miumiu

Milloin vietätte lapsen nimipäivää, jos nimi ei löydy kalenterista?

43 posts in this topic

Me koitettiin aluksi miettiä mikä samankaltainen nimi löytyisi kalenterista, että sen kanssa voisi juhlia. Kantanimestä ei oikein ole tietoa, eikä muutenkaan ihan samankaltaisia nimiä ole kalenterissa. Jotain ihan ok vaihtoehtoja löytykin, mut ne tuntu sit jotenkin teennäisiltä. Päädyttiin sit siihen, että vietetään nimipäivää toisen nimen päivänä. Jos tyttö alkaa joskus kaivata jotain muuta, keksitään sitten joku toinen päivä.

 

Ajatuksena on, että mahdollisilla tulevilla sisaruksillakaan ei välttämättä löydy kalenterista ekaa nimeä mutta toinen löytyy. Menisi sitten kivasti nämä nimipäiväasiat. Jos sisarukselle valitaan kalenterietunimi, varmaan sit "tasapuolisuuden" nimissä keksitään esikolle joku päivä, ettei toisella ole yhtä nimipäivää ja toisella kahta.

 

Tuo nimipäivän ajankohta oli meilläkin valintaperusteena. Joitain mahdollisia samankaltaisia nimiä oli, mutta niiden nimipäivä oli liian lähellä synttäreitä ja joulua. Tyttö siis syntynyt tammikuussa niin synttärit jo lähellä joulua. Tuo toinen nimi oli kiva siitäkin, että sen nimpparit on kesällä. :girl_haha:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Asiahan ei ole ihan vielä ajankohtainen, mutta epäilen, että meillä saatetaan pitää kaikkien lasten nimpparit 28.12. kun ei vastineita oikein löydy eikä meidän lapsille tulevia ensimmäisiä etunimiä löydy edes tuosta listasta. :grin:

 

Tosin jos tulee tyttö niin Aadan päivään voidaan ympätä koska tytön nimestä on joskus alustavasti keskusteltu ja se viittaisi tuohon suuntaan vaikka ei olekaan Aada.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä valittiin toiselle lapselle kalenterissa oleva etunimi, mutta toinen nimi ei sitten ole kalenterissa. Nyt molempien kalenterissa olevat nimet sattuvat samalle päivälle, joten saatetaan sittenkin pitää nyt alustavasti esikoisen nimppareita toisen nimen päivänä, niin saadaan sitten yhdistettyä juhlat kätevästi, kun muuten olisi vain viikko eroa niissä nimppareissa (siis se päivä joka oltiin ennen siskon nimeä päätetty esikoiselle). Ja kun nytkin mitään sanomatta melkein kaikki lähetti kortit molemmille sinä yhteisenä päivänä. Eikä sitten tosiaan tule sitä ongelmaa, että toisella olisi kaksi nimipäivää ja toisella yksi.

Edited by Chimelli

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me ei tänä vuonna oikein keksitty mitä päivää ehdottomasti vietettäisiin. Hieman muisteltiin asiaa toisen nimen nimipäivänä, jolloin alustavasti ajateltiin nimpparia viettää. Kutsumanimelle kun on vaikea keksiä sitä kantanimeäkään suomalaisesta kalenterista, kun on niin vanha nimi, että kantanimikin on poistettu kalenterista.

 

Meidän perheessä on kuitenkin ollut ihan vahva nimipäiväperinne ja veljenkin nimppareita on aina vietetty vaikkei kalenterissa olekaan kuin kantanimi. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pojan nimppareita vietetään sinä päivänä jona hänet kastettiin. Tulee sit sitäkin päivää muistettua :) Toista nimeä ei juhlita vaikka se kalenterista löytyykin.

 

Mun nimeä ei ole kalenterissa myöskään, mutta nimppareita vietettiin lapsena ekan nimen nimipäivänä. Mun kutsumanimi on siis toinen nimi... Miehen perheessä ei nimppareita ole tavattu juhlia, siksipä he ei pojankaan nimppareita oikein noteeraa.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

mun pojan toinen nimi ei ollut tuolla erikoisten nimien kalenterissa... :girl_impossible::grin: Kun nimeä on alle 22 kautta aikojen Suomessa, niin ehkä se ei ole niin ihme...

