Tiitiäinen

Sydämen sivuääni

60 posts in this topic

Meidän tytöllä huomattiin sydämessä sivuääni astma- ja allergiakontrollissa tällä viikolla. Luulin vastaanotolla, että lääkäri tarkoitti jotakin keuhkoista kuuluvaa ääntä, enkä tajunnut, että tarkoittikin sydäntä! :girl_impossible: Epikriisissä lukee, että "Sydämessä hento, systolinen I-II asteen sivuääni. Todennäköisesti viaton virtausääni."

 

Onko kellään muulla ollut vastaavaa ja onko ryhdytty johonkin toimenpiteisiin tai lisäselvityksiin? Mua ärsyttää, kun en tajunnut siellä, että kyse oli sydämestä. Toki olisin kysynyt lisää ja etteikö mitään tutkimuksia tarvita. Koskaan aiemmin ei sydämestä ole kuulunut mitään poikkeavaa. Ikää nyt 1v. 8kk.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuollaiset sivuäänet ovat lapsilla sangen yleisiä ja ne saattavat kuulua hieman vaihtelevasti, tyypillisesti erimerkiksi kuume saa tuollaiset pienet sivuäänet kuulumaan paremmin ja kuumeen laskettua ei välttämättä kuulukaan mitään. Usein tehdään kertaalleen sydämen ultraäänitutkimus jos kyseessä on uusi löydös eikä lapselle ole aiemmin tehty ultraäänitutkimusta esim. synnytyssairaalassa, mutta välttämätöntä sekään ei ole jos löydös on ihan tyypillinen eli juurikin tuollainen juuri ja juuri systolen alussa kuuluva pieni ylimääräinen suhahdus ilman mitään muita löydöksiä (edellyttää tietysti että lääkäri on kokenut ja tottunut näitä kuuntelemaan). Kannattaa mainita asiasta seuraavan neuvolakäynnin yhteydessä ja kysyä kuuluuko se sivuääni vielä ja jos kuuluu niin kannattaisiko se uä kertaalleen mielenrauhan vuoksi tehdä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos vastauksestasi, Angervo! :girl_smile: Seuraava neuvola on vasta syksyllä mutta voi olla, että lääkärikäyntejä tulee vielä ennen sitä. Täytyy muistaa vaan asiasta mainita, ja kysellä sitä ultraääntä, jos sieltä jotain poikkeavaa vielä kuuluu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän typyllä huomattiin sivuääni kolmikuukautisneuvolassa. Käytiin sydämen ultrassa, jossa sydämestä ei onneksi löydetty mitään vikaa. Ihan viaton sivuääni siis oli. Ilmeisesti teillä lääkäri kuuli, että kyseessä on viaton sivuääni (voikohan sen todeta pelkällä kuuntelulla?). Jos asia vaivaa, soita ihmeessä neuvolaan ja pyydä lähete sydämen ultraan!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän neidillä (kohta 11 vuotta) todettiin reikä sydämessä jo ennen kuin päästiin laitokselta kotiin. Arkielämään moinen ei ole ollenkaan vaikuttanut, mutta lääkärissä sitä kontrolloidaan vuosittain ja muutaman vuoden välein on katsottu myös ultralla. Itselläni on ollut myös sydämen sivuääni pienestä pitäen ja entisellä appiukolla on todettu reikä (ja siihen liittyvä sivuääni) sydämessä vasta viisikymppistarkastuksessa, joten voipi olla, ettei siinä ole mitään sen ihmeempää teilläkään. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä huomattiin tytöllä sydämen sivuääni 2kk neuvolalääkärissä. Lääkäri oli sitä mieltä, että se on todennäköisesti vaaraton, mutta saimme lähetteen sydänultraan asian varmistamiseksi. Vaarattomuutta puolsi sekin, että tytön iho oli hyvän värinen, oli virkeä eikä hengästynyt syödessä.

