Rozie

Siitepölyallergiat

26 posts in this topic

En nyt tähän hätään löytänyt ketjua aiheesta, joten laitetaan uusi.

 

Eli meillä Jäppis on alkanut hieroa silmiänsä ja epäilys olisikin koivuallergiasta. Nyt mietityttää olisiko tarve mennä lääkäriin, testeihin vai koitetaanko olla vain? Miten tämmöisen parivuotiaan allergiaa voi helpottaa? :girl_sad:

 

Itse en ole allergikko, joten kaiken kaikkiaan nämä on ihan outoja juttuja... :girl_to_take_umbrage2:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Allergiatestit eivät ole siitepölyallergiassa mitenkään välttämättömiä koska altistumista ei oikeastaan kuitenkaan voi välttää ja antihistamiinia voi ottaa ihan oireiden mukaan. Lähestulkoon kaikki lasten allergialääkkeet ovat kuitenkin reseptivalmisteita joten sen puoleen kannattaa lääkärissä pistäytyä. Hoitona siis antihistamiini ihan suun kautta (tippoina, mikstuurana tai suuhun hajoavana tablettina) ja/tai silmätippoina. Myös virussilmätulehdus voi kyllä aiheuttaa hyvin samanlaiset oireet mutta se helpottaa yleensä itsekseen muutamassa päivässä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Sama juttu. Meillä on Kööllä pamahtanut atooppinen ihottuma melkosen pahaks ja silmät tuntuu kans vaivaavan. Huomenna on mentävä siis lekurin pakeille taas. :girl_sad:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on nyt pojalla toinen silmä turvoksissa ja hankaa sitä. Mietin, että voiko alle 2-vuotiaalle antaa silmätippoja, mut meillä on kyllä maitoallergian vuoksi määrätty antihitamiinia, joten aloitanpa sitten sillä. Voi jee tätä siitepölyn määrää... huoh.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei me sitten ollakaan käyty lekurilla. Enää ei tunnu silmät vaivaavan, joten katsellaan ja toivotaan että se oli vain jotain...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä allergia alkoi niin alle yksivuotiaana niin, että poika hieroi koko ajan silmiään ja ne oli ihan punaiset. Poika myös nukkui paljon enemmän. Allergiatesti ei vielä näyttänyt mitään, mutta lääkärit ovat silti sanoneet, että selvästi on allergia ja me syödään lääkkeitä siihen. Nyt juuri eilen siitepölyallergia sai laukeamaan sen verran pahan astmakohtauksen, että että ensiapuun ja osastolle tarkkailuun jouduttiin. Joten kannatan lääkärille menoa ajoissa jos epäilee allergiaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on satunnaisesti tuota silmien hieromista ja väsymystäkin on ollut muutaman viikon jo, mutta silmät eivät kuitenkaan punoita. Pitäsköhän sitä kuitenkin käyttää lekurissa? :girl_impossible:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos silmät eivät tosiaan yhtään punoita eivätkä vuoda niin tuskin on allergisesta silmätulehduksesta silloin kyse. Se oireet kun yleensä ovat varsin selvät.

 

Siitepölyallergioista kannattaa huomata se, että ylipäätään minkä tahansa pölyn suuri määrä ilmassa voi aiheuttaa silmien ja hengitysteiden oireita vaikka varsinaista allergiaa ei edes olisi. Itse olen tänä keväänä joutunut käyttämään melkein jatkuvasti nenäsuihketta koska koivun kukinta on niin voimakasta, normaalisti en oireile koivulle mitenkään. Muutama vuosi takaperin timotein kukinta oli poikkeuksellisen voimakasta ja jouduin käyttämään sekä silmätippoja, nenäsuihketta että suun kautta otettavaa antihistamiinia, normikesänä en tarvitse noista mitään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän 1v1kk poitsulla on viime viikkoina vuotanut lähes jatkuvalla syötöllä kirkasta paksua räkää ja on tietysti ihan tukossa. Silmäoireita ei ole. Tänään omalääkärillä muissa asioissa käydessä kysäisin tästä nuhastakin ja lääkäri oli sitä mieltä, että ainakin jonkinlaista yliherkkyyttä on. Tänä keväänä on tosiaan ollut normikevääseen verrattuna 150 kertaisia siitepölymääriä, eli ei ihme, että monet oireilevat vaikka varsinaista allergiaa ei olisikaan.

Saatiin resepti Aerius-lääkkeeseen. Laittoi myös syksyksi (kun siitepölyaika on ohi) lähetteen IgE-vasta-aineverikokeeseen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos silmät eivät tosiaan yhtään punoita eivätkä vuoda niin tuskin on allergisesta silmätulehduksesta silloin kyse. Se oireet kun yleensä ovat varsin selvät.

