Sign in to follow this  
Followers 0
Monalisa

Touhukassi

17 posts in this topic

Tiedän että täta aihetta sivutaan noissa muissakin ketjuissa, mutta tein silti oman. Nämä ideat kuitenkin hukkuu niin helposti noihin yleisiin ketjuihin.

 

Eli mitä kivaa suht. pientä näperreltävää vois ottaa koneeseen mukaan lapselle/lapsille. Itselläni on 3v ja 1v ja hiedän kanssa olis tarkoitus lentää 8h+4h ja mennessä siihen ei edes satu yö, joten on pitkä aika lapselle. Ajatuksena olis kuitenkin ainakin tolle isommalle kehittää sellainen touhu kassi jossa olis ainakin jokin aikaa pientä tekemistä. Alustavan ajatuksena olis:

 

3-vuotiaalle

- pujottelu alusta

- nuppialusta ja nupit

- jotkut pelikortit

- piirustusvälineet

- tarroja ja vihko

- jotain pieniä leluja muovieläimiä tms.

 

1-vuotiaalle

- kasattavat purkit

- muutama lego alustalla

 

ja siihen ideat loppuvatkin, eli apua kaivataan. Lisäksi koneeseen on tulossa pientä syötävää napostelavien muodossa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uusi kirja tai parikin voisi olla mukava. Voi lainata vaikka kirjastosta useamman. Isommalle lukuhetki ja pienemmälle katseltavaa. Jos ottaa mukaan läppärin tai omistaa iPodin tai vastaavan, jolla voi katsoa videoita, voisi isompi lapsi seurata näitä (niin kauan kuin akku riittää...). Tosin pitkillä lennoilla joissakin koneissa on omat näytöt ja elokuvatarjontaa muutenkin. Satukasetti tai äänikirja voisi myös viihdyttää hieman vanhempaa lasta.

 

8-9kuisella meillä parhaat lelut oli purulelut ja helistimet (mukana oli muutama erilainen, että oli mistä vaihtaa, jos kyllästyi tai lelu likaantui), sekä pienehkö lelu, josta napeista painamalla kuului ääniä. Äänet hukkui lentokoneen meluun, joten naapureita ei häirinnyt. Lentoyhtiön (Finnair) puolesta sai puuvärikynät, piirustusvihkon ja tarroja, tosin tuon ikäiselle mielenkiintoisinta oli kääremuovin rapistelu. Nukkuminen on hyvää ajanvietettä ja koneessa saattaakin tärinän ja suhinan keskellä nukuttaa oikein hyvin. Kanssamatkustajien ja lentoemojen tarkkailu vaikuttaisi myös olevan mukavaa jo vauvaikäisen mielestä. Riippuu vähän heidän vastareaktioistaan, miten kauan aikaa tuo jaksaa viehättää, mutta useinhan ihmiset mielellään pelleilevät pikkuisille ja sekin ajanviete kannattaa vanhempien käyttää hyväksi tylsän hetken tullen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä ei ole ollut lentoja eikä tietääksemme ole tulossakaan lähiaikoina. Mutta jostain toisesta ketjusta luin mitä hommata pitkälle mökkireissulle/venereissulle mukaan lapselle, ja parhaimmalta vinkiltä kuulosti täysin uudet lelut reissua varten. Kirjoja joita ei ole ennen luettu, ja muita leluja joilla ei ole ennen leikitty. Kirjat tietysti on kätevä kirjastosta lainata, ja lelujahan voisi ostella kaappiin jemmaan vähän kerrallaan.

 

Muistelisin kanssa omasta lapsuudestani että joillakin lentoyhtiöillä on lapsille pieni puuhapaketti jossa on kyniä ja värityskirjoja ja saattaa olla jotain muutakin pientä mukana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuuppa sitten Monalisa kertomaan millaiseksi touhukassi lopulta muodostui ja kuinka toimi?

 

Mua vähän hirvitti nuo nupit, kortit, pienet eläimet ja legot siinä mielessä että ne on semmoista irtosälää jota on helppo heitellä ja niitä saa kaivaa koko ajan jostain penkin alta :D Ainakin siis tuon pienemmän osalta, en tiedä kuinka hienosti 3-vuotiaat jo käyttäytyy ja leikkii.

 

Yksi vinkki minkä luin jostain on vielä kääriä kirjat ja vihkot lahjapapereihin ja laittaa jotain värillistä/kuvioitua teippiä/tarroja ja naruja ympärille niin siinäkin on sitten kivaa tekemistä hetkeksi kun availee niitä paketteja. Ei vie lisätilaa mutta on tietty vähän lisävaivaa itselle. Kirjoista luukkukirjat ja soivat kirjat tuntuisi olevan viihdyttävimpiä tosin meillä ei kirjat vielä jaksanu kauheesti kiinnostaa 1,5-vuotiasta - pelkkä Pingu kannettavasta DVD-soittimesta.

