Guest -Jonski-

Tyhmät kysymykset synnytyksestä

1044 posts in this topic

Annamaaria: Me kun mentiin esikoista synnyttämään, sattui kätilöksi nainen joka oli samasta paikasta kotoisin kun mieheni ja näin ollen tiesivät toisensa.Ja heti alkuun tämä kysyikin minulta haluanko vaihtaa kätilön vai voiko hän jäädä.Ja kun kyse ei ollut mistään exästä niin hän hoiti homman.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Annamaaria, Kätilön saa vaihtaa ihan vaan siksikin, ettei tule toimeen tämän kanssa. Näin tapahtuu harvoin, mutta niin voi tehdä. Mulle sanottiin näin pelkopolilla. Kätilö, joka näin sanoi, sanoi myös, että yleensä kätilö itsekin huomaa tilanteen ja mielellään vaihtaa toisen kätilön kanssa. Ei ole kenenkään etu, jos kemiat ei kohtaa lainkaan. Eli tällä perusteella sanoisin, että noin hyvästä syystä voi tietenkin vaihtaa kätilöä!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulle sanoi lääkäri synnytystapa-arviossa, että henkilökunta mielellään puhkaisee kalvot sen takia, että vauvalle saadaan pinni päähän ja voidaan tarkemmin seurata hänen vointiaan (kuten täällä jo on mainittukin). Mulla on siis takana yks nopea synnytys, joka tod.näk. nopeutui entisestään kalvojen puhkaisemisen takia ja synn.tapa-arviossa sovittiin, että nyt toisella kertaa pyritään välttämään kalvojen puhkaisua JOS mahdollista, niin että saatais synnytys etenemään "luonnollisemmin" ja mahdollisesti vähän rauhallisemmin. Mitään varmaa lääkäri ei kuitenkaan voi luvata, koska vauvan etu menee tietty etusijalle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kalvojen puhkaisu tulee aina jos ottaa lääkkeellistä kivunlievitystä, siis epiduraali, spinaali, kohdunkaulapuudute tms. Silloin on tarpeen seurata sydänääniä pinnin avulla.

Kolmosen kohdalla mulla ei ollut muuta kivunlievitystä kuin ilokaasu ja siksi kalvot puhkaistiin vasta jossain 8 cm auki ollessani.

Vesi vaimentaa kipua, joten senkin takia kätilö ei niitä kalvoja halunnut aluksi puhkaista ja synnytys eteni kuitenkin hyvin. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^ Meillä vedet oli toki menneet ja kivunlievitystä sain, mutta pinniä pikkuinen ei saanut koko aikana. Ainoastaan masun päällä olevat lätkät oli käytössä...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tässä yksi tyhmä kysymys. En jaksanut selailla, että onko tälläistä jo kyselty, mutta kuinka supistuksia kellotetaan? Miten niitä lähdetään laskemaan? Siis lasketaanko siinä supistuksen kestoa vai kuinka usein supistukset tulee vai hä? :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Sekä että. Tärkeämpi synnytyksen alkaessa on supistusten väli, eli kuinka monen minuutin välein tulevat. Myös supistuksen kestoon saa kyllä myös pikkuhiljaa kiinnittää huomiota, koska pidempi on usein "tehokkaampi" ja ns. merkkaa enemmän. Kovin yksilöllistähän tämä, eikä synnyttäjän asiasta juuri tarvitse tietää. Lähinnä synnärille tultaessa kätilö kysyy kuinka usein/pitkään/kipeesti supistaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^ Mulla tuli supistuksia suht tiheään mutta kestivät pitkään ( monen monta tuntia) ehkä puolisen minuuttia tai vajaa ja näin ollen eivät olleet tarpeeksi tehokkaita. Vesien menosta menikin 18 tuntia ennekuin vauva oli maailmassa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osoitan tyhmyyteni, vaikka olenkin jo kerran synnyttänyt :) Mutta kun puhutaan supistusten välistä, niin otataanko aikaa a) supistuksen alusta seuraavan supistuksen alkuun vai B) supistuksen lopusta seuraavan supistuksen alkuun.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos minunkin puolesta. Kyselin tuolla jo supistusen laskemisesta ja sainkin siihen hyvän vastauksen. Tarkoitin vain myös tuota, että kuinka ne supistukset lasketaan, eli alusta alkuun vai mistä mihin :lol: Joku oli onneksi osannut ilmaista itseään paremmin, kuin minä :lol:

 

Vielä kysymys? Olen kuullut puhuttavan synnytyspoltoista. Mitä ne poltot on? Ovatko ne sama asia, kuin supistukset? :rolleyes:

Edited by pinkdream

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vanhakansa kai enempi puhuu poltoista kun taas me nuoremmat olemme tottuneet puhumaan supistuksista. Meitin mummo esim. puhuu juurikin poltoista kun kertoo omista synnytyksistään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vähän lähteistä riippuen lapsivuoteella tai lapsivuodeajalla tarkoitetaan n. 6-12 viikon ajanjaksoa synnytyksen jälkeen, jolloin keho palautuu synnytyksestä. Kohtu supistuu, jälkivuoto lakkaa jne... Eli siis elimistön toipumisaikaa synntyksestä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos ei ole lapsivuodeaikana (sairaalassa) ollut mitään tulehduksia, yletöntä vuotoa tms., luulisin. "Säännöllinen" on hoitosuomea ja tarkoittaa normaalia ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^Ja musta tohon kuuluu myös se, että lapsi on saanut olla vierihoidossa, eikä esim. teholla tms. erityisvalvonnassa/-hoidossa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nyt saatte kasan tyhmiä kysymyksiä.

 

Miltä tuntuu kun lapsi alkaa tulemaan, miltä supparit tuntuvat kun on tosi kyseessä? Liittyykö synnytyksen lähenemiseen painetta ulkosynnyttimissä tai karvoituksen alueella?

Paljon sitä lapsivettä tulee, mistä tietää että se on lapsivettä? Onko kyse pienestä märästä läntistä pikkuhousuissa vai tuleeko sitä desikaupalla?

Mikä on limatulppa?

 

terveisin ensisynnyttäjä kaukana neuvolasta tai neuvojista.

 

Kiitos ja anteeksi!

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Itsellä ainakin tuo paineentunne oli niin selkeästi tuolla alapäässä, että ei tarvinnut arvailla, että nyt sitten ponnistetaan. Tuli ns. ponnistamisen tarve. Suppareita en siis tähän enää osaa edes mieltää...

 

Lapsivettähän voi tulla useita päiviä tihkuttamalla ja jos tällaistä epäilee niin hyvä mennä sairaalaan varmistamaan (tekevät sellaisen lapsivesitestin puikolla). Itsellä lapsivettä tuli ihan kunnollisella ryöpyllä (heräsin siihen, kun sänky allani kastui), mutta lapsiveden määrä voi siis vaihdella. Osallahan tuo menee vasta ihan loppupuolella synnytystä tai sitten kalvot puhkaistaan synnärillä...

 

Limatulppa on sellainen hauska limainen klöntti. Siitäkään ei voi mielestäni kamalasti erehtyä. Limatulppa ei myöskään irtoa välttämättä kaikilla kuin vasta synnärillä (jos siis silloinkaan sen olemassaolosta mitään tietää).