Kiitos helpotuksesta! :girl_sigh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä viime keväänä alkoi niiskutus joka kesti pitkään, muissa asioissa käytiin lääkärissä ja kysäisin samalla tuosta niiskutuksesta. lääkri kurkkasi nenään ja totesi, että kirkastahan tuo näyttäisi olevan ja myötäili minua, että saattaisi olla allergiaa. Saatiin resepti Zyrteciin ja kun oltiin sitä viikon verran nautiskeltu (vain kerran päivässä, ohjeessa oli 2 annosta/pv) niin loppui niiskutus. Eli taisi olla allergiaa.

 

Nyt muutama viikko takaperin alkoi taas niiskutus ja nyt alettiin oikein urakalla myös hankaamaan silmiä. Muutama päivä zyrteciä ja silmien hankaus loppui ja niiskutus helpotti. Joten nyt sitten syödään zyrteciä annos päivässä. Heti kun yhden päivän unohtui ottaa, niin korvia kuulemma särki, käytiin varoiks lääkärillä näyttämässä niitä, mutta lääkärikin totesi, että taitaa vain allergiasta johtua, koska korvat olivat kauniit, kirkkaat ja siistit.

 

Meillä siis 4,5 vuotias neitokainen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pakko kommentoina tällain vähän OT, mutta miehellä on todella paha koivuallergia, ja sattumalta aloimme joskus viime vuonna loppusyksystä juoda iltaisin teetä luomuhunajan kanssa. Nythän lehdissä on ollutkin juttuja tutkimuksista, joissa on todettu nimenomaan luomuhunajan helpottavan etenkin koivuallergiaa. Siis siedätyksestähän tässä on kyse, ja oli mitä oli, mutta mies ei ole tänä keväänä joutunut ottamaan lääkettä kuin muutaman kerran, ja on jopa pystynyt pyöräilemään töihin. Vertailuna, viime keväänä joutui ottamaan Ventolineä, kun pyöräili muutaman kilometrin kokeillakseen uutta pyöräänsä...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voiko siitepölyallergia esiintyä iho-oireina? Meillä pojalla on ollut aina huono iho, oltiin maitoaltistuksessa yms., ja ruoka-aineille ei löydetty allergiaa. Iho saatiin kuitenkin nyt kevättalvella tosi hyvään kuntoon, kunnes yhtäkkiä pari viikkoa iho on taas ollut tosi huono... Mitään muuta "uutta" en ole keksinyt, mikä voisi iho-oireet aiheuttaa (vaikka atooppinen iho ei tarvitsekaan syytä...)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Meillä ihan sama homma jätkän poskien ihon kanssa. :girl_to_take_umbrage2: Prickeihin ollaan vasta menossa mutta mitään allergioita ei ole koskaan todettu. Perusterve pitäisi olla mutta erityisesti poskien iho on jälleen älyttömän huonossa kunnossa. Menee niin rikki, että on ihan vereslihalla ja näppyläinen. Nyt iski taas räkätautikin päälle ja posket on koko ajan kosteana kun ei joka sekunti ehdi pyyhkiä nenää niin sitten itse pyyhkiin hihalla tms. ja levittää sen ympäri naamaa. :girl_mad:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Joo, meilläkin on nimenomaan kasvoissa pahin, ja kaulalla. Varattiin huomiseksi lääkäri, katsotaan jos saisi nyt jotain apua...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän kuopuksella on atooppinen iho ja lisäksi vuosi sitten todettiin paha koivuallergia johon sitten liittyy ristiallergioita, eli joillekin ruoka-aineille on sen myötä allerginen. Myös lievää maitoallergiaa on.

 

Koivun siitepölylle allerginen saattaa saada oireita:

 

  • Tuoreista hedelmistä kuten omena, kirsikka, persikka, luumu, päärynä, kiivi, ananas, avokado, mango, nektariini, passionhedelmä.
  • Raaoista juureksista porkkana, palsternakka, selleri, lanttu, peruna.
  • Tuoreista vihanneksista tomaatti ja paprika.
  • Osalle oireita saattavat aiheuttaa oireita pähkinät, mantelit ja mausteet.

Lehtipuiden, koivun ja lepän siitepölyt ristireagoivat hedelmien, juuresten ja mausteiden kanssa.

 

Yleisimmin oireita aiheuttavia mausteita ovat:

 

  • Pippurit ( valko-, musta-, viher-, rose-, cayenne-, chilipippuri)
  • Kaneli, curry, inkivääri
  • Kumina, kurkuma, korianteri ja sinappi.