 

Pienille siis ainakin itse suosin mukaan sellaisia roikkuvia, kiinnitettäviä ja soivia leluja, esim. meillä on ollu simpukkamallinen leikkikännykkä matkassa sekä sellainen paksupahvinen pieni kirja jossa on kiinnitysklipsu valmiina ja sen saa vaikka matkarattaiden turvakaareenkin kiinni. Kännykän perässä on ollut pitkä ketju muovirenkuloita joista keksii ja kaikkea väkästeltävää ja saa kiinnitettyä erilaisiin paikkoihin.

 

Sorminuket voi myös olla kivat, menee pieneen tilaan. Mutta nekin tuppaa putoilee ja katoaa, ainakin meillä. Ikeasta ostin sellaisen paketin. Ehkä nekin voisi ommella langalla kiinni toisiinsa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meiän 9 kk neitiä viihdytti 1,5 tunnin lennolla parhaiten finnairin postikortit, joita oli kolme silleen pötkössä, ja niitä sai selailla kuten kirjan sivuja. Joten uusi kirja, kuten jo mainittu, ois varmaan hyvä. Meillä oli myös maissinaksuja, joita neiti söi hymyssäsuin ainakin kymmenen minuuttia girl_wink.gif Finnairilta sai kotimaanlennolla tosiaan vain tarroja menomatkalla, paluulennolla saatiin sentään se värikynäsetti, postikortit ja tarroja.

 

Se turvallisuusohjeläpyskä on myös mielenkiintoinen, kun siinä on kuvia ja kirkkaat värit.

Edited by toukka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä 1-vuotias viihtyi Kanarian lennolla 4,5 tuntia putkeen hereillä ihan hyvin, kun oli

 

- kirjoja, luukkukirjat oli parhaita ja niissä riitti katseltavaa

- pientä syötävää, maissinaksuja ym., vesipullo

- pehmolelu, joka kurkki aina milloin mistäkin...

- lentokoneen lehdet, turvaohjeet ym. kiinnosti meilläkin

 

Mitään pieniä irtonaisia juttuja meillä ei ollut, olisivat päätyneet jonnekin penkkien alle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Juuri matkalta palanneena voin sanoa, että 2-vuotias viihtyi hyvin 12h + 4h lennoilla omien suosikkilelujen eli autojen ja lentokoneesta saatavien lastenjuttujen kanssa. Meillä oli mukana useampi pikkuauto. Molemmat lennot oli käytännössä päivälentoja, joten pääasiassa poika oli hereillä. Myös lentokoneessa kävely ja vessassa käynti oli ihmeellisiä asioita!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meilläkin tämä tulee loppuvuodesta ajankohtaiseksi, edessä on n. 5h (vai 6h?) lento Egyptiin. Pari uutta kirjaa ja lelua ajattelin hommata, kotonakin kun nuo soivat-/luukkukirjat on ihan pop. Ja toki joku omista tutuista pehmoeläimistä tulee pojalle koneeseen mukaan. Naposteltavaa (viinirypäleitä, rusinoita, muroja jne.) pitää ottaa mukaan myös, sillä niiden kanssa saadaan kaikki kitinät yleensä lantumaan :girl_wink: Lento on päivälento, mutta uskoisin pojan nukkuvan edes pienet päikkärit lennolla. Kotoa kun lähdetään joskus 08 aikoihin, niin autossa saattaa torkkua, mutta kun lentokentälle päästään, niin tuskin malttaa nukkua ja alkuunsa koneessakin on varmaan turhan jännää. Mutta eiköhän se jossain välissä päikkärit nuku, ainakin toivon niin. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taalla onkin jo hyvin koottuna vinkkeja. Yksi hyva idea on myos pakata pieniin nyytteihin (foliopaperiin) pienta purtavaa esim. kuivattuja hedelmia, rusinoita ja pahkinoita, joita muksut sitten voivat koneessa availla ja napostella. Lentoyhtioiden antamiin lastenjuttuihin ei kannata luottaa: valilla niita saa, valilla ei ja joskus saattaa saada vain toinen lapsista (nain on kaynyt meille kerran) tai sitten ne eivat vain satu olemaan sellaisia, jotka kiinnostava. Ehdottomasti parhaimmat lastenjutut on kokemuksemme mukaan Emirates-lentoyhtiolla. Yksi parhaimmista viihdykkeista meidan lapsilla (nyt jo 4 ja 6 seka pienin 3kk) silloin, kun olivat vuosikkaita ja vahan paalle, olivat koneessa saatavat kuulokkeet ja niiden laitteleminen kiinni/pois kasinojaan ja niiden nappuloiden painelu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän "touhupussi " sisälsi kaikkenlaista pikkujuttua ( poika oli 10kk ja sitten 1,1v ) . Tavallisin tavara oli kirja, muuten sitten mukana oli pillejä, pussisulkija, kampa, yksittäisiä muovijuttuja ( halpis kamaa Fidasta ja kirppikseltä) , pikkupikku kirjoja, helistin, muovilusikka, haavateippirulla, lasten laastareita ( niiden liimailu esim. äitiin on viihdyttävää) jne sälää mitä en muista tarkalleen mutta meidän poika ei viihdy minkään kanssa, tykkäisi toki pari minuuttia aina uudesta tavarasta. Sellaista leikittävää en ottaisi mitä joutuu auttamaan esim pöydällä pysymään lennolla ( vrt. pinottavat purkit ).