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^ Oma synnytykseni alkoi lapsivesien menolla, joten en tiedä, miltä supistuksilla alkava synnytys tuntuu. Itse en esimerkiksi tunnistanut raskausaikana edes harjoitussupistuksia kuin liikkuessani siitä, että vatsa oli pinkeä ja oli hieman vaikeaa kävellä. :lol:

 

Ensin lapsivettä tuli pieni lirahdus matkalla makuuhuoneesta vessaan, ja aluksi luulinkin, että rakkoni petti. Wc-istuimen renkaalle jäi sitten kuitenkin pari tippaa vaaleanpunertavaa nestettä, mistä päättelin, että kyse oli lapsivedestä. Aika nopeasti sitä alkoi tulla isompia lorahduksia ja matkalla synnytysvastaanotolle housuni kastuivat läpimäriksi, vaikka olin tunkenut housuihini suurimman löytämäni yösiteen - onneksi olin ottanut taksiin pepun alle paksun pyyhkeen.

 

Säännölliset supistukset alkoivat tuntua vasta kuusi tuntia sairaalaan lähdöstä, siihen asti minulla oli lähinnä kuukautiskipumaista ajoittaista juilintaa. Selkeää limatulppaa minulta ei tullut ollenkaan, vaan se vuoti vähitellen lapsivesien mukana ja näkyi verisenä vuotona sairaalan halkositeissä. Ja noita supistuksia kuvailisin kyllä juuri poltoiksi, supistuksen aikana tuntui kuin lantio ja reidet olisivat olleet tulessa.

 

Ponnistamisen tarve tuntui siltä kuin olisi ollut elämän pahin ummetus. Ummetuksesta ajoittain kärsineenä osasinkin sitten ponnistaa ihan oikeaan suuntaan, ja enimmäkseen tuntui siltä kuin olisin ollut vain isommalla hädällä enkä synnyttämässä.

 

Synnytyksen käynnistyminen on siis kovin yksilöllistä, muttei minulle ainakaan ensisynnyttäjänä jäänyt epäselväksi, että pitäisi soittaa synnytysvastaanottoon, kun alapäästä alkoi lorahdella. Eivätkä ne kivuliaat supistuksetkaan olisi jääneet huomaamatta, tosin tämän synnytyksen kohdalla en välttämättä olisi ehtinyt saada kivunlievitystä, jos olisin odottanut kunnon supistuksia kotona.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miltä tuntuu kun lapsi alkaa tulemaan, miltä supparit tuntuvat kun on tosi kyseessä?

 

Siinä vaiheessa, kun lapsi alkaa syntymään, tulee tosiaankin suuri ponnistamisen tarve. Tunne, että ei vaan voi olla ponnistamatta. Supistukset tuntuu polttavalta kivulta mahassa/selässä/reisissä/takapuolessa, itselläni ainakin koko lantion alueella, lisäksi tuntui kipua kohdunsuulla, sekin sellasta polttavaa ja repivää.

 

Liittyykö synnytyksen lähenemiseen painetta ulkosynnyttimissä tai karvoituksen alueella?

 

Jep, mulla ainakin vauvan laskeutuminen on tapahtunut selkeästi, etenkin toisella kerralla oli pari-kolme päivää ennen synnytystä hirvee paine alapäässä ja kävellessä tuntui siltä, että kohta koko toosa tipahtaa.

 

Paljon sitä lapsivettä tulee, mistä tietää että se on lapsivettä? Onko kyse pienestä märästä läntistä pikkuhousuissa vai tuleeko sitä desikaupalla?

 

Mulla on molemmilla kerroilla puhkastu kalvot vasta synnytyksen aikana, joten tähän en osaa omalta osaltani vastata.

 

Mikä on limatulppa?

 

Jos sen bongaa, ei siitä tosiaan voi erehtyä. Ennen esikoisen syntymää multa irtos se muutamaa päivää ennen synnytystä, vessanpönttöön tipahti vereslimainen klöntsä ja siitä alkoi todella limainen, venyvä vuoto, joka yltyi synnytystä kohden. Synnytyksen aikana se olikin jo sitten sellasta ektoplasmaa, että olin varma, että synnyttäisin jonkun alienin. Toisella kertaa ei ollut samanlaista, synnytyssuppareiden alettua tuli vaan ihan vähän vereslimaista vuotoo.

Edited by mimosa83

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.