 

Meidän tyttö on allerginen tomaatille, paprikalle, omenalle, nektariinille, kiiville, kanelille, sinapille, herneille, pavuille, mansikoille ja soijalle. Myös osasta juureksia ei kärsi raakana syödä vaan pelkästään keitettynä tai muuten käsiteltynä. Osaa allergisoivista ruoka-aineista ei kärsi käyttää ollenkaan ja osaa pystyy syömään käsiteltyinä.

 

Allergiaoireet ilmenee iho-oireina, silmien kutinana ja nenän tukkoisuutena, joskus myös limakalvot ärtyy. Jatkuvassa käytössä meillä on antihistamiinit Aerius ja Atarax, sitten myös Lomudal silmätipat ja nenäsumute. Nytkin vaikka koivun pahin siitepölyaika on menny jo ohi niin oireita ilmenee.

 

Kyllähän tämä on melkoista viidakkoa ollu noiden allergioiden kans ja kun välillä tulee oireita ihan tuntemattomistakin syistä :girl_impossible: Nytkin tytöllä on sormet ihan vereslihalla eikä oikein tunnu mitkään voiteet tehoavan. Joka aamu ja ilta melkoinen lääkearsenaali pitää antaa ja rasvata päästä varpaisiin kortisonilla (tavalliset kortisonit ei tehoa vaan meillä käytössä astetta jytymmät aineet) ja perusvoiteilla. Toivotaan että iän myötä vähän helpottais (täyttää kohta 4v) .

Edited by Mimmuli

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kaivan esiin vanhan ketjun, josko löytyisi muitakin tuoreita oireilijoita.

 

Meillä kaksivuotias, joka on yskinyt koko kevään on-off. Onkohan kellään oireillut siitepölyt yskänä? Siitepölyjä tai muita ulkoilman mahdollisia aiheuttajia syytän siis siksi, että pahenee aina nätillä ilmalla ja sateella on helpompaa.  :girl_sigh:

 

Saatiin kuukausi sitten Aerius testiin ja musta se on ehkä lievittänytkin oireita, mutta ei todellakaan pois vienyt. Onkohan kaksivuotiaille olemassa mitään vahvempaa? Tulkaa huikkaamaan, jos jonkun pieni on saanut. Verikokeissa oli koholla joku arvo, joka kuulemma voisi viitata allergiaan.

 

Sairaalaan keuhkokuvaan ja lääkärille ollaan menossa kuukauden päästä, mutta pitkä kuukausi tulee, jos sama jatkuu... Viime yönä itse valvoin ihan liikaa yskää kuunnellessa, ja päätin että jos vielä ensi yönä jatkuu, soitan taas vaihteeksi aamulla terveyskeskukseen ja saavat keksiä jotain lisää. Ventoline on käytössä ja auttaakin, mutta kun auttaa sen 4 tuntia kerrallaan ja saa antaa kolmesti vuorokaudessa, niin riittää tasan päivän hereilläolotunnit, sopivasti venytettynä puoleen yöhön. Nuku siinä sitten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä tytölle koivun siitepölyn aiheuttama allergia ilmenee yskänä. Perussairautena myös infektioastma, tosin infektio etuliite tipahtaa varmasti pois jossain vaiheessa. Aerius annetaan aamuisin, Ventolinea menee 2 suihkausta pitkin päivää, tänään muistaakseni 6 kertaa. Ventolinen annostuksen tarkistamista kannattaa pyytää. Öisin meillä on tytön huoneessa on sekä ilmankostutin että Vaporizer. Pään kohoasento auttaa, jos se vain onnistuu. TK:sta kannattaa vaatia lähete lähimmän sairaalan lastenpolille. Kyllä sen saa nopeamminkin kuin kuukauden päähän, jos on oikein tuskaista lapsen oleminen.

 

Tsemppiä! Onneksi tämä kevät ei ole yhtä paha koivun siitepölyn suhteen kuin viime kevät.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos Tea. :) Onpa "kiva" kuulla, että jollain muullakin ilmenee yskänä. Oon välillä pitänyt itseäni vähän vainoharhaisena, kun kaikkialta lukee vaan silmien kutinasta (jota ei ole valitellut ollenkaan) ja nenän valumisesta (jota on hyvänä päivänä). Lääkärikään ei tuntunut kunnolla kuuntelevan mun "tulee ja menee" -selostusta, onneksi kuitenkin antoi Aeriuksen testiin kun "ei siitä haittaakaan ole". Jotain tuollaista allergia+astma-komboa mäkin epäilen, kun yskä yltyy nättinä päivänä menee myös esim. flunssasta melkoisen huonoksi. :girl_sigh:

 

Kiitos vinkeistä, pitää varmaan metsästää ainakin tuo ilmankostutin. On joskus käynytkin mielessä mutta kun en tiennyt olisiko oikeasti apua niin unohdin asian. Sängynpäätyä on paha nostaa kun nukkuu kerrossängyssä, joka muuten löyhkää jo sipulilta, kun sipulisilppu tuntuu vähän auttavan.  :girl_haha:

 

Lastenpolille on tosiaan lähete ja aikakin. Päivät menee nykyään hyvin joko Ventolinella tai ilman, jos vaan saisi yöt kuntoon niin kyllä se tästä.