 

Tuon iän jälkeen lentäminen helpottui kun poika katseleen puhelimesta piirrettyjä hiljaa koko lennot. Osaa nyt 2v3kk iässä myös käyttää kosketusnäyttöä sen verran että halutessaan vaihtaa ohjelmaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Helistimeen ym. pienen lasten leluihin kannattaa sitoa narut ja sitoa esim tarjottimeen. Tämä helpottaa ihan järjettömästi, kun lelut muuten lentäisi lattialle ja niiden nostaminen on äärimmäisen hankalaa vauva sylissä. Jos reittilennolla on oma pieni telkkari siinä edessä istuvan istuimessa niin voi katsoa niitä lasten piirrettyjä. Kannattaa ottaa myös paljon naposteltavaa (naksuja, keksejä, tomatteja) mukaan ja lähteä sillä mentaliteetilla, ett' t'rkeintä on että vauva on tyytyväinen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kaikkea on kokeiltu ja parhaita ovat olleet lentokentältä ostettu pieni piirtotaulu kaksivuotiaalle. Nelivuotias taas viihtyi koko lennon Touhunivaska-korttien parissa, joissa on erilaisia piirrustustehtäviä, jotka saa sitten taas pyyhkiä pois. Olisi perilläkin vaan piirrellyt hotellissa... Samoin kannettava DVD on matkoilla ollut meillä ihan ehdoton! Hankalimpia ovat olleet ainakin pient lelut, joita on sitten metsästetty penkkien alta. Nousuihin ja laskuihin on varauduttu rusinoilla tai tikkarilla, erityisesti tikkari jossa oli valo oli niin iso hitti, että melkein koko lento meni sen parissa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kannettava dvd- soitin ja laturi :grin: Ois tullut mieleen jo ennen Kanarian lomaa.. Meidän muksu kun katsoi asiakseen huutaa paluulennon lähestulkoon putkeen (20min taukoa). Menomatkalla riitti 2h huutoa :girl_sigh: Ikää tuolloin oli sen 1,5v.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oppi&Ilo -sarjasta löytyy useampiakin tuollaisia tehtäväkorttisarjoja jotka voi pyyhkiä puhtaaksi ja täyttää uudelleen, niitä ottaisin isommalle lapselle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuo kannettava dvd on kyllä ollut hyvä sekä lennoilla että usean tunnin automatkoilla... Tehtävät on yleensä tehty nopsaa tehty, ja kirjat hetkessä luettu, eväiden syömisestä puhumattakaan :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

lento 11h ja taapero 1v4kk (kärsimätön sellainen, ei viihdy paikallaan)

 

* palapelejä

* kirjoja

* oma pikkureppu mistä tyhjensi kaiken ja täytti sen uudestaan

*tarroja ja post it -lappuja

* teippiä

* taskullinen mekko mihin saattoi piilottaa asioita

* nukke

* naposteltavaa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lento reipas 6h. Isommalla (4v) oli mukana tehtäväkirjoja, pari lelua, matkatyyny, tehtäväkortit ja viimeisenä oljenkortena isin puhelin jossa "lintupeli". Naposteltavaakin oli, mutta ei ne kiinnostanut (suklaalevyä lukuunottamatta). Pienempi (4kk) viihtyi ihan vaan sylissä, mutta oli hänelläkin pari lelua matkassa.

 

Oppi&Ilo -sarjasta löytyy useampiakin tuollaisia tehtäväkorttisarjoja jotka voi pyyhkiä puhtaaksi ja täyttää uudelleen, niitä ottaisin isommalle lapselle.

Meillä oli tälläiset kortit mukana, ja vaikka ikäsuositus oli 5+, ja olivat vielä jouluaiheisia, niin hyvin viihtyi niiden parissa. Toki aina piti lukea mitä kussakin kortissa pitää tehdä.

 

Mutta. Kannattaa varautua tahranpoistoaineella :girl_haha:. Meillä on nyt yksi keltainen T-paita, jossa on iiiihania tummanharmaita pisteitä sen tussin jäljiltä... Reissussa kun ei tietenkään päästy heti pesemään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0