 

Ultrassa löytyi n. 3mm kokoinen reikä sydämen eteisten väliseinässä (foramen ovale). Ultraavan lääkärin mukaan se ei ole vaarallista, ja reikä todennäköisesti umpeutuu itsestään. Kehotettiin tulemaan kontrolliultraan vuoden kuluttua.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä todettiin molemmilla (kaksoset, poika ja tyttö, synt rv. 34) kolmeviikkoisina nuhan yhteydessä "gradus II systolinen sivuääni koko sternumin alueella". Lääkäri ei tätä tarkemmin selittänyt enkä tuolloin osannut siitä kysyä. Elokuussa sydänultra molemmilla joten sitä odotellessa.Yritän olla googleettamatta mitään jotten keräisi paniikkia itseeni. Beibet ovat nyt 6vko4pvää, korjattua ikää 4päivää vanhoja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Angervolla oli tuolla alussa jo hyvä asiantunteva kommentti :)

 

Lisään kuitenkin sen verran, että mun omassa neuvolakortissakin on mainittu sivuäänen kuuluminen useita kertoja ennen kouluikää eikä siihen silloin puututtu sen enempää (kuulosti vissiin sen verran viattomalta). Yläasteiässä sitä jostain syystä tutkittiin, tehtiin ekg ja sydämen ultra ja vielä neliraajapaineet, ja todettiin että fysiologista oli ja siis viatonta. Ei kannata kauheasti huolestua, useimmiten se sivuääni on vaan ääni, joka kuuluu kun veri virtaa sydämessä jollain tietyllä tavalla eikä se tarkoita yhtään mitään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esikoisella kuului sivuääni sydämestä 1v 3kk.n iässä kun oltiin allergialääkärillä käymässä (muistaakseni gradusII). Aiemmin ei vastaavaa oltu kuultu. Lääkäri suositteli sydänultraa ja se tehtiinkin hieman myöhemmin. Mitään poikkeavaa ei pojan sydämestä löytynyt, vaan ääni oli viaton. Sivuääni kuului vielä puolitoistavuotisneuvolalääkärillä. Sen jälkeen ei kukaan ole siitä maininnut joten oletan ettei ääntä enää kuulu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän kolmevuotiaalla todettiin jo synnytyslaitoksella kaksi pientä reikää sekä sivuääni sydämessä. Pelästyttiin tietysti kovin. Vuoden iässä käytiin lastenklinikalla sydänultrassa, jolloin todettiin, että molemmat reiät olivat sulkeutuneet, mutta sivuääni kuului edelleen. En muista tarkkaa diagnoosia sivuäänen suhteen, mutta se on onneksi vaaraton. Nämä sydänjutut eivät ole näkyneet meidän elämässä mitenkään, eli poika on täysin normaalisti kehittynyt ja juoksee isoveljensä perässä päivät pitkät. Myös itselläni on vaaraton sivuääni, joka löytyi 14-vuotiaana koululääkärin toimessa ja tutkittiin myöhemmin sairaalassa perusteellisesti. Nämä sivuäänet taitavat olla aika yleisiä ja usein vaarattomia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yhdellä lapsistani todettiin myös sydämmessä kaksi reikää, ductus ja foramen ovale. ja sivuääni niistä johtuen. Sydämmen ultraäänessä löytyi myös (eteis?)läpästä jonkinlainen takaisinvirtaus/kiihtynyt virtaus(en vieläkään tarkkaan tiedä mitä sillä tarkoitetaan?) Käsittääkseni tälläiset reijät ja ainakin niistä johtuvat sivuäänet, ovat yleisempiä keskosvauvoilla (vaikka meillä vauva syntyi rv 41+6!), eivätkä mitään vaarallisia. Meillä toinen reijistä meni kiinni jo muutaman viikon ikäisenä ja toista jäätiin seuraamaan. Eli ymmärtääkseni kovin yleinen vika, joka harvoin on vakava =)

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tk:n päivystyskäynnillä lääkäri ei ainakaan kuullut enää sivuääntä. Seuraillaan ja jos asia alkaa vaivata, pyydän lähetteen ultraan. Miten sellainen saadaan parivuotiaalla tehtyä, kun ei varmasti suostu makaamaan paikoillaan...? :girl_impossible: Meillä edellinen lääkärineuvola oli 8kk-nlan yhteydessä ja seuraava on vasta 5-vuotistarkastuksessa, että siinä mielessä neuvola on vähän huono kanava tämän(kin) asian hoitamiseen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

