Birbir

Lapsen ongelmallinen syöminen

4 posts in this topic

Meillä taitaa olla pojan kanssa aika omituinen ongelma. En toistaiseksi ole törmännyt muilla tällaiseen, mutta ajattelin kuitenkin kokeilla josko löytyisi vastaavia tapauksia ja ennen kaikkea vinkkejä mitä tehdä!

 

Eli meillä poika hiukan vajaa 2 v. on jo todella pitkään (kuukausia) tehnyt ruokansa kanssa niin, että laittaa ruoan suuhunsa, pureskelee ja sylkee tyynesti pois. Varsinaisesta yökkäilystä ei ole kyse, vaan poika ihan vaan sylkee ruoan pois. Valehtelematta tätä on jatkunut nyt sieltä jostain vähän reilu vuoden iästä, eikä todella ole aavistustakaan mistä on kyse. Monesti poika itse on innoissaan tulossa syömään, ruoan siis kuvittelisi olevan hänen mielestään hyvää. Vaan kuinkas sitten pöydässä käykään? :girl_sigh: Joitain ihan harvoja ruokia poika syö kunnolla, sileät syötävät (kuten viili, jogurtti ja kiisseli) menevät oikeastaan aina ongelmitta. Ruoanpalojen koolla ei tuntuisi olevan vaikutuksta tähän asiaan, ei myöskään sillä, kuinka täynnä suu on (monesti poika tosin tekee sitäkin, että ahmii suunsa täyteen eikä sitten enää saakaan pureskeltua ja nielaistua). Jotkut herkut kuten monet hedelmät menevät kyllä.

 

Neuvolassakin tästä kysyttiin jo kertaalleen ihan lääkäriltäkin, joka totesi tyynesti, että lapsilla tulee kaikenlaisia vaiheita. Ei tämä kuitenkaan ihan vaiheelta vaikuttaisi, koska on tosissaan kestänyt jo melkeinpä niin pitkään kuin poika on karkeampia/ kokkareisempia ruokia syönyt. Sinänsä tämä ei huoleta, että poika kuitenkin on kasvanut ihan mukavasti. On kuitenkin melko turhauttavaa heitellä ruoat pureskeltuina roskiin ja olisihan se nyt muutenkin kiva, että poika söisi kunnolla.

 

Eli löytyisikö keneltäkään kokemusta ja/ tai mahdollisia vinkkejä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä poika syö pääasiassa ihan hyvin, mutta harrastaa välillä myös tuota syljeskelyä. Alkuun kun hampaita oli vähemmän, poika sylki pois kaikki liian isot ja kovat palat, mutta nyt se ei ole enää ongelma, esim. kokonaisen porkkanan pureskelu sujuu ongelmitta, mutta raastetta ei voi syödä.

 

Nykyään syitä syljeskelyyn on mielestäni

 

- poika ei pidä jostain lusikassa olleesta ruoka-aineesta -> kaikki pois suusta

- annoksessa on liian suuria kuoren tms. palasia tai muuten lusikallisen koostumus on liian vaihteleva tai väärä (esim. tomaatti, paprika ym. pitää pilkkoa ihan pieneksi, isommat palat syljetään pois, raaste ei kelpaa edes muun ruoan seassa).

- tarjolla onkin jotain parempaa ruokaa (leipää syödään hyvin niin kauan, kunnes lautaselle antaa myös palan juustoa. Tämän jälkeen suussa ollut pala syljetään ulos, jotta herkkujuusto saadaan sen tilalle)

- suu on liian täynnä eikä pureskelu onnistu(käy usein esim. omenan kanssa).

- Maha on tullut täyteen (miksei sitä voi keksiä ENNEN kuin pistää lisää ruokaa suuhunsa?)

 

Mitään yleispäteviä vinkkejä en osaa antaa. Itse olen vähitellen oppinut, missä järjestyksessä ruokaa pitää pojalle antaa, jos haluaa että kaikki syödään ja missä olomuodossa. Ja nyt kuulostaa siltä, että poika olisi jotenkin ronkeli, vaikka tosiasiassa se on oikea suursyömäri.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kuulostaa tutulta täälläkin. Tyttö on juuri E. Vekaran kuvailema syömäri ja mielestäni syitä ruuan suusta pois tiputtamiseen on just noi yllä kuvaillut vaihtoehdot. :girl_sigh: Esim. eilen syötiin makaronimössöä, jossa oli tavallista sipulia, punasipulia, kinkkukuutioita ja makaronia. Ihan innoissaan oli tulossa syömään (eli nälissään), otti ekan lusikallisen suuhunsa ja hetken sitä pureskeltuaan ja maisteltuaan työnsi kaiken ulos suustaan, laittoi lusikan lautaselle, lautasen kauemmas ja sanoi: "Kiitti." Ja oli nousemassa pöydästä. :girl_impossible: Sekoitin sitten sekaan puolet Bonan Kasviksia-purkista, ja tämän jälkeen lusikalliset, joissa ei ollut punasipulia, menivät mahaan saakka menestyksellisesti. Tuntuu, että tyttö vaan on tosi tarkka mauista ja koostumuksista. Ihan reipas syöjä on kuitenkin suurimmaksi osaksi aikaa, jos ruoka on tuttua ja hyväksi havaittua. Ja paino nousee ihan tarpeeksi, siitä ei tarvitse olla huolissaan. Ikää on nyt 1v 10kk, paino 16kg ja pituus 86cm.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hyvä tietää, ettei meidän poika ole ainoa tällainen tapaus! :) Tosin nyt tässä hiljattain on alkanut tapahtua pientä muutosta parempaan. Olisiko tämä sitten kuitenkin jonkinlainen vaihe, joka on menossa ohi?

 

Meillä myös poika on selkeästi tarkka ruoan rakenteesta. Ollaan nyt se opittu, että mikään sellainen hiukan kastikemainen ruoka ei kelpaa, vaikka siinä olisi mitä. Kastikemaisella tarkoitan nyt siis sellaisia, joissa on esim. jauhelihaa, tomaattimurskaa, kasviksia ja mausteita. Ei vaan mene, ei suostu yleensä enää edes maistamaan...

Toinen tekijä, joka saa syljeskelemään, on luultavasti se, että suu on liian täynnä (ja itsehän ne kaikki sinne on tungettu :rolleyes:). Tämä ongelma vaikuttaisi osin ratkenneen sillä, että esimerkiksi omenaa (jonka kanssa tuota "suu ahdettu liian täyteen, syljen pois"-ilmiötä usein tapahtui aiemmin) ei enää annetakaan paloiteltuna, vaan poika saa syödä ihan suoraan omenasta haukkaamalla. Nyt ei enää änge suuta piukkaan ja sitten syljeskele, vaan haukkaa ja syö, kuten kuuluukin :)

 

Ehkäpä tämä tästä sitten ajan kanssa. Onneksi pikkusisko näyttäisi toistaiseksi olevan aikalailla eri maata: tykkää eniten juurikin kokkareisemmasta ruuasta :girl_smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now