Edited by Onna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä nyt ensi kuussa 2-v täyttävällä ollut koko kevään sitkeää yskää, joka varsinkin aina makuuasennossa paheni kovasti. Parisen viikkoa sitten käytiin lääkärissä ja ventolinea saatiin babyastmaan eli ahtausyskään. Lääkäri meinasi ettei tämän ikäiset vielä siitepölyallergioita oireilisi, mutta itse olen kyllä huomannut ulkoilun ja yskän välillä selkeän yhteyden ja sateen puhdistettua ilmaa ei oireita ole ollut niin paljon. Ventoline on meidän yöt rauhoittanut kyllä ja toistaiseksi tuntuu, että pärjätään näin.

 

Vauvalehdessä taisi kyllä juuri olla artikkeli siitä, että myös taaperot voivat jo oireita saada ja siihen tarvii ns. yhden kevään altistumisen. Meilläkin näitä altistumisia on jo oikeastaan kaksi kevättä, kun täällä esim. koivun siitepölyä riittää kyllä kohtalaisesti vielä kesäkuun puolellekin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Auttaako teillä Tea ja taiqa Ventoline ihan jo sillä, että päivällä antaa vai annatteko yöllä? Onko tuossa suihkutettavassa versiossa pidempi vaikutusaika? Meillä nestemäistä, jossa vaikutusajaksi sanotaan 4-6 tuntia ja itse olen huomannut olevan melko tasan tuon 4.

 

Meillä viime yönä annoin lääkettä ennen omaa nukkumaanmenoani ja yskä pysyi onneksi loppuyön poissa, mutta usein jatkaa yölläkin neljän tunnin jälkeen. Alkuyöstä sentään voi herättää lapsen lääkkeenottoon, mutta loppuyöstä ei enää nukahda ehkä uudestaan. Viideltä alkava aamu on mulle vähän liikaa...

 

Mäkin oon neuvolassa saanut aina kuulla ettei siitepöly- ja eläinallergiat alkaisi ennen kouluikää. :girl_sigh: Lääkäri ei suoraan sanonut mutta lääkkeen (Aerius) antoi vasta kun ihan suoraan pyysin. Astmaakaan ei halunnut uskoa, kun ei meillä vanhemmilla ole eikä tupakoida. Hohhoi. Hinkuyskää sun muuta vaan epäili, vaikka yritin kovasti sään vaikutuksesta kertoa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me on annettu yölläkin tarvittaessa. Tuossa babyhalerissa on se hyvä ominaisuus, että sen voi antaa vaikka lapsi nukkuukin. Mutta usein mennään koko yö sillä, että annetaan illalla sekä Ventoline että kortisoni ja sillä selvitään koko yö. Vaikutusajasta en osaa sanoa mitään

 

Toukka on oireillut siitepölyaikaan jo ensimmäisestä keväästään lähtien, jolloin oli puolivuotias. Vaikka lääkärit sanoo, että siitepölyallergiat eivät näy kuin vasta myöhemmällä iällä, niin oireet ovat olleet niin selkeät, että diagnoosit on tehty sillä perusteella. Verikokeetkin on otettu ja niistä löytyi muutamia allergeeneja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on tuntunut riittävän se illalla annettu annos aika hyvin myös yön yli. Ihan satunnaisia kertoja oon yöllä antanut jos on yskänpuuskaan havahtunut, mutta tosi harvoin niitä on enää ollut. Mä en tuosta vaikutusajasta tiedä, mutta meillä oli ohjeena 2-4 kertaan päivässä ja useimmiten on menny se 3 tai 4 kertaa vuorokaudessa ja ihan suht hyvin tuntuu riittävän. Jos jää kahteen niin on ollu yölläkin hankalampaa, joten säännöllinen käyttö päiväsaikaan tuntuu olevan se joka auttaa. Meilläkin siis tuo babyhaler.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toukalle tuli paha astmakohtaus tuon viimeisimmän viestini jälkeen ja lääkitystä vaihdettiin. Nyt on käytössä Seretide, mitä annetaan aamuisin ja iltaisin. On pitkävaikutteinen ja se on selkeästi auttanut hengitystä niin, että ollaan selvitty ilman Ventolinea.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now