<P>

Sivuäänet ovat juuri tuollaisia, että toisinaan kuuluvat ja sitten taas häviävät. Jos asia sinua kovasti huolestuttaa voithan ottaa neuvolassa asian puheeksi ja pyytää lähetettä lääkärille. Sydän on kyllä niin tärkeä, että jos siellä jotain vakavaa epäiltäisiin, asia kyllä varmasti tutkittaisiin viipymättä. ja ultraäänen hyvä lääkäri saa kyllä katsottua vaikka lapsi hieman poukkuroisikin =)Meillä tehtiin sen kiihtyneen virtauksen vuoksi sellainen holter seuranta (ekg-seuranta), eli sydäntä seurattiin vuorokausi, kannettiin sellaista kasettisoittimen näköistä laitetta mukana ja pidettiin samalla päiväkirjaa sen vuorokauden "askareista". Samalla käynnillä tarkistettiin neliraajapaineet, eli molemmista käsistä ja jaloista mitattiin verenpaine. Nämä tutkimukset tehtiin jo viikon sisään siitä kun se epämääräinen virtaus huomattiin, eli nopeaa laitettiin eteenpäin asioita.Kotiin on kamala jäädä murehtimaan ja varmasti olisi helpompi sinulle, jos pääsisitte ultraääneen nyt kun asia näyttää olevan kovin ajankohtainen.Tsemppiä ja jaksamista, toivottavasti asia selviää! <BR></P>

Edited by aloytta

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toivottavasti asia selviää ja paljastuu samanlainen tapaus kuin mikä tuossa meikäläisen rintalastan alla on potkinut jo 32 vuotta - harmittoman sivuäänen omaava pumppu ilman mitään oireita ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nostellaanpa tätä ketjua kun on meille ajankohtainen..

 

Eli n.3viikkoa sitten pikkusen sydämestä löyty sivuääni.Sillon lääkäri pisti sen ilmeisesti flunssan piikkiin mutta käski tarkastuttaa tilanteen parin viikon päästä.No tänään käytiin lääkärillä ja edelleen tuo sieltä kuului. Tällä lääkärillä oli kuitenkin niin kiire ettei ehtinyt meitä sen kummemmin asiasta konsultoimaan kun että laittaa lähetteen lastenklinikalle.

Meitä jäi hirveesti vaivaamaan että onko kyseessä jotain huolestuttavaa..Onko muille kerrottu asiasta enemmän siinä vaiheessa kun on sivuäänestä puhuttu?

Tuntuu oudolta kun ei tiedä nyt mitä tästä ajatella.Ja eihän sitä voi kun toivoa ettei kyseessä ole mitään vakavaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neuvolalääkäri kuuli tytön sydämessä sivuäänen 1,5-kuukautisena ja laittoi lähetteen tutkimuksiin. Otettiin verenpaineet ja ultrattiin, todettiin viattomaksi sivuääneksi. Neuvolalääkäri sanoi, että jos lapsi tuntuu väsähtävän helposti eikä jaksa esim. syödä, on syytä huoleen. Jos tuntuu jaksavan ihan normaalia vauvan elämää ja kasvaa, ei pitäisi olla syytä esim. nopeuttaa tutkimuksia. Sinänsä oli vähän hämmentävä tuo ensimmäinen eli että sammuu kesken ruokailun kun vauva oli vielä niin pieni, että sammahti aina kesken syömisen ihan vain siihen maidon ihanuuteen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä huomattiin tytöllä sydämen sivuääni 2kk neuvolalääkärissä. Lääkäri oli sitä mieltä, että se on todennäköisesti vaaraton, mutta saimme lähetteen sydänultraan asian varmistamiseksi. Vaarattomuutta puolsi sekin, että tytön iho oli hyvän värinen, oli virkeä eikä hengästynyt syödessä.

 

Ultrassa löytyi n. 3mm kokoinen reikä sydämen eteisten väliseinässä (foramen ovale). Ultraavan lääkärin mukaan se ei ole vaarallista, ja reikä todennäköisesti umpeutuu itsestään. Kehotettiin tulemaan kontrolliultraan vuoden kuluttua.