 

Meidän perheessä on ollut tapana ostaa joku kirja tms nimpparilahjaksi ja toisena nimipäivänä on saanut jotain pientä kuten jätskille meno tms.

 

Meillä pojan eka nimi löytyy ruotsinkielisestä kalenterista, mutta pojan toinen nimi löyty taas Ruotsin kalenterista, joten sillä mennään... Se oli joku 22.11 tms.

Myös miehen nimi löytyi Ruotsin kalenterista, vaikka mistään muualta ei löytynyt, joten saatiin sillekkin nimipäivä, vaikka mies nyt ei ymmärräkään nimppareita yhtään...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä esikoisen (Herman) nimipäivää vietetään melkoisen loogisesti Hermannin nimipäivänä ja kuopuksen (Eerin) nimipäiviä ajateltiin viettää Eerikan päivänä. Omaa nimeänikään (Leni) ei kalenterista löydy, mutta nimipäivää olen viettänyt Leenan ja Leenin päivänä. Tosin meillä ei ole ollut nimipäiviä pahemmin tapana juhlia, hyvä jos muistetaan edes kyseisenä päivänä mikä päivä on menossa :grin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yksi vaihtoehtohan on juhlia uudenvuodenpäivänä, koska silloin ei kenelläkään ole nimppareita. :)

 

Meillä ei myöskään nimeä löydy kalenterista, mutta varmaan juhlitaan (jos juhlitaan) samankaltaisen nimen nimipäivänä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hyvä sattuma, että tänne juuri nyt tuli tällainen ketju, kun muutenkin asiaa mietin, kun kuukausiketjussa oli puhetta nimipäivien viettämisestä.

 

Lapsuudenperheessäni nimipäivää on vietetty kuten synttäreitäkin, vähän pienimuotoisemmin kyllä, mutta tärkeä päivä se on silti ollut. Siksi haluaisin, että lapsellakin olisi nimipäivä.

 

Lapsen nimi kuitenkin on Manna, ja sillä ei nimipäivää ole. Erikoisten nimien kalenterin mukaan nimipäivä olisi 3.10., mutta meilläkin se osuu tosi lähelle lapsen syntymäpäivää. Tuon nimipäivän perustelu ei muutenkaan oikein vakuuta. Olin ajatellut, että Minnan päivä (26.5.) voisi olla hyvä juuri samankaltaisuuden takia, mutta se nyt meni jo ohi viettämättä. Tuntuu nimittäin jotenkin hankalalta ilmoittaa kaikille sukulaisille, että meidän lapsen nimipäivä on sitten 26.5., kun ne ei voi sitä kalenterista katsoa :girl_sad:

 

Miehen äiti onnitteli Mannaa toisen nimen nimpparina (19.5.), mutta en minä kyllä toisen nimen mukaan halua nimpparia valita. Yhdet päivät, joita ollaan myös mietitty, on 19.1. tai 16.1., kun miehen nimpparit on 17.1. ja minun 18.1., joten saataisiin sitten koko perhe samaan linjaan :girl_haha: Mutta ehkä se olisi vähän hassua. Ainiin ja yksi vaihtoehtohan on myös viettää nimpparia kastepäivänä, se nyt tietysti osuu luonnostaan aika lähelle synttäriä, mutta kuitenkin... Se taitaisi olla tähän mennessä ainoa vaihtoehto, joka ei ole mennyt ohi viettämättä :girl_crazy:

 

No, ehkä se ei haittaa, jos ensimmäinen nimipäivä on mennyt ohi, kun ei vauva sitä kuitenkaan tajua, ja voidaan aloittaa nimipäivän vietot vaikka sitten ensi vuonna. Tuo Minnan päivä on minun suosikkivaihtoehtoni. Jakautuisi lapsen odottamat juhlapäivätkin (synttärit, nimpparit ja joulu) aika tasaisesti koko vuodelle. (Päinvastoin kuin miehelläni, jolla nuo kaikki kolme on kuukauden sisään.)

