttaa jos jokin. Mut sit taas se et jos on kovat kivut, kärsiikö niitä jumpata.

 

Mulla on ilmaantunut liitoskipuja nyt viime viikkoina, ihan vikan viikon aikana enempi kun vauva on kairautunut alemmas. Nyt siis 35+2 menossa. En oo huomannu mitään syy-yhteyttä eli välillä tekee kipeempää ja välillä vähempi kipeetä. Yleensä saa ihan mennä vaan symfyysisäryn kaa, välillä tulee sit tunne kuin joku puukolla iskis nivuseen... Ne onneksi on ainakin tällä erää vielä harvassa... Eka raskaus mulla ja suht hyvä pohjakunto ollut alla, uskon et siitä on apua :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Komppaan Elfladyä eli mielummin liitoksia tukevien/ymoäröivien lihasten maltillista vahvistusta kuin venytyksiä. Selälle voi tehdä kontillaan pyöristyksiä. Sitten lantionpohjatreenit ja esim. koukkuselinmakuulla keskivartaloaktivoinnit eli ristiselän painaminen kevyesti alustaan poikittainen vatsalihas aktivoiden. Lisäksi lepoa tyynyillä hyvin tuetussa asennossa. Terkkarin apuvälinelainaamosta voi myös tiedustella si-vyötä tai muita tukivöitä.

 

Mulla on jonkin verran vaihtelevasti lieviä liitoskipuja. Sängystä ei auta ponkaista ylös paljoa ajattelematta tai muuten voi saada pakaran kramppiin. Välillä SI-nivel toispuoleisesti vähän jomottelee, samoin symfyysissä ollut välillä pieniä tikkailuja. Kevyt tulivyö on käytössä ja mahajatkopalalla varustettu selkätuki lainattuna. Vielä on puolet matkaa, tosin tuplat ja lyhyt varsi laittanee vielä meikäläisen koville.

Edited by Apollonis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nostetaanpa tätä keskustelua, vaikka ei nyt itsellä akuutti tilanne olekaan. Mutta varmasti muutkin kärsii! 

 

Mulla meneillään viikot 27+6. Viikoilla 22+ mulla tuli liitoskivut, jotka vei kävelykyvyn lähes täysin ja saivat mut itkemään. Muutaman päivän kestivät, kunnes olivat yksi aamu vaan poissa. Sama toistui taas 24+ eli kestivät muutaman päivän, en päässyt kävelemään hätinä ollenkaan ja jouduin melkein itkeä sen kivun kanssa. Sitten ne oli taas yks kaks poissa eikä sen jälkeen oo näkynyt. Mulla ne tuntuu häpyluun tienoilla. 

Nyt kuitenkin taas eilen alkas voimakkaat vihlaisut lonkan sisällä. Näitä tuli joskus jo ennemminkin, mutta en muista koska. Pahoin pelkään, että edelsivät noita pahempia liitoskipuja. Ja siis nämäkin kivut ovat todella voimakkaita ja pahoja, mutta näissä hyvää on se, että eivät oo niin jatkuvaa kolotusta kun ne häpyluun tienoilla tuntuvat kivut. Kivut on sellaisia, että ihan yllättäen ja äkillisesti tulee todella voimakas vihlaisu lonkan sisällä. Vihlaisu on niin voimakas, että ääni pääsee tahtomatta ja äsken mulla notkahti toinen polvi alta ihan täysin. En sentään kaatunut, mutta ei kaukana ollut. Kai nääkin on jotain liitoskipuja ja lantion löystymistä. 

Onko muilla kokemusta? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oletko @annima kokeillut käydä osteopaatilla? Jos hoito lievittäisi kiristyksiä ja helpottaisi kipuja. Suosittelen kokeilemaan! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli ensimmäistä odottaessa SI-nivelen kanssa haasteita, ja jalka/jalat meinasi monestikin lähteä alta, kun iskiaan kohdilta vihlaisi. Nyt, kun sama vaiva äityi tässä toisessa raskaudessa yhden raskaan tilaisuuden jäljiltä todi pahaksi vikna kolmanneksen kynnyksellä, kävin äitiysfyssarilla, joka antoi asennonkorjausohjeita seisontaan ja makuulle. Näillä tokeni.

Tokassa raskaudessa uutena on olleey häpyalueella ja nivusissa tuntuvat liitoskivut. Eli nivusia särkee kävellessä, ja nyt viimeisen kuukauden-parin aikana on tullut myös sitä, että jalka lähtee alta kun vihlaisee nivusta. Toissapäivänö oli aika jännä kokemus, kun vihlaisia samaan aikaan sekä etu- että takareiden puolelta, joutui jo antamaan polvella periksi. Näihin tuntuu auttavan vain lepo ja vastaavasti pitkä jaloillaanolo provosoi. (Nyt 39+5)

Share this post


Link to post
Share on other sites

@stina Osteopaatilla en ole käynyt. Kiitos vinkistä! Oon @Murkelon tavoin menossa äitiysfyssarille kuukauden päästä. Niin josko sieltä tulisi jotain apua jos liitoskivut vielä vaivaa. :) 

Sen oon huomannut, että oon ahkera salilla treenaaja ja se onnistuu aina, oli kivut millaiset vaan. Eli siihen se ei vaikuta. Kävely on ehdoton ei, jos sitä tekee liikaa niin on kivut taattu. Ja uskon myös, että nimenomaan lihasten treenaaminen auttaa asiaan enemmän kun vaikka venyttely. Ainakin omalla kohdalla tuntuisi olevan niin. Jos ajatellaan siis noita aiempia keskusteluja, jotka toki käyty jo kaksi vuotta sitten, mutta silti. :D

Edited by annima

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo mullakin fyssari totesi, että venyttely ei nyt ole paras ratkaisu, kun ne liitokset venyy ja paukkuu muutenkin. Samoin huomasin, että äitiysjooga pahensi asiaa, yritin ennen fyssarikäyntiä sillä korjata tilannetta, ja lopputuloksena en meinannut päästä matolt ylös kun issias otti itseensä. Ja tää siis silloin joskus rv28, jolloin maha oli vielä hallittavan kokoinen..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla ei vielä rv30 mennessä oo tuntunut minkäänlaisia liitoskipuja. Pitäisköhän kohta jo huolestua, ettei paikat löysty, kuten asiaan kuuluu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now