 

Tähän pävitystä, käytiin kontrolliultrassa pari kuukautta sitten. Sivuääntä ei enää kuulunut, ja reikä oli mennyt itsekseen umpeen. Terve tyttö ja terve sydän :lipsrsealed:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me käytiin tänään lääkärissä ihan muista syistä, mutta samalla 7-viikkoiselta pojalta kuului sivuääni sydämestä. Lääkäri laittoi lähetteen lastenklinikalle tarkempiin tutkimuksiin. Olisinkin kysynyt teidän muiden kokemuksia, kauanko on kestänyt, että tutkimuksiin on päästy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kuopuksella kuultiin sydämen sivuääni 8kk lääkärineuvolassa. Suvussamme esiintyvän synnynnäisen sydänvian takia asia otettiin mielestäni hyvinkin vakavasti (pelästytettiin ehkä liikaakin neuvolan puolesta, kun lääkäri laittoi kiireellisen lähetteen menemään ja oli lähes varma, että sukurasitteen takia lapsella on sydänvika). Aluksi pääsimme lastenlääkärille, joka laittoi vielä varmuuden vuoksi lähetteen sydänultraan.

 

En muista tarkkaa aikajanaa, mutta useampi kuukausi tässä meni. Kiireellisyys menee sen mukaan, millainen sivuääni on. Meillä sivuääni kuulosti neuvolalääkärin mielestä epäilyttävältä = päästiin nopeasti lastenlääkärille, lastenlääkärin mielestä sivuääni oli 90% varmuudella vaaraton sydänkäyrän yms. tutkimusten perusteella = kesti kauan, että päästiin ultraan "varmuuden vuoksi". Ultrassa todettiin pojan sydämessä jossain kohden hieman nopeampi virtaus ja tässä kohden mahdollisesti saattoi olla pieni reikä. Sivuääni diagnosoitiin vaarattomaksi. Ultran teki lastenklinikan kardiologi.

 

Pikkuvauvoilla sinertyminen ja hengitysvaikeudet, ruokahaluttomuus ja väsymys kulkevat käsi kädessä sydänvian kanssa. Lastenklinikan kardiologin mielestä meidän poikamme sivuäänen olisi jo näiden oireiden puuttumisen perusteella voinut diagnosoida vaarattomaksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^kiitoksia, ja hienoa, ettei teidän pojalla ollut kyse mistään vakavasta :)

 

Ja meille tulikin nyt kutsu lastenklinikalle kardiologin tutkimuksiin, jotka ovat kesäkuun lopulla, eli lääkärikäynnistä noin kahden kuukauden kuluttua.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minäkin voisin tätä ketjua nostella ja kertoa omaa kokemusta nyt kun sellaista ikävä kyllä on.

 

1v6kk neuvolalääkärissä pojalta kuultiin sivuääni. Nlalääkäri huolestui (tätä ei mulle silloin erikseen erotellut, vaan TAYSin lääkäri kertoi) että sivuääni kuului myös selkäpuolelta. Koskaan ennen ei oo mitään poikkeavaa kuulunut ja poika on ollut koko pienen elämänsä terve. Lääkäri lohdutteli, että todennäköisesti on vaan rutiinijuttu, mutta laittoi lähetteen TAYSiin.

Vajaa 2viikkoa myöhemmin mentiin lasten sydänpolille sh:n luokse. Hoitaja otti sydänfilmin, minkä jälkeen nukutin väsyneen pojan polin rattaisiin. Saatiin nukkuessa ottettua 4-raajapaineet x3. Sitten hoitaja soitti lääkärille, joka kuunteli edelleen nukkuvalta pojalta sydämen. Ei vielä juuri mitään puhunut vaan halusi tehdä ultran. Hoki kyllä ettei tarvii paniikkiin joutua. Rattaista lääkärin pedille nostaessa poika heräsi. Pelkäsin että mikä härdelli ultrasta tulee, mutta hoitaja haki pojalle maitoa pulloon, keräsi leluja ja laittoi Teletapit soimaan. Näillä poika saatiin rauhotettua paikalleen. Jo ennen ultraamista lääkäri sanoi, ettei puhu ultratessaan mitään koska pitää toimia ripeästi pojan pojan hermojen takia. Ymmärsin tämän.