 

Ilmoititteko sukulaisille tms., milloin lapsellanne on nimipäivä vai huomioitteko sen vain perheen kesken? Ihan ilmoitusluontoisena asiana, että "meidän lapsen nimpparit on sitten 26.5., merkatkaa kalentereihinne"? :girl_crazy:

 

Hei!

 

Itselläni on myös tytär, jonka nimi on Manna. Hänellä on myös yhtä hieno syntymäpäivä kuin sinun tyttärelläsi, tosin vain vuosi ja 1kk myöhemmin - 20.10.2010.

 

-jaana-

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hienoa! Onnittelen tässä itseäni, kun tajusin hieman kaivaa internetin ihmeellistä maailmaa (eikä se edes paljon vaatinut) eli jos lapsellanne on vanha nimi, joka tai jonka kantanimi on joskus ollut almanakassa linkin takaa löytyy suomalaiset almanakat skannattuna aina 1600-luvulle saakka. Mahtavaa palvelua Hgin yliopistolta. girl_dance.gifgirl_dance.gif Nyt meidän lapsella on "virallinen" nimipäivä kantanimen mukaan. Ja mikä parasta, se on vielä edessäpäin tälle vuodelle. grin.gif Itse nimi on poistunut almanakasta 1928, almanakkaa selkeästi suomalaistettiin tuolloin!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me ollaan katsottu siitä harvinaisten nimien kalenterista ja sieltä löytyi meidän tapauksessa, joten silloin ollaan sitten vietetty (jos on ylipäätään vietetty).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me vietetään Saagan päivää Saanan päivänä 17.10, jolloin myös ruotsalaisessa kalenterissa on Sagan päivä. :girl_smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tiukutin laittama linkki vanhoihin almanakkoihin on tosi mielenkiintoinen!

Me juhlitaan pojan nimipäivää kastepäivänä. Pitää kyllä käydä nuo vanhat almanakat läpi jos vaikka löytyisi :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Yksi vaihtoehtohan on juhlia uudenvuodenpäivänä, koska silloin ei kenelläkään ole nimppareita. [img=http://www.vauva.info/foorumi/public/style_emoticons/default/smile.gif]

 

Meillä ei myöskään nimeä löydy kalenterista, mutta varmaan juhlitaan (jos juhlitaan) samankaltaisen nimen nimipäivänä.

Tänä vuonna kiersi fb:ssa tuolloin oikein joku viesti missä onniteltiin kaikkia niitä joilla ei ole virallista nimipäivää. Tyypit sitten listasi omalle kohdalleen niitä tuttuja ja kavereita jotka oli nimipäivättömiä.

Varmaan suurimmalle osalle nimistä löytyy kuitenkin se "tavallisempi" kantanimi, joka on kalenterissa? Jos päädytään tällä kertaa siihen nimeen, jota on ajateltu, ei sille nimelle ole nimipäivää. Mutta ajattelin että voitaisiin sitten muistaa kantanimen nimipäivänä. Ei voi oikein ohittaa kun esikoisellakin on nimipäivä ja saa aina silloin pienen lahjan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kuopuksen nimi on ollut suomalaisessa kalenterissa vuoteen 1907, joten vietämme nimppareita silloin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esikoisen nimi löytyy muista kuin suomalaisten nimien kalenterista, joten juhlitaan ortodoksien/ruotsalaisten mukaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eksyin lukemaan tätä ketjua, koska toisen lapsen nimi on mietinnässä ja on mahdollista, että siitä tulee vähän harvinaisempi. Esikon nimi kalenterista löytyy, joten asiaa ei ole aiemmin tarvinnut edes miettiä.

 

Me ei kotona vietetä nimipäiviä ollenkaan, joten sinänsähän tämä ei edes ole minun päänsärkyni, mutta kun lähipiirissä on sukulaisia, jotka esikoistakin joka ikinen nimipäivä muistaa, niin heille voi tulla pieni ongelma asiasta :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä katsoisin ensin, onko se (tai joku tosi lähellä oleva vastine) ruotsinkielisessä kalenterissa. Jos ei sielläkään, niin sitten jonkun samantapaisen nimen kanssa samana päivänä.

 

Meille ei tosin nyt tullutkaan tätä ongelmaa, koska kaikki kuopukselle kaavaillut nimet ovat tulossa kalenteriin. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now