Ultran jälkeen sitten kuultiin "tuomio" - aortan kaaren ahtauma (= koarktaatio). Alaraajoille menee vähempi verta ja sydän joutuu tekemään isommin töitä saadakseen sinne verta. Lääkärin lausunnosta selvisi, että on jo yli puoliksi ummessa. Kuitenkin lääkäri sanoi, ettei tämä vaikuta (vielä ainakaan) pojan elämään mitenkään. Eikä olekaan vaikuttanut, poitsu jaksaa touhuta ihan entisenlaisesti.

 

Seuraava etappi on magneettikuvaus, mikä vaatii onnistuakseen myös nukutuksen. Siinä selviää ahtauman laajuus ja sen perusteella päätetään operaatiosta. Ymmärsin että operoitava on, mutta että millä kiireydellä ja että millä tavalla. On kaksi vaihtoehtoa operaatiolle - joko pallolaajennus tai ihan avoleikkaus missä poistetaan ahtaumakohta aortasta.

Tää kuvaus on vajaan kahden viikon päästä, aika tarkkaan 5 viikkoa edellisen TAYSin reissun jälkeen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla itella pienenä ollut juurikin aortan koarktaatio, mikä sivuäänestä huomattiin, mutta vasta kun kuntoni heikkeni niin etten kyennyt syömään ja ikää silloin oli 2kk. Oman poikani kohdalla syöminen on äärettömän vaikeaa ja lastenlääkäri kuulikin 1v8kk iässä sydämestä sivuäänen, mikä tutkittiinkin heti paikalla, eli kävi hakemassa sydänlääkärin sitä kuulostelemaan. Sydänlääkäri totesi harmittomaksi pieneksi virtausääneksi. En ole täysin vakuuttunut etteikö se voisi olla muutakin, mutta aika näyttää. Sydänvian riskihän on hitusen suurempi, jos suvussa on sydänvikaa. Itselläni on pitkällisen sairaushistorian aikana muodostunut valtava luottamus vanhoihin lääkäreihin. Eli luotan lääkärin kuulon perusteella tehtyyn diagnoosiin vain, jos läääkäri on lähes harmaahapsi ja ollut alalla vuosikymmeniä. Nämähän taitaa olla niitä asioita nämä sivuäänten kuuntelut että niistä oppii paremmin sanomaan vain kokemuksella.

Toivotan kovasti voimia seralle ja kehoitan liittymään sydänlapset ry:een. Sieltä saa lisää tietoa ja vertaistukea lähes näkymättömän, mutta monia ihmisiä pelottavan vian kanssa elämiseen. Niin ja mulle voi toki laittaa yksäriä jos tuli kysymyksiä mieleen! girl_smile.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän herrasella huomattiin myös 2kk ikäisenä sivuääni. Mentiin lastenlääkärille keltaisuuden vuoksi ja samalla huomattiin sivuääni. Ultraan saatiin parissa viikossa aika ja sydämestä löydettiin 3mm reikä kammioiden väliseinässä. Lääkärin mukaan hyvässä kohdassa, jotta varmasti umpeutuu hyvin itsekseen. Käydään muutenkin lastenläärärillä keltaisuuden vuoksi, joten samalla sitten seurataan myös sydäntä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä kuopus oli 2v kun flunssan yhteydessä kuultiin sivuääni. Ajateltiin että johtuu flunssasta, mutta edelleenkin se on ja poika nyt 3,5v. Kesällä kävimme Taysissa tutkimuksissa ja on vaaraton sivuääni. Samalla kerralla lääkäri kyllä näki ultrassa yhteyden, sepelvaltimon ja keuhkovaltimon välillä, eli jonkinlaisen fistelin. Sitä tutkitaan nyt kahden vuoden välein.. On ollut syntymästään asti, voi mennä umpeenkin mutta luultavammin ei. Isontua ei pitäisi, mutta eihän sitä koskaan tiedä :girl_to_take_umbrage2:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now